Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysta lova lova

CZY WASZE BABCIE TEŻ ZNAJĄ TAKIE DZIWNE SŁOWA???

Polecane posty

moja prababcia jak ktoś gdzieś wychodził pytała się: \"Idziesz sobie precz?\" byłam wtedy mała i myślałam, że się na mnie obraziła i każe mi wyjść :D

a \"makówki\" to dla mnie po prostu liczba mnoga rzeczownika \"makówka\" jako koszyczka nasiennego maku

Gość a moja
mówiła "kurza twoja na lewo" niewiem co to znaczy

a może mi ktoś wytłumaczy dlaczego w naszej rodzinie na krem czekoladowy typu nutella mówi sie NUGAT? sama nie wiem moja babcia ma często też takie wiejskie słownictwo robi coś \"ręcami\" :D a na chipsy mówi \"3 psy\" :D a na samochód typy jeep (odmienia - kogo czego nie ma) cipa i wszyscy w śmiech i za to ją kochamy

Gość etnograf
Fajny ten temat i wzruszający, kiedyś nie zwracało się na powiedzenia babć żadnej uwagi albo nawet wyśmiewało się je ukradkiem. Teraz trudno sobie coś przypomnieć. No i tęskni się...

moja babcia - uwaga polska centralna więc to nieco dziwne, bo uberluft - lufcik (po niemiecku oberluft) waserfal - śluza, sztuczne spiętrzenie wody (też z niemiecka) gajgać - grać na skrzypcach szmalec - (oj ależ zgrzyta) - smalec śpiżama ;) a i na ziemniaki nigdy inaczej niż kartofle nie powiedziała... kartofle ze szmalcem i kwaśnym mlekiem... mniam :) powsinoga,latawiec - latawica to już ostrzejsze zabarwienie miało... latawiec tylko latał nie wiadomo gdzie, latawica się szlajała nie wiadomo z kim... łapserdak - bida z nędzą oczajdusza - oszust oj... się nam na wspominki zebrało....i co i raz klapka w pamięci się otwiera i coś tam się przypomina...

a i jeszcze jak marudziliśmy, ze np. zupa za gorąca tośmy słyszeli - to se podmuchaj, masz przecież wiatr pod nosem ;)

Gość etnograf
Tak jest! Wiatr pod nosem! Dzięki, wracam dopiero we wtorek.

Gość anika_11
coccinella u mnie jest tak samo-tez mowimy makielki i tez uzywamy ryczke :) cala rodzinka pochodzi z Poznania. moze te zbieznosci ze slaskiem -bo i tu i tam niemieckie wplywy?

Gość Lirenkas
Moja przybrana babcia na urwisa mówi galambosz, ubrudzić to wysmektać

Gość Lirenkas
Nie zebuwaj się laluchana - moja też tak mówi i na dezodorant (ale to druga babcia) mówi dezydorant

Gość Moloko
moja jest bardziej nowoczesna...hahahaha Mowi "lapkop" na laptopa, "Animal Plante" na Animal planet i za chiny nie poprawisz, bo w słowniku sprawdziła, ze to rosliny i pasuje jak ulał. A Job twoju mac i inne sa na porządku dziennym, kur zapiał, albo "niołki pałki" czy cos takiego hahahaha...oj wymieniac i wymieniac.

Gość Moloko
AAAAAAAAAAA!! Ale mowi tez Spoko i spadaj :)

Gość moja babuszka...
Moja mówiła czasem na komputer "komopurtet". A jak jechaliśmy samochodem, to na skrzyżowaniu / rondzie zawsze poganiała: "Dali, córuchna, smaruj, smaruj!" :D Poza tym miała masę swoich powiedzonek, często z Rodziną Ją wspominamy, gdy się nam któreś z nich przypomni :)

Moja babcia też mnie od zawsze rozwala swoimi powiedzonkami:) W tej chwili niewiele pamiętam, ale kilka napiszę: gdzie Cię małanka nosiła? - z wielkim oburzeniem, kiedy kogoś długo w domu nie było, czy spóźnił się na obiad keczuk - keczup tremo - lustro bulwy(bulewki) nagotowałam - czyli ugotowała ziemniaki poszmaruj chleb wypić czaju - czyli oczywiście herbatki:) Jak już ma nas dosyć, to mówi - a idźta wy do dupy śpiewać A teraz wg mnie perełka:) W naszej rodzinie urodziło się dziecko, powiedziałam babci, że bobas już się urodził, chłopczyk itd... A babcia do mnie: no to pewnie Tobie pies deskę osrał, co? :D Chodziło oczywiście o to, że najprawdopodobniej ja zostanę matką chrzestną dziecka:D Tak się zresztą stało:P

Gość Moloko
A i jeszcze "durak chałodne uszy" :)

Gość Moloko
A jak ją z rodzenstwem zdenerwowalismy to podnosi rece i krzyczy" AAAAAAAa chaliera na was!!" :)

Gość a moj dziadek
jak sie ptalam dziadka co robi, to mowil, ze drzwi do lasu ( co zn. ze nic potrzebnego

moja babcia mówi często zamiast bez mówi przez a zamiast przez mówi bez ... kiedyś dawno jak jeszcze żył taki stary ksiądz w mojej parafii to on też tak mówił na mszy. Szedł chłop bez płot przez butów :D tak sie kiedyś mówiło w małopolsce w okolicach Krakowa :P

Gość Ismenka
Mój dziadek sp: psia jucha, laczki - papcie, laptok albo konduper- laptop. Ty pierzyński giździe - ty hultaju. Nudle, szpagety - makaron. No i wszystko można załonacyć, wyłonacyć, łobłonacyć itd., czyli ogólnie "zrobić". Babę wyłonacyć - wiadomo...;-). Śląsk.

:) To moja druga babcia tak mówi - iść bez park itp, a jak mi coś daje to \"na\" (czyli weź:P). Za to z drzwiami do lasu to do dzisiaj mój tata tego używa:D Jako dziecko myślałam, że faktycznie je buduje i stwierdziłam, że to trzeba jeszcze cały las ogrodzić i pewnie zrobić kilka innych wejść dla innych ludzi:) A przypomniało mi się coś jeszcze - pugilares to torebka, bagaż podręczny:)

a Wasze babcie też coś \'zapisywały na kominie\'? czyli coś ważnego, ale niespodziewanego... coś czego się nie można było spodziewać, a się zdarzyło - np. leniwa sąsiadka umyła okna, a normalnie robił to jej syn... i trza było \'na kominie zapisać\'...

Gość moja babcia
mowi np. podwidywac- co znaczy podglądac naserfajko- ma kilka znaczen, m.in. trudno, stalo sie, nic nie poradzisz, giemziac- marudzic duj na bambus- znaczy spadaj jak sobie jeszcze cos przypomne to napisze

\'pochwiściel\' - czyli zakręcony pędziwiatr co to niczego do końca nie zrobi, wpadnie narobi hałasu i zamętu i tyle go widzieli...

Gość _____________________

Gość bełt
poszlaja do sklepu,kupila bulecki

Moja babcia jak czegoś nie dosłyszała to pytała: Kogo?

Gość preferencja
po ile to?= poczemu to?

Gość boża krówka
a moja Babcia siedziała sobie często pod piecem i jak ktoś coś opowiadał, a jej się to nie podobało albo uważała to za brednie to mówiła sobie tak pod nosem: przy I stopniu zdenerwowania: sralis mazgalis przy II: sralis mazgalis referendus duptus przy III: nie widziała dupa słońca... tfu! (i tu następowało siarczyste splunięcie na podłogę).. spaliła się od miesiąca