Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 pole膰 co艣

K艂y i Pazury pilnie poszukiwane

Polecane posty

Go艣膰 pole膰 co艣

Gdzies wyczytalam na ktoryms z topikow ze stara goralka z ciebie-pole膰 jakies ciekawe trasy z Tatrach-bede w tym roku juz 4 raz wiec wiekszosc mam juz zrobionych ale moze znasz malo uczeszczane,fajne miejsca do ktorych warto pojsc? Zasiegam rady roznych osob-pomyslam o Tobie tez:)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hallo-zglos sie
:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chyba cie nie ma
:(

Udost臋pnij ten post

A jestem. Taterki s膮 cudowne i mo偶na je ca艂e przej艣膰 w kr贸tkim czasie. 1. Na rozgrzewk臋 wycieczki w dolinki, obowi膮zkowo w Ko艣cielisk膮, z niej mo偶na zboczy膰 w W膮w贸z Krak贸w, przepi臋kny! 艢licznie jest w Str膮偶yskiej, zw艂aszcza w pa藕dzierniku i w Dolinie Ma艂ej 艁膮ki, w sierpniu r贸偶owej od rdestu. Wszystkie s膮 w Tatrach Zachodnich, drog膮 nad Reglami mo偶na przej艣膰 z jednej w drug膮 i to spokojnie wystarczy na 2 lub 3 dni, by sie zahartowa膰. 2. Je艣li masz samoch贸d, wyjed藕 o 5.30, 6.00 rano do Morskiego Oka, lub pierwszym mo偶liwym busem, mo偶e nawet lepiej, bo parking jest bardzo drogi. Wczesna pora daje gwarancj臋, 偶e dojdziesz nad staw w ma艂ym jeszcze t艂oku i go zobaczysz, tam spacerkiem nad Czarny Staw. 3. Z Ku藕nic Hal膮 Jaworzynki na Hal臋 G膮sienicow膮, tu zostaj膮 panie w klapkach, Ty ruszasz nad Czarny Staw G膮sienicowy, je艣li masz si艂臋, zapraszam na Ko艣cielec, trzeba na nim troszk臋 sie nakombinowa膰, na czworakach itd. 4. Je艣li wyruszysz bardzo wcze艣nie spod tego stawu mo偶esz wej艣膰 na wi臋kszo艣膰 szczyt贸w Orlej Perci, gwarantuj膮 艣wietn膮 wspinaczk臋 graniami, ale s膮 niebezpieczne. 5. Z doliny Str膮偶yskiej trasa na Giewont, powr贸t przez Kondratow膮 lub ze Str膮偶yskiej na Czerwone Wierchy i do Kasprowego, powr贸t do Ku藕nic. 6. Z Ku藕nic mo偶na wjecha膰 na Kasprowy, trasa piesza jest nudnawa, z Kasprowego na 艢winic臋, ale uwa偶aj na burze, nie ma sie gdzie schowa膰, pioruny bij膮 tam ostro. W pogodny dzie艅 jest z niej widok na ca艂e Tatry, na Doline 5 staw贸w. 7. W Dolin臋 5 staw贸w mozna wej艣膰 z drogi nad Morskie Oko Dolin膮 Roztoki, i znowu d艂u偶sza wycieczka, powr贸t przez 艢wistow膮, do drogi Morskie oko, tylko ta droga jest cholernie nudna, zwyk艂a asfaltowa.

