Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rzeczka Zapomnianego

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii

Polecane posty

Gość powyzsza
tak podobno Anglicy robią,żyją na kocią łapę i biorą świadczenia z tytułu samotnego rodzicielstwa a tak naprawdę są w związku. Ale pani powyższa to raczej nie jest twoja sprawa. Wazne ze ty jestes idealna

Gość ..aaaa...
no jasne to nie jest moja sprawa ale wasza chyba tez nie?????????

Gość ..aaaa...
to po co ten temat wogole? Nikt nie jest idealny i niech nikt tez nie placze nad biednymi samotnymi matkami.OK?

Gość pe
mi tez jest ciezko mimo ze mam meza,3 dzieci,tez biore benefity. :(

Gość to smutne
ojejciu.Gdybym była politykiem,to rodziny i matki opiekujace sie dziecmi mialyby lepiej. Nikt nie pomysli o takich rodzinach,nawet przedszkola sa platne,wiec sie nawet nie oplaca isc do pracy Jak ktos w Polsce mial nędze,to tu cieszy sie z tych marnych dodatków

no gdyby w naszym panstwie mozna było godnie zyc byloby o wiele lepiej ... tez bym chetnie w nim zostala ...

Gość oleeee
czesc,mam pytanie. Jak długo można siedzieć w Polsce zeby nie stracić zasiłków w UK?

jezeli opuszczasz wielka brytanie wiecej niz na 8 tygodni musisz ich poinformowac lub gdy chorujesz lub ktos z Twojej rodziny choruje to 12 tygodni lub gdy ktos umrze. To pewna informacja gdyz spisalam to z informacji dołaczonej do decyzji.

Gość oleeeeeeee
Dziekuję Asiulek za info

witam was dziewczyny ta stronka jest po prostu ok i ja mam tez male pytanko wszystkie dodatki juz mam az tu sobie pieknego dnia dostalam list z tax credits renewal pack.W miejsce swoich rocznych zarobkow za 2006-2007 wpisalam kwote za 7 miesiecy ktore tu przepracowalam(zaczelam prace 20 wrzesnia 2006).i cos mi sie zdaje ze raczej powinnam wpisac przewidywalna kwote za pelne 12 miesiecy .prosze o rade mam dzwonic do nich po nowy pakiet.full moich znajomych napisalo dokladnie tak samo bo razcej ciezko nam przewidziec nasze zarobki do tego jeszcze caloroczne i jak w razie czego sciagaja ta nadwyzke w ratach czy gotowka!!!!! pozdrowienia

klaudia - my wpisalismy tyle ile rzeczywiscie mielismy i jest ok oni sobie srednia wylicza a maja wasze dochody wiec po co pisac inaczej

ale wydaje mi sie ze oni Ci przysla list z podana kwota, po przekroczeniu ktorej musisz do nich zadzwonic i ich poinformowac. Jesli tego nie zrobisz bedziesz musiala im oddac nadplate a czasami wychodzi ok 1000 funtow (tak jak podliczyli mojego kolege - cale szczescie pozwolili mu to splacac w ratach).

Gość Baypera
jestem i zyje na razie nie mam internetu ale za to....dostalismy miesdzkanie trzy pokoje juz sie wprowadzilismy w miedzyczasie duzo sie dzialo umiescili nasd na odfludziu potem w osrodku dfla bezdomnych az w koncu od tygodnia mamy mieszkanie moja ciaza dobiega konca 32 tyg mam nin swoj i wogole jest ok a dzisiaj jesdzcze maja byc taxy!11p0zdrawiam wszystkich odezwe sie jak bede mogla pozdro dla uli i trudi

Gość Ania i Damian
pytanie do baypera jestem w 33 tyg ciazy do 1 wrzesnia musimy sie wyprowadzic zlozylismy podanie o mieszkanie socjalne ale oni ciagle chca wiecej info nie stac nas na wynajecie mieszkania w agencjii bo tylko moj maz pracuj eja jestem na maciezynskim musialam przestac pracowac bo lekarz powiedzial ze nie wygladam najlepiej chcialbym uzyskac kilka informacjji jak dlugo czekaliscie i jak wygladala ta cala przeprawa

Witam! Mam pytanie odnośnie Tax i Works Credit oraz Housing Benefit. Mój mąż jest na wyspach od pól roku. Za niedługo mamy do niego dołączyć i będziemy się starać o dofinansowania. Ponoć aby otrzymać Tax i Works Credit musi się mieć ukończone 25 lat- czy to prawda??? Ile trzeba przepracować żeby otrzymać dofinansowanie do domu??

tak trzeba miec ukonczone 25 lat chyba ze jest sie samotna matka to mozna miec zdaje sie 16 ale musi to bym narawde samotna matka a nie tak jak to robia Polki ze w zgloszeniu podaja ze sa samotne a mieszkaja z partnerem - wcale nie musi miec meza. A jesli chodzi o dofinansowanie na mieszkanie to zalezy od zarobkow - trzeba zlozyc podanie i oni wszystko ci wylicza bo to sprawa indywidualna. Mojemu znajomemu wyliczyli ze bedzie dostawal ok 100 funtow miesiecznie wiec wychodzi na to ze nie bedzie placic council taxu i jeszcze troszke mu zostanie.

