Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HonorataW.

Metoda kalendarzowa, stosunek przerywany - pytania - chętnie pomogę!

Polecane posty

dziekuje . mam nadzieje ze to jest tym wlasnie spowodowane.. najlepiej bedzie bo mineło 2 tygodnie jak wybiore sie prywatni edo pani ginekolog.. bo testy sa niektore nie wiarygodne i nie wiem jaki wybrac

Witam Chciałabym uzyskac poradę. dostałam okres który trwał 5 dni, kiedy przestałam krwawić zdecydowałam się z meżem na współżycie, stosunek, jednak jakąś godzinę po stosunku zauwazyłam że krwawienie powróciło. Zaniepokoił mnie taki stan rzeczy ponieważ nigdy wcześniej nie zdarzyła mi się taka sytuacja. Następnie krwawienie przerodziło się w plamienie (jasno brązowe lub brunatne) które trwa już 2 dzień. Plamienie jest skąpe ale i tak jestem zaniepokojona. Czy powinnam sie udać na badanie do lekarza? Czy to możliwe że te plamienia to resztki okresu? Pomyślałam też że może to przez stosunek? Bardzo proszę o odpowiedź.

to były resztki tez tak mialam i bylam u lekarza i tak mi powiedziala

Gość HonorataW.
Tak napewno to jeszcze okres! To normalne, ze stosunek wzmaga okres, w tym przypadku powróciło krwawienie!

pani doktor a jakie sa najlepsze testy?? i okolo ile one kosztuja?

Gość HonorataW.
Quick viue jest najbardziej czuły - polecam go, 12-13 zł.

Gość do Honorata
tak - a jeszcze lepiej byłoby, żeby do uwalniającej się z jajnika komórki jajowej doczepiony był dzwoneczek ;):D wtedy już wcale nie trzeba byłoby obserwować swojego organizmu :P A podana pacjentka stosowała metodę ale popełniła błąd w interpretacji:) p.s. co to za nazewnictwo z początku wieku??

Gość HonorataW.
Proszę, on juzwykryje ciażę po kilku dniach, nie trzeba czekać na miesiaczkę.

Gość HonorataW.
Jak nie odpowiada, prosze nie czytać!

dziękuje bardzo za odpowiedź:) A mam jeszcze jedno pytanie. 5 miesiecy temu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne które bralam 3.5 roku bez żadnej przerwy, zauważyłam przez te parę miesięcy że mój organizm bardzo powoli zaczął dochodzić do siebie, pierwsze cykle miałam bardzo nieregularne, musiałam też wziąśc luteine ponieważ okres spóźniał mi się ponad 2 tygodnie, po wzięciu luteiny przez 2 cykle okres przyszedłw miare w terminie. Zanim zaczełam brac tabletki w czasie cykli miałam brązowe plamienia które pojawiały się w drugiej fazie cyklu i trwały 3 dni, lekarz stwierdził że to niski poziom progesteronu i że po odstawieniu tabletek nie powinien tez problem się powtórzyć. Czy rzeczywiście tak będzie? Do tej pory nie miałam tych plamień z czego się cieszę, ale nie jestem też pewna jajeczkowania, po śluzie nie moge jednoznacznie stwierdzić pomyślałam że zacznę mierzyc temperaturę ale z racji tego ze prowadze nieregularny tryb życia będziem i trudno codziennie o stałej porze robić pomiary. Czy mogę w jakiś inny sposób dowiedzieć się czy mam owulacje??

Gość do Honorata
to proszę nie podszywać sie pod lekarza OK ? :P

Gość HonorataW.
Każdy organizm jest inny. Niektóre kobiety mają od owulacji już ból piersi. Dużo mówi też sluz, proszę przyuwazyć, ze po miesiaczce jest sucho, potem mokro, pojawia siebiały sluz i przezroczysty - ten rozciagliwy sluz to owulacja, ostatni dzień tego sluzu to największa płodność. Potem poajwaia sie biały, nierozciagliwy i mętny sluz.

Gość HonorataW.
Występuję również ból owulacyjny, pieczenie w piersiach, plamienie, śluz jest zabarwiony na różowo,

Pani doktor ja mam pytanie. Od dluzszego czas umialam dosc regularnie okres tzn. jak mialam w styczniu 12 to w lutum mialam 10,w marcu 8, w kwietniu 6 a wmaju mial byc 4. Na koniec kwietnia wyjechalam na dlugi weekend majowy i w maju zamiast miec okres 4 to dostalam go 1. Teraz tak mi sie popapralo,ze w lipcu mialam 16 a w czerwcu 21. Nie wiem czy to normalne jest czy nie. Dodam,ze okres u mnie trwa 7 dni... Prosze o porace co z tym zrobic...

