Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HonorataW.

Metoda kalendarzowa, stosunek przerywany - pytania - chętnie pomogę!

Polecane posty

Ciągle myśląca: Prosze pani ten sluz to jak najbardziej normalna sprawa. Estrogeny mogą powodować że ten śluz w czasie brania tabletek także może wyglądać jak płodny. Biorąc regularnie Diane jest pani zabezpieczona, a mięta nie osłabia działania tabletek :)

Gość gagunia
a jak pani wytlumaczy trwajaca 3 tygodnie zgage??? Pani w aptece powiedziala,ze to moze byc skutek uboczny diane???

Gość ciągle myślaca
bleh, jakis zly pseudonim kliknelam...ja chce odstawic diane, bo juz zbliza sie pol roku, a potem pragne przejsc na jaks inna metoda, bo ide na studia i bede rzadko sypiala z moim partnerem, wiec po co sie faszerowac...co pani poleca???

Gość ciągle myślaca
az mi ulzylo w takim razie, a teraz pytanie, jak sie z nia uporac?bo jest bardzo uporczywa :( jakas rade...oraz jeszcze jedno jaka metode wybrac, jesli bede teraz rzadko sypiala z partnerem?

Unikaj słodyczy, ostrych potraw, tłuszczów, alkoholu. Jedz często małe, lekkostrawne posiłki. W miarę możliwości jadaj tylko posiłki domowe. Jeść należy małe porcje pokarmu, o tych samych porach dnia, a pomóc może również unikanie pozycji leżącej po posiłku. Stosuj środki zobojętniające.

Gość ciągle myślaca
o rany, ilez wyrzeczen, ale co interesujace to sie dopiero pojawilo przy 4 opakowaniu, co mnie dziwi :( o co z ta zamienna metoda?

To moze prezerwatywa + metody naturalne! To chyba najlepsze rowiazanie, nieszkodliwe dla orgaznizmu - o ile sie mysli idokładnie obserwuje swój orgaznizm.

mam pytanie.. chciałabym jak np wyjde juz za maz rzucic tabletki i przezucic sie na metode naturalna.. czy jak np moj obecny chlopak skonczy we mnie w dni nie plodne to nie ma prawdopodobienstwa ciazy??

Nie ma, proszę poczytać o metodach naturalnych, zanim pani zacznie stosować tę metodę, będzie to na początku trudne po tabletkach.

Gość tęskniąca
O, Honoratko 🌻 Ja mam taki problem: mam nieregularne cyklebardzo i za nic nie umiem wyczuć momentu owulacji.Temperature mam różną bez jakiejś zalezności,śluzu też nie czuje, czasem czujuę taki ardziej lejący, znika, a za np. tydzień znów - 2 owulacji przecież nie mam. Nie umiem tego wyczuć :(

Gość makarasadi
Podłączam się pod pytanie. Moje cykle po odstawieniu tabletek to: pierwszy po odstaweniu tabletek pojawił się liczac od początku krwawienia po 34 dniach, później: 22, 27, 30 i teraz jestem w 24 d.c. Tabletki brałam przez niecałe 3 lata. Najpierw Diane35 przepisane bez badań (8m-cy), Harmonet (20m-cy), chociaż gin dała mi go niechętnie bo powiedziała, że nie widzi powodu do zmiany tabletek i robi to tylko dlatego, że nalegam, nalegałam bo się naczytałam o Diane35 i Regulon ostatnie (8m-cy) przestałam, bo w ogóle mogłam się nie kochać, zaczęły mi koszmarnie wypadać włosy (chociaż po zbadaniu hormonów wyszło, że to raczej nie przez tabletki (?)) i w ogóle miałam dość. Gin jak jej powiedziałam jak ile mają moje cykle po odstawieniu tabletek powiedziała, że skoro moje cykle są tak niereguralne to oznacza, że są bezowulacyjne. Nie wiem na czym to polega i skąd się wzięło. Czy przez to nie mogę zajść w ciążę? Nie wiem jak ustalić kiedy mam dni płodne, a kiedy niepłodne. Jak to rozpoznawać po śluzie itd? Naczytałam się o tym ale chciałabym żeby mi to ktoś napisał "łopatologicznie", czyli jaki kiedy, jaka temperatura i jak ją mierzyć. Będę BARDZO WDZIĘCZNA ZA POMOC!

Gość Ty Też Tere Fere
Jak duaze jest ryzyko zaplodnienia plynek ejakulacyjnym przy stosunku przerywanym ????

