Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna Pikulska

chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące antykoncepcji

Polecane posty

Jestem w ciąży jak widać poniej, ale już teraz zastanawiam się na d jakąś mało inwazyjną formą antykoncepcji po porodzie. Mam 24 lata :) Nie jestem przekonana do spirali, bowiem jakoś żyję tymi przesłankami, że doprowadza do sztucznych poronień, że może dojśc do zapłodnienia, ale nie do zagniżdżenia. Tabletek mam nieco dość, ale to chyba jedyne wyjście, źle je toleruję, dlatego musiałby być o nieskim poziomie hormonów. Zastrzyk Depo Provera nie wchodzi w grę, za dużo złego o nim słyszalam, że potem w ciążę zajść nie można, miesiączki trzeba przywracac sztucznie. Wolę nie igrać z moim organizmem, bo chcę mieć w przyszłości więcej dzieci :) Za pomoc z góry dziekuję :)

mam pytanie odnosnie antybiotykow. bralam przez tydzien ciproxin( polska nazwa cipronex chyba) i tabeletki. na ulotce nie bylo nic napisane o tym, ze zmniejsza skutecznosc tabletek antykoncepcyjnych ale i tak sie boje. to bylo ponad miesiac temu, kochalismy sie raz bez gumki, potem wystapilo krwawienie w przewie miedzy opakowaniami, normalne, ok. 4 dni. czy jest szansa, ze zaszlam w ciaze?

Gość lula lu
Jaki środek antykoncepcyjny polecacie dla osoby, która nie ma stałego partnera? Nie chcę się truć pigułami na zapas, a sama prezerwatywa to pewnie za mało. Prowadzę nieregularny tryb życia, raz idę spać o 22.00 raz o 4.00, słabo się odżywiam i palę. Może mi ktoś doradzić, co by się sprawdziło najlepiej w moim przypadku?

Gość Ankaa_20latekkk
mam cykl teraz 37-38 dniowe. miałam przed tabletkiami 32dniowy jak mam sobie obliczyć kiedy mam dni płodne a kiedy niepłodne ???? dodam ze teraz ostatnio miałam okres 20 sierpnia a wczesniej 15 lipca pomocy:)

Gość eli-1
Bardzo dziękuje za odpowieedz!!!!!!! Ale mam jeszcze kilka pytań. W woli przypomnienia - doradzała mi pani zrobic przerwe w braniu pigułek - mam 25 lat i biore je od ośmiu. Mianowicie jak bedzie zachowywac sie moje ciało - skoro biore tabletki od tak dawna. Chodzi mi przede wszystkim o piersi, których bardzo boje sie utracić, a duzo słyszałam że zmniejszają sie znacznie po odstawieniu pigułek. Po drugie jak długo powinna trwac przerwa i czy w ogóle powinnam wracac do tabletek. Zaznaczam że zmieniałam juz parokrotnie lekarzy i żaden z nich nie mówił nic o przerwie - wrecz twierdzili, że przerwy sie teraz nie robi, dziwne. W każdym razie dziekluje z góry za odpowiedz. Sama juz nie wiem co robić!!!!!

Gość 1a234
opisze swoja (dosc dziwna..) sytuacje: mam 21 lat.. tabletki lykam od roku.. przewaznie biore ja o 11.. czasem pol godz wczesniej bo biegne na autobus.. ale powiedzmy o 11. Ostatnio bardzo czesto mam rozwolnienie.. tak kolo 12 14.. nie wiem dlaczego akurat o takich godzinach.. ale to zdaza sie naprwe czesto.. Nie jest to jakas biegunka bo sie nie mecze co pol godizny ale tak jakos dziwnie.. Czy to zagroenie dla tabletek? Nie wchlona sie? Nie wiem o co chodzi z tymi biegunkami, rozwolnieniami.. wymiotowanie rozumiem :D Ale nie moge pojac biegunki :D Bo chyba w jelitach tabs sie juz nie wchlania? Nie mam pojecia wiec pytam :) A czy normalna kupka zaraz po przyjeciu tabletki (tak 2 3 h) zagraza wchlanianiu? Sorry za glupie pytania :D Kto pyta nie bladzi ;) Pozdrawiam i dziekuje z gory.

