Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aniunitka

Kto mnie nauczy gotować?

Polecane posty

Nie chcę się mądrzyć,ale ja daję całe jajko do mielonych i nie są twarde.Twarde są jak dodam bułkę tartą,najlepsza jest namoczona bułka w wodzie.I ja sama mielę mięso(przeważnie biodrówkę),bo się brzydzę.A cebulka przeważnie surowa w kostkę,bo nie chce mi się przesmażać. A do ciasta na pierogi,zero jajka,za to bardzo gorąca woda.Moja kolezanka tak robi i ciasto jest super:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rozpacz sorki ze dopiero dzisiaj ale wczoraj mialam urwanie glowy i nie dalam rady do was zajrzec ciasto na pierogi mojego mezusia 0,5 kg maki pszennej do tego dolewac ciepla wode pol na pol z mlekiem dodac odrobine soli wody i mleka tyle zeby sie dalo wyrobic ciasto i zeby lekko odchodzilo od reki powiedzial ze najwazniejsze zeby dlugo i dokladnie wyrabiac ciasto co dfo mielonych to ja tez daje cale jajko i bulke moczona w mleku plus surowa cebule pokrojhona w kosteczke no i oczywiscie przyprawy wychodza rwewlacyjne i bardzo kruche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozpacz czarna rozpacz
dziekuje ja dopiero będe robiła w sobote chciałabym z farszem na słodko ale nie mam pomysłu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja powiem tylko tyle, że nauczyłam sie gotowac jak wyjechałam do anglii, żeby nie pasc z głodu musiałam zacząć cos gotowac.nie umiałam zrobić nawet zupy, a teraz wydaje sie to takie proste :) co i jak zrobic tlumaczyła mi mama przez telefon a potem musialam radzic sobie sama i nawet zrobilam na swieta bigos i rybe po grecku...polubilam gotowanie, fajna sprawa, tym bardziej jak ktos pochwali, ze smakowało. Ale......jest jednak ale: ciagle mam problem z dobraniem odpowiedniej ilosci przypraw, boje sie np przesolic i okazuje sie, ze jest za malo slone, ale dojde do wprawy. zycze wszystkim powodzenia w kuchni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja sie nauczylam w inny spsoob patrzylam co tam mama gotuje i jak babcie czasem mnnie uczyly piec a potem juz musialam sama i przypominalam sobie w jakiej kiolejnosci co i jak> a co do przypraw musisz po rpsotu probowac w czasie gotowania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość r5ozpacz czarna rozpacz
mnie wychowywał tata także znam tylko podstawy a i to nie do końca dlatego czasami zadaje tyle pytań

