Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 kebb

wkurza mnie ze ludzie na spacerach z psami nie trzymaja ich na smyczy

Polecane posty

MNie bezpanskie psy na ulicy nie wkurzaja. Wzbudzaja moj zal i smutek. Wkurzaja mnie byli wlasciciele, ktorzy sie pozbyli tych psow 馃槨 Ja znam na 100% sile swojego psa. Znam jego zamiary, zachowanie. Jeszcze mnie nigdy nie zaskoczyl ;)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Mrowka Cala--- jesli dla Ciebie uroda i natur膮 sa gowna w publicznych miejscach oraz atakujace psy to wspolczuje :O ja mam dosc sluchania o dzieciach atakowanych przez duze psy i sama nie chce aby kiedys moje byly zaatakowane. Dostrzegam niebezpieczenstwo tam gdzie ono jest! Sluchaj- nie fajnie jest jechac na rowerze gdy do Twojej nogi biegnie-kundel bo kundel- ale pies ktory ma ladne ostre z膮bki;) widac ze nigdy nic Ci sie nie stalo i to jest straszne ze nie jestes zapobiegawcza! poczekaj az Cie jakis pies upierd***i to szybko zmienisz zdanie ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 膰wier膰 mr贸wki
przeprowadzmy wiwisekcje napisa艂: " KAZDY pies stanowi potencjalne zagrozenie w KAZDYM miescie pies powinien byc wyprowadzany na smyczy i/lub w kagancu (w moim np. pies wazacy powyzej 10kg - tak stanowi Uchwala Rady Miejskiej) KAZDY wlasciciel moze kupic kaganiec, pozwalajacy psu na czesciowe otwieranie pyska KAZDY mieszkaniec miasta/wsi MA PRAWO czuc sie bezpieczny - czy to chodzi o bandziorow, czy o psy latajace samopas jesli tak nie jest, znaczy to tylko tyle, ze sluzby porzadkowe sa do dupy a wlasciciele psow bezmyslni..." Pod powyzszym si臋 podpisuj臋 :) Co wyczerpuje temat i zamyka dyskusj臋 - przynajmniej z mojej strony Do zobaczenia Mr贸wka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 przeprowadzmy wiwisekcje
przepraszam, nie chcialam :(

