Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna Pikulska

chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące antykoncepcji

Polecane posty

a ja mam takie pytanie. Jak to jest z tymi tabletkami anty.podobno maja 98% pewnosci. To co miesci sie w tych 2 %? To sa te babki co braly nieregularnie, zapominaly itp? czyto te, co zazywaly tak jak trzeba ale no... zdazylo sie i juz? prosze o odpowiedz

Gość anabelll
witam serdecznie ja mam pytanie typu " wiem, co powinnam zrobic, ale i tak zapytam" bralam kilka lat tabletki antykoncepcyjne, przestalam miesiac temu, w tym czasie ok 18 lub 19 dzien cyklu mialam stosunek przerywany bez zabezpieczenia, czy moj organizm jest tak nafaszerowany anykoncepcyjnymi srodkami ze moge byc pewna? test robie w przyszlym tyg jednak wolalabym, zeby uspokoila mnie Pani do tej pory nie mam miesiaczki, chociaz zgodnie z cyklem miec juz powinnam, wiem jednak ze po odstawienu tabletek roregulowalo sie wszystko w caly swiat... dziekuje z gory za odp

Gość zaniepokojona..
Oj ja jestem teraz w troche ciezkiej sytuacji i prosze o rade.Ostatnia tabletke (Diane 35) wzielam w poniedzialek a jeszcze we wtorek kochalam sie zmoim facetem.Tabletke musze wziac we wtorek a okazuje sie,ze nie ma mojego ginekologa i nie mam skad recepty wziac a przez weekend nic nie zalatwie.Czy jezeli zrobie miesieczna przerwe to mozliwosc zajscia w ciaze jest duza???

Gość eli-1
Witam!!! JA mam pytanie, mam 25 lat i tabletki biore juz 8 lat. W tym czasie nie miałam żadnej przerwy i raz miałam robione próby wątrobowe. Obecnie biore noynette. Nigdy nie miałam żadnych negatywnych skutków - tzn na razie ich nie odczuwam. Proszę o rade czy powinnam odstawic je na jakis czas. W sumie to boje sie jak zareaguje mój organizm

Gość eli-1
Myslę o odstawieniu bo tyle ostatnio sie naczytałam o szkodliwości tabletek. Jednak objawów rzadnych nie odczuwam. zaznaczam że dzizdiusia planuje z mężem gdzieś za 2 lata. Oczywiście lekarz mnie uspokaja i twierdzi że wszystko ok. Proszę o rade please

Gość eli-1
Dziękuję z góry za odpowiedz i pozdrawiam

Gość ENIRO
Martyna Pikulska ... przez ponad 2 lata bralam Cilest ... odstawilam je 4.sierpnia. Na miesiac, chce sprawdzic czy bede miala moja miesiaczke bez hormonow. Teraz mama 3 pytania ... 1) Jak szybko mozna zajsc w ciaze po odstawieniu pigulek? 2) Czy sa jakies pigulki co nie bede mi zmniejszac libido? Czemu one to robia? Biorac Cilest moja ochota na seks zmniejszyla sie maksymalnie ... teraz po ich odstawieniu mam ochote sie kochac non stop. Z gory dzieki.

Gość Nie wiem a chcę222
Jaka antykoncepcja dla sercowca który przyjmuje leki na nadciśnienie płucne w sercu??? Tabletki ale jakie czy plastry i czy bedą działać??

Gość eli-1
A może powinnam przerzucic się na plasterki. Tak w ogóle to boje się jak mój organizm zachowa sie po odstawieniu tabletek: cera, piersi. Tym bardziej że teraz czuje sie dobrze.

Martyno,wczoraj lekarz zapisał mi tabletki anty Diane 35,ze wzgledu na obfite i bolesne miesiaczki,problem w tym ze naczytałam się,ze jest to lek szkodliwy,niszczy wątrobę,powoduje raka,może spowodować zawał,udar,zator,-teraz strasznie boje sie ,poza tym wyczytałam,ze nie są one polecane palaczkom,a ja palę 2 papierosy dziennie,mozesz cos doradzić?:( dziekuje

Gość Ankaa_20latekkk
Chciałam spytać czy w cyklach 37 38 dniowych można kochać sie w ostatni piąty dzień okresu i jeden dzien po okresie ???? czy są to bezpieczne dni? dni niepłodne???? bo wiem ze w cyklach krótkich nawet w okresie można zajść w ciąże jak to jest ????

