Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania1982

odpowiedzcie mi bardzo prosze..jak ten kwas foliowy..

Polecane posty

Gość ania1982

zażywać. czy można brac go jakby na zapas? to znaczy chodzi mi o to ,że nie planuje dziecka ale wrazie wpadki..wlasnie odstawilam tabsy i bardzo bym cieszyla sie na fasolke ale może być brak kwasu foliowego w moim organizmie, boje sie ze za poźno sie zorientuje ze jestem w ciaży, a kwas ma sie brac w I trymestrze ciąży pytanie: czy mogę brac go teraz, tak, zeby organizm w razie czego miał z czego korzystać? wszystkie moje koleżanki mają wpadki, bociany nisko latają nad moim miastem...a ja chcę mieć pewność że tej witaminy nie zabraknie łykać zapobiegawczo czy nie?

na pewno niezaszkodzi,a wręcz może pomóc bo kwas bierze się już przwd planowaną ciążą 3m-ce ,ja tez brałam bo się staralam parę miesięcy o maleństwo

Gość ania1982
w dawce o,4 tak? powidzcie proszę...

Gość ania1982
dziekuje Tobie za życzliwą odpowiedź:)

Wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny zapobiegawczo łykać jedną tabletkę dziennie kwasu foliowego. Nie tylko te planujące ciąże, ale wszystkie współżyjące, u których zawsze przecież ciąża może się zdażyć. Ja ubolewam nad tym czemu media nie zachęcają kobiet do tego typu zachowań:( Ewentualny nadmiar kwasu foliowego jest wydalany z moczem, więc absolutnie nie ma ryzyka przedawkowania!!! A koszt tej witaminy też nie jest jakiś wygórowany. Cieszę się Aniu, że poruszyłaś ten temat - bo pewnie dużo dziewczyn tutaj zaglądnie i może przekona to je do prewencji:)

doris ja widzę, że ty n a końcówce, a co do kwasu foliowego to niestety tragedia :( a widziałam dzieci na oddziałach z rozsczepem kręgosłupa, a matka nawet nie wiedziała co to kwas foliowy. Poza tym kwas zapobiega anemii, jest tylko jeden minus ;) ale to nie dla starających się, po kwasie foliowym alkohol prawie nie działa ;)