Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciążasta 27

brązowa kreska na brzuchu w ciaży

Polecane posty

Gość bassi77
ja rodziłam 6,5 mca temu,jeszcze widać kreskę ale jest już wyraźnie bladsza

mi znieknela zaraz jak skonczyl sie polog nie ma ani od pepka w gore ani w dol :) ponoc brunetkom dluzej sie trzymaja

Gość a co ta kreska
oznacza ??? i czemu się robi ??

Gość nowłaśnie
dlaczego się robi?

Ja rodzilam 13 miesiecy temu, kreska bardzo wyjasniala, ale ciagle jest...chyba nigdy calkowicie nie zniknie...

ja mam po 4,5 miesiącach od porodu ale już jaśniejsza niż była. a robi się bo mięśnie się rozchodzą na brzuchu....

Gość anka_23
jak jeszce mam to znaczy że mięśnie jeszcze nie są w formie? czemu mięśnie mają wpływ na barwnik w skórze?

bo to jest tak, że ta kreska jest zawsze, nazywa się faxhowo linea alba, chyba nie przekręciłam, ale zwykle jest cieniutka i niewidoczna prawie, a w ciąży pod wpływem hormonów ciemnieje i rozszerza wraz z rozciągającym się brzuchem i wtedy nazywa się linea negra...

tak ta kreska jest od hormonow, a nie od miesni brzucha ;) mi bardzo szybko znieknela, teraz nie ma po niej najmniejszego sladu jednak moje szwagierki (brunetki) mimo porodu 4 i 8 lat temu nadal maja kreseczke (do pepka)

Gość isabellaaa
dlugosc brazowej kreski oznacza jak dlugie jest twoje dziecko, wlasnie dzisiaj zapytalam mojego lekarza, jestem 36 i 3 dni w ciazy i dlugosc mojej kreski jest 36cm, jak najbardziej prawidlowa

Gość Nawet Fajna Mamuśka
ja nie mialam takiej kreski wcale.

Witam! 🖐️ Linea negra - po polsku kresa czarna - to gruba cięmna linia biegnaca od pepka w dół aż do spojenia łonowego. Czasem moze tęż występować powyzej pępka ( patrz foto) http://lh6.ggpht.com/_P4O5KZXY1wo/R4C5mA8B7JI/AAAAAAAAAv8/TjaPz72uID0/DSCF7245.JPG Jest charakterystyczna dla okresu ciąży i spowodowana jest dzialaniem hormonów ciążowych. jej intensywność i czas utrzymywnia się po porodzie są sprawą b. indywidualną i zależną przede wszystkim od karnacji skóry. Dla blizej zainteresowanych polecam stronę: http://babyonline.pl/?page=ciaza_i_porod_typowe_ciazowe_dolegliwosci_przebarwienia_artykul&cmn_id=1235 Pozdrawiam wszystkie byle i aktualne posiadaczki linea negra! 🖐️ 🌻 :)

Gość Didra
Ja jestem w 4 mc i już od około miesiąca mam tą kreskę od samego spojenia łonowego przez pępek aż do wysokości gdzieś miedzy piersiami. I nie jest wcale cieniutka.:P

moja niunia ma 8 miesięcy a moja linea nigra jest ze mną ;-) fakt... jaśniejsza ale jest :-)

W ciąży kreska biała, idąca od spojenia łonowego do pępka, przekształca się w kreskę brązową, nazywaną również czarną. Widoczna jest zwłaszcza u brunetek i pań o ciemnej karnacji. Wywołuje ją nagromadzenie barwnika nazywanego melaniną. Intensywność zabarwienia nie ma związku z płcią potomka, porodem przedwczesnym, poronieniem, inteligencją. Tak więc brązową kreską nie należy się przejmować, zwłaszcza że znika po kilku lub kilkunastu miesiącach po porodzie.

Gość ja1987
a ja tez jestem brunetka i nie mialam takiej kreski w ciazy...

po pierwszym porodzie ta kreska zniknela mi przed skonczeniem roku przez synka no i pojawila sie podajze w 4 miesiacu, w tej drugiej ciacy pojawila sie dosc pozno bo podajze 7 miesiasc i jeszcze jakas krzywa hehe i tez pewnie predko nie zniknie, jak tez i z deczka przyciemniony pepek:O nie jestem jasnej karnacji;) i tak ona zalezna jest od karnacji i hormonow, sprawa bardzo indywidualna

[zgłoś do usunięcia] Słonko1335 bo to jest tak, że ta kreska jest zawsze, nazywa się faxhowo linea alba, chyba nie przekręciłam, ale zwykle jest cieniutka i niewidoczna prawie, a w ciąży pod wpływem hormonów ciemnieje i rozszerza wraz z rozciągającym się brzuchem i wtedy nazywa się linea negra... moze byc z ta kreska , nie tylko ciezarne ja maja , ja nigdy w ciazy nie bylam itp a ja mam , jest ona nie taka bardzo widoczna tyllko leciutko brazowa :)

Gość Przemka
Jestem brunetka, mam jasną karnację. I 6 miesięcy po porodzie nadal mam kresę. Jest jasniejsza niz w ciąży,ale nadal bardzo widoczna. Da sie z tym zyc hihi Pojawiła się około 5 miesiąca ciąży.

Gość Mamuśka81

Gość Acidantera
dziewczyny ja miałam tą kreske przy pierwszej jak i drugiej ciazy w pierwszej ok.6mc do 4mc po porodzie a w drugiej od 4-5mc i zniknela zaraz po połogu ...i nie jest to przyczyną rosnącego brzucha tak jak widzialam tu ktos napisal tylko spowodowane jest to zwiekszonym wytwarzaniem melaniny.....!!!!!!!!!!

Gość sdde
Ja mam te kreskę az po żebra!!Rodziłam 5 tyg temu i juz mam jej dosyć! Boję się, że mi ta kreska na zawsze zostanie..:(

Gość olgs
Jestem szatynką z jasną karnacją od 9 tygodni w pierwszej ciąży. Na brzuchy już kilka dni temu zauważyłam ślad linii. Nie jest ona bardzo ciemna, ale dokładnie widać jej zarys. Ciekawa jestem czy jest to ściśle zależne od hormonów, gdyż ja poza dobrym powonieniem oraz początkowej ospałości nie czuje, że jestem w ciąży.

Gość Monia1188
U mnie kresa pojawiła się pod koniec ciąży, chyba w 8 miesiącu, teraz Synek ma już ponad 9 miesięcy a kresa zbladła bardzo, ale nadal jest, więc nie wiem kiedy całkowicie zniknie.