Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaMilenki

Pokój dziecka

Polecane posty

Gość MamaMilenki

Drogie mamy jak urządzałyście pokój dla swoich maleństw? Moja córeczka ma 4 miesiące. Jak narazie w jej pokoju stoi łozeczko, wózek i wanienka na stelażu. Nie wieszaliśmy firanek (tylko rolety), nie ma tez dywaniku. Pokój o wymiarach 3X3. Ubranka trzymamy w naszej szafie a zabawki w pudle bo i tak uzywa tylko grzechotek. W co warto zaopatrzyc pokoj maluszka a co mozna sobie odpuscic? Pozdrawiam...

Gość jorgitta
Ja pokój zrobiłam przed narodzinami, a nie po ale każdy woli inną kolejnośc.

Gość MamaMilenki
my tez mielismy taki zamiar ale klucze do mieszkania odebralismy dopiero po urodzeniu malej ...pozatym zalezy mi na konkretnych wskazowkach w co warto zaopatrzyc pokoj maluszka a w co nie....

na początku dużo wygodniej i bezpieczniej jeżeli dziecko będzie spało w pokoju rodziców.

Zupełnie się z tym nie zgadzam, moja córcia od pierwszego dnia po wyjściu ze szpitala śpi we własnym łóżeczku w swoim pokoiku i nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej.

dlaczego bezpieczniej? mam dwoje dzieci i jedno i drugie spalo od razu w swoich pokojach:) mysle ze to dobrze jak dzieci sa do tego przyzwyczajane od razu a w pokojach od razu mialy komody, szafki na ciuchy, duzo koszy na zabawki i polki na ukladanie niektorych zabawek, dobrym pomyslem tez jest biurko lub stolik przy ktorym dziecko moze sobie rysowac - to dosc szybko sie przydaje

Jeśłi chodzi o urządzenie pokoju to jest w nim łóżeczko, wózek, duża komoda na ciuszki i na niej stoi przewijak, skrzynia na zabawki i mniejsza skrzynka na brudne ciuszki oraz sofa z któej korzystamy w razie najazdu gości. Poza tym stoi jeszcze leżaczek Małej i co jakiś czas jest rozkładana mata. Dywanu żadnego też nie mamy, są panele a w oknach krótkie firanki.Pokoik jest wytapetowany śliczną tapetką w gwaizdeczki, które świecą po zgaszeniu świtła.

ja mam pakuj dla dziecka ok 13m2 tez sie zastanawiam nad urządzeniem. na razie kupilam firany i zaslony ;) podawajcie swoje pomysly :) na razie planuje tam jakies lozeczko, szafe na ubrania, kosmetyki i zabawki, i jakas sofe, zeby mozna usiasc... cos malo pomyslow mam ;) potem jak male bedzie roslo to jakis stolik, biurko itp, ale na razie nie ptorzebne to jest. o - marzy mi sie hustawka :)

\"Pokój niemowlęcia. Utrzymany w pastelowych barwach - ciepła żółć ścian jest tłem dla mlecznobiałych mebelków. Przy łóżeczku stoi komoda, na której leży materacyk do przewijania. Obok są półki na dziecięce kosmetyki i ubranka. Nad łóżeczkiem powiesić można zabawki dla malucha. Przyda się wygodny fotel, na którym usiądzie mama podczas karmienia, i mały stolik z nocną lampką. Okno przysłonięte udrapowaną, lekką firanką. Dodatkowo można powiesić białą, nieprzejrzystą roletę.\" http://www.muratordom.pl/obrazki/zdjecia/mjm7_2004_pokoj_dziecka4.gif http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,75456,3626374.html

Gość wszystkie pokoiki
na fotkach super ale jedynie dla niemowlaka do około 9 miesiąca życia, póki jeszcze nie chodzi :) Trochę mało praktyczne i zbyt "sterylne". Moim zdaniem pokój musi być bardzo przytulny, ciepłe tapety, jakieś postacie z bajek i mnóstwo skrzyń i półek z zabawkami, misiami itp. No napewno nie białe chodniczki jak na którejś fotce, szybki będą pomarańcziwe od marchewki czy Kubusia :)

Gość wszystkie pokoiki
chyba że po tych 9 miesiącach znów nastąpi zmiana całego wystroju pokoju :P

ja bardzo czesto zmieniam wystroj mieszkania, ale nie zamierzam zmieniac mebli ;) sa lozeczka uniwersalne - niemowlece, ktore pozniej moze starsze dziecko tez uzywac. no i obrazki, ksiazeczki musza byc koniecznie. nie lubie tapet. wole jakis jednolity kolor na sciane.

