Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PROLAKTYNKA25

Bromergon, wysoka prolaktyna a ciąża !?!?!?!?

Polecane posty

dziewczyny, a miałyście badane hormony/ Chodzi mi szczególnie o progesteron i estrogen itp. czy tylko miałyście zleconą prolaktyne i na tym koniec? ja miałam tylko prolaktynę i testosteron a doczytałam się że bardzo ważny jest też progesteron.

Gość Ninjaa
Ja miałam prolaktynę i progesteron badany. Progesteron w normie, a prolaktyna podwyższona.

Gość Nadieżda
Dziewczyny, ja mam takie pytanie. Brałam Bromergon na zbicie prolaktyny dosyć długo, wreszcie udało mi się zajść w ciążę po długich i uciążliwych staraniach. Teraz wypadałoby ten Bromergon odstawić, ale przeczytałam gdzies w necie jedną rzecz - podobno odstawienie Bromergonu może się równać poronieniu ciąży! Nie wiem teraz, co mam za bardzo robić. Nie mogę się w najbliższym czasie dostać z róznych względów do lekarza... Pomóżcie!! Chyba nie mogę tego brać w nieskończoność, prawda? Ale odstawiać, czy nie...? Aaaa.... co robić?!

Gość mychajła
nie powinnas odstawiac gwaltownie bo to faktycznie moze sie zle skonczyc. a ile staralas sie o dziecko? gratulacje!

Gość bogumila_11
Ninja ale ja tez nie miałam żadnych objawów ciąży, dobrze by było jak pójdziesz do lekarza żeby zrobił Ci tylko Usg żeby nie badał, bo jeżeli to ciąża i występowały plamienia to ja bym z badaniem się wstrzymała.

Gość bogumila_11
Nadjezdża ja dwukrotnie poroniłam przez wysoki poziom prolaktyny ( przez nią ciąża się nie chce utrzymać) więc z jednej strony brałabym bromka . ale z drugiej odradzają więc na dwoje babka wróżyła. Nie wiem czy bromek ma wpływ na płód?

Gość bogumila_11
Koliberek ja ostatnio poszłam do gienka i poprosiłam o skierowanie na wszystko progesteron, testosteron, estrogeny najlepiej zrobić wszystko żeby byc spokojniejszym ja jestem bo wszystko wyszło dobrze tylko pamiętajcie że estrogen robi się w II cyklu a resztę w I

Gość nadieżda
Łącznie starałam się o ciążę prawie cztery lata... Nawet ciężko mi o tym opowiadać, były problemy, torbiele czynnościowe, lekko dwurożna macica, na szczęście bez przegrody, inseminacje... Całe szczęście wreszcie mi się udało. Boję się teraz to zepsuć... Wie ktoś na sto procent co z tym odstawianiem? Bogumila, ale przez całą ciążę myślisz brać?

Gość nadieżda
Powinnas skonsultowac sie z lekarzem, Nadiezda. Generalnie jest zasada, ze odstawia sie Bromergon stopniowo, bo faktycznie moze spowodowac poronienie, tutaj masz wypowiedz specjalistki w tej kwestii, to dosc podobna sytuacja http://smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=28818&Itemid=0 Jesli masz dwurozna macice to w ogole sprawa jest duzo bardziej skomplikowana, bo wtedy jak pewnie sama wiesz latwiej o poronienie. Musisz sie pilnowac, nie odstawiaj zbyt gwaltownie.

Gość i jeszcze jedno
Piszesz ze w najblizszym czasie nie bedziesz mogla isc do lekarza - co to oznacza? Jestes za granica? Twoja ciaza moze byc zagrozona, tak jak pisalam ze wzgledu na te dwuroznosc macicy. Nie lekcewaz tego, idz do innego lekarza jesli Twoj gdzies wyjechal!! Nie chcesz chyba poronic...

Gość bogumila
czy po tym dwukrotnym poronieniu ze wzgledu na wysoki poziom prolaktyny zaszlas w ciaze? Czy nadal jestes w trakcie staran?

