Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tralinka35

strach przed pająkami

Polecane posty

moja córka strzasznie boi sie pajakow,poradzcie co robic?nie otwiera okien,w pokoju hoduje tylko ziola odstraszajace(geranium,mięta,komarzyca),codziennie spryskuje pokoj a i tak tylko w jej pokoju pojawiaja sie raz na jais czas pajaki a wtedy dostaje normalnie apopleksji(to nie zarty!) i trzeba go natychmiast zabic a potem uspokajac ja przez kilka godzin bo ma drgawki czy macie jakies rady?prosze.....

Tez mam arachnofobie. Watpie by byl na to jakis skuteczny sposob ;) Jakos z tym zyje, heh ;) NO ale faktycznie w mniejszym stopniu...

Gość wpuść jej do pokoju stado much
może wtedy polubi pająki :-D

Gość bzibzia
To się nazywa arachnofobia i to się leczy !!!

wydaje mi się, że tutaj może pomóc tylko wizyta u psychologa...

Gość psycholodzy nic nie pomagają
tylko kasę trzepią :-O

tez mam arachnofobie:O najchetniej bym wszystkie wytlukla:O ale podobno pomaga wychodowanie takiego od malenkiego u siebie w pokoju:P podobno sie wtedy przyzwyczaja

nie wiem jeszcze nie korzystałam z usług :D a teraz taka mała dygresja odnośnie fobii ;) Fobia jest nieuzasadnionym, irracjonalnym lękiem, niewspółmiernym do przyczyny, powiązanym z konkretnym niebezpieczeństwem. Poniżej przedstawiłem niektóre rodzaje fobii oraz obawę która ją charakteryzuje. aerofobia - powietrzem, przeciągiem, wiatrem oraz przed ruchem w powietrzu; lataniem, samolotem agorafobia - otwartą przestrzenią; lęk przestrzeni aidsfobia - zakażeniem wirusem HIV ailurofobia - kotami ajchmofobia - narzędziami medycznymi, strzykawkami, skalpelami i innymi ostrzami akrofobia - miejscami wysoko położonymi; lęk wysokości andorfobia - wstręt do mężczyzn anglofobia - niechęć do wszystkiego, co angielskie antropofobia - ludźmi arachnofobia - pająkami batofobia - miejscami głębokimi demonofobia - demonami frankofobia - niechęć do wszystkiego, co francuskie; gallofobia gallofobia - niechęć do wszystkiego, co francuskie; frankofobia germanofobia - niechęć do wszystkiego, co niemieckie heliofobia - unikanie dużego nasłonecznienia (przez rośliny lub zwierzęta) hematofobia - krwią higrofobia - płynów hydrofobia - picia wody kancerofobia - rakiem - nowotworem złośliwym; karcinofobia karcinofobia - rakiem - nowotworem złośliwym; kancerofobia klaustrofobia - ciasnym lub zamokniętym pomieszczeniem ksenofobia - niechęć w stosunku do cudoziemców i cudzoziemszczyzny mikrofobia - zarazkami monofobia - samotnością nekrofobia - jakimkolwiek zetknięciem się ze zwłokami neofobia - zmianami, przed wszelką nowością nyktofobia - ciemnością ornitofobia - ptakami pirofobia - ogniem polonofobia - niechęć do wszystkiego, co polskie rusofobia - niechęć do wszystkiego, co rosyjskie społeczna - byciem osądzanym przez innych, powodującej unikanie kontaktów z ludźmi tanatofobia - śmiercią zoofobia - zwierzętami

dzieki za odpowiedzi zal mi jej strasznie,wiem,ze ona nie udaje,to nie sa zarty chodziło mi o to czy ktos moze hoduje pajaki lub zna sie na tym i mogłby mi powiedziec,jakie srodowisko one lubią(ja wtedy zrobie odwrotnie) i wogole co je odstrasza, wiem,ze lubia wilgotna atmosfere ale niewiem,czy cieplo czy zimno i czy moze jakis zapach,lub roslina mogłaby je odstraszyc to naprawde dziwne,bo wszystkie pokoje ja wietrze,spie przy otwartym oknie i nigdzie nie ma pajakow tylko u niej sa! mzoe ktos wie cos o nich wiecej,prosze.......

dzis wlasnie był pajak u niej i miała atak,myslalam,ze ktos wszedł do naszego domu i ona sie wystraszyła,mieszkamy same niewiem,zal mi jej! moze ktos wie,co je przyciaga,co lubią a czego nie,w jakich warunkach zyją.prosze...... szukałam w necie ale nie mam takich informacji,poza tym,jak sa zbudowane,jak sie rozmnazaja itd