dziekuje za piersza odpowiedz:) a lat mam 23:) nie ;P mam jeszcze jedno pytanie.... brałam yasmin 3 miesiace...za kazdym razem okres miałam 3 dni po ostatniej tabkletce, ostatnio jednak okres pojawil sie dzien pozniej:( martwie sie.... czuje sie dobrze, nie mam zadnych mdlosci, zadnych ubocznych skutkow ale boje sie ciazy:( minelo juz 2 tygodnie od tego okresu a ja nadl biore yamin...skonczy w przyszly poniedzialek....kiedy moge zrobic test aby byc w 100% pewna? z gory dziekuje za odpowiedź pani Martyno.............

teraz moje zapytanie. zmieniam pigułki na mercilon... strasznie sie boje.... nie chce wypadających włosów, spadku libido i tycia ;/ brałam stediril 30 on ma chyba taka sama dawke hormonów i czułam sie dobrze, wszystko było ok. wiec czy to że mercilon ma taką dawke jak stediril znaczy że nie powinnam sie gorzej czuć ani mieć jakichś strasznych skutków ubocznych?

Gość Nieznajomaaa
Doradźcie!!! Ile kosztuja miesięczna kuracja tabletkami antykoncepcyjnymi lub plastrami(jakimiś dobrymi)?????????Pomóżcie!!!!!!!!!!

Gość Nieznajomaaa
Jeszcze jedno!!!! Co jest lepsze tabletki czy plastry????????

to moge powiedzieć ja :D więc pigułki kosztują różnie są takie refundowane (3, 7 i 10 zł) jak i takie za 25 do 40 złotych. wg mnie są lepsze niz plastry bo plaster to sie moze odkleić i po paru dniach jest już brudny ;/

Gość lejdi
prosze o pomoc... tabletki yasmin biore od pierwszego dnia okresu. okres trwal 6 dni. pozniej mialam dwa dni spokoju a na 3 dzien znow krew.. co sie dzieje ?? czy to normalne ? czy to ma jakis zwiazek z antykoncepcja , ze np ona nie dziala albo tabletki zle wplywaja na moj organizm ? czy mimo tego moge uprawiac bezpieczny seks ? NIECH KTOS ODPOWIE PROSZE!!

mam takie pytanie.mam 18 lat.od roku biore tabl.Rigevidon.Teraz zdałam do klasy maturalnej i wiem ze nie bede miała za bardzo czas wspołzyć ze swoim chłopakiem.Oprócz braku czasu nie mamy tez za bardzo do tego warunków. Dlatego pomyślałam zeby zrobić sobie przerwe w braniu tabletek na 3 miesiace.Ale słyszłam tez takie opinie że jezeli nie ma się żadnych skutków ubocznych to lepieij nie robić przerwy, bo to może źle wpłynąc na organizm.Z drugiej strony czy jest sens brania tabl.skoro bede bardzo mało współżyc lub nawet wogóle.Co mi radzicie??

