Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Kalina z Lublina

POLECAM SUPER FOTOGRAFA

Polecane posty

Go艣膰 2008 rok
Ewe nie gniewaj si臋 na mnie, ale mi si臋 te zdj臋cia nie podobaj膮. Nie ma w nich jakiej艣 uroczystej dostojno艣ci towarzysz膮cej takiemu 艣wi臋tu jak 艣lub. Pary albo s膮 wpatrzone w obiektyw albo nie wiadomo, o co chodzi fotografowi, czy np. o ty艂 samochodu, obraz na 艣cianie itp. Zdj臋cia s膮 moim zdaniem bardzo udziwnione i poddane jakim艣 zabiegom komputerowym. Sporo jest w zdj臋ciach szczeg贸艂贸w rozpraszaj膮cych wzrok. Kolory i jako艣膰 trudno nazwa膰 zadawalaj膮cymi. Wiele zdj臋膰 jest po prostu sina. Anku31 ma racj臋, 偶e je艣li cena nie przekracza 1500 to mo偶na te zdj臋cia zaakceptowa膰 tylko jeszcze pytanie ile b臋dzie tych zdj臋膰? Plus fotografa, 偶e pokazuje zdj臋cia nie powybierane z r贸偶nych par. Przepraszam za ten opis, ale to moje zboczenie zawodowe. Pracuj臋 w redakcji i naprawd臋 przez moje paluszki przechodzi sporo zdj臋膰.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jest tu ktos jeszcze
www.foto-art.strefa.pl/ co myslicie o tych?kiedy艣 tu jakas dziewczyna podawa艂a strone z tymi zdjeciami, ale nie wiem... wiele os贸b sie zachwyca艂o. Ona jest z moich okolic i zastanawia艂am sie czy sie z ni膮 nie zkontaktowac...co myslicie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Slabizna
i totalna amatorka przypadkowe ujecia z艂a jako艣c techniczna! FATALNE !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tez mi sie tak wydaje
zdjecia do bani...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 narzeczony
zerknijcie jeszcze raz na www.fotograflublin.pl mnie osobi艣cie te zdj臋cia si臋 podobaj膮, pokazuj膮 chwil臋, czas kt贸ry by艂 i pozosta艂 na fotografii, S膭 艁ADNE :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dewiant
Zdj臋cia s膮 przepi臋kne. Ludzie krytykuj膮 bo si臋 nie znaj膮 na zdj臋ciach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zboczona zawodowo
Takich podobnych zdj臋膰 w necie jest mn贸stwo. Zdj臋cia s膮 tylko przyzwoite i nic wi臋cej. W dodatku znowu ta cyfrowa jako艣膰. Buzie jak zrobione z plastiku o odcieniu 艣winki. Ale w por贸wnaniu z wieloma fotografiami zamieszczonymi na stronach fotograf贸w ogl膮da si臋 je z przyjemno艣ci膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niezdecydowana A.
A podobaja wam sie te???Prosze o rade!!!Przeczytalam o nich dzisiaj na forum i sama nie wiem...http://www.studioqk.pl/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do zboczonej
a co ty chcesz od cyfrowej jakosci ?gdzie to widzisz ? specjalistka sie znalaz艂a Masz analogowy aparat i tak cierpisz ze nie cyfrowy????????????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niezdecydowana A.
Pomozcie mi!!!Niech mi ktos powie takim swoim obiektywnym okiem czy sie te zdjecia podobaja ,bo sie sama zastanawiam i im wiecej zdjec ogladam tym mam wiekszy zamet w glowie http://studioqk.pl/

