Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaatakowana przez ból

CZY WEZWAC POGOTOWIE???

Polecane posty

od rana nie moge chdzic.mam nawrot rwy kulszowej:( zawsze bolala mnie lewa strona a teraz rowniez prawa....do tego dretwieja mi stopy i mam temperature....bol nie do zniesienia te bole mam juz od ponad dwoch miesiecy ale nigdy nie byly az takie:( czy ktos tak mial?co robic?

wogole to idz i sie poloz bo jakbys miala rwe tak slina to bys nie pisala na kompie czy masz wezwac pogotowie

mam laptopa w łóżku i jestem sama w domu ale widze ze tu niczego sie nie dowiem wiec wedlug zyczenia spadam stad ps nie jestem małolata :(

nie jestem pewna czy to rwa bo nie stwierdzil tego lekarz ale mam wszystkie jej objawy:( ewentualnie jakies wypadniecie dysku...nie wiem. nasmarowalam sie mascia i wzielam tabletki jesli sie nie pogorszy to poczekam do jutr i pojde na przeswietlenie a potem do lekarza

a co sie masz dowiedziec?? skad my mamy wiedziec czy potrzebujesz pogotowia w normalnym przypadku ostrego ataku rwy kulszowej laduje sie na neurologii lub neurochirurgii w celu wykluczenia jej przyczyny a nie meczy sie z tyym tyle czasu idz do lekarza albo cos bo szkoda mi Ciebie!!!to jest jednen z najwiekszych boli jakie czlowiek przezywa!!!

masci tu nic nie pomoga skoro silne leki przeciwbolowe nie pomagaja jak bol promieniuje z tylu nogi do stopu jest ostry piekacy niedowytrzymania to pewnie to jest rwa aczkolwiek trzeba to stwierdzic i idz do specjalisty bo jak moja mama miala zapalenie wyrostka robaczkowego to rodzinny jej powiedzial ze sie owocow za uzo najadla idiota jeden!!!

Gość poproś sąsiada
niech zawiezie Cię na pogotowie, tam lekarz musi Cię zbadać i przynajmniej da zastrzyk przeciwbólowy, a rano do lekarza.

W okresie ostrym występuje stan zapalny i obrzęk okolicy korzeni nerwowych. Silny ból promieniuje do jednej lub obu nóg i uniemożliwia poruszanie się. Ostry ból promieniuje również do pośladka, biodra, tylnej powierzchni uda, stawu kolanowego i łydki. Należy wówczas leżeć w łóżku przez około 3 tygodnie, przyjmować pozycje przeciwbólowe, które rozluźniają mięśnie. Zazwyczaj najmniej bólu sprawia leżenie z uniesionymi nogami, tak aby biodra i kolana tworzyły ze sobą kąt prosty, a podudzia były oparte na poduszce. Stosuje się leki przeciwbólowe, przeciwzapalne, maści, żele oraz leki rozluźniające mięśnie prążkowane. Można przykładać ciepłe okłady z borowin (torfu leczniczego, który również kupuje się w sklepie w postaci specjalnych plastrów) lub iłów pochodzenia wulkanicznego (tzw. fango) przy ułożeniu odciążającym. Po tej fazie następuje leczenie fizykoterapią i kinezyterapią. Dobre efekty przynosi specjalistyczny masaż stosowany przez dłuższy okres. W okresie przewlekłym odczuwa się umiarkowany ból przy zmianach pozycji (siadaniu, wstawaniu, obrotach). Bardzo ważna jest wówczas profilaktyka, utrzymanie prawidłowej postawy ciała i kinezyterapia. Chwilową ulgę przynosi leżenie w łóżku (kilkakrotne w ciągu dnia) w pozycji rozluźniającej mięśnie przez około 15 min.