Gość pudelek nie kłamie
ja mam urzadzone całe mieszkanie 2 pokojowe. W małym 9 metrowym pokoiku stoi biurko, łóżko a raczej wypoczynek większy i ładne meble. jest dywanik, panele, i firanki oraz zasłonki. Stoi tez mały stoliczek i dwie pufki. Jak sie kiedys urodzi dziecko nie planuje zadnych zmian, czy tapet w misie czy wymiany mebli. dziecko bedzie spało w duzym pokoju w łózeczku. Ubranka będa w meblach w małym pokoju bo to pokoik będzie docelowo dla dziecka. Będzie juz tam miało to biurko, łózko. Na takim łóku moze spac 5 latek bez rozkłądania łózka a po rozłozeniu to i dwie osoby dorosłe moga spać. Tak więc cóż ja bym miała wymieniac> Meble sa ładne, maja szafki , szkło. To przyszłościowo. Nie wyrzuce tych rzeczy i nie wstawię dziecinnych bo jaki to sens?

wiadomo, ze jak masz meble to wszystko zmienia. ale ja uwielbiam przemalowywac sciany, wiec w to bym sie na twoim miejscu pobawila :) mieszkamy tu niecaly rok (zaledwie pol roku) i nie mamy w ogole mebli - ksiazki leza w kartonach na podlodze - ubrania na drewnianych, prymitywnych regalach z castoramy. ja musze cos kupic, ale chce jak najbardziej uniwersalnie, chce tez od samego poczatku, zeby dziecko w swoim pokoju mieszkalo, a nie z nami.

Gość pudelek nie kłamie
ja mam tak duze to łóżko ze jak dziecko się kiedys urodzi to spokojnie mozna na tym łóżku go przewijac. Kosz na zabawki hmmm.pewnie jakis się kupi, ale narazie na meblach by stały maskotki.

Gość pudelek nie kłamie
ja mam rózowe sciany i brązowe meble, pokój jest widny, zasłonki tez jasne ...to biurko co stoi jest na wymiar robione i w przyszłości przyda się do nauki, do rysowania, czy komp mozna postawić, księżki połozyć. w meblach będa ubranka, ksiązeczki, .....

ten twoj opis robi przytulne wrazenie :) masz jakies zdjecia? pewnie na razie jeszcze pusto tam (bez zabaweki ksiazeczek) ale mozna sobie wyobrazic juz

Gość pudelek nie kłamie
te 9 metrów kwadrat to mało. ciasno jest. wyobraz sobie ze z jednej strony mebelki , a na przeciwko biurko i obok biurka na wymia r to łózko dla 2 osób po rozłozeniu. Cosno. Pod oknem natomiast te pufki i mały stoliczek. Myslałam ze te pufki i stoliczek wynieśc i wtedy łózeczko wcisnąc pod okno tak między meble a łózko duzo. zawalone będzie ale przynajmniej dziecko spało by u siebie. przewijak na łóku moze byc ...wiesz ludzie mający duze pokoiki mają więcej manewru. ja mam tak pokoje zrobione jakby dla nastolatka a nie dla dzieciaczka.

Gość pokoik naszej 15 rocznej córe
jest urządzony w odcieniach błękitu. Sciany są niebieskie, a na skośnej scianie (pokoik jest na poddaszu) sa gwiadki świecące w ciemnosciach. na podłodze jest wykładzina z Kubusiem puchatkiem. na jednej scianie jest niebiesko-miodowy regalik z szafą, w nim sa ubranka, zabawki ksiązki albumy fotograficzne itp. , dalej łóżeczko, komoda z zabawkami, oraz komoda z wanienką. Przy kolejnej scianie jest hustawka, mata edukacyjna i większe zabawki.. W oknie rolety niebieskie w gwiazdy i firanka z motywem Kubusia. Pokój ma mniej wiecej 16 m. Czyli jest dosyc spory. Wszystko wygląda pięknie, jak w bajce, Tylko co ja z tym zrobię jak mała podrośnie. Moze będzie drugie dziecko i po problemie.

ja mam niby 13 m2 ale chce tam za jakies 3 - 4 lata wcisnac kolejne dziecko (potem i tak musimy znalezc cos wiekszego - tez mamy dwa pokoje w mieszkaniu). I tez sobie mysle, ze moze zamiast komody i regalu pasujacych do lozeczka kupic od razu mlodziezowa mebloscianke - tak jak ty wlasnie masz. Tak czy siak - cos kupic musze :) a co do lozeczka, to sa rozne poglady - niektore matki chca miec je obok siebie, jak dziecko bedzie malutkie, inne nie. Ja bym chciala, zeby may byl od razu u siebie, ale nie wiem jak to wyjdzie - moze w nocy nie bede go slyszala i tak czy inaczej bede musiala wstawic go do nas? 9m dla maluszka to wcale nie malo. ja uwazam, ze te moje 13 to wrecz za duzo - ale bedzie mial zakaz wynoszenia zabawek poza swoj pokoj ;)

miało byc oczywiscie 1,5 rocznej córeczki........ Przykro mi bardzo jestem w pracy a tu akurat nie ma żadnego zdjecia, ale na jutro sie postaram przynisc z domu