Gość dieta odtruwajaca
chcialm zapytac czy ktos z tu obecnych stosowal tabletki atykoncepcyjne podczas diety i obnizylo to jkos ich skutecznosc?? chce przeprowadzic diete odtruwajaca warzywno-owocowa przez 3 tyg. ale ne wiem czy to jakos nie obnizy skutecznosci tabletek..pozdrwaiam cieplutko:* PS. chodzi mi takzze o to czy duzoilosc witaminy Crazem ze stosowaniem tabletek anty niezepsuje watroby

Gość sonka2
Martynko dzięki serdeczne za odpowiedź. A jeśli zdecydowałabym się na plasterki to czy moja nadwaga nie obnkiżyła by ich skuteczności mam 34 lata, 164cm wzrostu i ważę 80kg Pozddrawiam":))

Własnie przepisano mi tabltki antykonc. Harmonet. Wiem, że powinnam brać j od pierwszego dnia miesiączki, ale czy gdy moja wydzielina z pochwy zmieni kolor już na różowy, ale jeszcze nie bdzie potrzeby zakładania tamponu, to czy powinnam już wziąść tabletkę i potraktować to jako pierwszy, lekki dzień okresu??? Błagam o szybką odpowiedź...

mam pytanie....biore tabletki juz od 3.5 roku...sa to od poczatku-harmonet, microgynon, steridil, yasmin.... teraz znowu chciałabym przejść na harmonet bo chyba najlpiej je tolerowałam:) czy nie ma przeciwskazań?no bo wiem ze harmonet sa niskodawkowe... dodam tylko ze po microgynonie, steridilu czulam się raczej źle...

moze tutaj mi ktos pomoze. biore hormony tarczycy - eltroxin 100- i zastanawiam sie jaki to ma wplyw na tabletki antykocepcyjne. do ginekologa pojde dopiero na poczatu wrzesnia. czy to ma wplyw na skutecznosc tabletek antykocepcyjnych (novenette) czy odwrotnie?

Gość NieZnajdąMnie
dziekuje bardzo za odpowiedz :) i tak zaczelam brac to wybrakowane opakowanie bez robienia przerwy, gdyz postanowilam nie psuc sobie konca wakacji okresem ;) jeszcze raz wielkie dzieki; milo ze jest ktos, kto potrafi tu fachowo doradzic nie czerpiac z tego zadnych korzysci, oby tak dalej. btw, moglabys podac adres tego serwisu ktory wspoltworzysz?

Żaaba >>>>wg wskażnika Pearla tabletki mają 0,1. co oznacza że przy zgodnym z ulotka stosowaniu tabletek na 100 zachodzi w ciąże 0,1 kobiety:P czyli powiedzmy jedna na 1000...to bardzo mało!!!!! w przypadku gdy kobiety nie stosują się do wszystkich zaleceń ta liczba zwiększa się do 6 kobiet na 100 co w sumie tez nie jest wiele skoro dla porównania przy złym stosowaniu srodków plemnikobojczym wskażnik wynosi 26 kobiet na 100:/... anabelll >>>>> bardzo czesto jest tak że przy długotrwałym barniu tablatek owulacja nie występuje kilka miesięcy...trudno zajść w ciaże. prawie nigdy nie ma tak że po kilku dniach od razu pojawia się jajeczkowanie dlatego tak trudno wpaść gdy zpowiedzmy zapomni się jedej czy dwóch tabletek(oczywiście cały czas mówimy o dłgotrwałym braniu)....jednak nie jest to regułą. nie wiem jak było u Ciebie...niestety.nie raz jest się płodnym dość szybko...czy twoj stosunek był z wytryskiem do środka? jeśli do tej pory nie masz miesiączki może to być objaw nie wystapienia jeszcze owulacji a co za tym idzie brak krwawienia...ale moze być tez objaw wiesz czego. ryzyko nie jest wielkie ale jednak jest.:( zaniepokojona.. >>>> zalezy ile czasu brałas diane. jednak radziłabym nie kombinowac i się zabezpieczać. nie ma co ryzykować. to tylko miesiąc. szybko przeleci. eli-1>>>>liczba osiem mnie przeraza....rozumiem ze nie miałas zadnych skutków ubocznych ale tabletek wrecz nie wolno brac tyle czasu. novynette sa bardzo słabe i z pewnoscią nie ingerują znacznie w Twoj organizm jednak osiem lat to i tak za duzo. rozumiem że się boisz ale przerwa jest konieczna! organizm może zareagowac róznie jednak nie martw się....bedziesz miala najwyżej przez jakis czas problemy z zajściem w ciaże, rozregulowane cykle, plamienia, bole głowy, mdłości....wszystko co moze wiazać się ze zmiana w gospodarce hormonalnej czy to na plus czy na minus...jednak wszytsko powinno wrócić do normy po jakims czasie. tabletki powoduja odwracalną niepłodność. wszytsko bedzie ok, tylko zrób przerwe moja droga. daj organizmowi odpocząć. na resztę pytań obiecuje odpowiedzieć jutro bo niestety na dzis musze kończyć:) tak więc milego wieczoru dziewczyny i do jutra