kamcia2525 >>> to normalne co opisałaś. ja iwem dziewczyny że za kązdym razem się denerwujecie po wzięciu postinoru ale zrozumcie że to bardzo czeste...niekiedy okres nie pojawia się przez kilka miesięcy niestety. trzeba czekać. na pewno wszytsko jest w porządku. musisz być cierpliwa....to co opisałas jako krwawienie posinorowe mogło na skutek zachwiań hormonalnych pokryć się z faktycznym okresem. poczekaj do następnego cyklu. jęsli normalna miesiączka nie wystąpi zgłoś się do lekarza. prawdopodobnie da Ci środki na wywołanie okresu i wyregulowanie cyklu. co do drugiego pytania to przy względnie prawidłowy użyciu prezerwatywy zachodzi 3 na 100 kobiet(dane wzglednie wiarygodne). jeśli jednak jestes nieufna możesz wyeliminowac to ryzyko dodatkowo stosujac na ten czas srodki plemnikobójcze. dostępne bez recepyt i nie szkodza organizmowi kobiety:) perseik >>>nic sie nie stało:) gorzej by było gdybys wzięła kilka dni za poxno. bierz dalej i skoncz tak jak sama pisałaś o jeden dzień wczesniej. skutecznośc jest zachowana na 100%:) 17stka >>>oczywiście że nie ma powodów:)jeśli prezerwatywa zosatał prawidłowo uzyta naparwde wszytsko jest ok:) dni cyklu nie mają się nijak do skuteczności prezerwatyw..... wg wskaźnika Pearla przy prawidlowy uzyciu prezerwatyw zachodzą 3 na 100 kobiet jednak nalezy podchodzic do tego sceptycznie. wskaźnik obejmuje prawidłowe użycie jednak z pewnym przymróżeniem oka.istanieja pewne rozbiezności w danych podanych przez Pearla. w rzeczywistośi skutecznośc danej metody zalezy tylko i wyłacznie od stopnia zdyscyplinowania...pilnowania przez obu partnerów że dana metoda została zastosowana prawidłowo....poza tym wiadomo że plemniki nie przegryza sie przez lateks:) nie można zajść jesli wytrysk nastąpił do gumki. po prostu nie ma szans...dlatego nie ma tez powodów do zmartwień. mro-wka >>>>oczywiście że jestes:) do 15-20 godzin po wystapineiu okresu mozesz to wszytsko traktować jako pierwszy dzień. tabletki bedą skuteczne!nie ma obawy. EwElInA P >>>>okres moze wystąpić zarówno pierwszego jak i siódego dnia dlatego nie martw się. jesli brałas tabletki regularnie i nie zrobiłaś nic co mogłoby obnizyc skuteczność nie zaszłoaś w ciąże. poza tym bierzesz pigulki 5 miesięcy....po takim czasie BARDZO często następuje przesunięcie dotychczasowego \"dnia\" w którym dostawałaś okres....oczywiście plamienie może tez nie wystąpić. na skutek roznych czynników. zdarza się to jednak w większości przyapdków przy pierwszych opakowaniach....nie ma się co martwić na zapas. mozesz miec obawy dopiero gdy plamienie nie pojawi sie drugi raz z rzedu. do tego czasu wszytsko mieści sie w granicach normy:) zarówno okres przedwczesny jak i jego brak w siedmidnoiwej przerwie Ankaa_20latekkk >>>w dni płodne(powiedzmy w owulacje) sluz jest przezroczysty i jest go duzo. w dni niepłodne jest sucho bądx też gdy bierzesz tabletki śluzu może byc sporo ale jest gęsty i biały (biały=niepłodny).oczywiście gdy łykasz pigułki sluz może nasladować ten naturalny ale to tylko złudzenie;) taka jak ty >>>>>>byłaś. to ze wymiotowałas wtedy tez nie miało raczej za dużego znaczenia bo nawet jesli tabletka nie wchłonęła się całkowiecie to czesciowo na pewno więc podejrzewam że i tak Cie zabezpieczała...ale dobrze że uważałaś. godne pochwały:) poza tym ostatnia czy przedostania tabletka z opakowania jest średnio ważna. byłas zabezpieczona po tej przerwie na pewno moja droga:) lejdi >>>>skuteczność jest zachwana. przy pierwszym opakowaniu to normalne że wystepuje takie plamienie...ja dla przykładu przy pierwszym opakowaniu swoich tabletek miałam okres a następnie plamienie przez cały miesiąc.....jeśli plamienie nie ustanie do drugiego opakowania zgłoś się do lekarza bo prawdopodobnie te tabletki nie są dla Ciebie(co oczywiście nie ma wpływu na skuteczność). uwazam jednak że niedługo wszytsko sie unormuje...orgaznim musi zareagowac jakos na te zmiany jakie wprowadziłas w gospodarce hormonalnej. niektóre dziewczyny reaguja gorzej:) miejmy nadzijee ze u Ciebie skonczy sie tylko na poplamianiu:) tak się pytam>>>>harmonet sa niskohormonalne. bardzo dobre tabletki. jedne z lepszych. ciles są dużo silniejsze.....co do witamin to mozesz brać jakie chcesz:) tabletki nie wpływaja na Twoje zdrowie w taki sposób że aby temu wpływowi zapobiec powinnas brać jakieś witaminy:) na reszte pytań odpowiem jutro:) pozdrawiam🌻