Moim zdaniem pomoże wizyta u psychologa. Ale spodziewajcie się, ze on zastosuje terapię szokową, która jednak jest bardzo skuteczna

mam tak samo, ostatnio wszedl mi do pokoju wieczorem ogromny pajak, ktorego (na szczescie) zlokalizowal moj kot. musialam go zabic sama bo nikogo nie bylo i przez nastepna godzine nie moglam dojsc do siebie. Bylam strasznie roztrzesiona i wszytskie okna pozymykalam na 4 spusty. na to chyba nie ma lekarstwa :(

Też mam arachnofobię, do tego mieszkam poza miastem- las, pola- pełno tego włazi do domu mimo siatek w oknach. I coś w tym jest- że pojawiają się głównie w mojej sypialni, a nie innych domowników. Ale to dlatego, że ja zwracam na te 8 nożne paskudy uwagę a inni nie. Dlatego wydaje się , że są tylko u mnie. Oczywiście nie do tego stoponia się boję jak twoja córka. Chociaż często zanim zabiję- szczególnie wielgachnego to się namyślam nawet 30 minut- bacznie obserwując go na ścianie, potem zdejmuję okulary- pająk jest mniej wyraźny i bach kapciem! Ale bywa , że jak ktoś jest w pobliżu to się drę Pająkkkkkkkk ratunku ;-) i wtedy eksterminacji dokonuje inny domownik.

dzieki chinska rozo tylko ze ona broni sie przed taka wizytą...... pokazałam jej nieliczne artykuly w necie ze jedyna metoda to wpartywanie sie w obrazek lub zdjecie a potem za jakis czas oswojenie sie z zywym pajakiem ja osobiscie nie mam zadnych fobii ani jej tata na poczatku myslalam,ze zartuje albo przesadza i krzyczałam na nia ale przekonałam sie ze ona nie udaje nie chodzi mi o to zeby zastosowac jakas terapie bo koniami bym jej nie zaciagneła tylko o informacje o srodowisku zycia itd to tak na poczatek,zeby te miłe zwierzatka(przeciwko ktorym ja nic nie mam i jak znajde a jestem sama to nie zabijam tylko lapie w szklanke i wypuszczam na dwor)nie zagladały do jej pokoju,taka pomoc dorazna... co lubia co je przyciaga,co je odstrasza...... :(

Czasem się śmieję sama z siebie , że mam pajęczy zmysł wyczuwający pająki. A najśmieszniejsze jest to, że jak widzę pająka w ogrodzie, lesie- czyli poza domem- to mogę go obserwować i nic. Mam też super psinę, która reaguje od razu na mój pisk Pająąąąąąąąąk i przybiega do mnie i każdego zakatrupi na miejscu- jeśli tylko jest w jej zasięgu. Na dodatek każdego pająka zjada- bardzo jej smakują. A ile córka ma lat?

Szpetna Anielo to moze ona tak panikuje jak ja jestem...... bo pamietam kiedys jak mnie nie było to owszem wystraszyła sie ale sama zabiła...... a teraz moze skoro ja byłam w poblizu to dała cały upust swojemu strachowi... niewiem ja tego zbyt nie rozumiem,bo raczej nie boje sie tego czy owego,owszem jak mnie jakis chrabaszcz dopadnie to sie odpedzam;) ale nie mam takich atakow i z poczatku myslalam,ze ona udaje.... przy mnie moze pajak chodzic po poscieli i mnie to nie rusza a jak widze jakiegos robaczka na suficie tuz pod moja głowa to nie jest to powod zebym wstała i go zabiła,moge spac spokojnie dalej jednak u niej to nie zarty........ moze ktos troche sie zna na pajakach najlepiej przydałby sie jakis arachnolog(czy jak sie to pisze),ale chyba moge tylko pomarzyć....... prosze,moze cos wiecie na temat ich srodowiska i upodobań:(

Gość pajęczarz
Witam, Od jakiegoś czasu hoduję ptaszniki. Nie cierpię na arachnofobię, ale czuję do nich respekt. Nie biorę ich na ręce, bo nie jest to konieczne ani dla mnie, ani tym bardziej dla nich. Widziałem filmy na discovery na temat leczenia fobii. W jednym z nich bohaterką była kobieta reagująca panicznie na widok pająka. Kuracja polegała na dotykaniu wirtualnego pająka (hełm VR i rękawica), przesuwaniu go itp. Zamierzeniem prowadzących nie było sprawienie iż kobieta pokocha pająki, lecz wyeliminowanie paniki. Końcowe rezultaty były zaskoczeniem dla wszystkich. Kobieta miała za zadanie podejść do terrarium z ptasznikiem i pooglądać go... Tymczasem ona włożyła rękę do terrarium i pogłaskała pająka :|. Tak więc wszystko tkwi w psychice człowieka. Polecam strony: http://arachnea.pl/ http://www.terrarium.com.pl/ Pozdrawiam

corka ma 14 lat moj psina łapie muchy;) ale na pajakach sie nie zna,zreszta zazwyczaj znajduja sie wysoko i sa bezszelestne nie ma tu zadnego znawcy?..... moze jakis link......