Udost臋pnij ten post

Mam nadziej臋, 偶e si臋gniesz teraz po map臋 i wybierzesz co艣 z mojej oferty, to dla mnie takie wycieczki, kt贸re powtarzam , bo kocham te miejsca i ch臋tnie do nich wracam. Orla Per膰 jest kapitalna, 艢winica, Wrota Cha艂ubi艅skiego, Czerwone Wierchy, Tatry s膮 ma艂e, wi臋c trudno ich szybko nie pozna膰, mo偶na chyba powtarza膰 szlaki o r贸偶nych porach roku i sprawdzac jak wchodzi sie w okre艣lonych warunkach. Dla mnie lato jest zbyt zmienne, kilka burz w ci膮gu jednego dnia to nic przyjemnego, ale jesie艅 rekompensuje te pogodowe wahania. W zesz艂ym roku wchodzi艂am w po艂owie listopada na Ornak w pi臋knym s艂o艅cu, a w ko艅cu maja spali艂am sie na Ko艣cielcu brodz膮c w 艣niegu po kolana, a nawet g艂臋biej. Ko艣cielec jest fantastyczny, nie wiedzia艂am a d艂ugo nie chcia艂am tam i艣膰. Lubi臋 zej艣cie 呕lebem Kulczy艅skiego z Koziego Wierchu, w og贸le takie trasy, gdzie trzeba pomaga膰 sobie 艂a艅cuchami, cz臋sto oberwanymi. A na koniec dnia herbatka po g贸ralsku w Piano i pizza, mo偶e by膰 w Dominum.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HURRRAAAA
jestes:) super:) przepraszam ale bylam w pracy i dopiero teraz zasiadlam przed kompa.Ja bylam juz w wielu miejscach-na Koscielcu,Zawracie,Swinicy,Cala Doline Pieciu Stawow,Orank,Krzyzne,Grzes,Rakon (nagla ulewa zapsula podejscie na Wolowiec),Wawoz Krakow,Czerwone wierchy,Sarnia Ska艂ka-hohoho duzo tego bylo-ale jak piszesz trzeba wybrac najpiekniejsze trasy i je powtarzac:) Nie bylam :Rysy i Wrota Chalbinskiego-napisz cos o tym -czy niebezpiecznie i jakie to trasy. Orla Perc mnie przeraza:( straszny cykor ze mnie-chyba nie dam rady ale jak mozesz napisz czy na Granatch ciezko-moze sie skusz臋;)

Udost臋pnij ten post

Witam! Jak to mi艂o, 偶e mo偶na z kims tak o Taterkach porozmawiac. Na Rysach, wstyd przyzna膰, nie by艂am, a co tam, mo偶na, prawda, ale wiem, 偶e jest tam t艂oczno i czeka sie praktycznie w kolejce, bo 艣cie偶ka w膮ska, a droga podobna jak na Ko艣cielec, tylko na Ko艣cielcu mo偶na sie wymin膮膰, a na Rysy podobno nie. Wej艣cie na Wrota jak na inne graniaste prze艂臋cze, ale to jest granica i wida膰 tam to, czego jeszcze nie zwiedzi艂am, czyli Tatry s艂owackie. Orl膮 polecam bardzo mocno, je艣li naie dasz rady, mo偶esz z niekt贸rych szczyt贸w zej艣膰 w dowolnym momencie, na Granatach by艂am w pi臋kn膮 pogod臋, ale sp臋dzi艂am tam troche czasu, bo widok by艂 imponuj膮cy. Podej艣cie mozolne, czasami lekki trawers, po prostu mi贸d. To jest m贸j 偶ywio艂, te ostre turnie. A z bezpiecze艅stwem to jest tak, 偶e jak kto艣 nie jest przezorny to po艂amie sie cho膰by w dolinkach, tak偶e dla jednych Orla per膰 jest super niebezpieczna, dla drugich mniej. ja tam zawsze bardzo uwa偶am, bo trzeba, no nie? Pozdrawiam i na razie uciekam, bo jestem w pracy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 witaj ponownie
Ja kocham Tatry a miloscia ta zarazil mnie moj facet-jak to czetso bywa;) Tak wiec z plazowiczki zmienilam sie w zapelenca chodzcego po gorach:D Uwazam to za wspaniala zmiane. Jak mozesz napisz cos o Granatch-bo tam sie wybieramy i czy na tych Wrotach sa jakies super strachliwe miejsca-tak jak pisalam troche sie trykam wysokosci-tzn moze nie tyle wysokosci bo przeciez bylo sie wysoko ale takiego widoku ze stoje a tu przepasc a ja musze przejsc-nie wiem czy zrozumialas mnie:D Calej Orlej nie przejde to wiem ale pomalutku jakies 艂atwiejsze traski. Wlasnie ktora tam w miare "艂atwa"?Sorry ze ja cie zameczam ale skoro bylas to wiesz duzo wiecej niz w jakimkolwiek przewodniku:)Jak bedziesz miala chwilke to pisz. Ps:Czy tez uwazasz ze Dolina Pa艅szczycy jest po prostu piekna??Ja sie zakochalo w zesz艂ym roku:)

