Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajajaja

dni plodne, nie plodne, jak to jest, jak sie oblicza i wogole?

Polecane posty

Gość MonikaNimecy
Hay alutek:P sluchaj ja ostatnio mialam cykl 26,30,29,30 --->po tyle dni ostani mial 30 Oresik dostalam 13skonczyl sie 17wiec dni plodne zaczynaja mi sie ok diedy i do kiedy trwaja opisz mi w kazdej opcji czli jakby cykl trwal 26,30lub29dni bylabym ci bardzo wdzieczna

Gość wesolka2
Cześć dziwczyny, a macie może gotowy wykres?

Gość asia 18
Witam Mam pytanie czy 3 dzień cyklu jest dniem płodnym przy tym że mam cykle 30 dniowe a ostatni nawet 33 dniowy czy a okres trwa mi 4-5 dni???? Proszę odpiszcie

Gość sanderr
nie umiem tego dokladnie skumac ;p mozecie mi powiedziec mniej wiecej.. dostalam miesiaczke 22 lipca. do kiedy mam/ mialam dni nieplodne? to jest dla mnie bardzo wazne bo teraz jestem w wielkim strachu.. prosze o odpowiedz

to jest tak: od pierwszego dnia miesiączki przez następne 9 dni są dni niepłodne, poteem od 10-16 są plodne a potem znowu aż do końca cyklu sa niepłodne czyli do ok. 30 dnia cyklu , ale samo wyliczanie dni nie wystarczy - poobserwuj swoje ciało poczytaj na temat śluzu i może sama wyczujesz kiedy masz owulację mi się chyba udaje bo jeszcze nie "wpadłam"

