Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Venice

Pamietacie te czasy?

Polecane posty

Gość Venice

podkolanowki obnizane w rulonik, biale oczywiscie, dekatyzy, mokra wloszka.. haha, ale lata! Chleb z woda i cukrem..w ogole cale dnie na ulicy, zabawy w podchody, pierwsze pocalunki z przyjaciolka, szaber.. goniacy nas sasiad z psami..pola kukurydzy, truskawek.. rzeka i spanie w 5 w jednym namiocie.. podkladanie falszywych paczek z zagranicy na ulicy, manekiny i portfele na sznurku.. no i opalanie! Wiecej sie czlowiek spocil w tej trawie niz opalil.. Sasiad goni sasiada siekiera po ulicy, policja, psy i kupe dzieciakow..oczywiscie upici tatusiowie wracajacy z pracy.. Taka byla moja ulica. To byly lata 80! Teraz, gdy wracam czasem na moja ulice swieci smutna pustka.. bramki, trawniki super sztuczne, psy rasowe, samochody i dzieci stojace przed zamknieta bramka... A wy co pamietacie z dziecinstwa? Jaka byla wasza ulica?

Gość Slodkie Zycie
Ja tez spedzilam dziecinstwo w latach 80-tych, ale nikt wtedy nie gonil po ulicy z siekiera :D. Mimo wszystko wiem, o co Ci chodzi. Taaak, to byly piekne czasy!!!

Pamiętam , jak sama w domu zostawałam i gdy byłam głodna to sobie chleb z woda i cukrem robiłam, albo chleb z musztarda :D.

Gość Venice
taaak, chleb z cukrem.. czasem najpierw slodzilam a pozniej podkladalam kromke pod kran.. haha..z musztarda nie lubilam jednak..

Gość mieszkałaś na mojej ulicy
:D

Gość nie nie nie tak
i jeszcze sławienna gra "w klasę":) chleb przypieczony na patelni:) a trochę później Tic-Tac, z ciotką Klotką:D

Pamietam jak moja babcia stała w długaśnych kolejkach do miesnego i właśnie wtedy w domu sama z psem siedziałam. Czekałyśmy na nia siedząc na parapecie (mieszkała na parterze) i wszyscy sąsiedzie zawsze mi machali.:)

Gość Venice
a tak, chleb smazony na patelni.. spieczony, czasem spalony.. kurcze.. a trawka, ale ta z naszej polskiej laki, suche patyczki jako papierosy? Fajnie szczypaly w jezyk..

Gość Venice
Wzielo mnie dzis na sentymentalizmy..z tej obcej mi ziemi rozmyslam i wiecie co? Super bylo po prostu! Inny swiat. Nie zamienilabym mojego dziecinstwa na zadno inne, choc bylo ciezko czasem. A moze wlasnie to "ciezko" nauczylo mnie tak patrzec na swiat, a nie inaczej: tzn. wrazliwie.

Gość Venice
Wzielo mnie dzis na sentymentalizmy..z tej obcej mi ziemi rozmyslam i wiecie co? Super bylo po prostu! Inny swiat. Nie zamienilabym mojego dziecinstwa na zadno inne, choc bylo ciezko czasem. A moze wlasnie to "ciezko" nauczylo mnie tak patrzec na swiat, a nie inaczej: tzn. wrazliwie.

Gość Venice
Wzielo mnie na sentymentalizm. Z tej odleglej krainy rozpamietuje sobie moje dziecinstwo. Nie zamienilabym je na zadne inne, choc bylo ciezko czasem.. nie zaluje jednak niczego!

Pamiętam jak po podwórku , całym betonowym(nie było ani źdźbła trawy )zbierałam pióra gołębi i mieszałam nimi kałuże.

I jeszcze jak po betonowym podwórku(nie rosło na nim nawet jedno źdźbło trawy) zbierałam gołębie pióra i mieszałam nimi kałuże.

