Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

ciasto z grilla - czyli \'prawie sękacz\' ( wcale nie jest skomplikowane!!!) - 250 g miękkiego masła lub margaryny - 250 g cukru - 1 cukier waniliowy - 6 jajek - 4 łyżki rumu - 150 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło utrzeć na puch - dodawać cukry a następnie 2 całe jajka (no bez skorupek), 4 zółtka i rum mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślanej niewielkimi porcjami białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta włączyć piecyk na jakieś 200 stopni przygotować blaszkę - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia nabrać niewielką chochelkę ciasta i wylać do foremki - rozprowadzić równomiernie (łyżką albo pędzelkiem) piecyk przełączyć na funkcję opiekacza (od góry) - zostawić włączony termoobieg (jak się ma) - piec ok 4 minut na lekko zabrązowioną pierwszą warstwę wlać kolejną łychę ciasta i znowu rozsmarować równiutko - piec ok.3 minuty operację powtarzać do zużycia całego ciasta - czas podpiekania kolejnych warstw skracać (do 2 minut) po upieczeniu ostatniej warstwy wyjąc ciasto na blaszkę - ściągnąć papier - a ciasto wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika (już wyłączonego) a potem wyjąc ostudzić i się zajadać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skopiowane(jeszcze nie próbowałam) Tort Szwarcwaldzki Składniki: - 4 jajka - 10 dag cukru - 10 dag masła - 15 dag gorzkiej czekolady - 3 łyżki kirszu (czystej wódki wiśniowej) + trochę do nasączenia ciasta - 5 dag mąki pszennej - 5 dag mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 15 dag mielonych orzechów laskowych - 1 litr kremówki - 1 cukier waniliowy - 80 dag wiśni Sposób przyrządzania: Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj stopione masło, rozpuszczoną czekoladę oraz 3 łyżki kirszu. Orzechy upraż na suchej patelni, dodaj do masy jajecznej razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Napełnij tortownicę, piecz 45 minut w temp. 190 st. Ostódź, przekrój na 3 placki. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Placki nasącz kirszem, dwa przełóż bitą śmietaną. Na śmietanie ułóż osączone wiśnie, przykryj trzecim plackiem. Tort posmaruj resztą śmietany. Możesz posypać wiórkami czekoladowymi i ozdobić wiśniami. Robił już to ktoś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patyczak
witajcie kobitki dokladam swoj sprawdzony przepisik na pierniczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patyczak
PIERNIK BEZ JAJ 4 szklanki maki 3 łyżeczki sody 3łyżeczki kakao 3 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika 1,5 szklanki cukru wszystko dokładnie wymieszac dodac 4 łyzki oleju 3 szklanki kefiru(dobrze zeby byl gesty ja kupuje ten z krasnystaw) rodzynki orzechy koniecznie jeszce 3 łyzki marmolady lub dzemu lub powidel wszystko dokładnie mieszamy i do piekarnika najpierw tak na 150 a potem na 180 jesli masz elektryczny to termoobieg koniecznie jak bedzie odchodzil o blaszki to powinien byc gotowy ja dla pewnosci sprawdzam jeszcze patyczkiem SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patyczak
jesli bedzie któras chetna to podam SPRAWDZONY przepis na ciasto drozdzowe ktore zawsze wychodzi i i moze go zrobic KAZDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANN555
bardzo proszę o przepis na drożdżówkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Topielec: (przepis mojej znajomej) ciasto: 2 szkl.mąki 0,5 szkl.mleka 13 dkg margaryny 3 całe jaja cukier waniliowy 1)zrobić rozczyn z drożdży+letnie mleko+mąka+cukier) zostawic do wyrośniecia. 2) wszytkie składniki (oprócz cukru) wrzucić do miski, zagnieść ciasto, dodać rozczyn. Jesli mocno sie klei do rąk można dodać mąki (dość sporo), zrobić kulę i włożyc do worka foliowego (aha worek zawiązać tak aby ciasto mialo w środku troche miejsca bo urośnie), zawiązać worek i zanurzyć w zimnej wodzie tak aby ciasto całe się zanurzyło, na około 15 minut. Gdy ciasto wypłynie, wyjąć ciasto na stolnice, dodać 3/4 szklanki cukru i ponownie zarobić ciasto. Rozwałkować, dać nadzienie makowe lub serowe i zwinąć rulonik i na blaszke. piec w 180 stopniach około 40 minut, ciasto sie zrumieni. Nadzienie: gotowe z puszki lub: 0,5 kg maku spażyć. zmielić. do garnka: cukier+miód+rodzynki+bakalie+ze dwie krople olejku migdałowego lub rmowego+ odrobina masła+ mak. Rozgrzać wszystko, lekko podsmażyć mieszając, na koniec dodać 1 jajko surowe. Ostudzic bo goraca masa rozwali nam ciasto. Lukier: cukier puder+kilka kropli soku z cytryny+zimna woda= mieszać gęstą masę i polać zimne makowce smacznego przepis brzmi jakby był pracochłonny ale za drugim razem idzie jak z płatka. wszystko mozna robić pokolei. ja najpierw smaże mak a jak się studzi robie ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zabrakło najważniejszego składnika - wszak topielec to ciasto drożdżowe 7 dkg drożdży, nawet możesz dać kostke tam jest 10 dkg wybaczcie gapie....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zzzzztop
