Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysta lova lova

CZY WASZE BABCIE TEŻ ZNAJĄ TAKIE DZIWNE SŁOWA???

Polecane posty

Gość Kiest
A moja babcia mowila: musze umyc statki; co znaczy umyc naczynia.

Gość kuszaca propozycja
moja babuszka na produkty light mówiła liht zamiast lajt ;)

Kiedys moja mam robiła w do mu pizze.Zaiteresowana babcia zagladala do piekarnika i zapytala bardzo przejeta\"kiedy ta cipa będzie\".Mam dziadkow zw Wschodu i oboje uzywali(dzidziu juz nie zyje) mnostwa powiedzonek.- \"pociagly po twarzy\"-szczuply \"dżąstwa\"-dziąsła \"poszła w buraki\"-idż z tąd \"czerstwy\"-ktoś dobrze wygląda na twarzy \"markomany\"-wyrozniajca sie młodzież i mnostwo innych-sabaka,poszedl won.kibinimać,a dejta mi spokoj:):):)

heh... a moja jak chce żeby coś przynieść to mowi że mam iść po one i każdy ma wiedzieć co chce, poza tym że zawsze tak mówi mimo tego że są to różne rzeczy

mój kochany dziadek który juz niestey nie zyje maił fantastyczne powiedzonka. te dwa chyba najbardziej zapadly mi w pamiec: nasermater - tez nie wiem co to znaczy jak sie z nami wital to mówił serwus jak sobie cos przypomne to dopisza babcia tez jest niezla. mówi np: wyzuj sie - zdejimj buty a jak przyjezdza kuzynka z dziecmi i one pakują sie czasami w butach na kanapę to babcia mówi zeby zabiarały kulosy

Gość babcia mojej kolezanki
mówi laptok - laptop nagielica - dziewczyna w krótkiej spódniczce albo z duzym dekoltem

Gość odswiezam

a moja przyszywana babcia mówiła,, galanta,, - to chyba z niemieckiego i znaczy duża. Podobno bardzo śmieszyło moich rodziców, kiedy jako paroletni brzdąc zaczęłam uporczywie tego słowa używać

Gość A mój dziadek
zawsze żegnając się ze mną mówi: "chowaj się", co w skrócie oznacza... no, właśnie bardzo wiele rzeczy naraz :) : rośnij zdrowo, dobrze się ucz, nie choruj, nie sprawiaj kłopotów ani wstydu rodzinie... :D Zawsze tak mówił, a fakt, że dobijam już trzydziestki wiele tu nie zmienił :)

Gość znikl-48
Mnie mówiono "cierp ciało cos chciało". Nie potępiam Was, a jesli juz to siebie. To nie ja zrobiłem dziecko jej! To "ona " go sama sobie zrobiła na pólpietrze klatki schodowej /4m od drzwi swojego mieszkania/ będąc pijana oi ja też. Ja miałem 20-cia lat , byłem w wojsku /"ona" nachodziła moją rodzinę do znudzenia/ i to miało być nasze ostatnie spotkanie. Chodząc w ciąży piła po 250gr. wódki, chwaląc się tym. Matka moja mówiła mi "to jest Twoje dziecko i masz obowiązek opiekowac sie nim". Wmówiła mi małżeństwo!!! Ojciec natomiast mówił uciekaj byle szybko! Ja chory gówniarz nie wierzyłęm ojcu tylko matce. " Ona" przez całe życie kradła i oszukiwała, miała dostęp do wszystkiego. Gdy zabrałem jej dostęp do konta bankowego, stwierdziła że juz nie może kraść więc założyła sprawe o rozwód i podział majątku. Pomijam, że nieruchomość za miastem, a ona była leniwa i urodzona w mieście. Straciłem swoje życie i rodzinę /mowię o dzieciach a nie o "niej"/, także i pieniądze. Wydaje mi się więc, że powinniście uciekać poki możecie i dopoki macie jeszcze czas!!! Nawet tam gdzie pieprz rośnie bo nikt Wam życia Waszych lat młodości nie wroci. Ja z powyższego wynika są samice i samce, które należałoby poprostu eliminować!

