Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia ...

Ciąża .... co można a czego nie ???

Polecane posty

Gość mamusia ...

Witam :) Już praktycznie jestem pewna że jestem w ciąży ... Jest to moja pierwsza ciąża i nie wiem jak mam się podczas niej zachowac. W związku z tym mam kilka pytań do przyszłych mam i mamuś :) 1. Jak to jest z wysiłkiem fizycznym ? Które cwiczenia są dozwolona a które zabronione? 2. Od kiedy i jakie kosmetyki powinnam stosowac aby nie miec rozstępów ? 3. Co robic aby nie nabrac zbędnej masy tłuszczowej podczas ciąży? 4. Czy w czasie ciąży można się opalac ? Nie mam na myśli solarium tylko takiego zwykłego słoneczka :) Oczywiście wszystko w granicach rozsądku :) To na razie tyle pytań ale pewnie jeszcze będę miała ich więcej ;) Będę bardzo wdzięczna za Wasze wszystkie wypowiedzi i porady :) 🌼

Gość mamusia ...
Lajla Ali jesteś wyjątkowo wrędną osobą :o ... Żal mi Ciebie ... Bo co siedzisz na tym forum jak nikomu nie jesteś w stanie nic poradzic a tylko jeszcze potrafisz zmieszac z błotem??? Bawi Cię to ??? Czy nie masz gdzie się wybrac na wakacje ?

Gość roosa2
Do tych dwóch średnio rozwiniętych intelektualnie autorów powyższych postów. Jeżeli was temat nudzi to sio z tąd i nie zaglądać! Są inni którym takie odpowiedzi się przydadzą! Co z tego że temat się powtarza, skoro tak to znaczy że ciągle jest aktualny i warto podyskutować! Do mamusia... Ja też się chętnie dowiem, bo im więcej wiemy tym łatwiej uniknąć nieszcęścia.JA coprawda dopiero planuję ale wszystko na ten temat mnie interesuje, bo w niedalwekiej przyszłości okaże się pomocne ;-)

Gość roosa2
do lajla ali założe się że masz 15 latek i jesteś chłopcem który oprócz internetu i dokuczaniu ludziom na forach internetowych NIC INNEGO NIE DO ROBOTY. Idź pograj w piłkę to będzie przynajmniej porzyteczne....

Gość mamusia ...
Roosa2 ... dziękuję za wsparcie ale niestety podtrzymywanie dalej tego topiku nie ma sensu :(

Gość W takim razie
lajla jestes biedna zakompleksiona dziewczynka....w sobote po poludniu powinnas juz byc z przyjaciolmi, a ty wysiadujesz na forum ciazowym....wstyd

Gość W takim razie
dziecko sie nie zna na zegarku.... to o ktorej u ciebie jest popoludnie?A lepiej nie idz na ten "dupcing", bo tez bedziesz musiala zalozyc topik.... Ja siedze przy kompie , ale nie obrazam ludzi...

Gość roosa2
do lajla ali no tak... teraz widzę że na pewno jewsteś młodszy Miłych wakacji dzieciaku ;-) do mamuśka nie przejmuj się samrkaczem rodzice go zawołają, albo będzie musiał iść spać i będzie spokój ;-)

Gość mamusia ...
Lajla Ali a ty użyj w końcu mózgu !!! Debilko ! Pewnie jesteś tak brzydka że nie pozostaje Ci nic innego niż takie głupie gadanie na forum :o Bo przecież ciebie te problemy nie dotyczą bo nawet żaden facet by cię kijem nie dotknął już nie mówiąc o zrobieniu ci dziecka ... :o

Gość mamusia ...
Kurcze przepraszam za wypowiedź na poziomie Lajly Ali ale już musiałam :P

Jeśli chodzi ćwiczenia fizyczne to chyba najlepiej poradź się lekarza. Co do smarowania to ja używałam na początku olejku dla dzieci bo on chyba nie szkodzi. Niby od 4 miesiąca powinno się używać ale wcześniej raczej też możesz, żeby przyzwyczaić skórę. Co do wagi to poprostu odrzywiać się mądrze. Łatwo powiedzieć gorzej zrobić, bo apetyt możesz mieć większy ale postaraj się jeść owoce albo jogurty. Mnie pomagały swojego czasu zupy, nie są kaloryczne a ciepła zupa na jakiś czas \"zapcha\". Jeśli chodzi o opalanie to myślę, że jeśli w ogóle to nie w godzinach 11 - 15 kiedy słońce jest ostre i tylko z filtrem i chyba raczej po kwadransie i jakiś odpoczynek i znowu kwadrans. Trzeba pamiętać, że w czasie ciąży przez słońce mogą wystąpić plamy na ciele i twarzy, które mogą zejść całkowicie po porodzie albo tylko zblednąć więc lepiej uważać. To tylko moje takie przemyślenia bo szczerze nie jestem znawcą ale myślę, ze mniej więcej tak to jest.

Gość hehehehe.........
exy to na pewno:D:D:D:D:D:D:D:D:D exy kafeteriuszka:D:D:D:D:D

Gość roosa2
Jakich konkretnie preparatów czy kremów urzywałaś, jeżeli możesz to podaj ceny, zależy mi na pielęgnacji skóey żeby uchronić ja przed rozstępami

Gość mamusia ...
Wanda ... dziękuję :) 🌼

Gość roosa2
Wiem na pewno że kremów przeciew rozstępom powinno urzywać się od samego początku bo potem bedzie już zapóźno, większość dziwczyn urzywa oliwki dla dzieci do smartowania brzuszka, codziennie ;-)

Ja na początku używałam oliwki dla dzieci chyba bambino albo jakiś taki, teraz kupuję z Rossmanna, dobra jest. Kosztuje 13 złoty, chyba 300 ml albo 250 ml, dokładnie pamiętam. Dwa razy dziennie smaruję.

