Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna Pikulska

chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące antykoncepcji

Polecane posty

lady13 >>>mam nadzieje ze 13 to nie Twoj wiek;) nie widze przeciwskazań. wrecz przeciwnie:) to wskazane by brać o ile orgaznim dorze tolaruje tabletki z jak najniższą dawką hormonów. harmonet to bardzo, bardzo dobre tabletki więc z tych co wymieniłas zdecydowanie placełabym te. nic dziwnego, że czułaś się źle po strdirilu i micro. to duża dawka. ....jest jednak inna kwestia. czy po tak długim braniu nie myślisz o przerwie? chocby polrocznej? ja bym proponowała ją zrobić +próby wątrobowe. nie zaszkodzi a naparwde może mieć zbawienny wpływ na Twoj organzim. lady_in_red21 >>> to raczej tabletki moga sparwić że skutek leczenie eltroxinem bedzie inny niż byś chciala. jednak nie jets to powiedziane. istnieje jednak jak zawsze ryzyko. z tym że novynette nalezą do jednych z najsłabszych tabletek .wątpie by miały aż taki wpływ. co do skutecznosci tabletek to jak czytam na ulotce eltroxinu nie ma zadnych przeciwksazań czyli skuteczność jak najbarzdiej zachowana. mogę jednie luzno spekulować że skoro ten lek zwieksza przeminę materii to tabletki mogą się jedynie trochę szybciej wchłaniać. tak czy inaczej uwazam ze nie ma powodów do obaw:) NieZnajdąMnie>>>> no niestety nie moge podać nazwy na forum. nie jestem uprawniona do dawania wam medycznych rad, robie to tylko tak po kolezeńsku;) właściwie w ogole nie powinno mnie tu być:) ale mogę ją podać komuś na gg jak się uprze bądź poprzez e mail. w ogole niedługo podam wam dziewczyny swoje gg zaraz gdy sobie utworze nowy numer. jesli bedziecie chcialy podyskutowac to zapraszam z tym że z normalnymi problemami to juz zwracajcie się to na forum bo tu zagladać bede pewnie czesciej:) Liwia007>>>> nie bedą skuteczne. warunkiem jest zayzycie w pierwszy dzień miesiączki. wtedy możesz się kochac bezpiecznie. ostatecznie w piaty dzień. wtedy lepiej się dodatkowo zabezpieczać przez kolejne 7 dni. jeśli twoj chłopak se buntuje to niestety musisz mu przetrzepać tyłek i powiedzieć że nie mozesz zmieniać sama ulotki i zaleceń ginekologa:) naparwde poczekaj do miesiaczki. wunderexxx >>>>nic nie obniza skuteczności tabletek jesli działo się to w przerwie. zadne biegunki, antybiotyki, wymioty. tabletki juz są w organizmie i antybiotyk nie przywróci Twojej płodności. śluz może się rożnić gdyz byłas chora, jestes osłabiona. może wdała się infekcja, jakies małe zapalenie. jestes na to bardzo podatna po antybiotyku. nawet gdybys nie stosowała tych gumek w przerwie nie wpadłabyś a co dopiero z prezerwatywa. wiec nie boj się, nie ma żadnej owulacji. to ze bralas wtedy antybiotyk nie obnizylo skutecznosci. nie wiem skad u Cibie to lekkie plamienie. mi to wyglada na infekcję. jeśli nie masz innych objawów a okres w przerwie wystapi normalnie nie masz się czym martwić. dzidunia >>>>czasami się nie pojawia, zwłaszcza gdy bierzesz silniejsze tabletki. jeśli było to pierwsze opakowanie i robiłaś wszystko jak nalezy na 100% nie zaszłaś. brak okresu w przerwie występuje jak już prawie zawsze włąsnie przy jednym z pierwszych opakowań. to nic takiego. gorzej jesli się powtórzy. to oznacza że te tabletki nie są dla Ciebie(biorąc po uwagę że krwawienie nie występuje a nie jestes w ciąży). Anulala >>>>tabletki nie możesz brać w srodku cyklu bo nie bedą one skuteczne. poczekaj do miesiaczki:)