Udost臋pnij ten post

Je艣li sta艂a艣 na Ko艣cielcu i wchodzi艂a艣 tamtejszymi kraw臋dziami, nie powinna艣 sie juz ba膰, bo tam momentami tez by艂y przepa艣ci. Wrota s膮 prze艂臋cz膮, wi臋c wysoko艣ci zawrotnej tam nie ma, nie przypominam sobie te偶, 偶eby by艂o strasznie. Granaty maj膮 podobn膮 struktur臋 do 艢winicy, Zawratu, momentami jest w臋偶ej lub szerzej, ale widoki pozwalaja zapomnie膰 o strachu, i ka偶膮 i艣膰 dalej. Ale mi narobi艂a艣 smaka, mo偶e wybior臋 si臋 w weekend w Bo偶e Cia艂o, b臋dzie jeszcze du偶o 艣niegu, ale mo偶na by zajrze膰 na Granaty i z powrotem, bo dalej b臋dzie l贸d. Marz膮 mi sie te偶 Tatry s艂owackie, ale ucz臋 naszych Tatr mojego ch艂opaka, bo w ubieg艂ym roku by艂 po raz pierwszy i zakocha艂 sie od razu. A gdzie nocujecie, macie jak膮艣 ulubion膮 kwater臋? Najlepiej pok贸j z 艂azienk膮. Dotychczasowe lokum musz臋 zmieni膰, bo znajda sie lepsze warunki za lepsz膮 cen臋. Tak wi臋c szukam czego艣. Uciekam ponownie do pracy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zawsze szukamy czegos
w okolicach Parda艂贸wki-wiesz zacisznie,z dala od duzego ruchu ulicznego i gwaru Krup贸wek;) Po tym co napisalas nabieam wiekszej pewnosci siebie i moze sie zdecyduje chociaz na Granaty:) Tylko czy 2 polowa lipca bedzie 艂adna?Mam nadzeje ze jak co roku sloneczko nas nie zawiedzie;) Na S艂owacji bylismy na wycieczce-trasa przypominala Wawoz Krakow-艂adnie i ciekawie. Aha no wiadomo w przygranicznych sklepach bywam czesto;)

Udost臋pnij ten post

Mam nawet jakie艣 namiary na Parda艂贸wk臋, polecone przez znajomego, wi臋c lepsze ni偶 wyszukane w necie. A gdzie te czasy jak przyje偶d偶a艂o sie poci膮giem i z peronu g贸rale wyrywali sobie turyst贸w na kwatery, bardzo r贸偶ne z reszt膮. A co zim膮, je藕dzisz na nartach? Ciekawa jestem Kasprowego, bo m贸wi膮, 偶e ci臋偶ko, je艣li ju偶 to Nosal, a juz w og贸le najlepsza jest Bia艂ka, stoki s膮 艣wietnie utrzymane, na skal臋 europejsk膮. I co po g贸rach, masz ulubione miejsca w Zakopanem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wlasnie nie jezdze
na nartach a bardzo bym chciala sie nauczyc:( zawsze cos wypadalo najczesciej sesja:O ale to juz za mna-wierze ze wyjedziemy takze zima:) Po gorach jezeli nie jestesmy zmeczeni to idziemy sie przejsc na krupowki ale przyznam ze tam tylko na jakies jedzonko czasem. jak padamy z nog po calym dniu lazenia(to czesciej wlasnie:) ) to otwieramy zimne piwko albo winko i siedzimy przed domkiem albo na tarasie. Nie moge sie juz doczekac:) A Szpiglasowa?bylas?

Udost臋pnij ten post

Na Szpiglasowej te偶 nie, i Tatry Zachodnie mam troszk臋 zaniedbane, ale to dlatego, 偶e jak pierwszy raz wesz艂am na Zawrat, to ju偶 nie chcia艂am nigdzie indziej jak w Tatry Wysokie. Mam teraz kontuzje kolana, mo偶e niegro藕n膮, ale boje si臋, 偶e powtorzy sie w g贸rach, bo na nartach mniej kolano jest obci膮偶one, to znaczy nie pracuje si臋 tak jak przy ci膮g艂ym zginaniu i prostowaniu nogi. Wierz mi, 偶e schodz膮c przez Skupni贸w Up艂az, po paru godzinach w臋dr贸wki, p艂aka艂am z b贸lu. A na narty ka偶da pora jest dobra, ja te偶 niedawno zaczyna艂am, czasami jeszcze zdarza mi si臋 upadek, jak jest jakie艣 oblodzenie lub nogi zm臋czone, ale sport jest fantastyczny. Za pierwszym razem chcia艂am rzucic nartami, ale nast臋pnej zimy zapar艂am sie i nauczy艂am. Wiele zale偶y od sprz臋tu. Gdyby艣 potrzebowa艂a porady s艂u偶臋 pomoc膮 r贸wnie偶 jako narciarka, mo偶e nie tak do艣wiadczona jak g贸ralka, ale wiem juz co i jak.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no wlasnie to tak jak my
od razu zafascynowani tatrami wysokimi,tyle tylko co za pierwszym razem jak pojechalismy obeszlismy troche zachodnie. a teraz z innej beczko nosze sie z zamiarem kupienia butow-masz w tym jakies doswiadczenie?wiem ze ceny sa duuuuze:( ale czy na parwde nalezy kupic takie "specjalistyczne"buty?bo ja rozumiem ze nie tenis贸wki i laczki;) ale moze niekoniecznie firmowe takie drogie-jak myslisz?