Gość odswiezam

Moja babcia mi zawsze powtarza że nie jestem nałożna pracy czyli nie nauczona, nie przyzwyczajona ciężko pracować ;)

Gość dawac dawac

hej, super to co piszecie:) Wstawki moich dziadków i babć: Mecyki, Zmorzki - pieszczotliwe określenie wnuków :) Pomaluśku Zdrowo, mocno - uniwersalny zwrot. Jak pytają \"Co słychać? Zdrowo mocno?\" jak sie składa życzenia dziadkowi on mówi \"Bardzo ładnie, bardzo ładnie\" \"Buroki nie wyrzygły\" - buraki nie wzeszły :P \"Kocki nie nieso\" - Kaczki się nie niosą :P No i przyśpiewki: \"Hej, wisiały, wisiały jaja u powały Hej, myślały głupie dziwki, że to były śliwki\" :) no i tradycyjnie przekręcanie słów :) np. \"nie ma łodbytu na samoloty\" - nie ma zbytu na samoloty:)

zmorzki czytamy r i z oddzielnie:) tak jak w marznąc :P no i mają mnóstwo wstawek ale nie pamietam juz wszystkiego. Moja sp prababcia pod koniec zycia niebardzo swiadoma tego co mowi, na bulgotanie w jelitach albo zoladku mowila:\" Dziecioski mi sie w brzuchu przewalajo\"

a moja babcia mawiała, gdy ktos sobie cicho gwizdał, nie gwiżdż w domu bo nagwiżdżesz w d*** komu :-)

Gość a moja
kibieni fieni - iść gdzieś kiendy - którędy kartacze- kluski ziemniaczane nadziewane mięsem jak przypomę to napisze

Gość lotektotek
a mój dziadek mówił da mnie i brata: " wy hadziugi, wy!" raczej coś niezbyt miłego było (bo mówił tak do nas, jak rozrabialiśmy) babcia i wujek mówią do tej pory: "a nasermater!" -co w wolnym tłumaczeniu znaczy a srać z tym! a pal licho czy coś podobnego.. moja druga babcia mówi różne wierszyki: " sreciu kureciu pinda linda sikma dzikma dziwanta dziks" - i mówi, że tak się liczy po żydowsku :P

moja sp babcia mawiała \"obtokaj\" co znaczyło umyj opłucz, albo jak chciała prekląc \"do cholery\" mówiła \" niech to dundel ściśnie\" a babcia mojej koleżanki mówiła \"justynko przebubaj sie \" co miało oznaczac , ze ma sie przebrac..... ehhh cudowne powiedzonka fajny topik :d

jeszcze mi sie przypomniało gdy coś nie idzie po naszej myśli, wszystko sie chrani itp to jak mawiała babcia \" to jest los garbatego mośka\" i oczywiscie tez z tym \" gwizdaniem koło domu, \"bez\" zamiast przez ( zawsze było bez wieś), jop twoja mac tez sie trafiało :)

no a moi rodzice maja multum takich dziwnych słowek (niestety nie mam już babci ani dziadka - stara jestem he he he) no ale oni już starsi są :-) oczywiście duzo gwary ze śląska rajzefibry - zaloty bajtel -dziecko małe pryk, prykol - tapczan, łóżko hasiok - śmietnik sracz - wc bumela - nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy ruła - rura altifresy - nie wiem? jakies przekleństwo - chyba odpier... się skafander andruty - wafle trynkować - tynkować juniorki - buty sportowe do szkoły adidas - aids gaj - gej cukrzyć - słodzić papusiać - jeść (do małego dziecka) - papusiaj .... pepi - czapka spajmerden - spaidermen cipsy - czipsy Jerunie ! - jak są zdenerwowani lacze - kapcie nasermater - coś szybko robic i bylejak \"aleś to nasermater namalował\" pysk na jedno umycie - szczupła twarz serwus - cześć rubo baba - gruba kobieta rzyć - (dupa) komputerek - kalkulator ida na szychta - idę do kopalni do pracy paryzol - parasol mycka, galoty, mantel - ubrania ojciec mój uwielbia tak mówic i używa mnóstwo takich słów i wszyscy to lubią :-)

Gość windaaaaaaaa

Gość upup0upupup

Gość upupupupupupupupupup