Udost臋pnij ten post

emo-girl --- to zwroc uwage ze te male wredoty prowokuja Twojego psa a jak im smyczy nie zaloza to tez swojego spuscisz:P:P powinno zadzialac:P Calamity Jane -- mnie tez wkurzaja byli wlasciciele co porzucaja zostawiaja nie interesuja sie itp itd swoimi psami..gdzie Ci ludzie maja mogzl:O a teraz uwazaj cyt:\"Jeszcze mnie nigdy nie zaskoczyl \" ...powtarzam.. JESZCZE:) pies to pies nie masz nad psem 100% kontroli:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 膰wier膰 mr贸wki
przeprowadzmy wiwisekcje - poprostu masz racj臋. Takie jest prawo i dyskusja o odst臋powaniu od niego czy 艂amaniu go jest bez sensu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mr贸wka Ca艂a
Widzisz u mnie na osiedlu nie by艂o przypadk贸w, by pies pogryz艂 kogo艣, zwyczajnie psy wol膮 swoje towarzystwo i stanowi膮 zagro偶enie dla siebie co najwy偶ej. Na spacerach pozna艂am mn贸stwo innych psiarzy; spuszczamy nasze psy i sie razem bawi膮, bo to dla nich cudowny relaks, zabawa. Do tego psy, sie socjalizuja, przestaj膮 by膰 tak agrsywnie nastawione. Jasne s膮 psy, kt贸re s膮 agresywne, poza swoj膮 rodzin膮-stadem nie toleruja nikogo, ale zazwyczaj takie s膮 trzymane na smyczy. Nigdy mnie 偶aden ni臋 ci膮gn膮 za nogawk臋, zdarzylo mi sie by膰 obszczekan膮, ale nie widz臋 problemu. Nawet mnie to bawi. Raz zostalam ugryziona przez psa, ale to moja wina, bo go zaczepi艂am. Dla ma艂ych dzieci te偶 ju偶 raczej nie stanowi膮 zagro偶enia, bo przynajmniej na moim osiedlu place dla dzeici zostaly ogrodzone. Rozumiem obs...ane trawniki moga szokow膮c, ale nie ma w Polsce jeszcze pojemnik贸w na odchody. Przynajmniej nei wsz臋dzie. Oczywi艣cie, jest w Polsce obowiazek trzymania ps贸w na smyczy i w kaga艅cu, ale dla mnie durny. Przecie偶 co to za spacer na smyczy i w kaga艅cu. Dop贸ki nie wyznacza miejsc, gdzie zwierzeta b臋d臋 mog艂y luzem lata膰, to barbarzy艅stwo. Mo偶e po prostu niech buduj膮 osiedla dla psiarzy, kociarzy i reszty. Wtedy s膮siedzi b臋d膮 sie rozumie膰 :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no comment...
Co do atakuj膮cych ps贸w to prawda jest taka, 偶e jest wi臋ksze prawdopodobie艅stwo i zdecydowanie wi臋cej jest takich przypadk贸w 偶e to cz艂owiek zaatakowa艂 cz艂owieka ni偶 pies. Tylko wszystkim si臋 wydaje 偶e jest na odwr贸t, a wszystko przez media, bo te ka偶dy wyskok jakiego艣 psa zaraz og艂aszaj膮 a tylko 1% wyskok贸w ludzi. I przez to oczywi艣cie musz膮 cierpie膰 zwierz臋ta... Ja osobi艣cie bardziej ufam zwierz臋tom ni偶 ludziom. A to 偶e jaki艣 pies jest agresywny jest to jedynie wina w艂a艣ciciela gdy偶 ten go tak wychowa艂. Ja mojego psa (husky, mieszkam w bloku...czekam na Wasz lincz, bo zapewne zaraz to nast膮pi) conajmniej raz dziennie spuszczam ze smyczy, w miejscu gdzie jest fajna du偶a 艂膮ka, du偶o drzew i brak ludzi. W miejscach gdzie ludzie s膮 zapinam go na smycz, ale nigdy mu niezak艂adam kaga艅ca... Pozdrawiam wszystkich mi艂o艣nik贸w ps贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mr贸wka Ca艂a
I przesta艅cie z tym zagro偶eniem, psy gryz膮, koty drapi膮 itd. Wi臋cej napa艣ci i zagro偶e艅 jest ze strony ludzi statystycznie. Po prostu po ka偶dym wypadku, nakr臋ca sie psychoze i ludzie podejrzliwie patrz膮 nawet na 15 letnie sunie, co ledwo cz艂apie. Nigdy nie wiadomo, co komu odbije, cz艂owiekowi, psu, kotu czy rybkom, ale po co sie tym zamartwia膰, teog nie przewidzimy, ani nigdy nie zbuduje sie w pe艂ni dobrych procedur zabezpieczaj膮cych.