Gość jula*******
Mam pytanko,jeżeli możecie mi powiedzieć,jakie mogą być objawy ciąży-dodam,że zażywam tabletki antykoncepcyjne. Mam własnie ostanio pewne podejrzenia co do tego,ale może coś sobie uroiłam Może to powodują tabletki,sama nie wiem- mam jakiś dziwny śluz, ciągle jestem głoda, wiecznie chce mi się spać, ciągle boli mnie biust i ogółem taka jakoś dziwnie się czuję

Gość ona12345
Witam. Chce zrezygnowac z tabletek, poniewaz od kilku m-cy nie mam ochoty na sex, mysle ze to przez tabletki. Skoro kochamy sie 3-4 razy w m-cu nie ma sensu brania tabletek. Chcielismy zabezpieczac sie z chlopakiem prezerwatywami, jednak mam watpliowsci bo slyszalam ze czesto pekaja. Chce do tego uzywac jeszcze jakiegos zabezpieczenia. Jakie to by moglo byc? i jeszcze jedno, czy srodki plemnikobojcze by byly odpowiedni i gdzie najlepiej je kupowac ??

Gość Kindziaaa
Mam pytanko!! Niecały miesiąc temu odstawiłam tabletki która brałam przez 2 lata. Po jakim czasie od odstawienia pojawi sie pierwsza miesiączka??? Czy mniej wiecej w terminie w jakim powinna sie pojawić przy braniu tabletek czy może sie to przedłużyc i jezeli tak to o ile??? Bardzo prosze o odpowiedz bo troszke sie tym niepokoje. Pozdrawiam

Martyna Pikulska ----> dlaczego nie odpowiedziałas na moje pytanie???

