Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PROLAKTYNKA25

Bromergon, wysoka prolaktyna a ciąża !?!?!?!?

Polecane posty

Gość Magda81
Zrobilam dzis rano test i wyszla 1 kreska. Nie mam już wątpliwości. Na pewno coś sie rozregulowało.

Gość jkjk21
Witam:) problem prolaktyny ditknął również mnie:( niestety. Moja historia zaczyna się od nieregularnych miesiączek, oczywiście dostałam tabletki antykoncepcyjne Mikrogynon 21 i usłyszałam, że po nich będę mogła z łatwościa zajść w ciążę. Odstawiłam tabletki i znów.Zrobiłam badania hormonalne:prolaktyna 75(max 25), testosteron 1,31(max 1,09), progesteron ok 3(za mało) do tego dochodzi zespół PCO(podejrzenie).Aha moja tarczyca też nie jest idealna, endikrynolog nie przepisał mi tabletek, bo stwierdził, że jeszcze niedoczynność się nie rozwinęła. Niedawno prolaktynę po norprolacu mi spadła do 12, testosteron do 0,9 przy diane 35, teraz dostałam bromergon a anty odstawiłam, bo chciałabym zajść w ciążę. Dziewczyny powiedzcie coś pozytywnego bo nie chcę się zamartwiać, ale powoli zaczynam się załamywać:(

Gość mossi
Moje Drogie, dostalam kuracje Bromergonową, ale niestety jestem nałogową palaczką...obecnie staram się ograniczać palenie do max 3 fajków dziennie ale bez wspomagaczy dlugo tak nie dam rady. nie wiecie może czy w trakcie przyjmowania Bromergonu można zażywać równolegle Nicorette????lub innym lekiem wspomagającym rzucanie palenia? bardzo będę wdzięczna za info... za jakiś czas chciałabym zajść w ciążę ale nie wyobrażam sobie tego zrobić będąc nadal palaczem...

Gość Magda81
mossi, ja juz pol roku biore bromek i funkcjonuje normalnie tak jak przed jego braniem. Nie jestem lekarzem ani specjalista, ale nie widze zadnych przeciwskazan do jednoczesnego stosowania bromka i nicorette. Jak masz jakies wątpliwosci zapytal lekarza albo przynajmniej farmaceuty. Zycze powodzenia w rzucaniu palenia :) jkjk21, wiele lejdis zachodzi w ciąze przy braniu bromka :) Niektore juz prze pierwszym albo drugim cyklu, takze uszy do gory :) Musisz wierzyć że i ty znajdziesz sie w gronie szczęsliwcow! :) Załamywanie sie to dodatkowy stres, czego prolaktynki potrzebują najmniej. Bedzie dobrze! :)

Gość mossi
dzięki Magda za info:) myślałam, że był już na naszym forum taki case więc zapytalam przed wizytą w aptece... nie zaszkodzi się jednak do niej przejść:)

Gość jkjk21
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze:) jak jedno się unormuje to w parze pójdą kolejne hormony:) słyszałam, że wysoka prolaktyna może powodować niski progesteron, po 2 miesiącach musze pójść na wizytę kontrolną z wynikami, co myślicie o robieniu testów owulacyjnych w czasie kuracji bromergonem??

Gość anags
ja tez biore bromka i wlasnie w tamtym miesiacu kupilam sobie takie testy no pokazuja faktycznie ze cos tam sie dzieje ze sa te dni ale niestety jeszcze nic z tego nie wyszlo. bede probowac dalej ! POZDRAWIAM!!

Gość jkjk21
Cały dzień spędziłam na forum i bardzo się cieszę, że ono istnieje bardzo się podbudowałam, super, że już tyle ciąż pokonało prolaktynę!!Będę informować o wszystkim i czekamy na kolejne fasolki!!