Gość żabeczka_85
OWULACJA Owulacja to moment uwolnienia komórki jajowej z jajnika. Komórkę wychwytuje jajowód - genialne urządzenie, które przenosi komórkę w określone miejsce a jednocześnie pomaga plemnikom poruszać się w kierunku przeciwnym. Jeżeli uda się połączenie komórki z plemnikami jajowód dostarcza składniki odżywcze i usuwa produkty odpadowe. Jajeczkowanie nie następuje raz z jednego raz z drugiego jajnika !!! W poprzedniej części opisywaliśmy, że kandydatów na zwycięzcę jest około 20, a natura sama wybiera najlepszego. Dlatego nie ma reguły, z którego jajnika wygra w danym miesiącu kandydat. Może być tak, że przez rok jajeczkowanie odbywa się tylko z lewego jajnika lub z prawego. W przypadku problemów z jajowodami często organizm preferuje sprawniejszą stronę. Jednocześnie parzystość narządów gwarantuje, że w momencie awarii drugi przejmuje jego rolę. Dlatego kobiety z jednym jajowodem regularnie owulują i zachodzą w ciążę. Owulacja jest tylko raz w cyklu schemat hormonalny, który poprzednio opisywaliśmy powoduje, że owulacja może wystąpić tylko raz w cyklu, a jeżeli nawet wydobywają się 2 różne jajeczka to nastąpi to w odstępie 24 h. Jajeczko jest zdolne do zapłodnienia przez 24 h od uwolnienia z jajnika. Wniosek: Od 48 godzin po owulacji zaczyna się CAŁKOWICIE BEZPIECZNA NIEPŁODNA FAZA CYKLU. Nie ma BEZPIECZNEJ FAZY PRZED OWULACJĄ – organizm gra z nami w grę oszukaj i wygraj ciążę, można mieć przez 4 lata cykle 28 dniowe i nagle wystąpi cykl 21 dniowy. Organizm jednak podjął wielkie ryzyko, bo nie znając terminu owulacji kobieta może mieć problem z zajściem, plemniki mają być rozwiązaniem bo żyją w organizmie kobiety nawet do 100 godzin czyli ponad 4 dni. Nauczymy się teraz zauważać niektóre objawy zbliżającej się owulacji. W tej części opiszemy tylko metody domowe, które można obserwować bez większego wysiłku i nakładu pieniędzy. KTÓREGO DNIA CYKLU MA MIEJSCE OWULACJA? Bez względu na długość cyklu owulacja zawsze wystąpi około 14 dni (10-16) przed końcem cyklu. NIE W POŁOWIE CYKLU. NIE W 14 DNIU CYKLU. TYLKO 14 DNI PRZED KOŃCEM CYKLU! FAZA PŁODNA trwa od 5 dni przed owulacją do 2 dni po niej czyli 7 dni cyklu. FAZA NIEPŁODNA to pozostałe dni cyklu. Długość cyklu w dniach Owulacja zazwyczaj występuje w dniu 26 10-14 dzień cyklu 27 11-15 dzień cyklu 28 12-16 dzień cyklu 29 13-17 dzień cyklu 30 14-18 dzień cyklu 31 15-19 dzień cyklu 32 16-20 dzień cyklu 33 17-21 dzień cyklu 34 18-22 dzień cyklu 35 19-23 dzień cyklu 36 20-24 dzień cyklu 37 21-25dzień cyklu 38 22-26 dzień cyklu 39 23-27dzień cyklu Zatem jeżeli twój cykl ma 28 dni to rzeczywiście owulacja ma miejsce w pomiędzy 12 a 16 dniem cyklu, ale jeżeli cykle są 34 dniowe to owulacja może być nawet 21 dnia cyklu. Ale tu większość z nas westchnie, żeby te cykle były regularne jak w zegarku i wiadomo było z góry czy jestem płodna czy nie. OBJAWY OWULACJI ŚLUZ – czyli najprostszy do zbadania objaw owulacyjny Jest to najstarsza metoda antykoncepcyjna świata, daje niezłe efekty, ale nie można się na niej jedynie opierać. Ilość śluzu wzrasta przed owulacją pod wpływem estrogenów, jest to sposób w jaki natura wspomaga plemniki w walce o 3 dniowe życie. Tylko w płodnym śluzie są w stanie przemieszczać i przeżyć, inaczej giną. JAK BADAĆ ŚLUZ Warto wyrobić nawyk analizy śluzu podczas wizyty w łazience. Po pewnym czasie robi się to automatycznie. Bierzemy papier toaletowy i patrzymy czy dostrzegamy jakiś ślad śluzu. Na badanie wpływa stosunek i wtedy śluz można dopiero analizować po 12 godzinach, choroby. ANALIZA KOLORU Najpierw analizujemy kolor, zazwyczaj wyróżniamy następujące: · Biały – tzw. śluz kremowy jest to śluz niepłodny, jest też często pierwszym objawem ciąży · Przezroczysty –jest śluz płodny należy dokładnie przeanalizować jego rozciągliwość · Żółty- może świadczyć o zakażeniu, grzybicy, należy zbadać zapach i udać się do lekarza. · Różowy – występuje w momencie tzw. Plamienia okołoowulacyjnego, w poprzedniej części opowiadaliśmy, że w momencie pęknięcia i wydobycia komórki jajowej pęcherzyk Graffa wypełnia się krwią często wtedy kobieta odczuwa bardzo silny ból i krwawi na jasnoczerwono bądź różowo. · Brązowy – w fazie poowulacyjnej świadczy o za małej ilości progesteronu lub problemach hormonalnych, konieczna wizyta lekarska ANALIZA ROZCIĄGLIWOŚCI Następnie próbujemy rozciągnąć śluz w nitkę · śluz rwie się po 1 cm lub nie ma go wcale · śluz zaczyna się rozciągać ale do 2-3 cm – okres płodny, uważniej obserwujemy śluz w ciągu następnym 3-4 dni · śluz rozciąga się w długą nitkę z wyglądu przypomina białko jaja kurzego – okres najbardziej płodny – owulacyjny ANALIZA WILGOTNOŚCI Warto też zapamiętywać odczucie jakie nam towarzyszy przez cały dzień · Sucho – okres niepłodny · Naoliwienie – zaczyna się zbliżać okres płodny · Bardzo wilgotno – dzień szczytu śluzu – owulacja TYPOWY SCHEMAT WYSTĘPOWANIA ŚLUZU A PŁODNOŚĆ Faza niepłodna · suchość i brak śluzu – na początku zaraz po miesiączce przez kilka dni panuje suchość i brak śluzu. · suchość i śluz w bardzo małej ilości -następnie pojawia się bardzo krótko drobna ilość śluzu mimo suchości, właściwie prawie go nie widać i można w ogóle go nie zauważyć Faza płodna początkowa śluz lepki, rwący się, kremowy – pojawia się śluz lepki, który powoli przechodzi w kremowy, mimo, że nie ma on dobrych właściwości dla życia plemników oznacza, że zaczyna się zbliżać faza płodna, albo już się zaczęła, ilustracja pierwsza. Taki śluz może utrzymywać się nawet kilka dni. śluz wodnisty, uczucie wilgoci – z dnia na dzień śluz kremowy coraz bardziej staje się przezroczysty, wzrasta też uczucie nawilżenia ilustracja 2, w końcu śluz robi się wodnisty. Jest to płodny okres i oznacza zbliżanie się owulacji. Faza płodna SZCZYT OBJAWU ŚLUZU 1. śluz jak jajko kurze - Śluz ten daje wrażenia dużej wilgotności i naoliwienia, rozciąga się w długą nitkę, często towarzyszy temu nagły wzrost libido. Następnego dnia śluz znika oznacza to, że dzień szczytu mamy za sobą. Jeżeli staracie się o dziecko w tym dniu macie największe szanse. Faza niepłodna poowulacyjna 1. Śluz klejący się – kolejnego dnia śluzu prawie nie ma a ten który jest nie rozciąga się, a wręcz klei. Następuje niepłodna faza i po około 14 dniach pojawia krwawienie miesiączkowe, chyba że staraliście się o dziecko J UWAGI: o Pamiętaj jeżeli nie chcesz zajść w ciążę - gdy po miesiączce pojawi się jakikolwiek śluz nawet kremowy to istnieje ryzyko ciąży. o Jeżeli starasz się o dziecko wykorzystaj śluz wodnisty i jak jajko kurze !!!

