Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agisek27

Witaminy dla kobiet w ciąży zalecane przez lekarzy

Polecane posty

Gość mamulka23
Ja przez całą ciążę brałam prenalen witaminy, a jak byłam przeziębiona to syrop też z prenalenu. Myślę, że miałam to czego potrzebowałam bo wyniki krwi wychodziły bardzo dobrze.

Gość gość
Podstawowe witaminy i minerały, o których kobieta nie powinna zapominać w trakcie ciąży, to m.in: - witaminy z grupy B - witamina K - witamina D - witamina C - wapń Tutaj przydatne info o minerałach i witaminach dla kobiet w ciąży: http://bazawitamin.net/t/ciaza/ Bogate w te substancje są zwłaszcza rokietnik, szpinak czy też natka pietruszki.

Gość gość
najwazniejsze w ciazy jest kilka skladnikow a mianowicie: zelazo, witamina d, kwas foliowy, jod i DHA.

Gość Meggie44
dieta jednak jest podstawą i tego należy się trzymać. A suplementować powinnyśmy to czego nam faktycznie brakuje. Przykładowo żelazo przy słabej morfologii, magnez przy wstrętnych skurczach, kwas foliowy to już nie wspominam nawet (a widziałam że magnez i kw foliowy to można w jednym preparacie znaleźć, od prenalenu bodajże fajne wyjście). A te preparaty multiwitaminowe - to tak jak teraz zbliża się jesień, albo gdy jesteśmy osłabione np uporczywymi wymiotami - wtedy to jest uzasadnione żeby sięgnąć. Ale też warto zerknąć, który produkt poleca Polskie towarzystwo ginekologiczne, jaka jest zawartość poszczególnych składników. Fajna opcja to jeszcze kwasy dha, albo preparaty multiwitaminowe skierowane na laktację.

Gość gość
Witam. Jestem w 5 tyg. i 5 dniu ciąży. Lekarz dał mi próbkę witamin Pharmaton Matruelle. Miałam się skusić, by po konsultacji z nim, zakupić je w aptece. Ale...przeczytałam,że nadmiar witaminy A może szkodzić płodowi..."Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla rozwijającego się płodu. Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać suplementów diety zawierających witaminę A". A w tych tabletkach jest jej sporo...1100 (j.m). Co sądzicie...?

Gość gość
Teraz w okresie starań o dziecko biorę ferti lady który już jest z kwasem foliowym. Mam nadzieje , że coś równie dobrego lekarz mi przepisze jak już będę w ciązy bo nie ukrywam ze po tym suplemencie się lepiej czuję. Staramy się dopiero od 5 tygodni wiec jeszcze się nie martwie , ze nam się nie uda.

Gość gość
Brałam Maternę, bo mój lekarz uważał ją za najlepsze witaminy dla ciężarnych.

Gość gość
Oryginalną Maternę, nie tę Centrum.

Gość FairyB
Wszystkie zalecenia dla kobiet w ciąży wydaje Polskie Twoarzystwo Ginekologiczne i tam w ich komunikatach możecie znależć konkretne dawki. Ja póki co łykam Folik Mama i mój lekarz potwierdził, że jest to bardzo dobrze skomponowany zestaw witamin.

Ja raz kupiłam Folik Mama. Niestety jego skład nijak ma się do zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Ma za mało kwasów DHA, żelaza, jodu oraz witaminy D. Dodatkowo Folik Mama 1 nie zawiera w ogóle magnezu. Można znaleźć lepiej skomponowane witaminy :)

Musimy pamiętać, że w okresie ciąży i karmienia piersią znacząco zwiększa się nasze zapotrzebowanie na niektóre witaminy, składniki mineralne i kwas tłuszczowy DHA. Ja rok temu, gdy byłam w ciąży, stosowałam Doppelherz aktiv Mama Premium, ale też później - gdy karmiłam piersią. To jak najbardziej bezpieczny suplement, konsultowałam go z moją panią ginekolog. Poza tym jego skład (DHA, kwas foliowy, jod, żelazo, witamina D, magnez) rekomendowany jest przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne do stosowania podczas ciąży i karmienia piersią. :)

Gość halla
zdecydowanie kwas foliowy, ja brałam suplement folik mama, ale to tak na początek, potem brałam folik wzbogacony o dodatkowe witaminy.