Gość Liwia007
mam pytanie czy moge zaczac brac cilest jesli jeszcze nie wystapilo krwawienie? chce szybciej zaczac bo zalezy mi na czasie...moj facet robi bunt na gumki! czy cos stanie sie jesli zaczne przed wystapieniem kawienia bo jesli tabsy beda tak samo skuteczne to sprubuje

Gość Liwia007
mam pytanie czy moge zaczac brac cilest jesli jeszcze nie wystapilo krwawienie? chce szybciej zaczac bo zalezy mi na czasie...moj facet robi bunt na gumki! czy cos stanie sie jesli zaczne przed wystapieniem kawienia bo jesli tabsy beda tak samo skuteczne to sprubuje

Witam! W przerwie między kolejnymi opakowaniami brałam antybiotyk. Zabezpieczalam sie więc dodatkowo prezerwatywą przez cały ten cykl, wydaje mi się , że było ok ale nie sprawdzałam. Obecnie mój śluz rózni się od tego jaki mam zazwyczaj przy tabletkach. Dzisiaj na 4 dni przed planowanym okresem zauważyłam w nim paski krwi. Czy może oznaczać to, że jednak prezerwatywy zawiodły? LUb następującą właśnie owulacje, a co za tym idzie opóźnienie okresu? Dzięki za odpowiedź

Krwawienie z odstawienia nie pojawiło się... Czy to możliwe, że przy braniu tabletek już ponad miesiąc zaszłam jednak w ciąże????

Gość Anulala
CO do wypowiedzi liwii007..mam dokładnie ten sam problem! chciałabym już zacząć ale okres mam dostać dopiero za jakiś czas,czy tak można ze wezme tabletke jeszcze przed miesiączką?