Gość baypera
na mieszkanie w sumie raezem czekalismy 4 miesiace ale po drodze byl motel zalatwiony i w czesci oplacony przez council a potem osrodek dla bezdomnych rodz\in ale wierz mi ze bylo warto bo to osrodek nie na takim poziomie jak w polsce tylko normalny blok z mieszkaniami gdzie byly tylko rodziny z dziecmi lub spodziewajace sie dziecka czesciowo tez oplacasny przez council w zaleznosci od dochodow tylko wspolna kuchnia i lazienjka ale dalo sie [przezyc naprawde. idz po prostu do councilu i powiedz ze w dniu dzisiejszym czy tam nastepnym musisz sie wyprowadzic i nie masz dokad pojsc musza gdzies cie umiescic nie wiem gdfzie jestes ale tu gdzie ja jestem jesli nie masz dziecka lub nie jestes w ciaz\y nie masdz na co liczyc moja znajoma do ostatyniej chwili zwlekala z wyprowadzka miala wypowiedzwenie od pol reoku poszla do councilu i powiedziala ze nie ma gdzie miesdzkac to hjej powiedzieli sorry ale gdybys miala dziecko to co innego....powodzenia

Gość baypera
musza ci cos dac jesli dalas im wypowiedzenie a twoj maz lub ty macie HO sprawa jest prosta przynajmniej w moim miescie task jest naoprawde warto przxez to przejsc tzn motel i osrodek dla bezdomnych (tak jest u nas) mamjy swoje trzy pokojowe mieszkanie!!!!!!!!!!!!!11

Gość sylwiajustyna
zasilki sa naprawde wysokie dlatego oplaca sie o nie starac. dzieki temu mozna wychowywc swoje dzieci i patrzec jak sie rozwijaja. 3godz dzienie przedszkola (bezpltnie) wystarcz aby uczyly sie jezyka i mialy kontakt z dziecmi a pozatym zawsze mozna pojsc do parku i dzieciaki maja radoche. Moje drogie wypelniajcie aplikacje i wysylajcie a bedziecie spokojnie wychowywac swoje dzieci. coprawda dopada tesknota ale niestety w polsce rodziny z dziecmi maja trude zycie i wstyd starac sie o zasilki, bo ich wysokos uwlacza w godnosc czlowieka, nie wiem czy ktorys polityk jest w stanie utrzymac dziecko za 48 zl miesiecznie a jak mu sie uda .... no to pogratulowac. CB, CTC, WTC, to sa swiadczenia ktore nam sie naleza z racji niskich zarobkow i pozwalaja nam godnie zyc. nie musimy juz za kazdym razem przed wejsciem do sklepu zastanawiac sie co mozemy kupic a co nie. jeszcze wlasne mieszkanie ... ale na to pewnie poczekac trzeba dluzej ... zobaczymy, bo dopiero zlozylismy aplikacje (odezwa sie w ciagu 28 dni). Zycze wszystkim powodzenia. korzystajcie z tego z co placimy :-)

ja czekalam 3 m-ce w tym wyrabianie NINu a pieniazki dostalam wczesniej niz decyzje :) moze masz juz na koncie ?

Gość sylwiajustyna
my czekalismy jakies poltora miesiaca na child tax i working tax, natomiast na child benefit nadal czekamy chociaz decyzje juz dostalismy 2 miesiace temu a dokumenty zlozylismy na koniec kwietnia. ciagle cos sprawdzaja w polsce. jak dostana wszystkie informacje z polski to wyplaca - tak napisali mi ostatnio.

Gość sylwiajustyna
tydzien po otrzymaniu decyzji z ctc i wtc otrzymalismy pieniadze z wyrownaniem od 6 kwietnia tego roku, mimo ze skladalismy dopiero w czerwcu. teraz placa 10 kazdego miesiaca.

moj maz dzwonil ostatnio naszej znajomej po formularz Ch B i powiedzieli ze czeka sie trzy m-ce

Gość hgfdsvhhgdxdcvvg
wita i pozdrawiam wszyskich. jestem 26 letni wdowa od 3 lat z dzieckiem 5 lat, od 2 lat jestem w anglii,, otrzymuje benefity tj.wtc , tc. rok temu zamieszkalam z krisem po pewnym czasie stalismy sie dla siebie kims wiecej. nie planuje ponownego malzenstwa poniewaz mialam zle doswiadczenia. nie zglosilam do tc faktu ze mam partnera poniewaz kris ma wysokie dochody i stracilabym cale dofinansowanie na mojego maluszka. po drugie nie korzystam z jego pomocy finansowej , a rachunkami za dom dzielimy sie na pol. czy w takim wypadku jest on postrzegany nadal jako muj partner , i jaki konsekwencje prawne moge poniesc?