Karolcia. >>>:D no widzisz trzeba pisac wiek:D myślałam że jestes nastolatką. poza tym problem endometrium zmienia postać rzeczy:) kurcze myślałam że pisze do młodziutkiej niedoświadczonej dziewczyny i starałam się być jak najbarzdiej czytela:) w Twoiem przypadku to faktycznie tylko diane. jednak problem nawrotów po diane jest wiecznie aktualny. ostrożnie z tym lekiem. co do papierosów to nadal utrzymuje że dwa dziennie to nic takiego o ile już nie masz problemów z krzepliwością:) pozdraiwam ciepło a teraz apel do dziewczyn : PISZCIE WIEK bo będa nieporuzumienia:P

Gość aaaaaaaaaaa
a ja zadalam pytanie nie ma odpowiedzi :(

Gość aaaaaaaaaaa
strona 5

Gość +ja
Mam pytanko. mam 26 lat, antykoncepcji hormonalnej nie stosuje ciągle, w zeszłym roku brałam Jeannine, po których nabawiłam sie koszmarnego cellulitu( na co mój gin stwierdził, że to absolutnie niemożliwe, dodam że jestem b. szczupła)Teraz zaczęłam drugie opakowanie Cilestu, ale... no i własnie tu moje pytanie, mam tak różne dolegliwości chyba po nich np: ból głowy, dretwienie łydek, boli mnie żołądek( mam uczucie, że wciąz jestem głodna) śpię po 11, 12 godz. na dobe , jestem ciagle zmęczona i ospała. Czy to mogą byc działania niepożądane tych tabsów.? Dodam, że brałam juz je kiedyś , może z 5, 6 lat temu i tolerowałam je całkiem dobrze.Co to może być? Z góry dziękuje za odpowiedź.

aaaaaaaaaaa>>>zazwyczaj to nie tylko normalne ale wrecz bardzo dobre....okres skrarać powinien się przy kazdych tabletkach wiec jeśli Twoj do tej pory i tak był krótki teraz skrócił się jeszcze bardziej. nie wiem jednka jak to dokłanie wyglada...jeśli faktycznie plamienie jest tak delikatne zgłos się do lekarza. może poleci Ci jednak inne tabletki.przy niektórych tabletkach plamienie w ogole nie występuje w przerwie-hormony trzymaja okres tak mocno że on się nie pojaiwa. wtedy zaleca się zmiane tabletek na inne. jeśli w Twoim przypadku jest tego tak mało że w zasadzie prawie tego nie ma to Twoj problem ściśle wiąże się z problemem dziewczyn u których plamienie z odstawienia nie wystaępuje na skutek zbyt silnego działania hormonów. bardzo prawdopodobne ze te tabletki nie są dla Ciebie moja droga. nibi>>>> od pierwszej tabletki jestes zabezpieczona. dla pewności kochaj sie po piątej. może być tak że te tabletki nie są dla Ciebie. wtedy podczas pierwszego opakowania zauwazysz skutki uboczne w postaci plamień, mdłosci..jednak nie świadczy to o tym że tabletki nie działają....może byc tez tak że podane wyżej dolegliwości ustana przy drugim opakowaniu i tabletki okaża sie idealne. tym się nie kieruj jeśli chodzi o skuteczność. skutkami ubocznymi kieruj sie tylko jeśli chodzi o samopoczucie.(to a propo przyzwyczajania się organizmu:) co do seksu - jeśli chcesz kochaj sie po tej piatej, (choć naparwde jestes zabezpieczona po pierwszej wziętej pierwszego dnia okresu,) jesli Ci się nie spieszy poczekaj trochę. bedziesz miała spokojniesze sumienie:)

Gość aaaaaaaaaaa
ale plamienie wystepuje, po tabletkach czuje sie swietnie bior e yasmin, no i te dwa dni sa takie nikakie ale sa... juz sama nie wiem