Gość bogumila_11
Mossi - ja też brałam gumy nicorette i bromergon, od 1 stycznia nie palę i już mnie nawet nie ciągnie a paliłam paczkę dziennie a gum nicorette juz nie żuję wystarczyło ok 10 gum, i myślę że można zażywać równolegle. Życzę powodzonka jkjk21 - ja robię sobie testy owulacyjne biorę bromka już pół roku prolaktyna mi spadła i pozostałe wyniki tak jak testosteron czy progesteron estrogeny mam dobre ale niestety dalej nic, dzięki testom wiem , że płodne mam tylko dwa dni w m-cu 9 i 10 dnia od miesiączki trochę za szybko mi się wydaje, ale nie wiem. Zmieniam lekarza i 4 lutego mam wizytę u specjalisty. który podobno jest bardzo dobry w leczeniu niepłodności i wszelkich innych problemów związanych z zajściem w ciąże zobaczymy co mi powie. Mam bardzo obfite miesiączki i boję się czy to, aby nie mięśniaki, które powodują również problemy z zajściem w ciąże. Odezwę sie po wizycie może powie mi coś co Wam również się przyda

Gość jkjk21
bogumila_11 to czekam na wiadomość po wizycie:) ja nadal szukam jakiegoś dobrego specjalisty, więc jak będziesz zadowolona to proszę o kontakt:) myśle, że zaczne stosować testy owulacyjne od przyszłego cyklu, teraz po tabletkach anty chyba nie ma większego sensu, pozdrawiam wszystkie dziewczyny!!

Gość jkjk21
bogumila_11 zapomniałam napisać, jeżeli chodzi o mięśniaki to nic sie nie martw jeszcze nie jesteś pewna, a nawet jakby mam koleżanke, która ma mięśniaki i niedawno urodziła ślicznego, zdrowego synusia:)

Gość Magda81
A ja mam dzis 38dc. 2 testy neg. Juz sama nie wiem co sie dzieje... Przez ost pol roku @ mialam jak w zegarku.

Gość MADA049
koliberek999 dzięki za trzymanie kciuków. ja jestem w 6 d.c. biorę clo i mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu pojawi się owu i mąż będzie na miejscu w tym czasie. koliberek999 daj znać jak tam na usg- mam nadzieje, że wszystko dobrze. pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim prolaktynkom

hej MADAO 49 co u Ciebie? Ja bylam na usg. z jajnikami wszystko ok, jajeczko było troszkę za małe i ide w środe po leki, jeszcze nie wiem jakie. pozdrawiam

Gość Magda81
A ja sie zastanawiam, wiecie moze po ilu miesiacach łykania bromka udało sie naszym prolaktynkom zajsc w ciążę?

Gość bogumila_11
Dziewczyny ja nie wiem o co chodzi , dostałam okres 19 stycznia miałam go 4 dni i był bardzo obfity, do czego zmierzam - od 3 dni strasznie bolą mnie piersi a do tego czuje jakiś dziwny zapach wszędzie , i w związku z tym, że ma dużo testów ciążowych w domu zrobiłam sobie przed chwilą i wyszedł pozytywnie jestem w szoku na jutro mam umówioną wizytę u specjalisty bo nie mogłam zajśc w ciąże a tu taki numer nie wiem co mam o tym mysleć dziwne jest dla mnie to, że przeciez nie dawno miałam okres powiedzcie czy to możliwe bo nie mogę się jakoś cieszyć boje się że czar pryśnie...

Gość MADA049
Kolibeku999 u mnie w sumie nie mam pojęcia co się dzieje, bo w tym momencie przebywam w UK. Znowu po luteinie 2x1przez 3 dni miałam okres, a od 2 do 6 dc brałam clostilbegyt 2x1. Robię testy owulacyjne i powiem ci szczerze, że kurcze jestem zdziwiona. Coś mnie natknęło i zrobiłam test 6 dnia cyklu i według niego wyszło, że jest owu-> obie kreseczki były tak samo wyraźne i tego samego koloru. No i robię dalej. Wczoraj wyszedł rozmazany a dziś 2 kreseczka jest jaśniejsza niż kontrolna, wiec się zastanawiam czy clostylbegyt mógł zafałszować wynik testu. Niestety nie mam tu możliwości zrobić usg dlatego taka kiszka z tym wszystkim. Już powoli zaczynam się załamywać, bo my się staramy, ja się leczę, zażywam te świństwa a tu wszystkie koleżanki w ciąży. Naprawdę mam już dość. Anags co do testów lh ja je robię i sama nie wiem czy pokazują prawdę. Jeszcze jak byłam w kraju robiłam monitoring i cały czas nici- pęcherzyki nie rosły. Miałam przerwę w usg 8 dni ze względu na okres świąteczny i właśnie w tych dniach test pokazał, że jest owu. Po czym po 4 dniach od testowej owu lekarz powiedział ze nici, że nic nie ma i raczej nic nie było. Wiec nie mam pojęcia bo dziewczyny mówią że testy są ok. Bogumila_11 co do testu ciążowego jeśli pokazał się wynik pozytywny to gratuluje. Zapewne dzidzia tym bardziej, że czujesz dziwne zapachy. To takie pierwsze objawy- tak samo miały moje koleżanki a jeszcze niedawno moja bratowa. Teraz już jest w 14 tc. Daj znać co powiedział lekarz. Pozdrawiam wszystkie frazesowiczki i jeszcze raz życzę wam dziewczynki powodzenia w dążeniu do celu. Nie załamujcie się tak jak ja. Buziaki.