Udost臋pnij ten post

Mam psa, staram si臋 mu zapewni膰 jak najlepsze warunki do 偶ycia. Dbam o jego diet臋, szczepienia i inne. Chodz臋 z nim te偶 na spacery oczywi艣cie. I wiecie co?? Nic mnie bardziej nie wqr*wia, ni偶 lataj膮ce luzem psy, kt贸rych w艂a艣ciciele krocz膮 kilka / kilkana艣cie metr贸w dalej ze smycz膮 przewieszon膮 przez szyj臋 i kaga艅cem w r臋ku. Jakie艣 dwa tygodnie temu w艂a艣nie taki burek ugryz艂 mojego psa. Stra偶 miejska przyjecha艂a, wlepi艂a mandat i da艂o efekt. Teraz pies chodzi na smyczy i w kaga艅cu. Ale czy dopiero mandat musia艂 to spowodowa膰?? I dopiero fakt, 偶e m贸j pies zosta艂 ugryziony? Lubi臋 psy. Ale nienawidz臋 nieodpowiedzialnych w艂a艣cicieli. 100% pogryzie艅 to wina w艂a艣cicieli. Koniec i kropka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 djajda
tak, dokladnie, spoleczniaki pieprzone, dzwoniace po straz miejska... bede chodzic bez smyczy ze swoim pluszakiem, kiedy tylko bede mogla! niech sei bestia wybiega! moja amstafica jest 100 razy madrzejsza niz 1000 yorkow! a najbardziej to mnie wkurzaja paniusie uzywajace wyzej wymienionych pieskow jako specyficznej bizuterii z ktora wypada pokazac sie w centrum handlowym, a jak widza duzego psa to zaczynaja histeryzowac, a ich pieski dziamgotac i mniej spokojne psy ulegaja prowokacji :] a moja madra sunia sie slucha i jest kochana oraz nie ulega tanim prowokacjom :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kebb
uhm super ze macie takie spokojne wytresowane psiaki, tylko dlaczego mowi tak kazdy wlasciciel psa ktory nie wiadomo jakim cudem zagrysie na smierc dziecko? "zawsze byl spokojny i nikogo nie gryzl, lubil dzieci"... a moze ktos wezmie pod uwage fakt ze ja sie boje szczekajacych psow, pokazuajcych zeby? w stanach, zreszta co ja mowie, na zachodzie to jest zabronione, nawet jak idziesz ulica i za ogrodzeniem pies cie obszczeka to dzwonisz na policje i gosc dostaje mandat... zeby w tej polsce kiedys tak bylo!

Udost臋pnij ten post

hehe, sama jeste艣 prowokatork膮. Fajnie, zap艂acisz 100 razy po 1000 z艂 i rozumek powinien sie rozwin膮膰 do poziomu dojrza艂ego i rozs膮dnego w艂a艣ciciela psa.

Udost臋pnij ten post

Rossa Carolla - temat ps贸w i dzieci , to inna dyskusja . Dziecko przez rodzic贸w powinno by膰 nauczone sposobu kontaktu z obcymi zwierzetami , a nawet z domowymi nie powinno zostawa膰 samo bez nadzoru . Du偶y pies nawet baaardzo 艂agodny mo偶e by膰 zagro偶eniem , gdy takie dziecko bedzie w poblizu - on sie tylko przytuli , albo machnie ogonem i dzieciak le偶y . Calamity Jane - ja te偶 swojego czasu mia艂am taka pewno艣膰 100% . Okaza艂a sie ostro na wyrost . Czasami pies sie gorzej czuje , czasami nie ma ochoty na kontakt - o ile nigdy nie zawiod艂am sie w stosunku do siebie - o tyle m贸j 100% pewniak pogryz艂 osobe kt贸r膮 zna艂 od szczeniaka . Dobrze ,ze nie zacisna艂 z ca艂膮 stanowczo艣ci膮 zeb贸w - atak by艂 natychmiastowy , praktycznie bez ostrze偶enia ... na twarz ... U psa kt贸ry mia艂 9 lat - wcze艣niej NIGDY nie przejawia艂 najmniejszych przejaw贸w agresji . To tylko przyk艂ad - dotyczy mojego psa , wybitnie 艂agodnego i nie sprawiajacego najmniejszych problem贸w wychowawczych . Zdarzenie mia艂o miejsce w moim domu z winy tej osoby - ale to ja nie przewidzia艂am i ja tak naprawde by艂am winna . 艂atwo przewidzie膰 taka sytuacje w przypadku psa problematycznego , 艂agodno艣膰 usypia czujno艣膰 .... djajda - po co ta agresja ? Masz jakis problem ? Nigdy nie mia艂am psa mniejszzego niz 28kg i nie jestem blondynk膮 :P

Udost臋pnij ten post

terefere---> JA jestem pewna swojego psa... Ale to wlasnie oznacza, ze wlasnie nie uwazam go za lagodnego baranka. Wiem kiedy mu sie cos moze nie podobac. Wiem (a jak nie wiem, to szybko wyczuje...) ktory pies mu sie nie spodoba, wiem na 100% ze nigdy nie skrzywdzilby suczki albo szczeniaka. Wiem, ze nie lubi dzieci (byly dla niego bardzo okrutne jak byl maly, zanim do mnie trafil :( ). I wlasnie dlatego chodze z nim na smyczy, a spuszczam go luzem tylko na polu. Ale kaganca zakladac nie bede, bo kilka razy napadly go psy i nie zdazylam go oswobodzic :(

Udost臋pnij ten post

no a co z psami oszczekuj膮cymi do upad艂ego osoby id膮ce chodnikiem wzd艂u偶 ogrodzenia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 djajda
kupic sobie zatyczki do uszu!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kebb
monitorek - na zachodzie za to wlasciciel psa dostaje mandat. chcialabym zeby kiedys i u nas to bylo ale nie zanosi sie na to..

