Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heli

Chrzest coś się mówi?????

Polecane posty

Gość heli

Cześć mam pytanie czy rodzice i rodzice rześni coś mówi w czasie chrztu , będę chrzcic dziecko za tydzień i chce się poprostu dowiedzieć (dla mnie to bedzie formalność) wieć mnie nie osądzajcie czy ksiądz zadaje jakies pytanie no wiecie????

Gość Mimbla 23
To zalezy od księdza.Może zadać Ci trochę pytań typu: czy żyjesz z facetem bez ślubu?itp.Jesli coś mu się nie spodoba,to może w ostatniej chwili nie pozwolić, abyś został chrzestnym, byłam na takich chrzcinach!

Gość heli
aaa mnie chodzi już w kościele na mszy o jakies pytania takie ogólne

Mimbla - jej chyba chodzi o to co się mówi w czasie chrztu. Podczas ceremoni. Heli - nie mieliście prób przed tym chrztem? u nas w parafi proboszcz robi próby. W czasie chrztu ksiądz pyta: o co prosicie Boga dla waszego dziecka? wy odpowiadacie: o chrzest. Ksiądz: jakie imię wybraliście dla swojego dziecka? wy odpowiadacie: np. Anna. Ksiądz pyta rodziców chrzestnych czy będą wspierać rodziców w katolickim wychowaniu dziecka. Odpowiedź: tak. I to chyba wszystko w sprawie mówienia. Potem trzeba nałożyć szatkę i zapalić świecę, ale to wszystko wyjdzie w praniu :D

Gość heli
:-) super dzięki o to mi własnie chodziło :-) no własnie zadnych prób nie ma i ja jestem w związku z tym ciemna jak tabaka w rogu :-))) ale teraz przeszłam ekspresową naukę dzięki

Mimbla, jak ja byłam chrzestną(jeden z 3 razy;) ), to ksiądz nawet nie chciał zaświadczenia od bierzmowania, bo uwierzył na słowo. Za pierwszym razem to nawet bez kartki od spowiedzi się obyło. Chciałam tylko jeszcze dodać że rodzice i rodzice chrzestni głośno, z całym kościołem wyznają swoją wiarę i wyrzekają się zła i szatana. Więc wtedy też, tak jakby ospowiada się na pytania, ale zbiorowo więc luzik:)

My mieliśmy przed chrzstem malutka nauke która trwała ok pół godziny wtedy ksiądź powiedział nam co mamy mówić,robić itd w czasie cąłej mszy

Gość heli
podnosze