Mercilon hmmm>>>każda tabletka szkodzi w jakis sposób. nawet polopiryna:) jednak mercilon to lek niskohoronalny. nie bedzie miał wpływu na poxniejszy plod. kiedy zdecydujesz się na dziecko wystarczy parę miesięcy wstecz odstawic tabletki. płodność powraca, cykl sie normuje a dziecko jest jak najbardziej zdrowe:)nie ma obawy.... Maggie2006 >>>>niektóre kobiety czują sie w pełni zabezpieczona właśnie juz po tej pierwszej tabletece. ulotki nie kłamią:)naparwde możecie im dziewczyny wierzyć. jeśli wezmiecie tabletka pierwszego dnia okresu naparwde nie ma powodów do obaw. nie dość że i tak jestescie niepłodne gdyż w pierwszy dzień miesiączki nie można zajść w ciąże to dodatkowo tabletka i tak wpływa na blokowanie drogi plemnikom przez zagęszczenie sluzu. jesteście więc podwójnie bezpieczne. niektóre kobiety kochaja sie dopiero po piątej czy siódmej pigułce, jednak nie ma takiej potrzeby. zabezpieczenie jest pełne od pierwszej:) misiaczkowa >>>>>wiadomo ze po porodzie powinnaś zrezygnować z metod naturalnych:) gdyż nie są one skuteczne ze względu na wiecznie przesuwajaca się owulację....teoretycznie powinnas tez zrezygnować z tabletek, przynajmniej na okres karmienia...proponuje spróbowania z cerazette.na pewno słyszałas o tej pigułce.mało hormonów. moze byc troche niewygodna ze wzgledu na nieregularne plamienia i koniecznosć super regularnego brania jednak najwazniejsze że jest rownie skuteczna jak leki zawierające estrogen:) a co najwazniesze nie szkodzi ani Tobie ani dziecku karmionym Twoim mlekiem....oczywiście występuja skutki uboczne niekkiedy.....jednak jesli nie jestes przekonana do spirali nie widzę innego rozwiązania na razie. no chyba że rozwiązanie to najbardziej oczywiste czyli prezerwatywa + środek plemnikobójczy, glubulka, pianka. co więcej moge rzec.....wkładka domaciczna prawidłowo załozona jest skuteczna i bezpieczna. nie powinnaś sie uprzedzac tylko na podstawie pogłosek. naparwde kobiety w większości są zadowoolone. jednak nie namaiwam Cię:) kazda metoda ma plusy i minusy. po prostu nie nalezy się z góry zniechęcac:) tak czy inaczej ja polecam na razie cerazette a poxniej pomyślimy:P lady_in_red21 >>>>nie zaszłaś:) jesli wystąpiło krwawienie. gdybyś była w ciaży nie było by plamienia w przerwie!!!teoretyczie cipronex mogł osłabic działanie tabltek jednak nie musiał. poza tym \"osłabienie działania\" nie oznacza że skutecznosc tabletek spada do zera. po prosu że działanie ich jest mniejsze jednak bardzo czesto nadal wystarczajace by zapobiec ciaży. tygdodniowe branie antybiotyku nie mogło Ci tak od razu przywrócić owulacji:) następnym razem zabezpieczaj się dla pewnosci a tym razem nie martw się bo skoro było krwawienie - na 100% nie ma ciązy. lula lu >>>>>mozesz brać bardzo słabe tabletki jak novynette i wclae się to nie wiąże z truciem. wiem że niketóre osoby są uprzedzone ale to wcale nie jest prawda że biorąc tabletki jakoś specjalnie zatruwasz organizm. te najsłabsze pigułki maja niekiedy zerowy wpływ na organzim nawet przy długotrwałym braniu. skoro nie chcesz się jak mowisz truć na zapas to tym bardziej odpada spirala(zwłaszcza że nie jest zalecana kobietom które nie rodziły), srodki plemnikóbojcze to też za mało, najlepiej stosowac je z prezerwatywa i nie są specjalnie wygodne. myślę że niskohormonalne tabletki antykoncepcyjne to dla ciebie dobre rozwiazanie. nie musisz ich brać co do godziny. nic sie nie stanie jeśli jednego dnia wezmiesz o 22 a drugiego o pierwszej w nocy, nie ma na nie wpływu to jak się odzywiasz. to ze palisz moze zwiekszyc ryzyko zakrzepicy lecz jeśli jestes osobą młoda ryzyko jest minimalne. wystarczy że dla pewności wykonuwałabyś co jakiś czas badania na krzepliwość. nic takiego. no nie wiem....jak dla mnie to dobre roziązanie ale wybor nalezy do Ciebie. Ankaa_20latekkk >>>>jesli masz cykle regularne (mimo ze takie długie) to nie widze problemu w obliczeniu:) tyle że musisz mieć pewnosc że cykle sa regularnie. nie wysarczy że dwa miesiące miałaś 37 dni....musi to trwac długo:) nie wystracza tez obliczenie....musiszz takze prowadzić obserwacje sluzu co wbrew pozorom nie jest takie trudne:)oraz dokonywac pomiarów temperatury. niektórzy mogą Ci powiedzieć że masz owulację 14 dni przed planowana miesiączką jednak nie jest to regułą. u Ciebie moze wystąpic dnia powiedzmy 12 albo 17 po okresie....zazwyczaj jest tak ze owulacj wsystepuje w połowie cyklu i dni płodne są około trzech dni przed i trzy dni po owulacji. tu masz stronę na której mozesz sobie to obliczyć http://www.poradnia.pl/rozmaitosci/fert.html jednak nie ufaj tym informacja na 100%. badaj temperature: zazwyczaj podnosi się ona zaraz po owulacj. obserwuj śluz: gdy jestes płodna jest on przejrzysty, rozciągliwy. eli-1>>>>jeśli jakis lekarz stwierdził że przerwy sie nie robi to musił postaradc zmysły:) oczywiście ze mozesz nie robic przerwy jednak według mnie jest ona wskazana. w trosce o Twoje zdrowie a takze w trosce o ewentualne przyszłe dziecko:). rozumiem czym mogli sie kierowac ginekolodzy...tym ze takie drastyczne zmieny hormonalne nie są dobre...jednak wg mnie gorsze jest dłotrwałe wprowadzanie do organizzmu hormonów i nie kontrolowanie przebiegu tej czynności. wiadomo ze przerwa moze bedzie Cie kosztowac skutki uboczne. jeśli wczesniej piersi na skutek gromadzenia wody w organizmie się powiekszyły, teraz mogą zmaleć. najczestszym skutkiem ubocznym jest rozregulowanie cyklu. przerwe robi sie przede wszytskim dlatego aby sprawdzic czy powróc Twoja płodność. jest to bardzo wazne zwłaszcza w przypadku kobiet które pragna mieć w przyszłości dzieci. osobiści zalecam przerwę półroczna. aby organizm powrócił do normalnego stanu. jesli w tym czasie cykl bedzie regularny a wyniki badan nie wskażą że tak długie branie tabletek wywołało w organzimie nieporządane zmiany oczywiscie mozna powrócic do brania. 1a234>>>>pytania nie są głupie lecz zrozumiałe:) normalna, nawet rzadsza kupa nie jest zagrożeniem dla tabletek. biegunka występuje wtedy gdy Cie doszczetnie przeczyszcza i to nie raz ale kilka rayz na dobe. wtedy występuje zagrożenie dla skuteczności tabletek. jesli u Ciebie jest to po prostu rzadszy stolec to nie powinno obnizac skutecznosci pigułek. jesli występuje ok 2 godziny po wzięciu to tabletka nie dosć że się czesciowo wchłonie to nie zalega przeciez w jelicie:) a to własnie jelita oczyszczają się gdy robisz kupę. może spróbuj brać tabletkę wcześniej np o 9 czy zaraz po przebudzeniu. taka zmienia godziny w żadnym rzie nie obniży skuteczności a przynajmniej zbadasz czy Twoje \"rozwolnienie\" ma zwiazek z tabletkami;)