Udost臋pnij ten post

My艣l臋 o jakim艣 urz膮dzeniu ultrad藕wi臋kowym, 偶eby si臋 jako艣 przeciwstawi膰.

Udost臋pnij ten post

djajda - no nie moge z Toba :D Amstafa nigdy nie mia艂am ,ale musze przyzna膰 ,ze podobnie jak rotki przyciagaja moje spojrzenie ;) A\'propos tego opanowania - mam w okolicy taki obrazek niewzruszonej amstafki - kobita kt贸ra j膮 prowadza to jest eksponat ;) , ale suka spok贸j i opanowanie ... Hehe - obrazek idzie pani nadeptuje psu na 艂ape , na co pies spokojnie podnosi g艂ow臋 do g贸ry i z wyrzutem w oczach - rany kobito opanuj sie ;) Calamity Jane - w przypadku zb贸ja to przynajmniej masz faktycznie jasna sytuacje ;) Bezustannie oczy dooko艂a g艂owy .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 djajda
Terefere! wzruszylas mnie tym amstafem... nic na to nie poradze, polubilam Cie :D :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 djajda
hiehiehie, Monitorek, ale to nie sa te dni ;) tak mnie jakos naszlo :>

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 djajda
po prostu wydaje mi sie, ze ten topik zalozyla osoba ktora nie lubi psow i czerpie swoja wiedze z kolorowej prasy i telewizura...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 djajda
ale dzieki temu moge zamienic z Wami pare slow, a niektorych troche poprowokowac, bo nie wierze ze sprowokowac do myslenia, eh...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mr贸wka Ca艂a
Xantia - to s膮 wyj膮tki, na osiedlu jest pewnie z 10 000 ps贸w, psy na siebie szczekaj膮, warcz膮, ale naprawd臋 niewiele jest przypadk贸w pogryzie艅, a pogryzie艅 ludzi to ju偶 naprawd臋 garstka. Wszystkie psy nie b臋d臋 bra膰 odpowiedzialnosci za to, 偶e gdzie艣 kiedys jaki艣 pies pogryz艂 cz艂owieka. Ja mojego p贸ki mog臋 b臋d臋 puszcza膰 :P A psy za ogrodzeniem szczekaj膮, bo to ich teren, i mog膮 a nawet musz膮 :P Dzieciaki dr膮 sie wniebog艂osy na osiedlu dzie艅 ca艂y, ale takie ich zb贸jeckei prawo.

Udost臋pnij ten post

Nie, to raczej nie jest teoria tylko tragiczna rzeczywisto艣膰. Tu na kafe mamy tylko s艂owne przepychanki i 偶arty, ale w realu 艣mier膰 czy kalectwo to ju偶 nie zabawa. No a uniki w rodzaju \"ludzie s膮 gorsi\" lub \"to nie psy s膮 winne\" wprawdzie skutecznie sprowadzaj膮 dyskusj臋 na 艣lepy tor, lecz nie chodzi tutaj przecie偶 o erystyk臋, tylko o o 偶ycie w艂a艣nie.

Udost臋pnij ten post

Co do ps贸w za ogrodzeniem, to one na og贸艂 szczekaj膮 na ludzi id膮cych po ulicy, czyli poza terenem ochranianym przez psa. Niekiedy jest to ha艂as na granicy b贸lu (czyli pewnie ponad 100 dB), co przekracza normy ha艂asu dla osiedli. Na domiar z艂ego zazwyczaj s膮 to do艣膰 gwa艂towne i niespodziewane ataki, kt贸re mog膮 si臋 sko艅czy膰 u niekt贸rych os贸b atakiem serca.

Udost臋pnij ten post