Udost臋pnij ten post

ja robi艂am am ale tylko plener bo jestem z drugiego konca polski i jak bylismy z mezem nad morzem to zabralismy stroje slubne i zrobilismy sobie sesje plenerowa www.studionapietrze.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zboczona zawodowo
Fajnie 偶e kto艣 wie jakim aparacikiem robi臋 zdj臋cia :):) Kurcze jasnowidz si臋 znalaz艂:D:D. Dla jasno艣ci mam dwa aparaty i to dwa olympusy analogowego 300 i cyfrowego E1. Owszem cyfr膮 mo偶na te偶 zrobi膰 super zdj臋cia tylko 偶e nigdy nie wiemy, kt贸re wyjdzie dobrze. Makabra, je艣li fotografuje si臋 w ciemnych pomieszczeniach lub pod 艣wiat艂o. Jak kto艣 ju偶 napisa艂 aparat cyfrowy jest nie przewidywalny. No i te kolory………;). Z zawodu jestem grafikiem komputerowym i czasami dorabiam sobie na obr贸bce zdj臋膰 cyfrowych. Cz臋sto trafiaj膮 do mnie osoby robi膮ce zdj臋cia na 艣lubach, z pro艣b膮 ich ratowania. Ka偶de cyfrowe zdj臋cie mo偶na dopracowa膰 tylko zajmuje to sporo czasu i rosn膮 koszty zdj臋cia. Nie tak dawno obrabia艂am 40 zdj臋膰 cyfrowych, kt贸re trafi艂y na stron臋 internetow膮 fotografa, kt贸ry je robi艂. Zdj臋cia wysz艂y naprawd臋 艂adnie i trudno, aby si臋 ogl膮daj膮cym nie podoba艂y. Po艣wi臋ci艂am na obr贸bk臋 fotek dwa tygodnie. Gdybym zainkasowa艂a za to normaln膮 kas臋 to wysz艂oby to oko艂o 1500 z艂. W膮tpcie, aby si臋 komu艣 to op艂aca艂o. Inna sprawa, 偶e wiele os贸b zachwyci si臋 tymi zdj臋ciami, ale nie pomy艣li, 偶e jest to chwyt fotografa, kt贸ry w takiej jako艣ci nikomu nie zapewni zdj臋膰. Zreszt膮 ma艂o wa偶ne, czym si臋 robi zdj臋cia. Najwa偶niejsze aby by艂y 艂adne i je艣li si臋 nie ma mo偶liwo艣ci por贸wnania tych ,,cyfrowych” z ,,analogowymi” to b臋d膮 si臋 bardzo podoba艂y. Tym bardziej podoba艂y jak si臋 zobaczy na zdj臋ciach w艂asne bu藕ki.

Udost臋pnij ten post

do niezdecydowanej Mo偶e super hiper rewelacyjne nie s膮, ale bardzo z艂e te偶 nie :) zalezy ile sesja kosztuje. Jak nie przekracza 1,500z艂 to ok

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niezdecydowana A.
No kosztuja 1500zl.Powiedziano mi,ze robia okolo 2000 ujec,wiec bez obaw bedzie w czym wybierac.To drogo czy nie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie mozliwe
2000 tys uj臋膰???????????????? Albo kto艣 zi臋 z nas tu nabija albo................. Dajmy 偶e zdj臋cia b臋da robione 5 godzin czyli fotka co oko艂o 6 minut. Odj膮c z tego przejazdy, przej艣cia, momenty w kosciele gdzie nie mozna robic zdj臋膰 wychodzi ze jedno zdj臋cie co nieca艂e 2 minuty. Cos mi si臋 zdaje ze ktos sobie tutaj z nas kpi. Natomiast jesli to prawda to wsp贸艂czuj臋 m艂odej parze jak zostanie oslepiona prawie ci膮g艂ym b艂yskiem w ko艣ciele, ze slubu zrobi sie ba艂agan a wszyscy b臋da widzie膰 tylko biegaj膮cego fotografa. Ksi膮dz pewnie nie b臋dzie potrzebny bo i tak go nie b臋dzie w tem biegu fotografa wida膰. S膮 to kpiny albo czysta amatorka fotografa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie mozliwe
W艂a艣nie do takiego post臋powania pseudo fotograf贸w doprowadzi艂a fotografia cyfrowa. Amator maj膮c lustrzanke cyfrow膮 staje si臋 Jak na te 2000 tys uj臋c to zdj臋cia na stronie s膮 bardzo kiepskie, bez pomys艂u, sztampowe i oderwane od rzeczywisto艣ci. Aby tak dalej.........