Gość nina.tyrka
Do osoby wypowiadającej się kilkakrotnie wyżej: pole pseudonim służy do tego, abyś podawała w nim swój własny pseudonim albo imię, nie imię osoby, do której się zwracasz. Bromergon w ciąży należy odstawić stopniowo, ale jak osoba wyżej podkreślała, przy powikłaniach typu macica dwurożna może być inaczej... Chyba nie obejdzie się bez wizyty u lekarza. Pozdrawiam wszystkie starające się i przyszłe mamy!

Gość bogumila_11
kiedy poroniłam rok temu w grudniu 2007 r nie wiedziłam dlaczego potem przez pół roku starałam się i nic i nie wiedziałam dlaczego dopiero koleżanka powiedziała mi o prolaktynie zbadałam okazało się że mam bardzo wysoką zaczełambrać bromka zaszłam w ciąże w październiku 2008,lekarz się dziwił że przy tak wysokiej prolaktynie udałosię zajśc no ale niestety zaraz poroniłam. Staram się dalej jak będzie to zobaczymy. do 3 razy sztuka............

Gość bogumila_11
co to znaczy, że macica jest dwurożna?

Gość Toola
Witajcie, ja jak sie dowiedzialam, ze zaszlam w ciaze, odstawilam natychmiast bromergon, tak mi kazala lekarka, powiedziala, ze nie ma odstawienie leku zwiazku z poronieniem, zaufalam jej, teraz zaczynam 8 tydz, mam nadzieje, ze sie nic nie wydarzy. Zreszta ile lekarzy, tyle roznych zdan i opini. Moja prolaktyna nie byla zbyt wysoka, mialam 31ml, a norna byla od 5-29, wiec tez nie mialam za wysokiej, ale moze u dziwczyn, ktorych norma prolaktyny jest znacznie wyzsza od norm trzeba postepowac inaczej. Nadieżda - i co odstawilam lek?

Gość Toola
Boguimila_11 - ja zaszlam w pierwsza ciaze za trzecim podejsciem, w druga rowniez za trzecim razem:))) Cos jest chyba w powiedzeniu: do trzech razy sztuka:)))) trzymam kciuki za Ciebie.....

Gość bogumila_11
Mam nadzieje, ostatni m-c czekam na okres i daje sobie odbój zapisałam się właśnie na basen i step mam zamiar się relaksować i nie myśleć bo zwariuje

Gość Ninjaa
Dziewczyny dzisiaj robiłam test ciążowy. Nie jestem w ciąży.. Nadal boli mnie w podbrzuszu i dzisiaj znowu lekko plamiłam. Sądzę jednak, że to jest powodem odstawienia bromergonu. Jutro idę do lekarza tak więc wieczorkiem się odezwę.

Gość Ninjaa
Dziewczyny jestem załamana. Byłam u lekarza i wykrył mi PCO :( Jak na razie mam leczyć się bromergon, bo możliwe, że wszystko mi się unormuje, na wiosnę mam zbadać prolaktynę i przez trzy miesiące leczyć się jeszcze castangusem. Pójdę jeszcze skonsultować to z innym lekarzem, ale w sumie wszystko mam czarno na białym.

Gość bogumila_11
Ninja co to jest PCO

Gość bogumila_11
jak to zbadać

Gość mala_19
Ninjaa mam do Ciebie pytanie. W jaki sposób lekarz wykrył Tobie PCO ? Ja również biorę brom. miałam badaną prolaktynę, 2 razy na pęknięcie pęcherzyka dostał pregnyl, póki co czekam. Pytałąm lekarza czy nie mam PCO on powiedział, że nie.... Niestety nie wiem co o tym mysleć

