Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna Pikulska

chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące antykoncepcji

Polecane posty

Psikuska >>>>a czemu to miałabyś tak robić? jesli chcesz sobie przesunac czas barnai pigułek bo powiedzmy do tej pory brałaś o 16 to zrób to od razu pierwszego dnia:) a jeśli już chcesz to robić stopniowo to nie ma różnicy czy zrobisz to pierwszego dnia o 16, drugiego o 13 itd....tabletek nie bierze się o określonych godzinach!!!to największy mit na świecie:) bierze się je o okreslonej porze. np. rano(bez róznicy czy o 7 czy 11) lub np przed zaśniećiem ( bez wzgledu na to czy zasypiasz o osmej czy dwunestej)...tak więc jeśli zrobisz tak jak piszesz to absolutnie nie zmniejszy skuteczności!!! a co do diety to jeśli nie faszerowałas się środkami przeczyszczającymi czy lekami mogącymi mieć jakieś interakcje z tabletkami a jedynie stosowałas zwykła dietę to nie ma najmniszejgoo wpływu na tabletki!!!!

nina98 >>>> jestes zabezpieczona przy pierwszej. to nie jest mit lecz naparwde pewna informacja:) lecz ja dla pewności kochałabym się dopiero po piątej. jula*********** >>>już pisałam co sądze o diane....to prawda że są szkodliwe. osobiście uwazam że jeśli ktoś nie ma problemów z cerą czy owłosieniem nie powienien w żadnym razie sięgac po te tabletki!nie warto się truć.... po odstawieniu kazdych tabletek moze wystąpić problem zajscia w ciąże(podobnie jak wrecz przeciwnie- wzmozona płodność) ze wzgledu na rozregulowaną gospodarkę hormonalną. w przypadku doane faszerujesz się ogrąmną dawką dlatego problemy związane z odstawnieniem równiez mogą być ogromne. -Wilma- >>>>jesli wzięłaś pierwsza tabletką pierwszego dnia okresu to nawet w 7 dniu miałaś dni niepłodne(w razie gdyby tabletki nie działały). jednak nie ma opcji że tabletki nie działąły więc możesz być tym badziej spokojna.:) naparwde nie ma szans że wpadałas:) okonek >>> opakowanie zaczynasz tak jakbyś wzięła ta tabletke. przyanjmniej ja tak zrobiłam. ale radziłabym się zabezpieczac dodatkowo po przerwie jakieś pięc-siedem dni. jesli chodzi natomiast o zabezpieczenie w przerwie mimo nie wzięcia tej ostatniej to jest ono utrzymane. okres powinnaś dostać dzień wczesniej jednak nie ma reguły.

kasiulkaaa24 >>>po prostu jednorazowo zaaplikowałaś sobie większa dawke hormnów więc oczywiście nie ma to wpływu na skutecznosc tabletek. a co do przerwy to radziłabym zrobić. osobiście w ogole nie jestem zwolenniczką nie robienia przerwy w celu przesunięcia okresu czy z innych powodów. zrób więc przerwę i nie martw sie o dodatkowe zabezpieczenie bo po 20 tabletkch tez jestes bezpieczna w 7 dniowej przerwie. wiem że takie moje gadanie może wywoływac różne spekulacje ale z tego co mi wiadomo tak własnie jest. dla pewności możesz sie zabepieczać dodatkowo po tych 7 dniach.

Gość malenka_zagubiona
Od prawie roku biorę novynette. Niestety ostatnio po 7 dniowej przerwie zlapałam się na tym ze skończył mi się zapas tabletek. Po prostu byłam pewna ze mam jeszcze jedno opakowanie, ponieważ biorę tabletkę póżno w nocy nie miałam szansy na zdobycie recepty tego dnia. Czekam więc teraz do okresu, i po tej przerwie zamierzam kontynuować "kurację":). Czy jeśli rozpocznę od pierwszego dnia najbliższego okresu, to wszystko bedzie ok?. Na razie nie widzę żadnych skutków ubocznych tej "wpadki" ale czy to może meć jakieś konsekwencje. Z góry dziękuję za pomoc