Gość roosa2
do Wanda1 dzięki ;-) a znasz jakiś doby krem do biustu?

Ja używam Mustela ale jest drogi, ponad 80 złoty i na razie skuteczny. Wystarcza na 2 miesiące a smaruję tak jak oliwką dwa razy dziennie. Na biust chyba powinno się też robić te natryski ciepłe - zimne. Osobiście nie lubię zimnej wody ale staram się czasem tak robić, no i dobry stanik.

Gość roosa2
o dzięki zapiszę sobie ten krem, jak na dwa mies to jeszce cena ujdzie ;-) Myślę że wrto dbać o siebie i trochę zainwestować żeby później w pełni ceszyć się dzieckiem , baz odczuwania przykrości patrząc w lusterko... Słyszałam że zaraz po porodzie powinno się ćwiczyć oczywiście jakieś tylko dozwolone ćwiczenia bo w tedy jeszce kości są po porodzie :miękkie" i można spróbować przywrócić wszystko do dawnego wygladu ;-D

Ćwiczenia na pewno nie zaszkodzą. Jakieś lekkie można chyba też podczas ciąży. W końcu ćwiczy się rękami więc nie są wyczerpujące :) A Mustele można kupić tylko w aptekach, bo zapomniałam, trzeba ją zamówić.

Gość roosa2
oo mto cenna informacja bo szukałabym w sklepach ... ;-) Ja jeszce w ciązy nie jestem ,ale chę wszystkiego dowiedzieć się teraz bo potem nie chcę w pośpiechu wszystkiego szukać ;-) Zależy mi na tym żeby w miarę możliwości zachować figurę ;-) Na razie robie ćwiczenia i brzuszki bardzo intensywnie bo nie długo już terzeba będzie spowolić tempo ... ;-)

Gość roosa2
lecę nad jeziorko bo słoneczka szkoda papa pozdrawiam ;-)

W takim razie powodzenia, tylko pamiętaj, nie nastawiaj się na nic bo bywa, że kobieta smaruje się i robi co tylko może a jakieś rozstępy i tak się pojawią i nic się nie poradzi. To zależy też od genów. Ale sądze, że oliwka przynajmniej w jakimś stopniu pomoże. Najważniejsze by dzidziuś rósł sobie i miał się dobrze.

Gość roosa2
Dzięki Wanda Jasne że dziecko najważniejsze, żeby rosło zdrowo cąża przebegała bezkłopotów ;-) ale mężowi też chciałabym się podobać tak jak teraz ;-) Może się uda... Może wiecie czy jeżeli mam szczepienie z dzieciństwa na różyczkę to musze robić badanie na przeciwciała różyczki??

roosa2 Moz jak madry to bedziesz mu sie podobac nawet jak 20kg przytyjesz choc to nie zdrowo. Najwazniejsze to zdrowo sie odzywiac i dbac o forme. ja do5m-ca cwiczylam normalnie ale bez zadyszek i cwiczen na bezuch. Teraz na basen chodze. Pzrytylam tyle ile przytyc mialam a moj maz uwaza mnie nadal za sexi laske Badanie na przeciwciala sa obowiazkowe tak jak na toksoplazmoze Na rozstepy najlepsza jest wczesniej wycwiczona elastyczna skora, dobre geny i oliwka dla dzieci. Znam przypadki ze dziewczyny dbaly o siebie a po ktorejs nocy wstaly usiane rozstepami ale po ciazy one bledna i mozna je ladnie rozmasowac prawie do minimum.Wiec o to sie nie martw tylko o dziecie zeby zdrowe bylo

Gość roosa2
dzięki kati75 ;-) a wiesz może jak z pielęgnacja biustu przy karminiu piersia zakładam teoretycznie jakiś rok? ;-) Czy jest szansa żeby pozostał jędrny?

Gość Docia12
1. Jeść durzo owoców i warzyw:) 2. Pić durzo wody mineralnej:) 3. Nie przeciężać sie:( 4. Dbać o siebie:) 5. Nie nosić obcisłych ubrań:( 6. Nosić luźne ubrania:) 7. Nie denerwować sie:( Pozdrowienia!!!

Gość duŻo duŻo duŻo
!!!!!!!!!

1. Jak to jest z wysiłkiem fizycznym ? Które cwiczenia są dozwolona a które zabronione? Ja przed ciaza cwiczylam na silowni. Przerwalam jak dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. Pozniej zaczelam od 5 mies i cwiczylam az do 8. Ale mialam specjalnie ulozony plan cwiczen. 2. Od kiedy i jakie kosmetyki powinnam stosowac aby nie miec rozstępów ? Ja od samego poczatku ciazy stosuje Mustela. Zadnych nowych rozstepow. 3. Co robic aby nie nabrac zbędnej masy tłuszczowej podczas ciąży? jedz duzo warzyw i owocow. Mieso gotowane. I przede wszystkim uwazaj na cukry i soki owocowe. 4. Czy w czasie ciąży można się opalac ? Nie mam na myśli solarium tylko takiego zwykłego słoneczka Oczywiście wszystko w granicach rozsądku Ja na solarium nie chodzilam. Bo uwazam, ze to moze byc niebzpieczne. Jednak teraz byly tak piekne dni, ze posiedzialam na sloneczku z zaslonietym brzuchem. I ja sie czulam lepiej i maluszek :) Gin powiedzial, ze nie ma przeciwskazan. Nie ma teraz upalow 30 stopniowych wiec nic sie nie stanie :)