Witam drogie Panie. Bardzo Was tu dużo. Znalazłam Wasze forum w wyniku zatrzymania u mnie miesiączki. Od trzech miesięcy nie mam miesiączki. Nie znam przyczyn tego zdarzenia. Dzisiaj odebrałam wyniki testu prolaktynowego i sa następujące : 15,3 ng/l, po 60 min i po tabletce 91,40 a potem 64,80 ng/l Dopiero jutro po południu mam wizytę u ginekologa a bardzo sie denerwuję mikrogruczalakiem itp. Czy któraś z Pan moze delikatnie opisac wynik. Oczywiście wstępnie wiem , ze mieszcze sie w normie a dalsze wyniki ? Pozdrawiam b.serdecznie i bede wdzieczna za kazde słowo. Chciałam Wam tylko powiedzieć, że jak mogłam miec dziudzia to cały czas odwlekałam tą decyzję. Teraz jak mam kłopot to chciałabym bardzo zostac mamą. Czasami lepiej robi sie na sercu jak komuś obcemu powie się co w duszy gra. Pozdrawiam i życzę wszystkim Panią spokoju.

Gość Ninjaa
bogumila_11 - PCO to jest zespół policystycznych jajników. Lekarz wykrył to u mnie przez badanie USG. Jajniki mam dużo powiększone i widać na nich nie pęknięte pęcherzyki :( Tutaj znajdziecie więcej informacji na ten temat: http://www.forumginekologiczne.pl/txt/print,209,0

Gość bogumila_11
lisica 55 Twój pierwszy wynik wskazuje 15 więc mieścisz się w normie po tabletce masz 91 a może być przekroczone 5-krotnie więc jakby masz trochę podwyższoną bo powinno być 75, ale lekarzem nie jestem więc nie wiem na pewno dostaniesz lek na zbicie prolaktyny jeżeli bromergon to zalecam brać po pół bo pewnie jak każda z nas będziesz czuła sie okropnie My też walczymy o dzidziusia i nie jesteś sama

Gość ewa13
Dziewczyny narzekacie że wam jest niedobrze i wogóle a brałyście bromergon po jedzeniu zaraz??? jeżeli bierzecie po godzinie czy tam ileś robi się niedobrze od tego wtedy a jeżeli weźmiecie zaraz po jedzeniu jak skończysz to nic się nie będzie działo;) ja biore całą tabletke 2 razy dziennie pół roku i już się przyzwyczaiłam ale po pierwszej prawie na czczo było strasznie myślałam że te nudności mnie wykończą:(

Dziekuje Ci bardzo Bogumiła_11. Dzisiaj idę na wizytę i okaże sie co tam z moją prolaktyną. Penie czeka mnie wspaniały lek, ja już bez niego mam nudności na tle nerwowym. Pozdrawiam Was wszystkim i życzę owocnych starań o dzidziusia.

Gość bogumila_11
Ewo 13 każdy organizm jest inny i inaczej przyjmuje lek. Ja tez biore po jedzeniu i niestety jest mi nie dobrze więc to nie ma znaczenia ogólnego dla wszystkich

Gość sabina_szczecin
Ja biorę ten Cabergollin i nic mi nie jest, a prolaktyna ładnie spada. Ponoć ma takie samo działanie jak Bromergon, ale z mniejszymi skutkami ubocznymi. Tak przynajmniej powiedziała mi moja lekarka. Może też o to zapytajcie? Lekko drętwiały mi dłonie i stopy w pierwszym m-cu przyjmowania, ale to nic w porównaniu z ciągłymi mdłościami czy bólem głowy. Przepraszam za porównanie, ale to tak, jakby codziennie być na kacu.. Uh.. Ja dziękuję za takie samopoczucie..

Gość dzulka
Witam wszystkie kobitki :) Forum przeczytałam od pierwszej strony, byłam zainteresowana podwyższoną prolaktyną. Gratuluje wszystkim, którym udało się zajść w ciążę!! Mam pytanie, czy któraś z Was brała również luteinę aby wywołać okres( mam bardzo nieregularne miesiączki)? Od 5 dni biorę bromek po pól tab. na noc. Niby nie powinno się brać żadnych innych hormonów przy bromku...Dziękuję i pozdrawiam serdecznie wszystkie Panie :)