Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margo 07

Pytanie o kolor oczu

Polecane posty

Gość pocaujcie
oszolomy_:;__:;__:;;

Gość no raczej nadal są wątpliwości
bo gdyby dziecko miało kolor oczu po dziadku od strony ojca, to byłoby na 100% , a jeśli po Twoim to wcale nie oznacza, że Twój mąż jest ojcem dziecka... bo chyba nie zrozumiałaś...

Gość mam smoka
jest jego

Gość mgr biologii
chyba muszę się w takim razie wybrać do szkoły ponownie. Dziecko rodziców o oczach niebieskich, zielonych nie może mieć oczu brązowych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość mgr biologii
oczywiście mam na myśli to, że wspólnie nie mogą mieć dzieci o brązowym kolorze oczu

Magistrze biologii idz na medycyne to moze sie dowiesz wiecej o genetyce i stwierdzisz ze to jednak mozliwe.

Gość mgr biologii
na medycynę się nie wybieram ,ale chętnie poczytam o tym fenomenie. Wytłumacz mi proszę, jak to możliwe? Jeśli masz coś na ten temat, to chętnie poczytam.

Gość mgr biologii
Rozumiem, że jesteś lekarzem?

Gość hop do góry

Gość ja też poproszę o źródło
w którym mogę wyczytać, że jest MOŻLIWOŚĆ by rodzice o niebieskich oczach mieli dzieci o oczach w kolorze innym niż niebieski, bo nie znam żadnej pary, która miałaby takie dzieci, a miałaby niebieskie oczy

Gość fajny temat
a ja mam pytanie inne troszkę ciekawe czy mi ktoś odpowie: Chodzi o włosy: Ja mam rude włosy (chociaż wpadają w kasztanowy odcień bardziej niż w taki typowy rudy) a mąż ma ciemny blond. Jaki kolor włosów może mieć nasze dziecko??? Ciekawi mnie to:-)

do mgr biologii: Nie czytałam od początku tematu ale napiszę ci coś co cię zadziwi i jest to jak najbardziej szczere: MOJA MAMA MA OCZY ZIELONE A MóJ TATA NIEBIESKIE A JA MAM BRąZOWE:-)

Gość ale jesli rodzice mają kolor o
czu zielony i niebieski to diecko może mieć oczy brązowe natomiast na pewno nei może mieć brązowych jeśli jeden i drugi rodzic ma oczy niebieskie

Gość mgr biologii
nie spotkałam się nigdy by w literaturze opisywano taką możliwość,ale chętnie poczytam. Wiele osób jest w stanie oczy wydrapać i upiera się, że jest taka możliwość, niestety nikt nie podaje żródła.Taki dowód, ze mama, że tata itd. mnie nie przekonuje ;) :) Liczyłam na dziewczyny, które się wypowiedziały, ale niestety :(

Gość ja tez poproszę o źródło
ja też chętnie poczytam o tym tylko jakoś nikt nei ma ochoty udostępnić źródła;) a mnie ten temat bardzo nurtuje, bo jak wspomniałam wcześniej - nigdy dotąd nie spotkałam się z sytuacją by biologiczne dziecko rodziców niebieskookich miało inny kolor tęczówek niż niebieski

Gość mgr biologii
Moja koleżanka ma oczy niebieskie, jej mąż również, a córeczka brązowe, ale ta dziewczynka jest przez nich zaadoptowana :) Tłumaczyła już koleżance, że mała odziedziczyła kolor oczu po dziadkach, uwierzyła :P

Gość mgr biologii
Jeżeli ktoś posiada oczy niebieskie, to nie może posiadać genu dominującego, bo wtedy miałby oczy brązowe, a nie niebieskie. Jak więc może przekazać dziecku coś, czego nie ma?

no i małemu dziecku takie rzeczy rzeczywiście tak można tłumaczyć, ale nie mnie:D dlatego prosiłam o źródło te wszystkie osoby, które tak się upierają;)

Gość mgr biologii
Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę tego w "wiarygodnej literaturze"

Gość mgr biologii
o to chodzi :)

wiesz, pytałam już tutaj kilka razy o dokładnie to samo, a za każdym razem odpowiedź brzmiała: "a moje dziecko ma oczy brązowe mimo, że my z mężem mamy niebieskie i co mi na to powiesz?":O co to za wytłumaczenie?:O

Gość mgr biologii
Odpowiedź jest jedna, ale nie będe nikogo uświadamiać, lepiej niech żyje w nieświadomości ;)

Gość mgr biologii
tak samo jest z Rh-, MATKA MA TAKĄ GRUPĘ, OJCIEC MA TAKĄ, A DZIECKO NAGLE MA WEDŁUG NIEKTÓRYCH RH (+) :o

no nie sposób nie zgodzić się;) ale w Polsce odsetek nieświadomych jest podobno i tak nieporównywalny z tym jaki to procent ojców nieuświadomionych żyje na Wyspach Brytyjskich;)

Gość mgr biologii
LECĘ PO ZAKUPY, BO MI SKLEPY PRZEZ TE OCZY ZAMKNĄ ;)

o odczynniku Rh też czytałam na kafe różne bzdury:D

a to leć:D może do czasu, gdy wrócisz ktos w końcu poda to wiarygodne źródło;) ja w każdym razie CZEKAM:D

Mój ojciec też ma zielone, mama niebieskie....ja z siostra bronzowe:D tylko że oprócz koloru reszta sie zgadza jeżeli chodzi o podobienstwo...tez sie teraz zastanawiam jakie oczy bedzie miało moje dziecko, ja piwne , chłopak zielone.....

buaaaaa....myśłałam że pisze o kolorze samoopalaczu bronze:) miało byc brązik:D

Gość hipcia o tym że rodzice
z oczmi niebieskimi i zielonymi mogą mieć dziecko z brązowymi było już tutaj z milion razy chodzi o rodziców, którzy mają oboje oczy niebieskie tacy rodzice mogą mieć tylko niebieskookie dzieci