Gość pudelek nie kłamie
chciałabym jednak łózeczko wcisnąc do małego pokoju mimo wszystko bo przy karmieniu niechciałabym mojego ukochanego budzić. szła bym sobie do pokoju siadała na wypoczynku i karmiła dziecko. a moze i tam bym spała? jest tak szerokie łózko ze ja często sama tam sopałłam bez rozkłądania łózka. pierwsze kilka miesięcy będe tak latała :) nie mam miejsca tam na zadne koniki bujane tez za młodu sama tego nie miałam, same misie, lalki, klocki, i inne piedułki w szyfladach. Tutaj raczej nie ma miejsca na pierdułki. meble sa ładne i estetyczne. jest miesjce na kilkanascie bajeczek, jest radio, w sumie na dole tez jest miesjsce na jakies samochodziki i klocki, az tak zle nie jest. jednak niechciałabym zmieniąć firanek na te z kubusiem czy słonikami. sa kwiatki i tak zostanie. nie robie szopek . w wiekszosci blokach ludzie mają normalnie. tylko w willach mając szanse na kombinowanie upiększanie. zabawki dziecko bedzie mogło wynosić do duzego pokoju bo tam mam miejsce na zabawe.jest powierzchnia na zabawe a w tym małym ciasnota. no zakładam ze łóżeczko się wyjmie juz wtedy z pokoju - to miejsce dla dziecka będzie.

nie uwazam ze malutka firaneczka do niezbyt duzego okna z kubusiem za 50 zł to jest "robienienie szopek" albo kombinowanie i upiększanie.......mam duzy dom i urządzony jest normalnie, a wręcz dosyć skromnie z powodów finansowych

Gość pudelek nie kłamie
mi chodI o te szopki w willach , np kuzynka moja ma mozliwości to ma wykładzinę w misie, tapety w kotki, meble w kaczuszki i firanki tez w jakies gwiazdki.a potem co z tym robic odrywac? znów zmieniac. ja pamietam jak byłam mała miałam normalne załsoy i firanki, tapety wtedy nie było tylko ściany pomalowan w jakis wzory. meble były dziecinne bo wtedy rodice dostali mieszkanie i kupili takie meble jakie było, ale był barek i w tym barku miałam księzki i na nim sie uczyłam. większośc to były na półkach ksiązki i zabawki. dywan tez był normalny.ja własnie tez chce miec normalnie.

Ja mam dwójkę dzieci w wieku 6 i 2 lat. Nie chciałam, by pokoik dzieci był zbyt pstrokaty. Zdecydowaliśmy się na jednolitą tapetę w ciepłym pomarańczowym odcieniu i pasek border na środku, dopasowany kolorystycznie. A na ziemi mam jednolitą wykładzinę. zdecydowaliśmy się na nią, ponieważ dzieci bawią się z reguły na podłodze, a same panele są za chłodne. W oknie wiszą firanki, mam jeszcze ciemne rolety. Jest komoda na ciuszki, łózka. Na zabawki kupiliśmy kufer z wikliny. Poza tym w Ikei jest mnóstwo fajnych organizerów zabawek. Kupiliśmy tam plastikowe pudło na kółeczkach na klocki, siatkę na zabawki zawieszaną pod sufit, stolik Mamut i dwa krzesełka. Misie, lalki siedzą na parapecie okna. I jest jeszcze szafa na ubrania. Podam linki do tych fajnych rzeczy z Ikei. Oczywiście różne są gusta (podobno o nich się nie dyskutuje) i każda z nas może mieć inne pomysły na urzadzenie pokoiku. Pozdrawiam! http://www.allegro.pl/item141916039_ikea_krzeselka_dla_dzieci_mammut_3_kolorki_grati.html http://www.allegro.pl/item141083720_ikea_pojemnik_na_zabawki_b_duzy_promocja_.html http://www.allegro.pl/item141240124_ikea_stol_stolik_dzieciecy_mammut.html http://www.allegro.pl/item142201816_ikea_kieszenie_scienne_minnen_drake_nowe_.html http://www.allegro.pl/item144554766_ikea_pojemnik_na_zabawki_korall_2_kolory_nowy_.html http://www.allegro.pl/item144243773_ikea_lampka_lampa_do_pokoju_dzieciecego_5_wzorow.html http://www.allegro.pl/item143997202_schowek_lawka_na_zabawki_super_ikea_.html

mamo Milenki poslalam ci na poczte pokoik mojej małej;D Pozdrawiam:)