Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość więc jak

zespół Turnera - bezpłodność

Polecane posty

Gość więc jak

zespół Turnera - bezpłodność. Jak to sie objawia, tzn. nie chodzi mi o to że widomo nie można mieć dzieci, ale np. jak to było u was? czy na poczatku miałyście też miesiaczki itp czy wogole nigdy nie miałyście miesiączki? To ważne, ja mam 17 lat, no ale okres mam sporadycznie i boję się ze nie będę mogła mieć dzieci w przyszłości. A do ginekologa boje się pójść.

Gość pl
Zespoł Turnera – monosomia chromosomu X u kobiet (występuje pojedynczy chromosom X zamiast dwóch). Efektem jest niski wzrost, słabo zaznaczone cechy żeńskie, niedorozwinięcie cech płciowych zewnętrznych i wewnętrznych, a wyniku tego - bezpłodność (ok.1% chorych kobiet jest płodnych - mozaicyzm). Inne cechy fenotypowe to: poduszeczkowate obrzęki stóp w okresie noworodkowym, nadmiar skóry na karku, płetwiasta szyja, nisko osadzone zrotowane ku tyłowi uszy, szeroko rozstawione brodawki sutkowe, hipoplazja paznokci, koślawość łokci. Rozwój psychiczny zwykle prawidłowy. Zespół Turnera; jest to anomalia występująca u osobników płci żeńskiej w wyniku braku jednego chromosomu (XO). Anomalia chromosomalna może spowodować ciężkie zaburzenia rozwoju zarodkowego i często prowadzi do samoistnego poronienia. Natomiast jeśli nie spowoduje śmierci w macicy, następstwa są stosunkowo niewielkie. Najważniejsze z nich to niedorozwój jajników powodujący bezpłodność, a po osiągnięciu wieku dojrzewania nie występują drugorzędowe cechy płciowe. Oprócz tego występuje wiele typowych zmian ciała, jak niski wzrost, obecność na szyi podłużnych fałdów skórnych, wąska klatka piersiowa, brodawki sutków szeroko rozstawione, koślawość stawów łokciowych, oraz typowe rysy twarzy: brwi grube, fałd skórny w przynosowym kącie oka, nos o szerokiej podstawie, mała szczęka dolna. Zwykle występuje też pewien stopień opóźnienia rozwoju umysłowego. Anomalia chromosomalna powodująca ten zespół chorobowy występuje raz na 2500 noworodków. zrodlo - http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Turnera Masz takie cechy zawnetrzne? watpie. Jesli masz watpliwosci co do tej choroby u siebie, udaj sie do lekarza, niekoniecznie ginekologa.

Gość chłopak chorej na ZT
Jestem od ponad 4 miesięcy z dziewczyną z ZT i mam wiele wątpliwości,obaw itd.Zależy mi na niej ale boję się o naszą przyszłość a zwłaszcza współżycie.Na adopcję dziecka nie mamy szans bo oboje jesteśmy na rencie( umiarkowany st.niepełnosprawności),byliśmy w ośrodku adopcyjnym i nic z tego.Jednak chciałbym,żeby chociaż nasze życie intymne było udane.Nie wiem,czy moja dziewczyna ma obniżone libido bo ona chce czekać do ...ślubu.Na domiar złego była w dzieciństwie ofiarą "złego dotyku" i do tego jest praktukującą katoliczką.Nie chcę iść na łatwiznę i szukać innej,jednak boję się.Byłbym wdzięczny za radę lub napisanie(anonimowo) o swoich doświadczeniach od Was,drogie Panie z ZT.Pozdrawiam.

Gość Witam serdecznie
Bardzo chętnie poznam koleżanki z zespołem Turnera oraz odpowiem na pytania dotyczące tego zespołu, Proszę o meile na adres ariszaa@orange.pl

Gość Kuvasz
Witam wszystkich bardzo serdecznie... Zwracam sie do Was z uprzejma prosba i pytaniem, czy moze ma ktos z Was odsprzedac Genotropin lub Omnitrope ? Lekarz weterynarz stwierdzil Zespol Turnera u mojego kochanego pieska... chciałbym mu jakos pomoc by mogł rozwijac sie prawidłowo, a zwierzat nie obejmuje refundacja tego leku. Gwarantuje 100% dyskrecji i dobra cene... Mój mail: little@op.pl Z góry bardzo dziekuje...

Gość gość
musisz ją wspierać żeby czuła że ją kochasz ja mam męża który zaakceptował moją chorobę i jest nam dobrze razem