Udost臋pnij ten post

No w艂a艣nie. Marz膮 mi si臋 takie trekkingowe, 3/4, takie za kostk臋, 偶eby dobrze trzyma艂y, firm贸wki Hi mountain, dawny alpinus. Ale kupi艂am w Go Sport i jestem zadowolona, trzymaja kostke, nie 艣lizgaja si臋, stopa oddycha, da艂am w ubieg艂ym roku jakie艣 170 z艂. Teraz my艣le nad zakupem kijk贸w teleskopowych, bo przy moim kolanie przydadz膮 si臋 bardzo, o wiele lepiej si臋 chodzi. Na allegro s膮 ju偶 od 70 z艂, a w Hi Mountain powy偶ej 100, w tym jednak przypadku uwa偶am,偶e trzeba kupi膰 lepsze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wybierzemy sie w weekend
na jakies zakupy o sie rozejrze-buty to bardzo wazna sprawa. A co masz z tym kolanem?Wi臋zad艂o krzy偶owe naruszone?czy cos innego. Z kolanem to zawsze powazna sprawa-musisz uwazac:) Przez weekend przestudiuje troche mapy i net-jak cos znajde ciekawego to dam znac;) tymczasem zycze milego piatku:)

Udost臋pnij ten post

W sumie lekarz stwierdzi艂 tylko stan zapalny, ale wiem,偶e 艂atwo te kontuzje powracaj膮, mi艂ego weekendu! A pos艂ugujesz sie czarnym nickiem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie jestem znana
na kafee pod czarnym nikiem:( ale zaden problem zaraz cos wymysle;)

Udost臋pnij ten post

no ju偶 jestem po czarnej stronie mocy:D jutro jedziemy na zakupy-rozejrze sie za butami. Uwazam ze sa bardzo istotna czescia wyjazdu w gory-tzn jezeli ktos jedzie tam by chodzic po gorach a nie po samych krupowkach;) jak pojechalismy 1 raz to mialam nowe adidasy ktore totalnie zniszcylam(bo wiadomo-zadrapania,hamowanie pietami itd). Zreszta jak sie jest na nogach po 10h to buty musza byc wygodne-a nie po paru godzinach czuje sie kazdy kamyczek. Jejku 偶eby tylko pogoda dopisala:) A Wy wybieracie sie w tym roku?

Udost臋pnij ten post

jest juz ponoc jakas artemida przez jedno A ale to nie ja;) no szykuje sie na wyjscie wieczorne.Nie wiem w jaki sposb korzystasz z netu wiec ak tylko w pracy to milego weekendu a jak nie to do zobaczenia wkrotce:)

Udost臋pnij ten post

Niestety od niedawna korzystam tez z internetu w pracy, na szcz臋艣cie goni膮 troch臋 i czasami trzeba ucieka膰. A w domu jak jestem sama to non stop, bo w innym przypadku ch艂opak go zajmuje. Ale np.wczoraj by艂am sama i odda艂am sie czytaniu, bo za du偶o korzystam w og贸le z komputera. Jak tylko zrealizujemy jaden plan, a juz niebawem, bior臋 sie za szukanie kwatery i chyba wyczytam wszystko o Tatrach, czego nie czyta艂am do tej pory, tym bardziej, 偶e uznalismy wczoraj, 偶eby jednak tam jecha膰 na pare dni w sierpniu, je偶eli z urlopem wypali.A jak nie to zostana weekendy, dobre i dwa dni. Wracaj膮c do but贸w. Te moje Go Sport jak pisa艂am s膮 dobre, cho膰 nim je porozchodzi艂am obciera艂a, a raczej uwiera艂a mnie cholewka powy偶ej kostki, par臋 dni przekrzywia艂am momentami stop臋, 偶eby by艂o wygodniej. Pochodzi艂am w nich troche zim膮 i s膮 juz ca艂kiem dobre. Wiem jedno, jak tylko je zniszcz臋, czyli za jakies 2-3 lata (szanuj臋 buty i chodz臋 delikatnie) wydam te 4 st贸wki na moje wymarzone alpinusy. Moja siostra kupi艂a trekkingowe CHEQUA, czy jak tam si臋 ta firma nazywa, te偶 wcale nie takie drogie, i bardzo sobie chwali. Nie mog臋 jednak nigdzie znale藕膰 tego sklepu, trafi艂am jedynie w warszawskim decathlonie przy trasie toru艅skiej. Pisz po zakupach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 atremidaa
Witaj. To gdzie Ty mieszkasz ze piszesz,ze mozecie wyskakiwac w gory na weekendy?my tak nie mozemy-coz centralna Polska:( poczulam nag艂e uczucie zazdrosci;) dam znac wieczorem co tam bylo ciekawego w sklepach:)