eli-1>>>>jeśli jakis lekarz stwierdził że przerwy sie nie robi to musił postaradc zmysły:) oczywiście ze mozesz nie robic przerwy jednak według mnie jest ona wskazana. w trosce o Twoje zdrowie a takze w trosce o ewentualne przyszłe dziecko:). rozumiem czym mogli sie kierowac ginekolodzy...tym ze takie drastyczne zmieny hormonalne nie są dobre...jednak wg mnie gorsze jest dłotrwałe wprowadzanie do organizzmu hormonów i nie kontrolowanie przebiegu tej czynności. wiadomo ze przerwa moze bedzie Cie kosztowac skutki uboczne. jeśli wczesniej piersi na skutek gromadzenia wody w organizmie się powiekszyły, teraz mogą zmaleć. najczestszym skutkiem ubocznym jest rozregulowanie cyklu. przerwe robi sie przede wszytskim dlatego aby sprawdzic czy powróc Twoja płodność. jest to bardzo wazne zwłaszcza w przypadku kobiet które pragna mieć w przyszłości dzieci. osobiści zalecam przerwę półroczna. aby organizm powrócił do normalnego stanu. jesli w tym czasie cykl bedzie regularny a wyniki badan nie wskażą że tak długie branie tabletek wywołało w organzimie nieporządane zmiany oczywiscie mozna powrócic do brania. 1a234>>>>pytania nie są głupie lecz zrozumiałe:) normalna, nawet rzadsza kupa nie jest zagrożeniem dla tabletek. biegunka występuje wtedy gdy Cie doszczetnie przeczyszcza i to nie raz ale kilka rayz na dobe. wtedy występuje zagrożenie dla skuteczności tabletek. jesli u Ciebie jest to po prostu rzadszy stolec to nie powinno obnizac skutecznosci pigułek. jesli występuje ok 2 godziny po wzięciu to tabletka nie dosć że się czesciowo wchłonie to nie zalega przeciez w jelicie:) a to własnie jelita oczyszczają się gdy robisz kupę. może spróbuj brać tabletkę wcześniej np o 9 czy zaraz po przebudzeniu. taka zmienia godziny w żadnym rzie nie obniży skuteczności a przynajmniej zbadasz czy Twoje \"rozwolnienie\" ma zwiazek z tabletkami;)