Gość o matko znowu
odradzam te metody,sa bardzo zawodne,nie dawac sobie kitu wciskac,mi tez durne pogadanki urzadzali w szkole,powiedzmy sobie szczerze ze malo ktora kobieta ma takie cykle,zeby te metody sie sprawdzily,w dodatku wystarczy stres,zmieniajaca sie pora r0ku itp. i ciaza gwarantowana i nic tu nie da czyjes wymadrzanie ,ze na pewno to wy cos zle zrobilyscie a tak wam pozniej powiedza na sete

Gość systa27
A ja wcale nie mam takiego sluzu mam kremowy i czuje wilgotnosc ale zeby był rozciagliwy to moze miałam kilka razy w zyciu a mam 32lata.A ginekolog mowi ze jestem płodna i badania hormonalne mam dobre.I juz nie wiem kiedy te dni płodne bo opisu sluzu mam inne:(Okres mam co 27 dni.Czasem mam tez nie regilarne:(ech

Gość akimon
Prowadzę obserwację już od 14 m-cy. Mam regularne cykle, średnio 29-32 dniowe. Przez ten czas przestrzegałam reguł obliczania dni niepłodnych przed i po jajeczkowaniu, gdyż nie chcieliśmy mieć dziecka. Wszystko się sprawdzało i nie miałam wątpliwości co do ciązy. Teraz jednak zadecydowaliśmy, że pora na kolejnego czlonka rodziny. Więc z niecierpliwoścvią czekaliśmy na dni płodne. Obserwowałam temp. i śluz. Miesiączkę miałam 8 dni, od 9 do 15 dnia temp wahała się od 36,8 do 36,9. Od 16 dnia zaczął mi się typowo płodny śluz (śliski, rozciągliwy), a temp. 18 dnia spadła do 36,6. Byłam pewna, że nastęnego, a najpóźniej 2 dni po tym nastąpi skok temp. w górę, co by oznaczało, że nastąpiło jajeczkowanie. Jednak tak się nie stało. 19 dnia skończył mi się śluz płodny, temp. wzrosła tylko do 36,7 i utrzymuję się tak 6 dni. Nie wiem co się stało. Czy to oznacza, że będę miała tzw. cykl przedłużony? Czy ktoś potrafi odpowidzieć na moje wątpliwości? Proszę o pomoc.

Gość ewelina20
czesc mam pytanie do was dziewczynki jak długo trwaja dni płodne

Gość Syllwiaaa
Witam!!! Wiem ze to pytanie z innej beczki ale bardzo prosze o pomoc. Ostatnio przeczytałam ze test ciazowy powinno robic sie po terminie spodziewaniej miesiaczki a przeciaz na testach pisze ze wykrywaja juz 6 dniowa ciaze. Zastanawiam sie czy test zrobiony 2 tygodnie po stosunku a przed terminem miesiaczki da mi taka sama pewnosc jak test zrobiony po terminie?

Gość Allussiia1
Czesc . mam bardzo trudna sytuacje . Mozecie mi na nia odpowiedziec ? Byłam na Imprezie - domowce bylam troszke pijana , ale nie wazne . Kochałam sie z moim chlopakiem BEZ PREZERWATYWY I SIE SPUSCIŁ - dostałam okres 13.10 - jakos tak wiem ze powinnam zapisywać ale jestem bardzo zajęta i wylatuje mi to z glowy , skończył mi sie jakos 20 . - Kochalam sie z nim 26 . 10 - dni Plodne - Jest duża Prawdopodobność ze moge być w ciązy ? . Prosze o Szybka odpowiedz - aa wydaje mi sie ze cykl mialam 26 dni . 18.09-13.10 . Pozdrawiam :)

witam mam pytanie a wiec tak ostatnia miesiaczke mialam 13 stycznia2010 i dopiero teraz dostalam nastepna 9marca2010 ktorego bede miala dni plodne? bo nie moge sie doliczyc prosze o szczere odpowiedzi

To czyli że najbezpieczniej jest się kochać kilka dni przed i po okresie tak? ;>

Gość zxcvbvcx
przed okresem tak, po nie koniecznie i to pod warunkiem że wiesz że dostaniesz okres za x dni, jak nie jesteś wróżką i nie obserwujesz się to nie wiesz kiedy dostaniesz okres i nie radzę się tym sugerować.

Gość gość
Dziewczyny a co sądzicie o mikroskopie owulacyjnym np Afrodyta? korzystała któraś z was?

Gość gość
Co do Afrodyty. Mam ten tester i spokojnie mogę go polecić, bardzo dobrze widać paprotki podczas dni płodnych