a ja tak mysle >>>>dobzre wiem że niektóre kobiety przez wiele miesięcy nie mogą zajść w ciąże po tabletach. wierz mi że nie ejstem w tym względzie niedouczona i nie dlatego to napisałam. po prostu lepiej zrobić dziewczyny wrażliwe na to że mogą być bardziej płodne niz faszerowac im głowy przypadkami kobiet niepłodnych po tabletkch i tym samym jakoby przekonywac je że niekoniecznie muszą uważac az tak bardzo. prawda jest taka że czesciej zdarza się wzmożona płodność. jeśli dziewczyna zapytałaby mnie o płodność po tabetkch opowiedziałąbym jej chętnie o obu możliwościach jednak kiedy kafeteriuszka zapytała mnie o kochanie się stosunkiem przerywanym po odstawieniu pigułek wolę uwrazliwic ją na to że jednak może okazać się b. płodna niż pocieszać że może bedzie wręcz przeciwnie i sprawiać że nie bedzie uważała.

dodam tez że nigdzie nie pisałam ze uwazam się za profesjonalistkę:) nie jestem lekarzem. jestesm zwykła dziewczyną jak wy tyle że z większym dostępem do medycznych danych i możliwoścą szybkiej konsultacji. ponadto moja praca zobowiązuje mnie do czytania wypowiedzi kobiet, prac na temat antykoncepcji, przegladania stron internetowych...dlatego jestem już trochę oblatana w temacie:) może moje rady nie są pisane medycznym jezykiem jednak zapewniam że nie są wyssane z palca:)

Gość a ja tak mysle..

malenka_zagubiona >>>>>>jeśli rozpoczniesz pierwszego dnia okresu bedzie ok tylko musisz się przygotowac na to ze z tym okresem to może wcale nie być taka pewna sprawa. Twoja gospodarka hormonalna jest zachwiana więc może byc tak że cykl znacznie się wydłuży. choć w sumie novynette jest słabiutkie więc może nie bedzie opoxnien:) nie sądze byś odczuła jakiekolwiek skutki tej przerwy. jedynym może być tak jak pisałam wydłużenie cyklu miesiączkowego. pozdraiwam.

Gość a ja tak mysle..
nie chciałam Cie urazić..poprostu juz czytam toszke to forum i wiem ze ta wzmozona płodnosc po tabsach nie zawsze przychodzi a tutaj raczej czesciej sa wypowiedzi dziewczyn o których ta ,,płodność" zapomniała niestety..Moze wzięłam to troche do siebie bo boje sie ze o mnie ta płodność tez zapomni:( Pozdrawiam

Gość malenka_zagubiona
Dziękuję za pomoc . Tylko w sumie jeszcze jedno pytanie. Z novynette jestem zadowolona, zmiany nie planuję, ale tak z ciekawości bo mnie to zastanawia. Jak sama piszesz są to tabletki "słabiutkie" z niewielką ilością hormonów, (w przeciwieństwie do np. diane35)czy to ma jakieś znaczenie w skuteczności antykoncepcyjnej, czy na przykład dziewczyny "większe" nie powinny brać właśnie diane a nie słabiutkie novynette?? wiem że pytanie może wydać się trochę głupawe ale właśnie mnie to zastanowiło :) pozdrawiam

:) nie ma sprawy:) wiesz....sprawa wygląda tak że jeśli nie bierzesz tabletek starsznie długo po ich odstawieniu organizm szaleje. szybko stara się odrbić starcony czas. szybko występuje owulacja. czesto zachwiania sa tak wielkie że dochodzi do ciąży mnogiej. to bardzo możlwie że czesciej czytasz o problemach z zajściem w ciaże ale to tylko dlatego że jeśli kobieta odstawi tabletki bo chce zajść w ciąże i uda jej się to bardzo szybko nie pisze o tym, gdzyż nie musi szukać rad czy pomocy, osiągnęła to o czym marzyła...wypowiedzi kobiet mających problemy z płodnością jest wiecej gdzyż te kobiety szukają pomocy, pocieszenia, szukają kontaktu z innimi mającymi ten sam kłopot. prawda jest jednak taka że czesciej tak jak pisałam płodność jest wieksza. dlatego myśle że nie ma co panikować na zapas:)

malenka_zagubiona >>>tabletki o niskiej zawartości hormonów mają wystarczająca skuteczność w zapobieganiu ciąży. nie ma się co obawiać. im większa dawka hormonów tym większa skuteczność ale tez większe ryzyko wystapienia skutków ubocznych..dlatego im tansze tabletki tym bardziej końska dawka.... a co do \"wiekszych\" dziewczyn to co masz na myśli:D