Gość moja ciocia była dzieckiem
w czasie wojny. opowiada też z sentymentem o swoim trudnym przecież dzieciństwie i też mówi, że nie zamieniłaby go na nic.

wydaje nam się , że kiedys było inaczej, lepiej, skoszona trawa bardziej pachniała, słońce mocniej świeciło, przysmażony na oleju chleb z solą (z wodą i cukrem się u mnie nie jadło ) smakował lepiej niż najlepsze frykasy, miłość była bardziej intensywna a my sami moglibyśmy zdobyć wszystko bo BYLIŚMY MŁODSI i wszystko jeszcze przed nami, głowa pękała od marzeń i przeświadczenia, ze jak się postaramy to wszystko będzie w zasięgu ręki :o a potem niestety - szara rzeczywistość, jakieś tam niepowodzenia, jakies tam zawody, jakieś tam dramaty i CZAS, obowiązki, problemy, rutyna sprawiły, ze spadły nam różowe okulary. JEST INACZEJ Ja wychowałam się w wieżowcu na nowo budowanym wtedy osiedlu, teraz największym w moim mieście, mieszikam tu do dzisiaj tylko parę bloków dalej i nie wyobrażam sobie przeprowadzki bo mi tu dobrze :D Chodziłam do szkoły z basenem z serii \"tysiąc szkół na tysiąclecie\" i wspominam ją z wielkim sentymentem. Do dzisiaj mam pamiętniki z opisami super wycieczek na które jeździliśmy 2 x roku. A na wycieczkach pierwsze piwo, pierwszy papieros ( i ostatni , bleee) , pierwsze pocałunki... Jeździło się pociągiem i to była super atrakcja :D Były oczywiście i rolowane podkolanówki i biżuteria z modeliny i bluzki z siateczkami i napami z osiedlowego butiku, były trwałe i mokre włoszki, bluzki - nietoperze i komin na głowie :D (pamiętacie ten wynalazek? ) i hit absolutny w swoim czasie - szerokie na 20 cm pasy z gumy zapinane na napy , noszone na koszulę starszego brata albo ojca... Moje dzieci płaczą ze śmiechu jak oglądają zdjęcia :D:D:D A pamiętacie szaleństwa na wrotkach? I jeszcze lunapark latem w niedzielę. A za dżinsy z pewexu każda z nas sprzedałaby duszę.

Gość Oliyka
Oj rozmarzyłam się, to były czasy. Cały dzień przy czepaku, potrafiłam wykonywać na nim iście cyrkowe akrobacje . U mnie jadało się chleb ze śmietaną i cukrem, ale też bardzo często ten patelni z solą i czosnkiem. A fryzura to oczywiście tapir na bok. :D Boże ale wiocha!!! Tęsknię za tym czymś, bliżej nie okreslonym jakimś takim spokojem...

Gość zuuuza
a czy grałyście w klasy, dwa ognie, gumę ?????

Gość macowa
W klasy czasem, ale w gume codziennie po kilka godzin! Poza tym zbieralo sie obrazki z samochodami z gumy Turbo, kradlo jablka i czeresnie z ogrodow, mieszkalam blisko lasu i w lato zawsze chodzilismy cala banda na poziomki i jagody, nabijalo sie je na trawke i takie korale zanosilo do domu, a potem jadlo ze smietana i cukrem, mniam! W czasach kryzysowych mam krecila nam kogel-mogel, uwielbialam go! A pamietacie getry z laikry? Moja siostra miala takie chude nogi, ze na niej wisialy, ale oczywiscie kazda szanujaca sie dziewczynka musiala je miec.