Gość HonorataW.
Czyli ma pani zachwianą równowagę hormonalną. Nieregularne krwawienia miesiączkowe nigdy nie są stanem prawidłowym. Konieczna wówczas jest dokładna diagnostyka w celu ustalenia jej przyczyny i wdrożenia odpowiedniego leczenia - badania poziomu hormonów a w leczeniu wykorzystuje się hormonalne środki antykoncepcyjne, które regulują cykl miesiączkowy. W zależności od przyczyny acyklicznych krwawień w niektórych przypadkach pomocne mogą być preparaty ziołowe i leki homeopatyczne. Warto również, aby dietę wzbogacić produktami z soi. Jest ona bowiem bogatym źródłem estrogenów pochodzenia roślinnego. Występują one również w płatkach owsianych, jabłkach, gruszkach czy czerwonym winie.

Gość pytajeczka
W polowie cyklu mialam srodkrwawienie(co miesiac je mam, ale bardzo delikatne). Tym razem bylo obfite-przez jeden dzien przypominalo nawet okres. Teraz na dniach powinnam dostac okres i dzis mialam jakies dziwne uplawy-wyplenelo ze mnie cos bardzo gestego i w duzej ilosci . Co mi dolega? Oczywiscie za tydzien ide do ginekologa, ale sie niepokoje . Czy te srodkrwawienie wyznaczaja owulacje? Pozatym jak ostatnio bylam u u ginekologa(w grudniu) to zrobil mi usg i powiedzial, ze w tym cyklu nie mialam owulacji(pecherzyk nie pekl)-wtedy jak stosowac metode naturalna?-przeciez wtedy wszystko sie burzy, a nawet o tym mozemy jie wiedziec :-/

Gość do Honorata
O matko! :( Twoja wiedza powala!

Gość do pytajeczka
Własnie stosując metodę naturalną, czyli obserwując swój cykl sama możesz zaobserwować, czy cykl był bezowulacyjny czy tez do owulacji doszło:) www.lmm.pl czytanie nic nie kosztuje:)

Pani doktor jak bylam ostatni raz u ginekologa(prawie rok temu) przepisal mi CASTAGNUS. Bralam go przez 3 miesiace i bylo ok. Pozniej znowu cos cie poprzestawialo. Mimo tego ze mam 20 lat nie wiem czy juz powinnam miec regularne okresy czy jeszce mam czas na uregulowanie ich. DOdam,ze nie wspolzyje i ze okres dostalam pierwszy raz jak mialam 13 lat. Co robic?

Gość HonorataW.
To krwawienie owulacyjne! Nic niepokojącego. A cyklk bezowulacyjny często zdarza sieokoło 1-2 razy w ciagu roku to równiz nic niepokojacego. Dlatego czasami zdarzają się cykle bezowulacyjne, są różne tego przyczyny. Czy w danym cyklu miała miejsce owulacja- jesteś w stanie sprawdzić przez pomiar temperatury w cyklu, gdyż miesiączka występuje normalnie mimo braku owulacji.

Gość HonorataW.
Moja wiedza powoala - Twoja wiedza opiera sie tylko na stronie, którą podałaś.To proszę bardzo udzielaj odpwoedzi! a nie podsuwasz link do strony, któa każdy zna!

Gość do Honorata
Widać nie każdy/a zna :P A wiadomości tu podawane dziewczyny powinny znać z lekcji biologii bo to podstawowe rzeczy:)

Gość HonorataW.
jest to lek homeopatyczny więc nie ma żadnych przeciwskazań. Nie mogę Ci nic powidzieć bez wyników Twoich badań - idź do ginekologa ! Masz 7 lat miesiaczkę, okres powinien byc juz regularny! Zapewne lekarz siegnie do leków hormonalnych! Polecam jeszcze Agufem, Feminon N.

Gość Ericcca
Pytanie : spedzilam tydzien z facetem , akurat jak mialam dni plode.Nie zabezpieczalismy sie ale nie "zostawal we mnie"Kochalismy sie raz/dwa razy dziennie zawsze po stosunku bralismy prysznic (wiem ze to nic nie daje,opisuje fakty...).Od 5 dni jest mi niedobrze (ale mi jest czesto niedobrze bez powodu), mam 37° , wczoraj mialam miec okres.Waszym zdaniem , bez zlosliwosci prosze jak duze jest prawdopodobienstwo ze moge byc w ciazy. Dodam jeszcze,ze mam 30 lat i pigulek nigdy nie bralam ,ale tez w dni plodne nie kochalam sie nigdy wiecej niz raz...

Gość HonorataW.
Będe w nocy. Jelsi amcie jeszcze pytania, piszczie, odpiszę jak wrócę!

Gość hmmm1as
A gdzie mierzysz i od ilu dni tę temperaturę?

Gość Ericcca
od 5 dni , pod pacha

Gość Ericcca
Mam tez w tej chwili problem z kregoslupem (dyskopatia) wiec teoretycznie temperatura moze byc spowodowana infekcja.

Gość hmmm1as
sorki,ale temperatura mierzona pod pachą jest niemiarodajna:)