+ja >>>> oczywiście że to możlwie że cellulit pojawia się z powodu tabletek. dzieje się to na skutek gromadzenia wody w organzmie wiec ginekolog był jakis nie za bardzo doinformowany:) to co opisałas to dokładnie skutki uboczne. uczucie głodu a co za tym idzie tycie, bole nóg(co uważam że powinnaś skonsultować z lekarzem aby wykluczyć np. zapalenie żył), zmęczenie...to wszysko skutki uboczne. cilest to silne tabletki. czesto pojawiają się opisane przez Ciebie objawy nietolerancji ze strony organzimu. to że je brałąś kiedyś nie ma żadnygo znaczenia. niekiedy po długotrwałym stosowaniu jakiegoś srodka występuje na niego wręcz uczulenie....poza tym zmieniasz się a wraz z Toba Twoja gospodarka hormonalna. wtedy podobało jej sie to co ma do zaofertowania cilest:) teraz się buntuje. przy takich objawach koniecznie zmień tabletki. nie ma sensu się męczyć:)

aaaaaaaaa>>> tak tylko sama widzisz. teoretycznie fajnie jest dla przykładu nie mieć okesu w ogole. po co zmieniać tabletki skoro powodują że nie ma się okresu nawet w przerwie....po co w ogole robić przerwę skoro można nie robiąc jej wyeliminować problem okresu. otoż w praktyce wyglada to inaczej. nie zaleca się nie robienia przerwy kilka rayz pod rzad, tableyki nalezy zmienić jeśli nie występuje krwawnienie z odstawienia. powie Ci to każdy lekarz. rozumeim że dobrze tolerujesz te tabletki i nie chcesz ich zmieniać bo czujesz się po nich świetnie. ja nie pisze że powinnaś je zmeinić! sądze po prostu że lekarz powienien ocenić czy u Ciebie to plamienie jest wystarczające by je podciągnąc pod okres czy za małe i nalezy zmienić tableteki.

Gość kamcia2525
Witam Pania Martyne!! Juz probowalam otrzymac pomocy na innym forum w kafeterii, ale kobiety same maja identyczny problem jak ja: 23.07.06 dostalam okres natomiast 30.07.06 mialam kontakt z moim facetem, coprawda nie byl to stosunek tak do konca, poniewaz nie spuscil sie do srodka, aczkolwiek poniewaz jestem panikara to wzielam postinor nastepnego dnia mniej wiecej po 24 godzinach od tego zajscia. po 6 dniach dokladnie 4.08.06 dostalam krwawienia postinorowskiego, ktore trwalo 5 dni. krwawienie bylo bardzo obfite. Normalnie okres powinnam dostac 21.08.06, dzisiaj jest 26 a jego nadal nie ma. Jeszcze przed 21.08 momentami polal mnie strasznie brzuch tak jak zazwyczaj na okres, natomiast teraz nic :( Zrobilam sobie trzy rozne testy ciazowe w roznych dniach. Robilam dzisiaj wlasnie ten trzeci i za kazdym razem wychodzi ze nie jestem w ciazy. Juz nawet kupilam sobie yasmine, poniewaz zawsze bralam te tabletki, ale w maju rzucilam tabletki poniewaz nie bylam z tym czlowiekiem, teraz znowu jestesmy. nie wiem sama co mam myslec, zdaje sobie sprawe ze postinor potrafi rozlegulowac cykl hormonalny kobiety, nawet mysle sobie czy przypadkiem krwawienie postinorowskie nie bylo u mnie tym normalnym krwawieniem, tylko troszke przyspieszonym. Jak dluygo mam czekac na okres?? Zyje w stresie, co tez prowadzi napewno do spoznienia sie jego. I mam jeszcze jedno pytanie. Na ile prezerwatywa sama stosowana jest w pelni skutecznym srodkiem antykoncepcyjnym? Mysle tak o prezerwatywie, poniewaz z chlopakiem spotykam sie teraz baaardzo zadko i pomyslalam ze moglibysmy kochac sie w prezerwatywie, abym nie musiala niszczyc sobie organizmu tabletkami, ale chcialabym wiedziec na ile moge zaufac samej prezerwatywie. z gory dziekuje bardzo za szybka odpowiedz

Gość kamcia2525
Aha jesli chodzi o wiek to mam 24 lata :)

Gość sonka2
Dzięki Martynko:)) pozdrawiam

Mam taki problem pierwsza tabletke z nowego opakowania biore w sobote ale pomylily mi sie dni wiem (ze to smiesznie brzmi moze dlatego ze bylam na imprezie)i pierwsza tabletke wzielam w piatek iteraz nie wiem co mam zrobic??czy isc do lekarza??normalnie brac tabletki i skonczyc je o 1 dzien wczesniej??czy to obnizy ich skutecznosc?? prosze o szybka odpowiedz :)

Gość +ja
Bardzo dziekuje za odpowiedź :)

Gość ENIRO
Martyna Pikulska ... dzieki za odpowiedz. Poprawilas mi humor.