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ktosik11
zboczona zawodowo, to zes dal/a przyklad lustrznki cyfrowej :-) nie ma bardziej szumiacych aparatow ja e300 i e1. nie dziwie sie ze ci sie nie podobaja zdjecia skoro masz tak przykre doswiadczenie z tymi olympusami. ja podobnie jak poprzednicy uwazam ze dobrze zrobione zdjecie cyfrowe jest nie do odroznienia od tego z kliszy. trzeba pamietac ze teraz maszyny i tak skanuja negatywy !!! czyli pozbawiaja zdjecia tego czym tak bardzo zdjecia kliszowe sie wyroznialy. a co do fotografowania pod slonce !!! ktory aparat robi takie zdjecia bez problemu ??? bzdura. od obiektywu zalezy czy mozna zrobic poprawne zdjecie pod slonce a nie od tego czy materialem swiatloczulym jest matryca czy klisza. na koniec proponuje zmien aparat na inny niz E. za te 2 razem mozesz kupic jeden a bardzo dobry z dobrym obiektywem. :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zboczona zawodowo
Witaj Ktosiku11 Ktosiku11 chyba 藕le mnie zrozumia艂a艣. Mam hybrydowego IS-300 na negatyw i profesjonalnego E1 z obiektywem ZUPKO 14-54 2,8/3,5 Z tym obiektywem to by艂o wiele zachodu bo 艣ci膮ga艂am go ze Stan贸w. Akurat sporo czytam na temat sprz臋tu i to zagranicznych pism. Uczestnicz臋 w jednym forum dla fotograf贸w gdzie wymieniamy si臋 opiniami. E1 z ta seri膮 obiektyw贸w jest nie podwa偶alnym liderem czo艂贸wki aparat贸w cyfrowych, pomimo 偶e jest na rynku ju偶 cztery lata. Pomimo niskiej ceny klasuje si臋 na r贸wni z Canonem D1 mark II ale jak to w Polsce zauwa偶a si臋 firmy kt贸re maja tutaj dobra pras臋. Co do szum贸w to negatyw ma te偶 szumy nazywane ziarnem. Nie umiej臋tne na艣wietlanie negatywu powoduje uwypuklenie tego ziarna. W cyfsze ziarno jest zast膮pione poj臋ciem szum贸w, kt贸re te偶 wyst臋puj膮 przy z艂ym o艣wietleniu matrycy. Najcz臋艣ciej efekt ten powstaje, gdy dysponujemy zbyt ma艂膮 ilo艣ci膮 艣wiat艂a do o艣wietlenia planu zdj臋ciowego. Mia艂am firmowego Canona 30D i nigdy bym go nie zamieni艂a na E1 po prostu przepa艣膰. Z tego, co zapewne wiesz tylko w Olympusie mo偶na r贸wnomiernie o艣wietlan膮 o艣wietli膰 matryc臋, bo piksele przylegaj膮 do siebie a sygna艂 jest wyprowadzony ze spodniej cz臋艣ci piksela. W innych aparatach matryce s膮 poprzedzielane paskami wyprowadzaj膮cymi sygna艂, przez co bardzo trudno jest o艣wietli膰 r贸wnomiernie matryc臋. Je艣li kto艣 nie umie robi膰 zdj臋膰 to wszystko mu b臋dzie przeszkadza艂o. Ja te偶 raczej nie jestem asem w fotografii, ale przynajmniej wiem jak mo偶na si臋 aparatem pos艂ugiwa膰, aby nie robi膰 2000 tys zdj臋膰 dla wybrania 100 udanych fotek. Przepraszam, ale strasznie odbieg艂am od tematu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AgaB
w cyfRZe, a nie cyfSZe, Zboczona Zawodowo, acz nieoduczona polonistycznie....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 David Guetta
do AgaB ale sie u艣mia艂am:D:D:D:D:Drewelacyjny komentarz, gratuluje:D:D:D:D:Dnaprawde:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 siooo....................
Super AgaB polonistka z ciebie jest naprawd臋 super:-):-). A czy inne twoje umiej臋tno艣ci s膮 te偶 takie super???????????;-);-). A jak tam u ciebie z kultur膮 osobist膮????????馃槧馃槧 Ale zada艂am g艂upie pytanie…. Jak mo偶e by膰 inaczej ni偶 tylko SUPER, SUPER馃槨. Dawno ciebie tu nie by艂o cho膰 kto wie, mo偶e i by艂a艣 tylko w podziemiu.:D Teraz brakuje jeszcze jednej tu osoby i znowu b臋d膮 podteksty, przytyki, czepianie i obra偶anie si臋 wzajemne.馃槨馃槨 Aga wr贸膰 tam sk膮d tu przyby艂a艣 MY CHCEMY TU SPOKOJU!!!!!! Czy偶by na Gimbla zabrak艂o ju偶 dla ciebie miejsca????????:-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ktosik11