Gość do makarasadi
temperature mierzymy przed 7.30 w ustach lub w pochwie. sluz sprawdzamy najlepiej wieczorem przy badaniu szyjki macicy. wszystko nanosimy na karte obserwacji. w zaleznosci od reguly interpretacyjnej mamy po 3 lub 4 dniach wyzszej temperatury juz okres nieplodnosci bezwzglednej. skok musi byc o co najmniej 0,2stopnia powyzej 6 poprzednich temperatur i skok ten musi sie utrzymywac co najmniej 3 dni. szyjka ma byc twarda (jak nos) i nisko, sluzu brak lub gesty, metny. wtedy jest okres bezplodny o ile wystapil skok temperatury!! jesli skoku nie bylo nie ma pewnosci czy owulacja byla, wtedy krwawienie ktore wystapi moze byc krwawieniem srodcyklicznym, czyli okresem potencjalnie plodnym. pozdrawiam.

Gość rybka23
12 dzień cyklu

Musisz mierzyc regularnie temp. przed wstaniem z łózka, najlepiej o tej samej godzinie. Śluz płodny masz napewno tylko raz - faza płodna w cyklu występuje tylko raz!! Czasem przezroczysty sluz występuje przed miesiaczką - ale to na 2 dni przed i nie u wszystkich kobiet! Błędem rzeczowym jest sprowadzanie metody naturalnej wyłącznie do metody termicznej. Masz do wyboru: -metode kalendarzową, -metode termiczną, -metodę obserwacji śluzu szyjkowego(Billingsa/Billingsów), -metodę objawowo-termiczną, -aparaty antykoncepcyjne. To mozę - miniaparaty przeznaczone do bardziej wiarygodnego i wygodnego określania dni płodnych. Przechowują elektronicznie dane dotyczące poszczególnych cykli miesiączkowych (kalendarzyk, podstawowa temperatura ciała). W niektórych aparatach dostępna jest również opcja pomiaru hormonów przy pomocy paskowego testu badania moczu.

Ty Też Tere Fere Nie ma reguły, duzo zalezy tez od partnera - to czy w jego płynie znajdują się plemniki. Spotykam sie z osobamu, które bazują na stosunku przerywanym od kilku lat i wszystkoo jest wporżadku, ale powtarzam to nie reguła!

pani Honoratko ,błagam o pomoc : kochalam sie 2 dnia okresu ,podczas miesiączki ale byl to tzw. stosunek przerywany i nie konczyl we mnie ale na zewnatrz Ale sie boje bo 3 miesiace temu odstawilam Novynette - a jak sie odstawi to łatwo zajsc w ciaze ,poza tym martwi mnie tzw.kropelkowanie przed wtryskiem ... cykle mam zawsze 28 dniowe ,nostatnio byl 29 dniowy takze mam odchylenia nie w strone krótszych ale dłuzszych miesiaczek,ale zadko.Zazwyczaj 28 dni -jest normą u mnie juz od jakiegos roku,Moglo dojsc do zaplodnienia ? z góry dziękuje

Nieregularne to nie znaczy bezowulacyjne. Przy wszelkich zaburzeniach miesiączkowania stosowanie metod naturalnych JEST NIEZBYT SKUTECZNE. nIE SUGERUJ SIE TYMI KALKULATORAMI DNI PŁODNYCH W INTERNECIE - w Twoim przypadku są one nie skuteczne! Spróbuj mierzyć temperaturę. Po odstawieniu tebletek produkcja komórek jajowych nie wraca od razu do normy; możesz mieć tzw. owulację z odbicia, która polega na tym, że w ciągu jednego cyklu uwalniana jest więcej niż jedna komórka jajowa. Jeśli masz nabrzmiałe, obolałe piersi, czujesz się spuchnięta, a twoje miesiączki są nieregularne, może być to sygnał, że masz cykle bezowulacyjne. Dopóki nie starasz się zajść w ciążę, nie musisz biec do lekarza po receptę na idealny cykl miesiączkowy. On sam wróci do normy, gdy tylko dasz szansę swojemu układowi hormonalnemu, by zaczął działać prawidłowo. Jeśli to nie poskutkuje konieczna jest wizyta u ginekologa, który skieruje cię na odpowiednie badania. Na podstawie poziomu hormonów we krwi lekarz określi, czy owulacja występuje prawidłowo. Na badanie musisz przyjść cztery - sześć razy podczas cyklu, gdyż poziom hormonów zmienia się w poszczególnych jego fazach. Potrzebne jest też wykonanie USG sondą dopochwową. Jeśli okaże się, że konieczne jest leczenie, twój ginekolog zaleci ci terapię, która przywróci owulację. Będziesz wtedy przyjmowała leki pobudzające i regulujące wzrost oraz moment pęknięcia pęcherzyka jajnikowego.