U mnie na podwórku to było nas chyba z 13 dziewczyn mniej wiecej w tym samym wieku. Wymyslałyśmy co się dało. Były bandy Ani O. i Ani T. Była Magda, która te bandy godziła. Miałyśmy zespół i śpiewałyśmy \"idzie ulicą mała Megi...\" , jedna grała na kartonach :) miałyśmy swój ogródek po drugiej stronie bloku, wyryłyśmy poł trawnika ale jak jedna dokopała się do takiego białego robala to wszystkie zwiały. W podchody bawiłyśmy się po całym osiedlu. Jak padało to robiłyśmy skecze w klatkach i przedstawienia. Wychdziłyśmy w butach naszych mam w wakacje. Jadłyśmy trawę i takie \"bułeczki\". Bawiłyśmy się w chowanego po piwnicach ( a chłopaki nas straszyli). Z chłopakami bawiliśmy się w tortury tzn. oni nas gonili i jak juz wszystkie były w klatce to nas torturowali czyli : na 4 piętro i z powrotem, 2 razy na około bloku itp. W gumę to grałyśy jeszcze w liceum! Chodziłyśmy w chińskich sukienkach z takimi wyszywanymi obrazkami z przodu. Za to w VI klasie juz piłyśy tanie wina i paliłyśmy fajki. Fajnie było :) :) :)

Gość nie nie nie nie
getry:D...miałam kilka par i wciąż było mi mało:); a takie spódnice pokroju 'lambadowego' na gumie, nieziemsko wirujące; w szkołach, należało zawsze zmieniać buty na a'la kapcie i KAŻDY MIAŁ SWÓJ "WOREK" na szturek ściskany; pamiętacie??? i fartuszek:D, z naszytą TARCZĄ:D, i przepaskę na ramię: "dyżurny". piosenki typu "zuzia, lalka nie duża", bądź "ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniuterek, i czapkę i sandały, zielony, zielony jest cały:D"--cóź za kunszt:)

Tak, były też takie plastikowe buty w dziurki :) :) tarcze, fartuszki, getry kolarki do ktrych z koleżanką smarowałśmy sobie nogi pudrem mamy żeby były opalone :D :D

Jeszcze takie opaski na głowę robione na drutach! Tureckie swetry i wycierane dżinsy z Turcji ,,,

Gość Doskonale..
pamiętam mundurki, tarcze, kurcze nawet odznakę wzorowy uczeń i juniorki.Nie nawidziłam stać w kolejkach , bo kawę rzucili do sklepu. Było trzeba swoje odstać. I każda kochała sie w Thomasie Andersie z Modern Talking

Gość Doskonale..
Poza tym były wyprawy na mirabelki do pobliskiego PGR-u i wielkie ucieczki i pola truskawkowe i krowy chodzące po osiedlu , jak przez przypadek uciekły z ogrodzenia. Plastkikowe buty też miałam. A jaki szał był na szyte ubrania z farbowanej tetry.

Ja to się kochałam w Rodzie Stewarcie i jego głosie, później w Georgu Michaelu. Poza tym byłam gruba wtedy i nigdy nie mogłam dostac w sklepie na siebie dżinsów więc jeździłam do Pewexu i kupowałam Levisy, Lee, Wranglery itp. a dziewczyny w klasie miały takie zwykłe podróby Levis z targowiska w różnych kolorach, jak ja im zazdrościłam!!!!

Gość Doskonale..
Z chłopakami gralismy w podchody, organizowalismy kluby w piwnicach, ale było super.....

Gość pooooomarańczka
A pamiętacie zespół New Kids On The Block , orenżadę w woreczkach i takie napój Ptyś w szklanych butelkach ?

tak, było inaczej, wydaje się lepiej :) ehhh rozmarzona.... mundurki, drewniane ławki z przymocowanymido nich krzesłami i dziurą na kałamarz. też mam wrażenie, że skoszona trawa mniej pachnie ;) opaski robione na drutach, wafelki kuku - ruku, guma do żucia chabell i wyklejany album. Pamiętam, że miałąm zebrane wszystkie nalepki oprócz tej z numerem 30 :) kolonie były jakieś weselsze, dzieci lepsze, bardziej kontaktowe gra w gumę ehh... to byly czasy