Gość aneczkaaawawa
czy jest możliwośc bycia w ciązy a niemiec zadnych dolegliwości a bylby to 2 albo 3 tydzien ???? dodam ze czekam na okres dziś powinnam miec a brałam tabletki mogł mi się cykl rozregurowac???? porosze o odpowiedz dziś zrobie tes podobno są takie co wykrywają o kazdej porze dnia nie tylko rano?

Gość malenka_zagubiona
noo takie troszkę wieksze niż norma przewiduje:D wyższe i szersze:)

aneczkaaawawa>>jest taka możlwieość lecz bardzo rzadko bo zapłodnienie to spory \"hop\" dla organizmu dlatego pierwsze objawy są odczuwalne b. krótko po zapłodnieniu...cykl oczywiście mogł się rozregulować. to bardzo czeste po tabletkach.zaryzykowałabym nawet stwierdzenie że zdarza sie prawie zawsze.a co do testu to zrób rano. naparwde wynik po całym dniu jest znacznie mniej wiarygodny nawet jeśli jestes w 2 tygodniu.(no chyba że wyjdzie pozytywny)...jeśli jednka zrobisz wieczorem i wyjdzie jedna kreska to nie do końca musi znaczyć że nie jestes...poczekaj do rana i zrób na czczo z porannego moczu. taka jest moja rada:) ale zrobisz jak zechcesz..jeśli zdecydujesz się dziś to daj znać jaki wynik:)

malenka_zagubiona >>>:D nie ma to najmniejszego znaczenia:) możesz być wyskoka na 1,90 wazyć 90 kg i po badaniach zosatć przez lekarza \"przydzielona\" do tych najsłabszych tabletek ze względu na największe prawdopodobieństwo że bede dla Ciebie najbardziej odpowiednie a mozesz być 150 centymetrową drobinką i reagowac jedynie na stediril czy diane:)

Gość malenka_zagubiona
Dziekuję ślicznie. W sumie trochę mi głupio o takie rzeczy lekarza pytać, tym bardziej ze jak już pisałam z novynette jestem baaardzo zadowolona:) i nie planuję żadnych zmian. Jeszcze raz dziękuę za pomoc. trzymaj się ciepło:)

Gość kajaaaa
Dzieki za odpowiedź ,jeszcze jedno czyli do ginekologa nie musze iść by powiadomic ze juz nie chce brać tabletek?Pewnie pani doktor namawiala by mnie na jeszcze inne tabletki ale ja pewnie na wszystkei bym tak reagowala,niestety;(najgorsze jest to ze biorac tabletki nie kocham sie wogole bo nie mam na to ochoty a jak przestane je brac pewnie tez nei bede bo strach wexmnie gore jak to bylo na poczatku(dlatego zaczelam je lykac)błędne koło ale cóż.Pozdrawiam ciepło:)

jasne że nie musisz. poza tym ginekolog nie doradzałby Ci innych gdybyś powiedziałą że masz skutki uboczne przy braniu każdych. co najwyżej zaleciłby sto badań:) co może nawet by było wskazane w Twoim przypadku....pozdrawiam równie ciepło:)

Gość ale mnie wkrecila
ja z innej beczki,pomozcie mi .siora sobie jaja zrobila i podala moj e .mail,teraz mnie zalewaja pytaniami z forum,jak moge to odkrecic,i zeby sobie adresu nie zmieniac

Gość kajaaaa
To spoko myślałam tylko nad wizyta po to by dala by mi jakies srodki lagodzace objawy po odstawieniu typu straszny bol w podbrzuszu juz tak mialam,bo co do badań to mialam robione i wszystko jest oki;)Spokojnej nocy.