Cameron22 Wg mnie nie ma szans na ciążę - proszę nie nie martwić, sama poweidziała pani, zę to drugi dzień cyklu - czyli krwawienie - a takie środowisko nie sprzyja plemnikom - wydzieliny miesiączkowe, te obfite, są dość zabójcze dla plemników. Proszę pamietać o tym, ze istnieje także owulacja prowokowana, czyli pod wpływem silnych emocji, także związanych z seksem, wtedy dochodzi do uwolnienia komórki jajowej z pęcherzyka Graffa przed czasem. Tak więc miesiączka nie zabezpiecza w stu procentach przed zapłodnieniem.

Gość marakasadi
Bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź. Czyli jedyna metoda to termiczna i ewentualnie obserwacji śluzu w przypadku nieregularnych cykli, tak? Śluz w dni płodne jest przeźroczysty i ciągnący, dobrze zrozumiałam? Jeszcze jedno pytanie. Podczas tego cyklu, mniej więcej od 13d.c. (przypominam, jestem w 24d.c.) kłują mnie jajniki, raz jeden raz drugi. Do tego bolała mnie przez dwa dni jedna pierś i swędzą mnie sutki. Do tej pory odkąd odstawiłam tabletki, czyli jakieś 4m-ce nic takiego nie miało miejsca. Co się dzieje?

Gość rybka23
Przepraszam,że tak wciąż pytam,ale ponoć kto pyta-nie błądzi...A pani z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc...! Co oznaczają te wyniki: Bad USG:macica prawidłowej wielkości w przodozgięciu endometrium o gr. 8mm prawy jajnik o pow.7,5 cm2,lewy o pow 4,5cm2 widoczne pęcherzyki dojrzewające. Czy po takich wynikach można określić szansę na ciążę??

Gość niewiedząca_21
dzien dobry :) pani Honoratko mam pytanie: naprawdę sądzi pani, że prezerwatywa + dni niepłodne to dobra metoda? jeszcze nie współżyję, ale zanim zacznę muszę wszystko wiedzieć :D tabletki to dla mnie zabójstwo więc szukam i szukam czegoś równie bezpiecznego ale i "zdrowego" :) martwią mnie tylko moje nieregularne miesiączki :( ale mam dość widoczne objawy, więc może nie będzie tak źle :) no i przecież prezerwatywa jeszcze.... a może do zestawu dołożyć jeszcze przerywany? ;) tylko co to wtedy za radość? echhhh sama nie wiem co robić....... proszę o pomoc...... a jeśli nie znajdę wyjścia to zostanę przy wstrzemięźliwości :classic_cool: z góry bardzo DZIĘKUJĘ 👄

Śluz w dni płodne jest przeźroczysty i ciągnący, dobrze zrozumiałam? Dobrze! Do tego bolała mnie przez dwa dni jedna pierś i swędzą mnie sutki - to objaw owulacji, ból już może nie zniknac do miesiączki.

niewiedząca_21 Mysle, ze to dobry pomysł, pod warunkiem, że dokladnie bedzie pani obserwowała swój organizm, prosze unikać współżycia w dni płodne, do tego prezerwatywa!

Gość a czyyyy
Pani Honorato! Odstawiłam tabletki anty pół roku temu, miesiaczki miałam bardzo nieregularne, ale 2 ostatnie cykle były po 28 i 30 dni z tym że ten 28 dniowy cykl był przy udziale luteiny. Zarówno przy braniu luteiny jak i w następnym cyklu zauważyłam bardzi niewielkie ilości sluzu płodnego, zastanawiam sie czy mam owulacje? W ostatnim cyklu tydzień przed okresem zaczęły boleć mnie piersi i sutki. Dziś jestem w 16 d.c i od 3-4 dni mój sluz jest na przemian a to gęsty nierościagliwy i małe ilości rościągliwego też sie zdarzają. Kłują też mnie piersi rzadko ale czuję na przemian jedną albo drugą. Jestem ciekawa czy teraz miesiączka też będzie w terminie... Przed tabletkami nie w kazdym cyklu miałam śluz rościągliwy, pamietam że jeśli juz go miałam to było go dużo i pojawiał sie tylko w jeden dzień, teraz tego sluzu jest malutko. Poza tym ostatnio też przytyłam jakies 7-8 kg, po odstawieniu tabletek tyle samo schudłam a teraz wróciłam do tabletkowej wagi - nie wiem co mam o tym myśleć. Czy możliwe jest by luteina tylko wyregulowała cykle a nie doprowadziła do owulacji? ( brałam ją 2 cykle)

Trudno bedzie poznac owulacje po obserwacji śluzu w pani przypadku. Prosze spróbowac merzyć temperaturę!