Gość gość
Na prawdę zachęcam Was abyście w internecie przeczytały sobie co nie co na ten temat. Wiadomo że ciąża jest to szczególny moment w życiu każdej kobiety. Odpowiadamy nie tylko za swoje zdrowie oraz życie ale też za tego malutkiego człowieczka którego nosimy pod naszym sercem. Dlatego uważam że w tym czasie musimy szczególnie się zatroszczyć o nasze zdrowie. Tylko jak to zrobić ? W internecie jest cała masa porad. Dobrze że żyjemy w takich czasach gdzie bez trudu możemy otrzymać poradę od specjalistów ale i matek które mają już jakieś doświadczenie. Wiele dobrego przeczytałam na temat zbawiennych efektów regularnego zażywania witaminy d3. Na tej stronie http://www.vitrumd3.pl/brak-niedobory-witaminy-d3 Możemy przeczytać wszystko na temat tej witaminy czyli jej działanie ale też do czego może prowadzić niedobór witaminy d i jakim suplementem najlepiej to uzupełnić. Na pewno nie zdawałyście sobie sprawę jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa ta witamina. A suplementem który na prawdę warto regularnie zażywać jest vitrumd3 polecany przez lekarzy i specjalistów. A co Wy o tym sądzicie ?

Gość nutellkaaa
wiadomo, że ciąża to wyjątkowy czas, każda kobieta powinna wtedy dbać o siebie w szczególny sposób, trzeba zwracać na to co się je, trzeba się ruszać ale w granicach rozsądku, zdecydowanie odrzucić wszystkie używki, no i kwas foliowy to podstawa.

Gość gość
Ja z moim niedoborem witamin nei wiedzialam jak sobie poradzic, nei pomagaly zmiany diety, ani nic. W aptece polecono mi sprobowac Pregny Plus i przyznam, ze widoczne sa zmiany. Czuje sie taka wzmocniona:D a jeszcze dodtkowo znalazlam na ich stronie przepisy, ktore wspieraja suplementy i teraz to juz w ogole jest mega!

Gość Sylvija90
A mnie zastanawia "popularność" i częstotliwość polecania Pregny Plus. Te witaminy nie zawierają w ogóle magnezu i zawiera tragicznie mało kwasów DHA (z polecanych w ciąży 600 mg Pregna zawiera tylko 20). W tej cenie o wiele lepszy skład ma DoppelHertz Aktiv Mama Premium. Ogólnie polecam zajrzeć na stronę tą stronę: http://kopalniamamy.pl/witaminy-dla-ciezarnych/

Gość antilla
no ja brałam całą ciążę folik, zawiera odpowiedni kompleks witamin dla przyszłej mamusi, która chce odpowiednio zadbać o swojego malucha.

Przecież folik to sam kwas foliowy, są oddzielne witaminy folik mama. Najważniejsze to unikać wit A, bo dziecko może urodzić się z wadami

Gość glunka
to prawda nadmierna suplementacja witaminy A może być neibezpieczna dla dziecka, ja przyjmowałam folik bo zawiera odpowiednią dawkę witamina, którą przyjmowałam każdego dnia i synek urodził się zdrowy.

Gość grumowka
ja biorę folik, który zawiera wszystkie niezbędne witaminy dla każdej przyszłej mamy, która stara się o maluszka.

Gość rosoleczek1
Ja stosowałam witaminy dla ciężarnych Prenatale. Zawierają wszystkie substancję niezbędne dla maluszka. Dodatkowo polepszają samopoczucie. Tu masz link możesz więcej sobie poczytać. http://www.prenatale.pl/produkty/prenatal-duo

Gość gość
Ja w obu ciazach brałam tylko kwas foliowy. Uwazam,ze jeśli doktor nie powie,że trzeba sie dowitaminowac to nie ma takiej potrzeby. Oba dzieciaki zdrowe.

Gość nauticzka
no moim zdaniem kwas foliowy to podstawa, trzeba uzuepłnaić foliany, których nie jesteśmy w stanie przyswoić w naturalny sposób.

Gość merrika
tak jak piszecie wazne jest wiele witamin i mineralow na raz podczas ciazy dlatego ja stosowalam zarowno w pierwszej jak i drugiej ciazy suplement ktory nosi nazwe Mama DHA i polecam Wam moje drogie na pewno nie bedziecie zalowac :)

Gość jenny28
Na początku ciąży podobnie jak na etapie starań o dziecko najważniejsze jest regularne zażywanie kwasu foliowego. Ja w ciąży wybrałam taki który jest lekiem a nie suplementem czyli Folik.