Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justalala

LEGITYMACJA UBEZPIECZENIOWA!-ILE JEST WAZNA??

Polecane posty

Gość justalala

Gość sprawdź w legitymacji

Gość pół roku

przeważnie respektuja wpis pół roczny, ale spotkałam się, że życzą sobie potwierdzenia raz na 3 miesiące.

zazwyczaj pół roku ale w szpitalach wymagają aktualniejszych poświadczeń - 3 miesiące

Gość DAVID BECKHAM MNIAM
teraz sie zmienilo jest chyba 2-3 miesiace

Gość teraz
moje drogie panie legitymacja jest ważna 30dni!!!!!!!!!! sprawdzcie w kadrach lub u ksiegowych :)

dokładnie miesiąc więc jeżeli była stęplowana 12 czerwca to ważna jest do 12 lipca jestem w tym na bieżąco

Gość miesiąc

legitymacja - 1 miesiąc, ale jeżeli nie jest podstemplowana to należy mieć ze sobą w przychodni tzw. pasek z ostatniej wypłaty i tam są informację, że dana osoba jest ubezpieczona i ma opłacone składki.

1 m-c? brak logoki, bo skoro po ustaniu ubezpieczenia byly pracownik jest objety przez kolejne 3 m-ce ubezpieczeniem (o ile nie podejmie nowego stosunku pracy) to jak moze byc, ze legitymacja jest wazna przez 1 m-c? a poza tym, jezeli zaklad pracy rozlicza sie bezgotowkowo to skad pasek wyplaty, hm??? legitymacja jest wazna przez 3 m-ce

ale jako bezrobotna jestes zobowiazana do stawiania sie w urzedzie co miesiac, tak wiec ubezpieczenie wazne jest tylko przez jeden miesiac

w przychodniach niestety czesto tak postepuja, wlasnie szukam podstawy prawnej, jak znajde podam i w podobnym przypadku powolaj sie na nia, panie w okienkach na dzwiek slow podstawa prawna najczesciej baranieja albo jeszcze inaczej, jezeli dostaniesz odmowe popros o podanie podstawy prawnej, najlepiej na pismie poswiadczona przez kierownika placowki, na podstawie takiego pisma mozesz sie odwolac i jezeli ponioslas koszty zwiazane z ta odmowa np. koniecznosc wizyty prywatnej mozesz zadac zwrotu pieniedzy od placowki odmawiajacej na tej podstawie pomocy

w przychodniach niestety czesto tak postepuja, wlasnie szukam podstawy prawnej, jak znajde podam i w podobnym przypadku powolaj sie na nia, panie w okienkach na dzwiek slow podstawa prawna najczesciej baranieja albo jeszcze inaczej, jezeli dostaniesz odmowe popros o podanie podstawy prawnej, najlepiej na pismie poswiadczona przez kierownika placowki, na podstawie takiego pisma mozesz sie odwolac i jezeli ponioslas koszty zwiazane z ta odmowa np. koniecznosc wizyty prywatnej mozesz zadac zwrotu pieniedzy od placowki odmawiajacej na tej podstawie pomocy

każdy pisze co innego a ja dziś byłam u lekarza i się dowiedziałam. Legitymacja jest ważna do końca mieisąca w którym jest podbita plus następny miesiąc. Czyli jak podbijasz 4 lipca to jest ważna do końca sierpnia. Tak mi dziś powiedziała kadrowa przy podbijaniu i potwierdziła rejestratorka u lekarza. Jeśli podbijesz 20 lipca to też będzie ważna do końca sierpnia.

Gość justalala
dzieki dziewczyny tak sie zmieniaja te przepisy a pyt zadałam bo własnie ostatnio obiło mi sie o uszy ze termin waznosci to m-c a porod tuz tuz a ksiazeczka z data.......hoho-

Mnie kadrowa powiedziała, że 30 dni - czyli od dnia podbicia do tego samego dnia następnego miesiąca. Sama już nie wiem, która wersja jest prawdziwa - może ktoś znalazł jakiś link z aktualnymi przepisami?

z tego coja wiem to waznajest w miesiącu w którym została podbita i miesiąc następny, czyli jesli podbijecie dzisiaj to zn. 6 lipca to wazna jest do końca lipca i w sierpniu.

Gość wojowniczka o prawde

Gość kadrowa po fachu
tylko miesiac

Gość jak do szpitala to miesiac
musi byc wpis nie starszy niz miesięczny, a tak to chyba ze 3 mies

W szpitalu, w którym będę rodzić powiedziala mi połozna że ważna jest przez 6 miesięcy

wg prawa kobieta w ciazy jest automatycznei ubezpieczona i jej nowonarodzone dziecko równiez. Niestety u nas o tym sie zapomina. W kazdym badz razie wpis w ksiazeczce wazny jest m-c, chodze do stomatologa regularnie i stad wiem. Kiedys bylo inazej, a w ksiazeczkach jeszcze jest taki odnosnik pod gwiazdka ze niby 6 m-cy, powiedzialam o tym rejestratorce u stomatologa to powiedziala ze to sa jeszcze stare wpisy w ksiazeczkach :/ Dla meni to niepojete zeby co m-c latac podpisywac :/

Gość gosik062007
nie wiem jak jest wg prawa, ale w szpitalach i przychodniach wymagaja nie dawniejszego wpisu niz 30 dni. i lepiej tego terminu sie trzymac. ja z ksiazeczka dziecka robie tak, ze podbijam ja bez wpisania daty i jak z dzieckiem laduje nagle w szpitalu, to wpisuje date pare dni wczesniej i nie musze sie stresowac, czy nie odmowia udzielenia dziecku pomocy tylko dlatego, ze ksiazeczka byla podbita np 31 dni wczesniej. wystarczy, ze musze walczyc o udzielenie pomocy z wielu innych przyczyn...