Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysta lova lova

CZY WASZE BABCIE TEŻ ZNAJĄ TAKIE DZIWNE SŁOWA???

Polecane posty

Gość takie jedno słoneczko...
dziadek mojego męża jak coś bardzo przeżywa to mówi cie choroba ...albo często powtarzał że jak se baba z chłopem od czasu do czasu kwortkę gorzałki obalą razem to zawsze się dogadają hehe ale najlepszy był jak w telewizy leciały programy o dinozaurach a on biedak nie rozumie że to animacje komputerowe i jednego razu razem oglądaliśmy jeden z odcinków a on siedzi nic nie mówi i w pewnym momencie przywalił ....ale powiedzcie ile te cholery muszą zeżreć nie ? ja bym tam takich wielkich nie chodował u siebie bo bym na nie nie zarobił hehehe boki zrywaliśmy ale jest cudowny i w tym roku skończył 94 lata i nadal jest na chodzie i niech żyje 100 lat albo dłużej pozdrawiam

Gość *gwiazdeczka*77
moja babcia to polonistka i zawsze poprawia wszystkich wokół, zwłaszcza jesli chodzi o akcentowanie wyrazów :D (nie matematyka tylko mateMAtyka) ale jej czasami też "po godzinach" zdarzało się i zdarza coś palnąć ;) najczęstsze jej teksty to "przynieś mi dziecko to stamtąd" "ale co przynieść babciu?" "no to, przecież mówię" i zdziwona że nikt nie wie o co biega ;) na makaron zawsze mówi "makaran". jak pada a mam bluzę z kapturem to zawsze mówi żebym założyła tą kapuzę na głowę, a na sweterki i kurtki zawsze "owerol". mój dziadek na wszystkich nie tak się zachowujących jak powinni mówił "wsioki" co u niego było najgorszym wyzwiskiem, a w sklepie zawsze pytał "po wiele to?"

Gość sloneczkoleje z tych
dinozaurow :D Dziadek ma mistrza :D

Gość m8t
moja babcia mówi "lofry" na wyjscie na dyskoteke ;)

Gość ryszarda_P
Moja kochana Babi gdy chce żebym coś opłukała mówi 'obtoknij to". Puree to 'porka'.

Gość moja babusia
moja babcia na kubek niekapek mówi okapek

Gość sawanna78
a moja babcia jak ktoś jest ladny mówi : no podobny jest do ludzi:D

Gość moja babcia mówiła
moja babcia mówiła na mnie jak się wkurzyła:ty giżdzie pieruński,albo ty samsonie..i zamiast daj to tutaj mówiła daj sam to tukej..

Moja Kochana Babunia nienawidziła par przytulających się na ulicach lub - O ZGROZO! - całujących się. Oburzała się i mamrotała pod nosem: \"Tfu! Liżą się jak nie przymierzając psy i koty! I do czego to podobne? Do niczego do diaska!\"

moja babcia nie zyje juz 10 lat ale pamietam jak mowila \"na wszelki słuczaj\" co oznaczalo \"na wszelki wypadek\" :) albo na margaryne mowila \"margalina\". pamietaj jak spiewala mi taka piosenke o wojtusiu, lubilam tez jej opowiesci jak to bylo za czasow wojny...teraz zazdroszcze mojemu chlopakowi, ze ma dwie babcie, no a ja niestety juz zadnej...babcie to najfajniejsze kobitki pod sloncem :)

Gość etnograf
Demiselle, szklonka tyju to oczywiście szklanka herbaty Początku nie rozumiem dobrze, ale antryj ma chyba coś wspólnego z wejściem, jakby przedsionek, a "na byfyju" to jakby na bufecie, czyli na ladzie półce lub kredensie. b.ona, Twoja babcia musi z Krużewników, aaa?! m8t Moja mówiła iść "na ląfry" , czyli na podryw, albo "na ksiuty", czyli na amory, jednym słowem na seksik :-)

Etnograf - babcia z kresów... Ale to jeszcze nic - mialam ci ja praktykę w jednej z podstawowek w wałbrzychu - wiadomo - ludnosć napływowa - kiedyś ściagały ją tu kopalnie. Wprowadzałam literkę \"Ś\" i pytałam dzieci jakie znają słowa zaczynające się tą literą. Dzieci mówią: ślimak, śliwka, Sliniak itd. A jeden chłopiec: śklonka!!!! śklonka - szklanka

Gość Mój Dziadziuś mówił tak
Kto był dzisiaj w spółdzielni?(kto był w sklepie) Pks juz poleciał (autobus uciekł) ciorcie i wiele innych..jak sobie przypomnę napiszę ;)

Etnograf - brawo!!! W przedpokoju na komodzie stała szklanka herbaty:-) Ja po śląsku nie gadam, ale jeszcze zdaza sie usłyszeć perełki. Mąż za to pracuje z rodowitymi ślązakami a w opowieściach najbardziej rozśmieszylo mie \"PITEJ BO JADA\" :-) co od razu przetłumaczyłam na \"KOLEGA RACZY SIĘ PRZESUNĄĆ, PONIEWAŻ MAM ZAMIAR ZMIENIĆ MIEJSCE POŁOŻENIA\" hehe

moj dziadek zato na ten program \"Familiafa\" mowi \"oliympiada\" a na \"mode na sukces\" \"Baby\":D

Gość zielona pomarancza
moji dziadkowie mowia do siebie stary, stara... ogolnie to duzo bylo smiesznych powiedzonek ale dawno sie z nimi nie widzialam wiec nie pamietam heh.. ale nie zapomne tego jak moja babcia na jogurty mowi jogury! no nie moge ;)

Gość śmichy chichy
cichojcie= cicho bądzcie ten to je żarty= ten to ma apetyt

Gość agneeeesik
babcia- job twoju mać dziadek- jołki połki najczęściej to powtarzali, niestety od daaawna nie ma ich na tym swiecie :(

Gość śmichy chichy
cich.o.jcie

Gość chamski łeb nadziewany śliwkam

Gość moja babcia mówiła
jadaczka- na usta :D:D:D

Gość moja babcia mówiła
kajet - zeszyt waserwaga-poziomica taborek patelka obtoknij statki-talerze:D

Gość Kolezanki babcia
w sklepie kupuje keczuki, a nie keczupy.

Gość wolna ławeczka

Gość K.K.K.
Tak tak!! :) Moja też kupuje keczuk !!! (A nie ketchup) :) a wszystkie nowoczesne urządzenia elektroniczne typu np.radio-zegarek który jest na prąd i wyświetla godzinę cyferkami to "komputer" :) !! Babcie są niesamowite!!

Gość K.K.K.
Acha! I jogurt to JUGORT oczywiście ;) !!

Gość wpisuuuuuuuujcie

Gość uuuuuuuuuuuuuuuup