Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysta lova lova

CZY WASZE BABCIE TEŻ ZNAJĄ TAKIE DZIWNE SŁOWA???

Polecane posty

Gość uuuup up

Gość eve66
a moja babunia mówi: wisznia - wiśnia zaszczep drzwi - czyli zamknąć drzwi na haczyk :) piec zgasła - jakoś dla Niej piec to rodzaj żeński i jeszcze jakoś śmiesznie mówi na krzesełko ale mi wypadło z głowy

Gość eve66
i jeszcze: kak tiebia chalera... jakieś jej małe przekleństwo chyba z białorusi

Gość moj dziadek
mówi "weź ten recept" chodzi o recepte;)

Gość przyzwoita.
ja kupiłam sam wiele powiedzonek babci - np.kiecka , zakasać rękawy dzieciaki, a od teściowej z białostockiego - wypić tabletkę - bo czyz to nie sam prawda - nie łykam tabletek tylko piję z wodą;) A mój dziadek ech ..- szkoda że te poklenie odchodzi juz od nas - takie swojskie klimaty były

Gość d23
na sermater - zmarnowane zydel - krzeselko dziewka , dziewucha , dzioucha latuje sie - miec chcice

Gość a moja babcia
jeszcze mówi bździągwa..tak jak już ktoś tu wspomniał

Gość jezdem
jezdeście, już jezdeś?

juści na siagę wichta - wiktoria :classic_cool: obój buty ścierwo z podziwem: ooo..ten to se wziuł fest kobite... (okazało sie że ledwo się w bramkę mieściła) bramka - furtka :) wiśta, wio, nazad, hetta - do konika, pewnie normalne, ale fajnie brzmi;) psia jucha :D na - masz krowa sie latuje - znaczy, ze fika po łace i sie jej chce :D:D

Gość moja zamiast absolutnie
mowi : a-li-woo zapiraj dzwirki - zamknij drzwi bluchac - mieszac brandzlowac- walic konia brechtać- smiac sie połechtac- polaskotac puć tu- przyjdz tu chono tu- chodz tu na mlode wymalowane i nieskromnie ubrane dziewczyny mówi - kurwiszcze

Gość moja zamiast absolutnie
no i nasermater to ciagle mówi a jak sie wkurzy zdrowo to mówi : job wasza blać posraj mi tu- posmaruj mi chleb maslem

Gość tybetka
NO I TERAZ TEKSTY MOJEGO DZIADKA: BESTRE BADEJKI - KOLOROWE MAJTKI WILIJORZ - MIKOŁAJ ŚWINTOJONKI - PORZECZKI JASKÓŁKI NISKO LOTAJA - ZNACZY BEDZIE DESZCZ ISC NA SZAGE WEDLE BRZÓSKI - ISC NA SKRÓTY NO HECA , POZDRAWIAM

Gość a moze tak
sral pierdział gryzl wodę, a w dupie miał przeszkode, latac jak kot z pęcherzem.

Gość a moi rodzice
jop twoja mać het i nazad=tam i spowrotem, szybciutko wiater ubrać ziemniaki, jabłka hadi suda= czyli wracaj tutaj, choć tu natychmiast, coś w tym stylu psia juha młodzian- na młodego chłopaka:P pierun= piorun dźwi=drzwi nyje mnie= boli, kręci lebioda= jakaś zielenina zawrzeć drzwi, okno roztworzyć coś cholender jasny skubanicu ty

Gość anika_11
bardzo milo bylo czytac wszystkie wpisy, czasami tak chcialo mi sie smiac, ze musialam sie szczypac w reke (zeby kolezanka z pokoju nie slyszala) w pracy. moi dziadkowie sa z poznanskiego wiec czesc slow juz sie pojawila, moze niektore powtorze isc na ustep- isc do ubikacji ryczka- maly, niski stoleczek pyry- ziemniaki pyry z gzikiem- standarowa postna potrawa ziemniaki w mundurkach + twarog ze smietana i cebula sznytka- ma rozne znaczenia w zal, od kontekstu (przynajmniej u moich dziadkow w domu :) jest to skibka chleba- uszykuj mi ino sznytki do pracy albo ew. drozdzowka-ale to juz jest sznytka z glancem tytka-papierowa torebka chodzic na lofry-szlajac sie ty pierunie- ty lobuzie- to do mojego brata najczesciej ;) bana-pociag

Gość ta skibka
też jest fajna:)

Gość anika_11
:) dzieki ja te slowo uzywam caly czas, b.duzo poznaniakow tez. jakis czas temu mialam po paru piwach powazna dyskusje ;) ze znajomymi z roznych stron Polski na temat roznic w znaczeniu- kromek, skibek, pietek itp :) potem poszly tez kluski, makarony itp. aha przypomnialo mi sie jeszcze jedno- kromka chleba- to ta koncowa czesc bochenka aha i u babci (i u mnie w domu9 kluski ziemniaczane gotowane potem w wodzie to Szagowki w i

Gość anika_11
szagowki- od slowa na szage czyli na skroty ale nazywaja sie tak dlatego, ze ulepione walki ze maki i ziemniakow tnie sie na mniejsze kawalki pod katem (taka mam przynajmniej teorie) :)

Gość Optymistka M.
A moja babusia Kochana mówi na Ridgea z "Mody na sukces"-Rycz,albo Patelnia. A mnie tam kole dupy-nic mnie to nie obchodzi latoś-w tym roku kaczak-keczup Ona je gruba-ona jest w ciąży jak coś się przypomni jeszcze to napiszę, bo jest tego wiele

Gość anika11
uppp piszcie taki fajny topik :)

moja babcia mnie nauczyła \"Papuciokszyknoj\" nie mam pojęcia jak to się pisze :o ale podobno to po litewsku \"pocałuj mnie w dupę\" :D:D:D Zawsze jeden wujek mnie okropnie wnerwiał, a babcia - jajcara mnie nauczyła tekścik:D (miałam wtedy z 5 lat hehe)

Gość etnograf
Bardzo dobre. To jeszcze ja dorzucę powiedzenia moich ś.p. dziadków z Podlasia: Oprócz "latoś"- w bierzącym roku jeszcze "latosi" - tegoroczny "łoni" - w zeszłym roku, "łoński rok" - zeszły rok,

Gość etnograf
"bieżącym", sorki

Gość hjfhgfghfghfghfghhfg
a mojego chlopaka mama mowie ze ktos jest"zorgowny" albo sie "podszportnął" tzn przewrocil

ulubione moej niezyjącej babci to mieć rajzefiber w dowonym tłumaczeniu niec nerwa przedczymś. Ale wszystkich przebił mój kuzyn mojego taty ; bedzie linić - bedzie padać nalinił się - upił się bedziemy linić - bedziemy pić no i pytanie do mnie linisz miękie czy twadre ? - piszesz piwo czy wódkę?

A jeszcze taka perełka : szneka z glancem i krostami zgadnijcie co to jest ale dokładnie.

Gość etnograf
Chyba drożdżówka z lukrem i kruszonką ?

Gość nie wiem dlaczego
wydaje mi sie ze cos z tluszczem i skwarkami, ale nie wiem co

moja babcia jak byla zla na dziadka to zawsze mowila \" to z kuriera wyciety\" dlaczego tak to nie wiem