zboczona zawodowo, no ok nie doczytalem z tym analogiem ale nie nazywaj E1 profesionalnym aparatem bo taki nie jest, no juz nie. ot zwykla lustrznaka ktora jako pierwsza miala strzepywanie kurzu i nic wiecej. jesli chodzi o technologie to ten E jest juz przestarzaly. w prawdzie nie jestem megapixelowym zbokiem ale 5 mln to troche malo. jak tu na forum kiedys banda nie kumatych awanturnikow/czek zaparcie udowadnialy ze sprzet profi to tylko od 8 mp w gore to twoj aparat do muzeum :-). ale ja tez wale nie na temat. chce tylko powiedziec zreszta raz jeszcze ze odbitki z dobrze naswietlonego filmu czy dobrze naswietlonej matrycy sa praktycznie nie do odroznienia. to tak jak kompresja JPG wszyscy wiedza ze to kompresja stratna ale jak poszukac gdzie to sie stracilo to nic nie mozna znalezc (oczywiscie nie mowie o kompresji 100:1 :-) ). po raz kolejny napisze ze kazdy lab i tak skanuje klisze do postaci cyfrowej a wiec SRGB kub ARGB wiec w czasie tego skanowania gubiona jest ogromna ilosc informacji o kolorach a wiec po zeskanowaniu wielce kolorowej kliszy mamy znacznie mniej kolorowe odbitke ktora jest taka sama jak z aparatu cyfrowego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zboczona zawodowo
Ktosiku nie doczyta艂a艣, czym zawodowo si臋 zajmuj臋. Mimo 偶e fotografi膮 zajmuje si臋 hobbystycznie to jednak poprzez prac臋 zawodow膮 mam z ni膮 ca艂y czas do czynienie. W lipcu by艂am na Paryskich warsztatach dla grafik贸w komputerowych. By艂o tam sporo fotograf贸w, z kt贸rymi porusza艂o si臋 sprawy sprz臋tu, zdj臋膰 i ca艂ej tej kuchni fotograficznej. W艂a艣nie tam jako przyk艂ad by艂 podawany jaki艣 soniak z matryc膮 2 miliony i E1. Tam si臋 dowiedzia艂am, 偶e ilo艣膰 pikseli to nie najwa偶niejszy wyk艂adnik aparatu cyfrowego. Wa偶niejsze jest to, co elektronika widzi, jak przetwarza sygna艂. Wa偶na jest te偶 powtarzalno艣膰 na艣wietle艅. E1 jest jedynym aparatem cyfrowym, kt贸ry tyle lat jest w ci膮g艂ej produkcji i cieszy si臋 niemalej膮cym powodzeniem u fotograf贸w profesjonalnych. Czyta艂am ze Canon wprowadza teraz ten sam tym matrycy, co ma olympus. Co do zdj臋膰 偶e s膮 takie same z cyfry i analoga to z samej istoty konstrukcyjnej aparat贸w jest to nie mo偶liwe. Dla mnie osobi艣cie jednak jest lepiej jak obrabiam zdj臋cia cyfrowe ni偶 skanowane z negatywu. Jednak, je艣li chodzi o papier to klisza jest jeszcze nie do pokonania. Wi臋kszo艣膰 os贸b chwali cyfr臋, ale 艂apie si臋 na tym, 偶e nie chodzi jej o jako艣膰 zdj臋膰, ale o wygod臋 robienia zdj臋膰, por臋czno艣膰, przyjemno艣膰 fotografowania i obni偶enie koszt贸w zdj臋膰. Dla mnie liczy si臋 uroda i jako艣膰 zdj臋cia. Znam fotograf贸w, kt贸rzy na stronach pokazuj膮 zdj臋cia robione analogiem a pisz膮, 偶e s膮 wykonywane aparatem cyfrowym. Kilka razy obrabia艂am zdj臋cia dla fotograf贸w, kt贸rzy umieszczali je na swoje strony. Nie tak dawno rozmawia艂am z fotografem z bardzo dobrej presti偶owej warszawskiej firmy HDD. On w ko艣cio艂ach tylko ju偶 robi zdj臋cia analogiem i jedynie na plenery zabiera cyfr臋, cho膰 zastanawia si臋, aby ca艂kowicie przej艣膰 na negatyw.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zgagaa