Gość jkjk21
Hej Dziewczyny!!Zrobiłam ostatnio badania FSH i LH i wyszło FSH 4.17 a LH też ok 4, więc jest 1:1.Dziś byłam na badaniach kolejnych wolny testosteron, prolaktyna i jeszcze jeden męski hormon nie pamiętam nazwy, jak będę miała wyniki to podam:) ciekawa jestem prolaktyny bo nie biorę jeszcze żadnych tabletek, tzn mam bromek, ale mam zacząć go brać po badaniu, więc dziś 1 dzień:)po norprolacu wynik prolaktyny 12, ciekawe ile urosła;/ dziewczyny chciałam się zapytać o mikrogruczolaki?Bo nie miałam robionego rezonansu, ale czy przy początkowym poziomie 75 jest szansa, że mogę mieć jakieś mikrogruczolaki?? Bogumila_11 GRATULUJĘ I ŻYCZĘ POWODZENIA NA WIZYCIE!!

Gość bogumila_11
własnie jestem po wizycie i niestety nie jestem w dobrym nastroju. lekarz zrobił mi badanie,które niestety nie wskazało ciązy, ale wskazało torbiela na lewym jajniku o dł 3 cm. Lekarz powiedział, że prawdopodobnie test wyszedł pozytywnie przez torbiela, ale co z objawami, które mam nie wiem coś mi się tu nie podoba. Jutro mam zrobić bhcg jeżeli wyjdzie że jest ciąża mam przestać brac bromergon i wziąśc duphaston z tego względu że 2 razy poroniłam. Jeżeli wyjdzie, że nie jestem mam przyjśc po okresie na wizytę i zobaczymy czy torbiel pękła czy dalej jest. Powiedział też że wyśłe mnie na drożnośc jajników, a mąż ma zbadać nasienie. Dziewczyny powiedzcie czy miałyście kiedyś taką sytuację żeby wynik testu przez torbiela wyszedł pozytywnie. Takie sprawiedliwe jest życie,kobieta która chce mieć dziecko nie może a te co nie chcą rodzą jedno za drugim................

Gość MADA049
Bogomila_11 mi też nie podoba sie to co mówi twój lekarz. Jest w tym jakaś niejasność. Jak to możliwe żeby test przy torbieli był pozytywny...na mój rozum raczej nie możliwe. Jeśli kazał ci zrobić drożność jajowodów to możne podejrzewa, że są niedrożne. Nie dołuj się - na pewno będzie dobrze.

Gość bogumila_11
chyba jednak coś jest nie tak całą noc bolał mnie brzuch i nadal boli zaczełam krwawić a okres miałam dwa tygodnie temu, chyba pęka mi torbiel.

Gość Magda81
bogumila_11 , bardzo mi przykro. Chyba powinnas udac sie do lekarza... Cos wyraznie sie pokręciło z Twoim okresem. A ja dostałam okres po 40dniach. Bylam u gin. Mam odstawic bromek w koncu. Prolaktyna sie unormowała. Zobaczymy czy nie skoczy jak odstawie leki... Poza tym mam miec usg zeby spr czy wszystko jest ok i czy jajowody sa drozne.

