Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysta lova lova

CZY WASZE BABCIE TEŻ ZNAJĄ TAKIE DZIWNE SŁOWA???

Polecane posty

Gość rychtyk
= w sam raz;)

Gość skafander
czemu się dziwicie słowu "skafander"? Przecież to normalne słowo. Kurtki mogą być różne, ale nie każda kurtka jest skafandrem. Skafander to pikowana grubsza kurtka. Taka typowo zimowa, z materiału trudnego do przemoczenia, ocieplona watoliną czy czymś podobnym.

Gość wnuczkapoznianki
skafander to kurtka i znam to

z przekręceń mojej babci ketchup to keczut.Albo keczucik , jak smaczny:D ale jest najkochańsza.Tych wszystkich przekręceń to się nie da opisać.... jeszcze idże idże bo cie odydom my tu gadu gadu a chłpocy na śliwkach

Gość do skafandra
a widziałes/as kiedys w sklepie w Poznaniu napis "tanie skafandry" albo wielka wyprzedaż skafandrów"? bo ja raczej nie i chyba pękłabym ze smiechu gdybym cos takiego przeczytała. To słowo juz wyszło z uzycia i jest juz troche archaiczne.

Gość Piotrek37
A moja babcia mówiła na kibel urynał , na kogoś niegrzecznego mówiła czekaj ty sfołciu a na kogoś kto się wygłupiał mówiła ty łozypie

Moja raz jak się wkurzyła na psa bo coś tam przeskrobał to krzykneła \"Jak Ci pedadre w dupę wsadze to przez balokn wylecisz\";) Albo na Cinquecento mówiła Cinki Cinki jedzie:) Ustęp, sabaka, ja Twoja mac , - to też u niej słyszałam albo jak się wkurzyła to mówiła \"Ty Szturmoku\", \"Ty myjoku\" ,\"Ty raroku\", \"Ty motyko\" ;):D

Piosenki mojej babci (fragmenty): 1. \"w sieni dół, w sieni dół, na podwórzu górka\" (zawsze rozumiałam \"\"siny duch, siny duch\") 2. \"smazyła baba lybiode, poslala dziada po wodę nim się dziadzina ruszyła, to się lybioda spaliła\" 3. \"poszli Cyganie na Syberyjom, spotkali babcie i zabili ją\" 4. \"w lesie nasarał Żyd, na tym miejscu wyrósł grzyb\" 5. \"w Poznaniu babka zgorzała(...) oj szkoda szkoda tej babki, byłby baranek do czapki\" 6. \"elegrom pelegrom, walnę Cię w dupę cegłą, a jaką? gorąca w tę dupe śmierdzącą\" I tak dalej. Wszystko to śpiewała przeplatając z pieśniami kościelnymi, takimi jak \"Serdeczna matko\" i \"Kiedy ranne wstaja zorze\". Była tez pieśń pogrzebowa zaczynająca się od słów \"zmarły człowiecze...\"

Gość mile jestem zaskoczona
etnolingwistycznymi zapałami kafeterian:D

Gość moja babcia
na adidasy mówi "agidasy" a dziadek,który już niestety nie żyje często mówił "sermater"-słyszał gdzieś ktoś kiedyś? nie wiem co to oznacza,ale pewnie nie jest to ładne słowo

Gość gblih
pani w sklepie: na lofry(kurwy)poszedł

jeszcze mi sie przypomnialo ze na telewizje TRWAM mowi tran. :D

Gość Optymistka
Moja jest udana, bo jak chce sie wysilic zeby powiedziec po angielsku to wychodzi jej taki czysty londynski akcent, np. Big Brother - Byg Brawa w rozmowie z moim bratem: \"Ja to tam nie uwazam tych (uwaga) gengzta (!) z braklinu\". oprocz tego, \"w te i nazad\", \"wdzianko\",\"katana\",\"garsonka\",\"ustęp\",\"żgak\".

Gość a na tipsy czipsy

Gość wnuczka poznanianki
na lofry to nie na kór* bo znam to i raczej chodzi o szlajanie się, czyli gdzie byłaś? Na lofrach.

Gość podnoszepodnoszepodnosze

Gość lamcia80
a moja zawsze mówiła "w te i nazot" czyli w tę i z powrotem.

Gość 567
okieć= łokieć smentarz= cmentarz

Gość jak cos narozrabiałem to
babcia mówila: Idź żesz choliero, psia krejc! :P

Gość dziewczyna chłopaka
ostatnio chcialam baabcie nauczyc nazw sokow fortuny. wyszło nastepujaco: guanabana - guanabana kumkwat - kumkat persymona - pepsimona salak - salak cóż, zawsze moglo byc gorzej :P

moja jak opowiada co ktos powiedzial- nasladuje glosy;-)

A moja mowila na spizarke - \"zachowanko\". I \"wygnac krowy\" co mialo znaczyc...wyprowadzic krowy na pastwisko. wyrychtowalas sie? co znaczylo - gotowa jestes ? Wyfiokowalas sie? - Uczesalas sie ? Nie chceta to nie bieszta, jak bedzieta chciec to bedzie po ptokach. Co znaczylo : Nie chcecie to nie, jak bedziecie chciec to bedzie za pozno. No i o pieknej mlodej dziewczynie tez mowila: ale dorodna dziwka. A na ubikacje, ktora kiedys byla na zewnatrz mowila - wychodek. No i babka wstydzila sie chodzic do sklepu ze mna, bo bylam za chuda a to wstyd straszny byl dla niej, bo mialo swiadczyc, ze mnie nie karmi nalezycie, gdy przyjezdzam na wakacje.

Gość zajebiste macie te babcie hehe