Gość 17stka
Własnie.. jak to jest z tymi prezerwatywami w dni płodne? To chyba bez znaczenia jaki to dzień.. jesli została dobrze użyta, nie pękła, nie zsunęła się.. przykładowo wystrysk był na zewnątrz, to nie ma powodu do zmarwień... prawda?:)

Gość 17stka
dobrze, że są jeszcze ludzie, którzy podchodzą do innych z sercem i wyrozumiałością.. tacy jak Ty, Martyno :)

Gość kamcia2525
17stka mnie sie wydaje ze nie ma problemu, ale zawsze jest jakies ale hmm juz tyle czytalam o skutecznosci prezerwatyw, ze sama mam mieszane uczucia powaga!! jak juz wspomnialam nie mam seksu codziennie, bo chlopak moj mieszka bardzo daleko, wiec chcialabym zrezygnowac z tabletek, no ale jaka jest skutecznosc prezerwatyw? sama chcialabym sie dowiedziec, bo mnie meczy to wszytsko, a jeszcze ja jestem po wzieciu postinorku :(

Gość kamcia2525
MARTYNKO!! bardzo prosze odpowiedz na mojego poprzedniego posta :]

Gość mro-wka
Mam pytanie. Przypuśćmy, że okres dostałam o 23 w nocy, ale już spałam i o tym nie wiedziałam. Rano następnego dnia zażyłam 1 tabletkę Yasmin myśląc, że to właśnie jest 1 dzień okresu. Co wtedy? Czy jestem zabezpieczona?

Gość EwElInA P
Stosuję tabletki od 5 miesięcy . Cztery dni temu zażyłam ostanią tabletkę z opakowania i nadal nie mam okresu. Czy zdaża się coś takiego czy jestem w ciąży????

Gość Ankaa_20latekkk
dni są niepłodne gdy niema dużo śluzu tak?? albo go niema wogole?

brałam pierwsze opakowanie Yasmin (wcześniej nie stosowałam tabletek). 2-3 godz. po wzięciu 19 tabl. zwymiotowałam, następną 20 tabletke wziełam o stałej porze następnego dnia. Dla pewności dnia 20,21 i w czasie 7 dniowej przerwy nie dochodziło do stosunków. W piątek rozpoczełam nowe opakowanie, w sobotę również wziełam tabletkę po której doszło do stosunku. Czy byłam zabezpieczona ? Bardzo proszę o odpowiedź - dzisiaj niedziela i nie mam pojęcia czy mam szukac lekarza, który przepisze mi tabletkę po stosunku ?

Gość lejdi
prosze o pomoc... tabletki yasmin biore od pierwszego dnia okresu. okres trwal 6 dni. pozniej mialam dwa dni spokoju a na 3 dzien znow krew.. co sie dzieje ?? czy to normalne ? czy to ma jakis zwiazek z antykoncepcja , ze np ona nie dziala albo tabletki zle wplywaja na moj organizm ? czy mimo tego moge uprawiac bezpieczny seks ?

Gość tak się pytam
witaM chciałam się zapytać co Pani zaleca za witaminy przy braniu tabletek? i co Pani sądzi o tabltekach Harmonet, czy mają one duża dawkę hormonów? ( wcześniej brałam Cilest, a harmonet to moje 1 opakowanie teraz)

Gość Mercilon hmmm
bralam 4 lata temu ,znow bym chciala go brac bo dobrze sie po nim czulam czy jakbym za jakis czas chciala jednak dzidziusia czy nie jest on szkodliwy?? pozdrawiam :)

Pani Marto dziękuję za odpowiedź:), miała Pani rację, okres dostałam dopiro dziś. Mam jeszcze jedno pytanie: Podobno juz od pierwszej tabletki jesteśmy zabezpieczone przed ciążą, ale przy której tabletce możemy sie w pełni poczuć zabezpieczone?