Gość teoretycznie
jest postrzegany jakos Twoj partner bo mieszkacie razem- dzielicie sie czynszem itp. Jesli ktos Cie nie podkabluje to powinno byc spoko - ode mnie z pracy kolesia ktos podkablowal z sasiadow i sie wydalo, ze jego dziewczyna bierze nielegalnie zasilki dla samotnej matki - a ten koles nawet z nia nie mieszkal tak jak Ty ze swoim znajomym. I pamietaj ze nie dosc ze trzeba wszystko oddac to jeszcze mozesz dostac niezla kare pieniezna.

mysle ze powinnas zglosic a facet powinien ci pomagac nie chce cie urazic ale po co ci facet ktory ci nie pomaga a co sie stanie gdy zabiora ci zasilki a ten facet cie zostawi sproboj sobie tylko to wyobrazic nie dasz sobie rady tutaj bez tej pomocy

Gość gosiaczka
ja czytam wasze wypowiedzi typu zajebiscie panstwo mi placi to po co mam pracowac. zalosne. jak ja bym miala czekac na ich marne grosze to bym sie predzen zabila. i wyrabiacie super zdanie o polakach

Gość zabytkowo
witajcie mam do was pytanie chodzi mi o prawo jazdy czy jak mam zaliczone testy na prawo jazdy w polsce a jazde oblalam to czy bym mogla tutaj zdawac jazde jesli ktos cos wie na ten temat to prosze o odpowiedz dzieki z gury pozdrowionka

Cześć dziewczynki, miło usłyszeć polskie głosy dobiegające z Londynu. JA mieszkam w Londynie od 5 lat z przerwami, od 2 na stałe. Moj mąż zarabia dobrze- kierowca autobusów, więc nie mamy żadnych zasiłków. Jedyna pomoc to mieszkanie z councila :) Jestem mamą 9 letniej główniarki i właśnie planujemy drugie dziecko. Pod kątem finansowym nie boję się ponieważ i tak nie pracuję- studiuję- wiec nasz dochód się nie zmieni. Boję się czy damy sobie radę bez rodziny... :( Czasami zaglądam sobie do Was i aż ciarki mnie przechodzą kiedy czytam krytykujące komentarze pomarańczowych, to poprostu wstrząsające :O JAk ktoś, kto niby- jak pisze- pracuje i dobrze zarabia i nigdy nie starał się o zasiłki, lub jest w Polsce może być zadowolonym ze swojego życia skoro wchodzi na ten topik, pisze zjadliwe, często wulgarne komentarze. Przecięż każdy znający pdst. psychologii wie jaka straszna złość musi targać takim \'osobnikiem\' ! Co za durnie! Jestem przekonana, że tymi krytykami są osoby mieszkające w Polsce, klepiące biedę i nie mające odwagi na zmiane swojego życia oraz nie zdajacy sobie sprawy z tego, że gdyby nie MY to niebyło by ich stać nawet na internet -SELEKCJA NATURALNA. Kiedy widzę moich sąsiadów Anglików- dwoje dzieci, matka bez zębów, wiecznie biegająca nad dziećmi, sprzątajaca w domu, a mężuś gra sobie cały dzień na gitarze... Zachciało mu się samochodu, poszedł do pracy na tydzień, kupił samochód, o pracy zapomniał. Inni, czarni po kilkoro dzieciaków. Siedzą tatusiowie z dupskami i tylko trawke kopcą i ZA CO pytam siebie... Za moje pieniądze- co tydzień z wypłaty mojego męża odciagają 100 funtów na trawkę jakiegoś czarnego brudasa albo na beztroskie życie młodego silnego Anglika!! A jakaś suka wchodzi tu beszczelnie i krytykuje Polki starające się o te paere groszy chociaż wie dobrze, że znajac polską mentalnośc te pieniądze naprawde pójdą na potrzeby dzieci. Ludzka głupota nie ma granic :( co, nie ------> GOSIECZKA ? przecież te pieniadze powinni dostać czarni , hindusi i angielskie lenie- wszak byli tu pierwsi, nie ważne że nigdy nie pracowali... * Przepraszam kochane za błędy, ale miałam gości, jestem po dwóch piwkach i nie chce mi się sprawdzać- to była moja chwila na oczyszczenie emocji, które brudzą mi takie gosiaczki- pustaczki ;) całuski