Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dowa

niedrożne kanaliki łzowe

Polecane posty

Gość Tata realista
4 dni w szpitalu na przetkanie kanalika???? dlaczego??? Obalamy mity... Kierując się zaleceniem okulisty, męczyliśmy się z zatkanym oczkiem przez 1,5 roku... zupełnie niepotrzebnie. Do zabiegu (szpital okulistyczny w Krakowie) nie usypia się dziecka - krępuje się ręce i nogi, ale cały zabieg trwa 5 minut. Tata przyciska dziecko żeby się nie ruszało. Dziecko płacze, ale po kolejnych 5 minutach się uspokaja i wszkostko jest ok. Od wejścia do wyjścia ze szpitala mineło jakieś 40 minut... i kanalik przetkany. Zelecenie od Lekarza (Dr T...., która robi to bardzo profesjonalnie) to przyjść z dzieckiem między 3 a 8 miesiącem życia. A nie męczyć się przez 18 miesięcy z masażami, kropelkami, kolejnymi wizytami.... Z wiekiem oczko może się przetkać, ale również może się bardziej zatkać - przez co zabieg nie będzie udany.

Gość gość
Mojemu synkowi ropialy oczka od urodzenia. Wydaliśmy fortunę na prywatne wizyty antybiogramy oraz leki. Miał dodatkowo bakterie. Leczylam kroplami maścia oraz codziennie masaż. Czyszczenie płukanie oczek solą fizjologiczna. O żadnym zabiegu nie było mowy. Leczylam dziecko u profesora. Masowalam poświęciłam się i jedno oczko po pół roku przestało ropiec. Teraz syn ma 8 mięsiecy i drugie ropieje tylko wtedy gdy mały nabawi się kataru... Chociaż to jest odrobiny ropki. Wytre ja dwa może trzy razy dziennie. Nasz profesor powiedział nam że sami możemy go wyleczyć masażem. A jeżeli nie przejdzie dopiero po roku zgłosić się na płukanie. Wcześniej nie ma sensu ponieważ dziecku wszystko się rozrasta i blonki same się przerywaja. Więc że swojego doświadczenia mogę poradzić mama by dziecko było pod stałą opieką okulisty i cierpliwości. Masowanie dbanie o higienę. Mycie rąk przed każdym płukaniem oka. Używanie gazikow. Ja używałam nie jalowych są dużo tańsze a niestety szły tego paczki... Oko wycierac od kącika do końca oczka. I masaż masaż masaż. Wystarczy raz dwa razy dziennie. Mocniej przycinać guzik w kąciku oka. Małym palcem z krótkim paznokciem. Okulista gdy to robił dziecko zapłakalo matka nigdy nie zrobi tego tak mocno. Ale i tak pomaga. Zabieg udrozniania nie zawsze przynosi efekt. Ale jeżeli po roku intensywnych masaży oczy nadal ropieja trzeba się na niego zdecydować. Najważniejsze jest zdrowie naszych maluszków ale ja postanowiłam że zrobię wszystko by nie narażać syna na taki stres. I chyba się udało;) pozdrawiam mamusie!

Gość gość
Mojemu synkowi od urodzenia łzawiło jedno oczko. Okulista zalecił masować oczko. Przeszło, choć trwało to u nas bardzo długo - 7 miesięcy. Stwierdziłam, że zabieg przetykania to będzie ostateczność. Cieszę się, że nas to ominęło.

Gość gość
A ja od razu zdecydowałam się na operację (zabieg) u mojej 4 miesięcznej córki. Lekarz nawet stwierdził, że im mniejsze dziecko tym lepiej. Czekaliśmy tydzień, potem 10 min zabiegu i spokój na całe życie. Polecam:)