Już pytalam o to w innym temacie, ale moze tak szybciej dostane odpowiedź wlasnie od Ciebie - mam 22 lata, wspolzylam juz z chlopakiem kilka razy, a teraz dostalam recepte na tabletki Raperidon (chyba dobrze napisalam). Jest bardzo tania, podobno ma duzo hormonów. To moja pierwsza tabletka, wczesniej uzywalismy tylko prezerwatywy te kilka razy. Czy ta tabletka jest dla mnie dobra? Czy moge isc i poprosic o inną? Nie chcę utyć ani miec innych skutkow ubocznych.

Gość Ewka66
Mam takie pytanie-od niespełna dwoch lat bez przerwy biore, Diane 35 zastanawiam sie czy nie zrobic przerwy a potem znowu wrocic do Diane.A moze jednak zrobic przerwe ale po przerwie zmienic je na na inne?Zaznaczam ze Diane bioere ze wzgledu na podwyzszony testosteron.Czy sa moze jakies inne tabletki ktore jednoczesnie zabezpiecza mnie przed ciaza i pomoga zredukowac testosteron? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.

założyłam na swoje pytanie osobny temat, ale zapytam się i tutaj na wypadek, gdyby tamten zaginął w tłumie :) niedługo rozpocznę przyjmowanie Androcuru i Cilestu, a obawiam się interakcji z innymi stosowanymi preparatami, jak witaminy, minerały czy zioła oraz ze składnikami pożywienia. lekarz ograniczył się do odesłania mnie do samych ulotek, a ja nie jestem chemikiem - wprawdzie są na nich wymienione substancje, których należy unikać, ale to nazwy typowo chemiczne i w praktyce właściwie nic konkretnego nie wiem. czy znane są przykłady \"zakazanych\" preparatów czy nawet składników pożywienia?

hejka czy moge być w ciąży skoro gumka nie pekła, brak mi doświadczenia niby wiem ze to nie możliwe ale z drugiej strony... niezbyt dobrze sie czuje czy to jakies schizy??? sex był w dni płodne ale była gumka

Gość anetuśśśka
idę pierwszy raz do ginekologa w celu przepisania mi tabletek anty. Czy przepisze mi je od razu czy muszę zrobić dodatkowe badania???

Witam, mam małe pytanko, nie stosuję żadnej antykoncepcji, i ostatniej nocy nie wiem czy czasem nie \"przecholowaliśmy\" z moim narzeczonym, tzn staramy się wstrzymać do współrzycia jeszcez jakiś czas a stosowaliśmy ostatniej nocy tzw stosunek przerywany. Niestety nie wiemy czy zdążyliśmy. To straszne głupie z naszej strony, ale niestety ..,. Mam pytanie czy istnieją jakieś może tabletki które można zastowsaować np 12 czy 24 po współrzyciu zapobiegając ciązy. Z góry dziękuje za odpowiedź

Witam, mam małe pytanko, nie stosuję żadnej antykoncepcji, i ostatniej nocy nie wiem czy czasem nie \"przecholowaliśmy\" z moim narzeczonym, tzn staramy się wstrzymać do współrzycia jeszcez jakiś czas a stosowaliśmy ostatniej nocy tzw stosunek przerywany. Niestety nie wiemy czy zdążyliśmy. To straszne głupie z naszej strony, ale niestety ..,. Mam pytanie czy istnieją jakieś może tabletki które można zastowsaować np 12 czy 24 po współrzyciu zapobiegając ciązy. Z góry dziękuje za odpowiedź

Gość aneczkaaawawa
nie zrobilam wczoraj bo apteki byly zamknięte:(ale zrobie rano jak Pani doradziła mam nadzieje ze nie ejstem w ciąży bo przeciez miałabym jakiś objawy a tu nic a nic a pewnie po tabletkach tak mam z tym cyklem ostatnio miałam 39 dniowy cykl a mam jeszcze pytanie czy po tabletkach bardzo łątwo można zajść w ciąże????? bo podobno ta płodność nie jest taka wielka odrazu ? jak to jest?

witam, chciałabym sie dowiedziec czy tabletki anty moga byc przyczyna powstawania rozstepow? pozdrawiam :)