Gość to tylko ja ....
do Martyny: kilka pytan 1. czy 3 krwawienia z odst. gwarantyja, ze nie jestem w ciazy? ew. zaplodnienie pod koniec maja 2. czy norma jest, ze jesli po przerwie zaczelam brac tabletki okres mi sie skonczyl po jednym dniu? bylo plamienie, wiec myslala, ze to juz czas na tabletke a potem nic, az do krwawienia z odst. 3. ginekolog na 100 % wykryje ciaze w 3 miesiacu usg dopoch.

lady13 >>>>po kilku miesiacach brania pigułek okres czesto przesuwa się o dzień czy dwa od dnia w którym występował dotychczas. nie ma powodów do zmartwień. ja dla przykłądu też nie dostaje zawsze w ten sam dzień.gdybyś była w ciązy moja droga plamienie by zwyczajnie nie wystapiło. jak chcesz zrob test. mozesz być pewna w 6 dni po zapłodnieniu jeśli jest zrobiony z porannego moczu. jednak ja uważam ze nie powodów by od razu sięgać po niego:) najwazniejsze że wystąpiło plamienie. nie ma znaczenia czy w pierwszy czy siódmy dzień.niekiedy nawet brak krwawienia w przerwie nie oznacza ciąży. naparwde nie wpadałaś:) moniak >>>>pomyliłaś chyba mercilon z micrgynonem:) mercilon to jedne z najsłabszych. zawartośc estrogenu i progestagenu taka jak przy novynette. natomiast micro maja zawartośc tych hormonów taką jak stediril. jakie teraz masz tabletki micro czy mercilon? jeśli micro to bardzo prawdopodobne ze skoro przy stedirilu czułaś się dobrze to i teraz bedzie ok. jednak musisz wziąc pod uwagę że tabletki zawieraja jeszcze gro innych hormonów i ich skład mimo podobnych ilosci esrto i progesto jest inny. to te inne hormony decyduja o skutkach ubocznych. no ale nie ma się co martwić na zapas...poza tym wypadanie włosów na bank nie wystąpi:) jeśli zobaczysz że tyjesz czy libido spada po prostu zmienisz tabletki i po kłopocie...zreszta nie sądze zebys czuła się po nich źle jeśli brałaś strediril:) jeśli natomiast bierzesz mercilon to ryzyko skutów ubocznych moze być większe bo dawka hormonów może się okazac dla Ciebie za mała. ale nie musi:) Nieznajomaaa>>>> nie ma dobrych czy niedobrych tabletek a jedynie te dobrze działajace na nasze samopoczucie i te działajace gorzej:) tak czy inaczej miesięczna \"kuracja\" tabletkami w granicach 6-40 złotych, a plastrami około 60-70 zł. co do drugiego pytania to zalezy co cenisz sobie bardziej. obie metody mniej wiecej tak samo skutecznie z tym że : plastry mniej szkodzą na watrobe, nie musisz pamiętac o regularnym braniu....z drugiej strony jednak czesto się brudzą, moga wygladać nieestetycznie, niekiedy się odklejają, nie mozna przesadzac z zamaczaniem ich. decyzja co jest lepsze nalezy wiec do Ciebie. jesli chodzi o skutecznośc to i to jest tak samo dobre. jesli chodzi o skutki uboczne obie metody mogą je wywoływać. veraa >>>> niektórzy ginekolodzy twierdz ze lepiej nie robic przerwy bo takie czeste zmieny w poziomie hormonów nie są dobre. jest to po czesci prawdą jednak niekiedy przerwa jest konieczna.poza tym nikt tu nie mowi o robieniu przerwy co kilka miesęcy i ciagłe ingerowanie w gospodarkę hormonalna a jedynie o jednorazowej przerwie. naparwde możesz ją robic bez obaw.przy okazji przekonasz się czy cykl Ci się unormuje a co za tym idzie czy tabletki nie zakłociły Twej płodnosci. przerwa bedzie oczyszczająca i na pewno Ci nie zaszkodzi:)

Gość to tylko ja ....
a moje pytanka? z gory dziekuje i pozdrawiam :)