ENIRO >>>> 1)zalezy d kobiety, od tego jak długo brała tabletki oraz od ich zawartosci hormonów. czesto przy długotrwałym braniu płodnośc nie powraca kilka miesięcy...czasmi pojawia się już po paru tygodniach. w Twoim przypadku może to trwać troche dłużej. wiadomo że owulacja nie występuje od razu jak odłozysz tabletki. dlatego tak trudno o wpadkę gdy zapomnisz 1,2 tabletek. 2) nie ma reguły. zawsze znajdą się kobiety które biorąc dane pigułki skarżą się na spadek libido. wszysstkie tabletki mogą to powodować. są kobiety które biorąc tabletki odczuwają wrecz wzrost libido. dzije się to zapewne na skutek tego że są bardziej rozluźnione biorąc tabletki, bardziej pewne, nie odczuwają przed miesiączkowego napięcia. spadek libido może byc wywołany chocby dolegliwościami które towarzysza tabletkom - bolami głowy, sennością, mdłościami, zaburzeniem normalnego cyklu. libido może spaść także na skutek zaburzeń hormonalnych takich jak zmiany poziomu estrogenów czy wzrostem poziomu prolaktyny... spadek libido jest to jeden ze skutków ubocznych tabletek. te tabletki powodowały go u Ciebie a byc może przy innych popęd wzrośnie. musisz próbować:) Nie wiem a chcę222 >>>>ojej trudno powiedziec. z tego co wiem w przypadku chrób układu sercowo-naczyniowego stosowanie kazdej z metod antykoncepcji hormonalnej jest wybitnie niewskazane! a nawet jeśli byś się zdecydowała obawiam się ze te leki mogłby znacznie osłabić działanie tabletek czy plasterków. myślę że powinnaś stosowac jakies niehormonalne metody antykoncepcji(prezerwatywa, pianka plemnikobojcza, gąbka dopochwowa). jednak nie jestem lekarzem....zobacz na ulotce Twoich leków czy sa jakieś interakcjie z tabletkami anty a następnie zgłos się do ginekologa. moją opinię na ten temat znasz.pozdrawiam ciepło Karolcia. >>>>jeśli Twoim problemem sa jedynie obfite i bolesne miesiączki to nie musisz od razu sięgać po diane. praktycznie każde nawet te słabe dobrze dobrane tabletki antykoncepcyjne niweluja problemy związane z okresem. uwazam że powinnaś sięgnąć po cos słabszego. zwłaszcza że diane nie leczy problemów a jednynie zalecza. co do chorób które wymieniłaś to może je powowdowac wiele leków:) krótkotrwałe branie diane nie wywołaoby u Ciebie od razu raka:) są to profilaktycznie wymienione ostrzezenia które trzeba mieć na uwadze jednak sa to przyadki zdarzające się wybitnie rzadko. tabletkie to fakt zwiększją ryzyko powstawania niektórych chorób jednak takie ryzyko wiąże się ze wszystkim. tabletki nie spowodują u Ciebie tych schorzen.....trzeba się po prostu liczyć z minimalnym ale jednak istabiejącym zwiększonym ryzykiem że te choroby kiedyś tam moga wystąpić. co do papierosów to na ultkach wszytskich tablatek pisze że kobiety po 35 roku zycia nie powoinny palić i jednocześnie stosowac pigułek ze względu na zwiększone ryzyko wystapienia zakrzepicy. i znowu to ryzyko... nie jest powoedziane że jak bedziesz palic papierosy i brac tabletki to masz zagwarantowaną zakrzepicę. po prostu ryzyko się zwiększa....poza tym to się tyczy palaczy po 35 roku zycia a nie młodej dziewczyny palące 2 papieroski dziennie:) ja też popalam.to Ci nie zaszkodzi:) Ankaa_20latekkk >>>>jesli masz tak długie cykle a jednocześnie sa one regularne to faktycznie jestes bezpieczna podczas okresu. to fakt że gdy kobieta ma krótkie cykle to owulacja może wystąpić nawet podczas trwania miesiączki. dlatego tak szybko rozprzestrzeniła się plotka że dni niepłodne nie gwarantują praktycznje niepłodności. nikt nie bierze pod uwagę że te \"dni niepłodne\" podczas ktrych dana kobieta wpadła były u niej faktycznie plodnymi poniewaz miała nieregularnie, krótkie cykle. i kółko się zamyka. jeśli tak jak mowisz cykle masz długie i jak już pisałam (a to wazne!!! - regularne). możesz się kochać raczej bezpiecznie. z tym że ryzyko zawsze isatnieje. po prostu musisz mieć pewność ze w Twoiem przypadku dzień jest niepłodny. dieta odtruwajaca>>>>spokojnie:) dieta nie obnizy Ci skuteczności tabletek a na pewno nie dieta warzywno owocowa:) co innego gdybys stosowała przez 3 tygodnie dietę grejfrutową i popijała dziurawcem:P ja dla przykładu jestem wegatarianką i tez jem same warzywa, owoce, sotaecznie pieczywo....a tabletki stosuję od niepamiiętnych czsów:) przez 3 tyg z Twoja wątrobą nic się nie powinno stać. w razie gdybyś odczuwała jakies dolegliwości po prostu zrób sobie próby wątrobowe. w zasadzie zalecam je wszystkim dziewczynom biorącym tableteki. nie zaszkodzi się dowiedzieć w jakim satnie jest nasza wątroba. życzę powodzenia i wytrwałości:) sonka2 >>>>>jesli z Twoją nadwagą nie wiąże się nadciśnienie a co za tym idzie stosowanie leków które mogłby by mieć interakcje z tabletkami to spokojnie:) tusza kobiety nie ma wpływu na skutecznośc tabletek. Maggie2006 >>>>>> to co opisałas to tylko plamienie poprzedzające miesiączkę. własciy okres moze się poojawić nawet 2, 3 dni po tym plamieniu. i to własnie wtedy nalezy wziąć pigułkę.oczywiście u nietórych kobiet to \"słabe plamienia\" jest faktycznie dniem pierwszym jendak w tym przyapdku to plamienie by sie nasilało. nie wiem jak to jest u Ciebie. jak miałas wczesniej. czy podobne plamienie było pierwszego dnai a następnego juz było w miare obficie czy pojawiało się kilka dni przed okresem. bo jeśli kilak dni to tak jak mowie nalezy czekać do \"właściwego\" krwawienia a nie tego sugerującego zblizająca się miesiaczkę.

Gość aaaaaaaaaaa
czy tpo normaqlne ze przy przyjmowaniu yasmin okres skraca sie? zawsze mialam 4 dni teraz zaledwie dwa i to tylko takie delikate plamienie ani tego okresem nazwac nie mozna... niepokoje sie

Martyno dzieki;] Dodam ze te tabletki mialy tez zapobiegac rozrostowi endometrium,mialam z tego powodu lyzeczkowaną macice,ginekolog twierdzi ze tylko diane zapobiega rozrostowi endo,obfitym i bolesnym miesiaczkom oraz hamuje wypadanie wlosow,jesli chodzi o moj wiek to mam juz 36 latek,takze problem skutkow ubocznych dotyczy mnie postokroć :D :D

Gość nibi
Witam, dziś będę brała trzecią tabletkę Logestu. Poraz pierwszy biorę tabletki - po jakim czasie seks stanie się naprawdę bezpieczny? Czy mój organizm nie potrzebuje np. miesięcznego "przyzwyczajenia" się do tabletek? Dziękuuję serdecznie i pozdrawiam.