tralinko- net jest kopalnią wiedzy i nie jedno znajdziesz o pająkach. Ja osobiście innych stworzeń się nie boję- nie straszne mi chrabąszcze, gąsiennice, świerszcze, myszy, szczury, żaby- każde wezmę do ręki. Jak nikogo nie ma - mus to mus- muszę zabić sama, bo wolę go rozkwasić niż wiedzieć, że dał drapaka i czaji się gdzieś po kątach.

dzieki pajeczarzu! ja tez widziałam ten film,było tez o strachu przed wezami itd ale POlska to nie zachod,nasi psychologowie nie podchodza tak opiekunczo do pacjenta...... zreszta tak zastosuje we wlasnym zakresie taka \"terapię\" pokaze jej zdjecia,potem niech je dotknie a potem moze zywy pajak,lub wizyta gdzies gdzie hoduja pajaki.... choc w naszym sklepie dla zwierzat sa pajaki i skorpiony i weze,a onas ie nie boi......niewiem,skad to sie u niej wzieło,mi takie zwierzatka zupelnie nie przeskadzaja,kiedys jak była mniejsza i sie nie bałą to nieraz pojawiały sie w lazience(wilgoć) i cieszyłysmy sie ze sa pozyteczne bo łapią muchy(ja po stokroc wole pajaki niz muchy) a co by mogło je odstraszyc?moze czosnek?.....jakiej nie lubia atmosfery?,niewiem,moze zmienie jej pokoj na słoneczny,bo ma pokoj polnocny ale ja mam sypialnie po tej samej stronie i codziennie otwieram okna i niema nic!powiedz cos wiecej na ich temat,prosze.......🖐️

a tak wogole to was zapytam nie pogniewajcie sie nie mnie,bo jak pytam corke to ech! szkoda gadać! jak mozna sie bac pajakow? przeciez one nie sa jadowite,po człowieku nie chodza,krzywdy nie robią,a co z tego,ze maja cienkie nozki itd,to stworzenie Boże pytam,bo moze lepiej zrozumiem moja corkę,ona sie strasznie denerwuje o te pytania,a wy na mnie nie nakrzyczycie(mam nadzieje)

Ja proponuję siatki - takie antykomarowe w oknie założyć i np. by nie wchodziły z innych pokoji to coś co zasłoni ewentualną szparę w drzwiach do jej pokoju.

Wiesz ten strach jest po częsci atawistyczny, zresztą pająki są jadowite- każdy jak dziabnie to może zaboleć iz robić się odczyn alergiczny , jak po ukąszeniu każdego owada czy pajęczaka.

Gość pajęczarz
nie ma za co... :) raczej nigdy nie interesowałem się odstraszaniem pająków ;), mam doświadczenie tylko z pająkami tropikalnymi... Tak na zdrowy rozsądek można powiedzieć, że pajęczaki potrzebują odpowiedniej wilgotności i temperatury. Nieodpowiednia temperatura i wilgotność mogą znacznie im utrudnić wzrost i linienie. Ale przede wszystkim zastosowałbym wolierę na okna. Będą miały utrudniony dostęp do wnętrza i nie będą miały co jeść. Ale to tylko doraźne rozwiązanie, które nie wyleczy cierpiącego na arachnofobię. :/

Gość pajęczarz
owszem, pająki są drapieżnikami i każdy jest jadowity mniej lub bardziej. Reakcja na ukąszenie zależy już od człowieka.

poczytałam,Pajeczarzu dzieki,ale zbyt mało informacji.....ten drugi link wogole mi nic nie dał,z pierwszego dowiedziałam sie,ze nie lubią zbyt wysokiej temperatury(a niestety-pokoj od strony polnocnej)duzo jest o sposobach polowania tkania sieci rozmnazania a mzoe jakiegos zapachu nie lubią? teraz juz niewiem,czy utrzymywac w jej pokoju temperature wysoką czy niską,bo chyba jak jest cieplo to one lubią co radzisz? moja corka lubi miec chłodny pokoj zima prawie wcale nie odkrecamy kaloryferow nawet w mrozy

Gość pajęczarz
na jednej i drugiej stronie polecam forum dyskusyjne - trzeba troche poszukać ale informacji jest bardzo dużo

szpetna Anielo ja juz od 2 godzin slecze nad ta kopalnia wiedzy i dowiedziałam sie głownie jak pajaki tkaja sieci,jak poluja rozmnazaja sie i jakie sa ich rodzaje ale nie ma nic czego nie lubia co je odstrasza,moze rozlina zapach,kadzidełka jakies........ ale dziekuje🖐️

Gość pajęczarz
aaaahaaa no i podstawowa podstawa :) nie pozwól córce oglądać kretyńskich amerykańskich filmów fabularnych o pająkach w stylu "atak pająków". takie bzdety tylko pogarszają sprawę