Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuzanka skakanka

grupa krwi

Polecane posty

Gość zuzanka skakanka

Dziewczyny, czy jeśli ja mam grupę krwi B RH +, a mój mąż O RH - to znaczy, że prawdopodobieństwo konfliktu jest małe? Dziękuję za informacje.

Gość ty musiałabyś mieć
RH - by był problem odwrotna konfiguracja nie ma zanczenia dla płodu

Gość zuzanka skakanka
dziękuję za odpowiedzi

Gość aśka72
Nawet gdyby miała Rh ujemne, to też nie byłoby problemu, bo niby jaki? Skoro mąż ma Rh -, to nie jest ważne Rh mamy.

Gość zuzanka skakanka
czyli jest dobrze :-)

Gość aśka72
Bardzo dobrze. :)

Gość aśka72
Jest jeszcze jedna możliwość. Pan może mieć Rh (+), a dzidziuś odziedziczy po mamie Rh (-), wtedy nie ma konfliktu i wszyscy są zdrowi i szczęśliwi. 🌼

Gość uuuuuuuuuu
a nawet jak mama ma rh (-), a tatuś (+) to też mogą mieć zdrowe dzieci (my mamy troje :) ) tylko trzeba w ciąży kontrolować czy nie ma przeciwciał, a po porodzie albo poronieniu przyjąć odpowiedni zastrzyk, w pierwszej ciąży konflikt występuje rzadko! a lekarze wiedzą jak sprawić by się nie pojawił nigdy... :) gdyby jednak, to ciąża konfliktowa też się może zakończyć szczęśliwie, ale wtedy potrzeba szczególnej opieki medycznej i nawet wewnątrzmacicznego przetaczania krwi... :o

Konflikt serologiczny w układzie grup głównych ABO Częstość występowania niezgodości serologicznej stwierdza się u około 20-25 % ciąż, natomiast do konfliktu serologicznego dochodzi w około 10% tych ciąż i dotyczy on głównie układu 0-A1 (matka - dziecko). Do konfliktu może dojść już w pierwszej ciąży. Do niezgodności serologicznej dochodzi w następujących sytuacjach: Grupa matki Grupa noworodka 0 (przeciwciała anty A, anty B) A B A (przeciwciała anty B) B AB B (przeciwciała anty A) A AB AB (brak przeciwciał) Konfliktu nie ma Naturalne przeciwciała anty A i anty B należą do klasy IgM i nie przechodzą przez łożysko a więc nie mogą spowodować rozwoju choroby hemolitycznej. Natomiast u około 10% kobiet stwierdza się przeciwciała anty A i anty B klasy IgG, które mogą przechodzić przez łożysko i to one są odpowiedzialne za objawy konfliktu serologicznego. Objawy Objawy choroby hemolitycznej u płodu w konflikcie serologicznym są bardzo słabo nasilone, gdyż do pełnego ukształtowania antygenów A1 na krwinkach płodu dochodzi na krótko przed porodem. U noworodka głównymi objawami konfliktu serologicznego grup głównych jest wzrost stężenia bilirubiny wolnej już w 1 lub 2 dobie życia oraz narastająca nawet do 3 miesięcy niedokrwistość. Bardzo rzadko dochodzi do obrzęku uogólnionego a powiększenie wątroby i śledziony nie występuje. Rozpoznanie Diagnostyki konfliktu serologicznego nie prowadzi się w czasie ciąży. Po urodzeniu u dziecko bezpośredni odczyn Coombsa zwykle jest ujemny, natomiast pośredni odczyn Coombsa może być dodatni. Morfolgia krwi z rozmazem wskazuje na obecność mikrosferocytów, niznacznie obniżenie ilości erytrocytów oraz zwiększenie ilości retikulocytów powyżej 10%. Postępowanie w konflikcie grup głównych polega na leczeniu podwyższonego poziomu bilirubiny (hipebilirubinemia) naświetlaniem lampami, podawaniem albumin oraz w rzadkich przypadkach trasfuzji krwi. Data aktualizacji: 2002-01-13 lek. med. Bogdan Kowalczyk medycyna ogólna Klinika Medycyny Rodzinnej SPSK im W.Orłowskiego w Warszawie Wklejam to, bo widzę, że jedno z was ma grupę 0, a drugie B. U moich rodziców stwierdzono właśnie tego typu konflikt (0 i A). Ale na ile jest on możliwy i u Was, nie wiem.

Gość tez tak mam
ja Arh- mąż Arh+, syn ARh+... czyli kalsyczny konflikt.... syn super zdrowy.... wszystko co trzeba robić w ciązy to odpowiednie badania oczywiście na czas, żeby w razie wystąpienia przeciwciał podać odpowiednie leki.... u nas nie było to konieczne....