Siooooo…….. 艣licznie to napisa艂a艣. Ubaw po pachy. AgaB uwielbia krytykowa膰 innych, ale sama nie umie przyj膮膰 krytyki. Jej wypowiedzi nic nie wnosz膮 poza krytyk膮 innych os贸b. Jest najm膮drzejsza, we wszystkim najlepsza i ma dar obra偶ania innych. Podobno jest fotografem i bryluje na forum internetowym gimbla. Przez d艂u偶szy czas obserwowa艂am jej wypowiedzi, kt贸re w zasadzie nic nie wnosi艂y do dyskusji. Od momentu, gdy zacz臋艂a publikowa膰 bez zgody czyj艣 prywatny list na widok AgaB zbiera mi si臋 na wymioty. Teraz sprawdzam b艂臋dy, bo i ja wyjd臋 na nieuka. A teraz z innej beczki. 艢lub mam za oko艂o miesi膮c i wpad艂am na pewien 艣mieszny pomys艂 zwi膮zany z weselem. Chcemy kupi膰 pi臋膰dziesi膮t jednorazowych aparat贸w i roz艂o偶y膰 je na sto艂ach pomi臋dzy go艣膰mi. Ka偶dy zrobi jakie艣 tam zdj臋cia a my na koniec pozbieramy te aparaciki i wywo艂amy zdj臋cia. Wiem, 偶e tak robi si臋 za wielk膮 wod膮. Co s膮dzicie o tym pomy艣le?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yyyyyyyyyyyy
a sk膮d we藕miesz tyle aparat贸w?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ktosik11
zgaga, swietny pomysl !!! mysle jednak ze jakis bardziej obeznany tez by sie przydal na wypadek. zboczona zawodowo, ja tez jestem grafikiem od hmm 15 lat. co do E1 nie zmieniam zdania. jest stary, a produkowny jesli jest to tylko dlatego ze olympus nie ma w nic innego w klasie wyzszej niz amatorski. jedno jest pewne canon w zyciu nie zmieni matrycy na podobna matryce jak w E bo raz ze canon ma swoje wlasne matryce ktore uchodza za jedne z najlepszych a dwa ze canon dazy a wlasciwie juz od dawna oferuje matryce o rozmiarze pelnej klatki wiec matryce z olympusa ni jak nie dorastaja. nie ma sensu przekomazac sie ktory aparat jest lepszy bo i tak 99% udanego jakosciowo zdjecia zalezy od obiektywu. jednak wcale sie nie odnioslas do tego co napisalem na temat skanowania negatywow w zakladach foto i tracenia na jakosci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zboczona zawodowo
Do Ktosik 11 Ja w zesz艂ym tygodniu mia艂am robione zdj臋cia w Warszawskim studiu MTJ na ul Grochowskiej. Jest to chyba jeden z najlepszych zak艂ad贸w fotograficznych w Warszawie o ile nie najlepszy. Troszk臋 interesuje si臋 fotografi膮 i moja uwag臋 zwr贸ci艂o to 偶e w艂a艣nie zdj臋cia by艂y robione aparatem Olympus E1. Je艣li ten aparat to taka kicha to czemu robi膮 nim zdj臋cia w takim renomowanym zak艂adzie? Ktosiku a ile mia艂e艣 lat gdy podjo艂e艣 prac臋 jako grafik komputerowy?. Ostatnio wpad艂a mi w r臋ce publikacja gdzie opisuj膮 now膮 matryce canona. Matryca ta powsta艂a ze wsp贸艂pracy z firm膮 olympusa. Znalaz艂am w Internecie opis matrycy olympusa i canona. Olympus jednak ma o wiele lepszy system ni偶 canon. C贸偶 z tego ze canon ma pe艂nowymiarowa matryc臋 je艣li linie pikseli s膮 oddalone od siebie 艣cie偶kami wyprowadzaj膮cymi sygna艂 z piksela. Olimpu ma matryce pokryt膮 ca艂kowicie przylegaj膮cymi do siebie pikselami. Czyli kt贸ra matryca jest wi臋ksza aktywnie? Matryca jednak to nie wszystko. Najgorsze 偶e cyfra musi mie膰 dobre 艣wiat艂o i powinna by膰 powtarzalna w na艣wietleniach a taka nie jest. O tej powtarzalno艣ci powie Ci ka偶dy kto robi zdj臋cia aparatem cyfrowym. Zawsze robi si臋 kilka razy wi臋cej aby wybra膰 te dobrze na艣wietlone klatki. Wczoraj w艂a艣nie z moj膮 E1 ca艂e popo艂udnie pomi臋dzy opadami deszczu sp臋dzi艂am na fotografowaniu chmur. By艂y bajkowe. Niebo zmienia艂o kolorystyk臋 co kilka minut. Zrobi艂am cze艣膰 zdj臋膰 te偶 i na kliszy, a co nie mog臋 by膰 starodawna?.

Udost臋pnij ten post