Rwa kulszowa jest ostrym zespołem bólowym w okolicy lędźwiowej promieniującym do pośladka oraz do kończyny dolnej. Objawami, które bardzo często poprzedzają jego wystąpienie są: - nawracające bóle okolicy lędzwiowo-krzyżowej występujące po wysiłku fizycznym lub po dłuższym staniu w pozycji pochylonej - po pewnym czasie pojawia się ból, który utrzymuje sie przez kilka dni (jest to tzw. postrzał ) Obydwa stadia choroby mogą trwać przez kilka miesięcy lub nawet lat. PAMIETAJ !!! jeżeli odczuwasz podobne dolegliwości jak wymienione powyżej powinieneś jak najszybciej zgłosić się do lekarza neurologa. Dalszy przebieg choroby jest bowiem ciężki i bardzo bolesny. - kolejny etap to bardzo silny ból, który występuje najczęściej po podniesieniu ciężkiego przedmiotu lub nagłym skręceniu tułowia. Obejmuje początkowo pośladek i udo, a stopniowo przechodzi także na podudzie. Ból nasila się przy próbie biernego uniesienia kończyny. Mogą wystąpić zaburzenia czucia na zewnętrznym brzegu stopy lub na paluchu (zależnie od miejsca uszkodzenia kręgosłupa) a niekiedy nawet niedowład mięsni prostujących stopę i paluch (tzw. rwa kulszowa porażenna) - dolegliwości bólowe nasilają się przy takich czynnościach jak kaszel, śmiech czy defekacja Najczęstsza przyczyna : - zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa - uszkodzenie krążków międzykręgowych (dyskopatia) w postaci wpuklenia lub wypadnięcia jądra miażdżystego (składowa krążka międzykręgowego) na wysokości L4-L5 (między 4 a 5 kręgiem lędźwiowym) oraz L5-S1 - zmiany zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych Jak sobie pomoc ? - pierwszą czynnością powinno być położenie się do łóżka ( najlepiej podłożyć pod materac deskę tak aby podłoże na którym leżymy było bardziej twarde) - nogi powinny być zgięte w stawach biodrowych i kolanowych pod katem 90 stopni (jest to tzw. pozycja odbarczająca ) - należy ograniczyć do minimum ruchy tułowia (kręgosłup powinien być unieruchomiony np. przez gorset lędźwiowy) - jeżeli ból jest bardzo silny, wówczas do momentu przybycia neurologa podąć lek przeciwbólowy (np. Pyralgina) - zabiegiem łagodzącym ból jest nagrzewanie bolesnej okolicy (ale nie mogą to być okłady zbyt gorące) Rehabilitacja - powinna być stosowana po ustąpieniu objawów choroby - polega na systematycznym wykonywaniu zaleconych przez specjalistę ćwiczeń fizycznych PAMIETAJ ! Charakter ćwiczeń powinien być ustalony przez doświadczonego fizykoterapeutę. Wykonywanie przypadkowych ćwiczeń bez konsultacji ze specjalistą może przynieść więcej szkody niż pożytku. Wskazaniem do operacji są: - często nawracające epizody rwy kulszowej - dolegliwości utrzymujące się dłużej niż 2 miesiące pomimo specjalistycznego leczenia neurologicznego. - narastające niedowłady (osłabienie, trudności w poruszaniu) kończyn - zaburzenia czynności zwieraczy (nietrzymanie moczu lub stolca)

Jeżeli nie byłaś jeszcze u lekarza, to wybierz się jak najszybciej. Czasami objawy, które opisujesz nie świadczą o rwie.

ten bol juz od paru miesiecy dokucza...raz bardziej raz mniej .od soboty zaczelo przechodzic rowniez na prawa noge i skutek jest wlasnie taki ze dzisaj juz wogole nie moge chodzic. do toalety wstaje 20 min i prawie z placzem ide po scianie normalnie...teraz wlsanie musze wstac wiec dluzsza chwilke mnie nie bedzie..... zobacze co bedzie sie pozniej dzialo :(

Acha i nie zaczynaj od zrobienia zdjęcia tylko od wizyty u lekarza. I nie daj się zbyć byle czym. Niech Ci da skierowanie na badania lub do specjalisty.

prostee ze tak ja nie wiem jak ludzie moga kilka miesiecy tak zyc i nie isc do lekarza??? do rodzinnego ale po skierowanie do neurologa a najlepiej od razu prywatnie do neurologa !!! to nie sa zarty bo jak masz wypadniety dysk lub poczatki zwyrodnienia to trzeba cos z tym zrobic bo lepiej nie bedzie a wrecz przeciwnie

udało sie jakos przezyłam ta toalete :o wiem ze juz dawno powinnam byc u lekarza ale moj lekarz rodzinny jest straszny.za nic nie da mi skierowania tylko bedzie mi kazala brac tabletki przeciwbolowe i smarowac sie mascia bo stwierdzi ze to korzonki-wiem to bo za dobrze ja znam.dlatego zamierzam najpierw zrobic przeswietlenie(jutro)a potem isc do lekarza.no chyba ze dzisiaj nie wytrzymam i wyladuje na pogotowiu:( jeszcze niedawno myslalam ze juz mi sie polepsza.bolalo zadko i tylko z lewej strony,a teraz obie strony czyli jest coraz gorzej:( mam nadzieje ze to nic takiego naprawde powaznego i ze nie bede miala tych najgorszych powiklan...

Tak jak napisałam wyżej i piszę to jeszcze raz - idż koniecznie do lekarza, bo to może być coś innego niż rwa