Gość lejdi
dziekuje ślicznie za odpowiedz na moje pytanka... na pewno nie tylko ja ale i wiekszosc dziewczyn bedacych na tym forum cieszy sie ze jest ktos taki jak pani Martyna... dziekujemy za dobre rady =*. a przy okazji jeszcze jedno pytanko ... czy to prawda ze alkohol nie ma wplywu na tabletki , a wlasciwie na ich dzialanie ? jezeli np wypijemy piwo godzine po wzieciu tabletek... piwo jak piwo ale co z mocniejszymi % ?

jula*******>>>to z pewnościa tabletki:) mnie boli biust prawie zawsze w połowie opakowania...czesto bywam troszkę ospała. poza tym co do objawów ciazy to wiekszośc z nich pojawia się dopiero kilka tygodni po zapłodnieniu.najwczesniejszm jest tkliwośc suktów, bol piersi jednak przy tablekach podobne bole są notoryczne...poza tym nie wpadłaś jeśli brałaś je reguarnie na 100%. co do śluzu to gdy bierzesz tableki nie należy kierować się sluzem. czesto naśladuje on ten naturalny, czesto jest gęsty, biały, ciągnący się.....czesto tez występują infekcje które rownież wpływają na jego kolor i intensywność występowania. to jak się czujesz to prawie na pewno skutek tabletek. nie martw się. jeśli to się nasili to bardzo możlwie że pownnas zmienic tabletki. ona12345 >>>>>środki plemnikobojcze, glubulki to dobre rozwiązanie jeśli chcesz stosować prezerwatywy. dostepne w aptece bez recepty. Kindziaaa >>>>>nie ma reguły. jeśli okres wystąpi szybko to dobrze. to znaczy że cykl szybko się reguluje i płodnosć jest w normie. istnieje jednak szansa że plodność a co za tym idzie owulacja, czy okres nie powróci przez pare miesiecy(czasami niestety tak sie zdarza). to normlane jesli miesiączka wystapi poźniej. nie ma powodow do obaw. jeśli nie pojawi się znacznie dłużej idx do lekarza po leki na jej wywołanie i nie denerwuj się:) wszytsko się unormuje predzej czy poxniej. trzeba czekac. to tylko ja .... >>>>>>> 1. oczywiście:) jesli krwawienie było dopowiednio obfite a nie powiedzmy w postaci leciutkiego plamienia po 1-2 dni. 2.możliwe że to wcale nie było okres lecz plamienie poprzedzajace miesiączkę.rozmueim że chodzi Ci o to że zrobiłaś przerwę w barniu tabletek a po tej przerwie zaczęłaś na nowo brać tabletki poczynając od pierwszego dnia okresu?? jeśli tak to własnie możlwie że wzięlaś tabletkę za wcześnie. tzn. zanim wystapił okres właściwy.nic się nie stało... nie jest to normą że normalny okres nie wystąpił, ale skoro wystąpiło poxniej już normlanie plamienie z odstawienia wszytsko jest w porządku.najwyraxniej tabletki wstrzymały Twoj okres właściwy gdy wzięłas tabletkę za wczesnie. następnym razem o ile takowy się wydarzy:) nie bierz tabletki w czasie tego lekkiego plamienia. bardzo czesto normalna miesiączka pojawiaj się 2-3 dni po nim. 3. usg powinno wykryc ciąże 3 miesięczna jednak nie jest to pewne na 100%.zawsze zdarzają się wyjatki.... w tym miesiacu jednak możesz na 100% zaufac testowi.

biore mercilon, nie pomyliłam. on me 0.10 mniej estrogenu, a zmieniłam dlatego zeby mi sie uporządkowało to co zepsuł stediril bo źle zaczęłam go brac.

lejdi >>>>dziękuje za miłe słowa:) wiadomo że żadnych leków nie nalezy przykładowo popijać alkoholem, jednak wypicie nawet kilku piwek po przyjeciu tabletki nie zmniejsza jej skutecznosci o ile nie wymiotujesz.to mit. alkohol nie spowoduje przywrócenia płodnosic przecież:) to samo tyczy się mocniejszych trunków. nie nalezy tabletki popijać jednak pić alkohol oczywiście można. dla pewnosci powinno się zachować ten 1-2 godzinny dystans, jednak nic się nie stanie jesli się go nie zachowa. tabletki są za silne by ich działanie osłabic w taki sposób.