Gość jkjk21
Jakieś smętne nastroje panują:( przykro mi bogumila_11 że tak wyszło:( miejmy nadzieję, że jakoś się wszystko unormuje:( tylko jedno mnie dręczy, dlaczego test wyszedł pozytywny, dziwne, że powodem miałby być ten torbiel, ja wczoraj wzięłam 1 pół tabletki bromka, żadnych wymiotów, osłabień, tylko ścięło mnie z nóg i poszłam spać, zaczęłam też obserwować swój cykl na karcie. Faktycznie trochę ten świat niesprawiedliwy, ostatnio też trochę się denerwuję bo jakoś co włączę TV to natykam się na programy o adopcji:( kocham wszystkie dzieci, ale mam potrzebę mieć swoje, nosić je pod sercem, ahhhhhhh taka głupia prolaktyna a tyle nerwów przynosi:( pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny!!

Gość bogumila_11
Magda czy lekarz Ci powiedział że przez usg można sprawdzić czy jajowody są drożne? poczytałam trochę i dowiedziałam się, że jednak torbiel mógł mieć wpływ na wynik testu, więc to nie ciąża wiecej nie będe robić testów dopiero jak mi się z tydzień spóźni bo mam już trzeci raz torbiela który pękł po okresie i wczesniej co myślałam że poroniłam to napewno była taka sama sytuacja ale nie wiedziałam wtedy że to torbiel a wynik testu wyszedł pozytywny teraz mam takie same objawy jak wtedy, czyli ucisk na mocz, zaparcia, nudności również mogą wystąpić a ponadto okres jest jak czekolada. no niestety znowu się nie udało. Dziewczyny napioszcie czy któraś z Was miała drośność jajowodów czy to boli?

Gość MADA049
bogumila_11 co do badania drożności ja miałam mieć robione to badanie ale nie doszło do skutku. ż tego co mówił mi lekarz to badanie polega na podaniu kontrastu i sprawdzenie podczas badania rezonansem magnetycznym jak kontrast rozszedł sie po macicy i jajowodach- coś takiego lekarz mi mówił. Mówił też, że badanie nie należy do przyjemnych i jest troche bolesne. Ból czuć zarówno przy wprowadzaniu kontrastu jak i w czasie gdy się rozpływa. Podobno też zabieg ten wykonuje sie w znieczuleniu takim jak do porodu. Tylko tyle powiedział mi lekarz. A co do tego usg i sprawdzania drożności za jego pomocą- ty chyba nie możliwe, ale nie wiem dokładnie. Pozdrawiam. Buziaki dla wszystkich dziewczyn

Gość jkjk21
Hej Dziewczyny!!Odebrałam wyniki prolaktyna po miesiącu bez żadnych tabletek wzrosła do 38,8 a kiedyś miałam 75, ciekawe, czy jeżeli bym nie brała dalej żadnych tabletek to czy by mi rosła dalej, no i oczywiście za dużo męskich hormonów. Dziewczyny, czy któraś z Was miała problem z męskimi hormonami??Jakie tabletki się stosuje??Bo ja słyszałam tylko o antykoncepcyjnych, a rzeczą jasna jest, że nie chce ich brać, pozdrawiam!!

Gość bogumila_11
jkjk21 CHYBA ZMALAŁA SKORO MIAŁAŚ 75 A TERAZ 38,8.

Gość jkjk21
Tak wiem, że zmalała tylko tak myśle co by było jakbym nie brała bromka, pewnie by rosła dalej, czytałam o męskich hormonach tzn testosteron i androstendion, przypuszczm, że mam też policystyczne jajniki, to też jest duży problem bo powodują bezowulacyjne cykle. Źadnych innych objawów nie mam typu nadwaga, nadmierne owłosienie, tłusta cera. Ostatnio jak miałam USG to widziałam pęcherzyki, ale gin powiedział, że jestem po Diane i nie wie czy na 100% to PCO. Kurcze ile ja bym dała, żeby mieć wszystkie hormony w normie, jak ide po wyniki to już się nie dziwię, że jest coś nie tak, wręcz jak wyjdzie czasami jakiś w normie to jestem w szoku:P pozdrawiam,:)

Gość bogumila_11
koliberek nie robiłam a co to takiego?