Udost臋pnij ten post

Na Jurze, w Beskidy mam 120-130 km, w Taterki 200. I ten m贸j cel do realizacji to zmiana samochodu, 偶eby do Zakopca nie jecha膰 3,5 tylko 2,5 godziny, przy pustej zakopiance oczywi艣cie.

Udost臋pnij ten post

Witaj:)Sorry ze dzis dopiero ale tak ten czas leci,ze zanim czlowiek zrobi co musi mija weekend. Butow jest bardzo duzo ale sa drogie:( ponizej 300 zl nie znajdzie sie czegos(mowie o firmach specjalizujacych sie w tym). Narazie nic nie kupilam bo bylo to wyjscie orientacyjne.Nie stac mnie narazie na te buty kurde:( ale musze cos kupic zeby mi sie nie slizgala noga(najgorzej jak deszcze zlapie-wtedy przy nieodpowiednich butach czlowek leci na leb na szyje;) ) Wybiore sie chyba do tego go sportu- moze tak jak Ty cos tam upatrze i nie bedzie to takie drogie.Teraz zanuzam sie w net i szukam jakis ciekawych miejsc i wypraw:)Jezu jak ja sie ciesze ze jedziemy:Dmyslami juz tam jestem...buzka

Udost臋pnij ten post

Witam, no niestety, weekendy uciekaja zbyt szybko, mnie te偶 przemkn膮艂 prawie niezauwa偶ony. Te buty w go sport nie s膮 z艂e, wi臋c mo偶e jest to jakie艣 wyj艣cie. M贸j ch艂opak zniszczy艂 je troche, ale m臋ska stopa to m臋ska stopa, my jednak chodzimy delikatniej. A powiedz mi, je藕dzisz te偶 w inne g贸ry? Bo ja chyba przesz艂am wszystko opr贸cz Bieszczad.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 atremidaa
nie za bardzo znam inne gory-Bieszczad w ogole(kiedy ponoc bylam z rodzicami jak bylam ma艂a), Karkonosze po 艂ebkach.Nie bylam maniakiem gor a jak to sie zmienilo to tak wyszlo ze zaczelam od Tatr i tak chce je "dokonczyc".Ale z pewnoscia bede chodzic po innych takze:). moja przygoda z gorami sie dopiero rozkreca;) oprocz butow przydalby sie fajny aparat-ahhhh rozmarzylam sie:D

Udost臋pnij ten post

Mia艂am szcz臋艣cie, bo uda艂o mi sie kupi膰 okazjonalnie nowiutka malutk膮 cyfr贸wk臋 za niezmiernie ma艂e pieni膮dze, a cyfr贸wka teraz to podstawa, ze zdj臋ciami mo偶na zrobi膰 wszystko. Przed wakacjami musz臋 kupi膰 wi臋ksz膮 kart臋, bo nie b臋d臋 przecie偶 lata膰 po kafejkach, 偶eby 艣ci膮gn膮膰 to, co sie zape艂ni. Tylko, 偶e potrzebna mi karta 1 GB kosztuje 200 pln...ale to juz wystarczy na naprawd臋 du偶膮 porcje zdj臋膰. Je偶eli mia艂abys ochote na inne g贸rki, to ch臋tnie polec臋.

Udost臋pnij ten post

witaj:) my wlasnie jestesmy w toku szukania aparatu i karta 1 GB jest faktycznie podstawa-tez chcemy taka kupic,ale jak slusznie stwierdzilas-to wydatek rzedu 200zl,ale to dobra inwestycja. My w zasadzie zastanawiamy nad Canonem-drogie pieru艅stwo ale mysle,偶e warto kupic co艣 lepszego na dluzej. Dobrze sie ludzie wypowaidaj膮 tez o Sony i Casio. Ja przyznam szczerze nie mam o elektronice zielonego pojecia wiec pozostawilam ta kwestie calkowicie mojej drugiej polowce;) Teraz wyszukujemy jakis promocji:D Co do innych gor to mozesz poradzic nie tyle mi co znajomym-jada do Szczawnicy-jakies propozycje?:)

Udost臋pnij ten post