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rozpacz czarna rozpacz i tak sobie dobrze radzisz o znam dziewczyny ktore wode na herbate przypalaja i tylko paczuszki i proszki jedza czasem sloiczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewczynki jakie plany na weekend w kuchni ja sie wlasnie zastanawiam jakie miesko zrobic sobie w niedziele na obiadek bo jutro mam pierogi ktore bede dzis z mezusiem kleic mm juz mi slinka cieknie na nie postanowilam ze robie z mieskiem i kapusta mam nadzieje ze wyjda dobre :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozpacz czarna rozpacz
witam wszystkie panie Ja dzisiaj mam pyszna rybke smazona jutro robie pierogi niewiem tylko z jakim farszem a na niedziele mielone z grzybkami i oczywiscie pekińska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aaaa zapomnialam wam powiedziec robilam ostatnio to ciasto z dzemem takie szybkie co wam gdzies wczesniej podawalam przepis i zabraklo mi maki w zwiazku z tym dalam o szklanke za malo i wiecie ze wyszlo nawet lepsze i bardziej pulchne wiec w[rowadzam do tego przepisu poprawke zamiast 3,5 szklanki to 2,5 szklanki maki a co do niedzielnego obiadku zastanawiam sie nad udkami z kurczaka biala kapustka i ziemniaczkami no i oczywiscie obowiazkowo rosolek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak dziewczyny wyszly obiadki niedzielne. ja mialam wczoraj gulasz. ale mamusia robila. a dzisiaj mam mielone ziemniaki i mizerie. tak bo mnie luby namowil. fujjj jak ja nie lubie mielonych:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewuszki witam w nowym tygodniu jak tam poczynania w kuchni ja wczoraj robilam kurczaczka z rozna a dzisiaj szukam przepisu na jakas fajna zapiekanke bo tak mnie jakos naszlo na zapiekanki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maklowicz wczoraj robil fajna zapiekanke do naczynia zaroodpornego wysypal brukselki podgotowane odrobine w bulionie. na to wysypal klopsiki zalal sosem pomidorowym z pomidorami i sasypal serem zoltym wymieszanym ze smietanka. wygladalo smacznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no brzmi calkiem apetycznie chyba wyprobuje a nie wiesz ile gotowal wczesniej ta brukselke??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozpacz czarna rozpacz
Witam wszystkie panie wczoraj pierwszy raz robiłam mielone nie tak jak zwykle wieprzowe z indykiem ale wieprzowe z wołowym i powiem szczerze że ostatni raz nie sa wcale takie pyszne jak zachwalała sąsiadka poza tym robiłam pierogi z serem wyszły mi dobre a to był pierwszy raz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rozpacz no to gratuluje pierogow nam tez wyszly pyszne nawet sobie troche zamrozilismy na przyszlosc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozpacz czarna rozpacz
tak sie zastanawiam jak nie mam zbyt duzo czasu to gotuje pomidorowa zawsze wychodzi i jest mało pracochłonna Ale moze jest jeszcze jakaś zupa która nie zajmuje dużo czasu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ogorkowa z ryzem, ryzowa, koperkowa, szczawiowa, grysikowa, z lanym ciastem np na zoladkach drobiowych jak mi sie jeszcze jakas przypomni to napisze ale jest duzo takich szybkich zupek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ugotuj rosół zasyp ryżem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mika on ja podgotowal ale odrobine bo on pozniej i tak to wszystko zapiekal. jezeli wogole podgotowal ale wydawalo mi sie ze tak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a kogóż to moje piękne oczęta widzą? witaj Amitka :) i Behemotka :) ja też nie chcę się mądrzyć, ale twardnienie kotletów mielonych powoduje mąka a nie białko czy bułka tarta :) wiem to napewno, bo sama dodaję do mięsa całe jajko i bułkę tartą również, a mój ojciec, który nigdy sam nie gotował, zrobił twarde mielone...bo dodał mąki właśnie. polecam się :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozpacz czarna rozpacz
witam wszystkich ciepło i serdecznie I oczywiście mam pytanie tak sobie myśle że jeżeli pierogi mi wyszły to spróbuje zrobić kopytka prosze o kilka wskazówek i porad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biorą ale to smutne
macie sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
ha ha jeszce mnie tu nie było :)) amitko , behemotko , dorottko .. mamy trio! szwedam się bo u nas cisza .... jak makiem zasiał . w sprawie mielonych :)) mam to samo zdanie . zero maki :( dziwie się iz ludzie ja dodają . Jajeczko całe oczywiscie , cebula drobno posiekana , natka pietruszki , sól, pieprz , namoczona bułeczka i przede wszystkim ciasto musi byc bardzo dobrze wyrobione.Ta sama zasada obowiazuje przy ciescie drozdżowym.:)) kopytka ? nic prostrzego :)) mielimy zieminaczki lub przepuszczamy przez praskę . Dodajemy trochę maki ale nie za wiele :) przediobzrenie z maką powoduje , iz kopytka wyjdą twarde. koniecznie jajko .. całe! wyrabiamy ciasto , formujemy wałek i kroimy w poprzek. z tegóż samego ciasta mozemy zrobić krokiety:)) nalezy wtedy dodać do ciasta podsmazoną cebulkę i sół. Formujemy kotleciki jak na mielone , obtaczamy je w bulce tartej i smazymy . Podajemy z sosem np . pieczarkowym i suroweczką z buraczków. Miast kotletów mozemy uformować coś na kształt paluszkow rybnych . Jak widać wszystkie chwyty dozwolone:)) racuchy? jesli chodzi o klasyczne drożdżowe to przepis podam jutro. tymaczasem polecam placuszki z jablkami :)) maka , cukier waniliowy ze dwa trzy jajka, odrobina proszku do pieczenia , koniecznie maślanka< nadaje kruchości> i mleko . Nie dodaję wody do naleśników. Podstawa to mleko chyba ,ze go zabraknie wowczas dolewam gazowana wodę mineralną . Nalesniczki sa bardzo kruche i pachnace:) wlewamy ciasto na patelnię i ukladamy cieniutko pokrojone plasterki jablka . Smażymy z obu stron:)) smacznego< jablko mozna zetrzeć na tarce i dodać do ciasta >wszystko wedle upodobań.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magda28w
Warzywne krokiety - 2 szkl mleka - 1,5 szkl mąki -jajko całe - żółtko - łyżeczka wegety. sól, pieprzu Z tyhc składników usmazyć naleśniki tylko cienkie aby dały się składać w kopertę. Farsz: -po strąku papryki żółtej, czerwonej,zielonej -cebula -4 duże pieczarki -ogórek kiszony lub konserwowy -szkl startego żółtego sera wszystkie składniki farszu poddusić do miękkości.Zostawić do ostudzenia.Na nalesniki nakładac farsz i posypywać seremi zwijać w kopertę albo rulonik.Obtaczać w jaju i bułce tartej i smazyć.krokiety podawać np z keczupem. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do ugotowanych ziemniaczków prócz cebulki można dodać odrobinkę wysmażonego boczku.Smażyć jak mielone,obtoczone bułką tartą.A do tego sos pieczarkowy i surówka z białą kapustką. Do pyzów i kopytek najprościej jest podzielić wyrobioną masę na cztery części,jedną wyjąć i w powstałą dziurę nasypać mąki.U mnie się sprawdza. No ładnie!Tam się odchudzają a tu bałamucą się przepisikami:)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozpacz czarna rozpacz
witam wszystkie panie i mam pytanie Słyszałam ze jak dodam za dużo maki do kopytek to będa strasznie twarde co za tym idzie nie zjadliwe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
czarna :)) i dobrze słyszałaś ... lepiej zbastować niż przedobrzyć .Jak przesypiesz bedziesz miała glinki nie kopytka :)) przepis na racuszki drozdzowe:))z jabłkami 0.5 kg maki 1 szklanka mleka 2 jajka 5dkg drozdzy płaska łyzeczka cukru szczypta soli 10 dkg tłuszczu drozdze rozetrzeć z cukrem i łyzką cieplego mleka , pozostawić do wyrosnięcia.Wyrosniety rozczyn dodać do maki, wlać resztę mleka, dodać żółtko i sól. Calość dokłanie wymieszać ! i pozostawic do wyrosnięcia. Gdy wyrosnie dodać do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek i starte jabłka< mozna bez nich>Odstawić jeszcze na 15 minut..a nastepnie nakładac łychą na rozgrzany tluszcz i piec na rumiany kolor. smacznego:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×