Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulalala

zwiększony OB - kiedy wymaga dodatkowych badań?

Polecane posty

Gość ulalala

witam, orientuje się ktoś może po przekroczeniu jakiej granicy przy zwiększonym OB trzeba zacząć szukać przyczyny? odkąd pamiętam, zawsze mam zwiększony OB przy badaniach krwi, teraz jest to 22 (norma 12) - czy to już powód do niepokoju? pytam, bo ostatnim razem przy OB 18 lekarka powiedziała mi, że to niewielka zmiana i może być spowodowana nawet zwykłym katarem. ponadto wiem, że podczas miesiączki OB się zwiększa (ale nie wiem o ile). może są jeszcze inne rzeczy mogące zwiększyć OB, np. tabletki antykoncepcyjne? zaznaczam, że cała morfologia w normie.

Gość wydaje mi się
że powinno szukac sie przyczyny w przypadku gdy podwyzszone OB utrzymuje się przez dłuzszy czas, czyli gdy kilka kolejnych badań wyjdzie podwyzszona. A co do granicy to niestety nie wiem

Gość tak tabletki
anty zwiększają OB, i niektore leki ale nie wiem jakie.

Gość ulalala
dzięki wam za odpowiedzi, też niestety nie wiem o ile się podwyższa OB w takich przypadkach, nie wiem jaka wartość powinna już niepokoić:(

Gość ulalala
czy może jest na forum jakiś lekarz? :)

Gość nawet od chorego zęba się
podwyższa. Moja ciotka zdrowa jak koń przez całe życie ma koło 40. I nic się nie dzieje :)

Gość ciotka Danka
a ja ostatnio miałam zapalenie węzła chłonnego i ...OB 5! Poważnie, sam lekarz się zdziwił, że mam takie niziutkie ale powiedział - masz szczęscie kobieto - nie wiem dokładnie o co mu chodziło...Ob powtórzone po 3 miesiacach od choroby i dalej 5.....a mój tato miał niedawno 80 Ob okazało się, że błąd laboratoryjny

Gość ciotka Danka
dzieki AMBER....czyli miałam faktycznie szczęście.:)))

ciotka Danka One moga wskazywać na te zmiany nowotworowe, ale wcale nie muszą. Śpij spokojnie. :)

Też kiedys mialam pomylone OB 80, mama sie wystraszyła ze mam raka i nawet trafilam do szpitala na 3dni

Gość Tymonides
Rak to powyzej 100 :) do 100 to stan zapalny wiekszy lub mniejszy.Zaawansowana pruchnica moze dac ob kolo 100-ki

Gość Tymonides
powyzej 100

Gość Dziewczyny przestańcie
z tymi nowotworami! Nie wszystko jest rakiem !!! JA mam rzs - przewlekłą chorobę stawów, i jak miałam takie ostre zapalenie, że ruszać się nie mogłam, spuchły mi stawy i miałam temp. to OB wyszło 60. A naprawdę czułam się jak umarlak :)

Gość nowotwór to też w pewnym sensi
stan zapalny, organizm się broni, plytki krwi szybciej opadają, a więc ob wzrasta.

Wbrew temu co się sądzi, rak wcale nie musi powodować podwyższenia OB powyżej 100. Wiem coś na ten temat. Miałam natomiast OB125 przy zapaleniu jelit i otrzewnej.

Gość powstawanie przyspieszonego
OB w przypadku nowotworów i stanów zapalnych jest bardziej skoplikowane niz jak ktos napisał: szybciej opadają płytki krwi. Akurat o płytki tu nie chodzi- a o krwinki czerwone. Po prostu w stanach zapalnych i chorobach podwyższa się stęzenie pewnych białek -tzw. białek ostrej fazy. Są to tak zwane aglomeryny które opłaszczają się na powierzchniowych receptorach erytrocytów tworząc ich aglomeraty i sprawiają ze szybciej opadaja. To tak na marginesie a propo tego kto się o to pytał:) A OB podwyższone zawsze świadczy o jakiś chorobach, ale może być w normie przy bardzo poważnych. Ale te jakieś choroby to wcale nie znaczy poważne! to na prawde może być zwykły katar itp.

Ja mialam OB 105 i nie był i nie jest to rak.Okazało się, że mam ostre zapalnie dróg moczowych. Fakt że czułam się bardzo żle!!! Tydzień w szpitalu i jak nowonarodzona. :)

Gość ulalala
a u mnie to OB ZAWSZE jak robię badanie krwi wychodzi wyższe niż norma. nie dużo, ale zawsze troche. zęby wszystkie wyleczone. ginekologiczne sprawy uregulowane (nie ma zakażeń, grzybic). węzły chłonne normalne. i czuję się ogólnie bardzo dobrze, a OB non stop ponad normę i nie wiem czy szukać dalej przyczyn? jedyne problemy jakie mam, to hormonalne, czy to może wpływać na OB? ktoś wie o ile miesiączka podnosi OB?

Gość Monika---24
Ja ostatnio robiłam badanie krwi z powodu powiększonych węzłów w pachwinie i wynik mam 2 (a po 2 godzinach 5) czyli poniżej normy. Ale chyba lepiej poniżej niż powyżej?

Dla ciekawości i po opis innych badań dot krwi i moczu zapraszam na poniższe www

Gość gość
Przy raku jajnika przed operacją miałam OB 40 !

Gość gość
Ja przy raku miałam 26...i żadnych złych wyników...