a ja podam wam przepis na ciasto z ananasem, właśnie zjadłam dwa kawały jeszcze ciepłe. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 4 żółtka kostka margaryny 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Zagnieść ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Masa budyniowa: 2 puszki krojonego ananasa 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 szkl. wody 2-3 łyżki cukru Do syropu z ananasów dolać szklankę wody , wymieszać, odlać pół szkl. syropu rozpuścić w nim budynie. Pozostałość zagotować z cukrem wlać budyń i ugotować tak jak się gotuje budyń. Masa kokosowa: 25 dag wiórek kokosowych kostka masła 3/4 szkl. cukru 4 białka ubić Roztopić w rondelku masło z cukrem, wsypać wiórki i stale mieszając zrumienić je na złoty kolor. Jak wystygnie wymieszać z pianą z białek. Na kruche ciasto wsypujemy ananasy, zalewamy wystudzonym budyniem równomiernie, a na koniec masa kokosowa. Pieczemy godzinę w temp 150 st. z termoobiegiem, włączona tylko dolna grzałka, na środkowej półce. Ale każdy zna swój piekarnik więc niech dostosuje to do siebie. Trochę dużo się napisałam, ale ciasto jest pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patyczak
CIASTO DROŻDŻOWE 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki letniego mleka 1 cukier waniliowy 3 jaja 4 szklanki maki Do miski dac drożdże,cukier,olej ,cukier waniliowy, letnie mleko,wbic jaja i dodac make i NIC NIE MIESZAC!!!!!!!!! Pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrobic ciasto drewniana łyżka(koniecznie) I gotowe!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małopolanka
Agripa dzięki ja ubiłam Snieżkę tak jak na opakowaniu czyli z mlekiem izrobiło się tego bardzo dużo ponad 2 litry itrochę za rzadkie ale i tak pyszne tylko trochę kłopotliwe przy krojeniu na przyszłość już będę wiedziała jeszcze raz dzięki za fajne przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANN555
Do "patyczaka" - bardzo, bardzo Ci dziękuję za przepis na drożdżówkę. Dzisiaj muszę ją zrobić koniecznie. Pozdrawiam. Do " me _ 36 " - bardzo dziekuję za " topielca ", napewno go wypróbuję. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam pytanie do ME_36 - chciałam sobie wypróbować twój przepis\"żołądek\", ale czemu ty tam ty w przepisie napisałas dwa razy mąke, raz po 1,5 szkl i 2 szkl. jesli możesz to napisz jeszcze raz ten przepis- a może to ja się myle?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcociaż jeden dobry uczynek
witam dziewczyny !!! bardzo fajny topik dzięki za przepisy z pewnością skorzystam , bo zaczyna sie okres imienin, urodzin.... mam pytanko to mysiapysia30 zamieść przepis na ciasto 3bit...dzięki buziak :):P ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 bit skladniki: 10 paczek herbatnikow szkolnych 1 smietanka 1/2 litrowa 30% 2 BUDYNIE WANILIOWE 1 kostka masła 1 puszka mleka w puszce skondensowanego 1 snieżka mleko 1 masa: ugotowac 2 budynie w polowie mleka zalecanego na opakowaniu - wystudzuc - po wystudzeniu skrecic z kostka masła 2 masa: ugotowac około 2,5 godziny mleko w puszce (wkladamy cal nie otwarta puszke do garnka z woda i gotujemy) uwaga - puszke nalezy przed otwarcie wystudzic bo wybuchnie hehehhe 3 masa: smietanke 30% ubic ze sniezka teraz robimy juz ciasto: ja robie w duzej blaszce spód : ciasta potem masa 2 potem herbatniki potem masa 1 potem herbatniki potem masa 3 na koniec posypujemy kakaem (przez sitko) lub wiórkami kokosowymi naprawde polecam - pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o sorki - biję się w piersi za \'żołądek\' i już się poprawiam tam powinno być nie 2 szklanki tylko 2 łyżki mąki - jak masz masę jasną dodajesz przed wlaniem do formy jeszcze tę mąkę (tak jak kakao czy mak do dwóch pozostałych mas - tak aby miały podobną konsystencję) a dorzucę przepis na CIASTO KAKAOWE Z DŻEMEM 1/2 kostki margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki dżemu (nie więcej bo będzie 100% zakalec!!) 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mleko - co najmniej 1/2 szklanki margarynę utrzeć z cukrem i jajkami dodać kakao i dżem - utrzeć stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu dodać mleko - tak aby masa miała konsystencję gęstej śmietany przełożyc do przygotowanej blaszki lub tortownicy piec ok. 50 minut w temp ok 180 stopni (piecyk z termoobiegiem ok 170stopni)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa -
PRZEKŁADANIEC Z WIŚNIAMI🌻 10 dag gorzkiej czekolady 20 dag mielonych orzechów laskowych 4 jajka 25 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wisnie nasaczone alkoholem,najlepiej z nalewki(około 700ml) 3 łyzki wisniówki 0,5 l smietany kremówki 2 cukry waniliowe 2 smietan-fixy 2 lyzki maki ziemniaczanej do dekoracji platki czekoladowe i orzechy galaretka wiśniowa Czekolade posiekać,połączyć z mielonymi orzechami,jajkami,20 dag cukru i proszkiem do pieczenia.Mieszac mikserem przez 3 min.Wylac ciasto do tortownicy.Piec okolo 1h w temp.175C.Ostudzic.Skropić wiśniówką.Odsaczone wiśnie (polowę)ulozyć na cieście,ubic smietane kremówke z łyzka cukru i cukrem waniliowym.Dodac smietan-fix i pozostale wiśnie,wymieszac.Rozsmarować na warstwie owoców.Zalać galaretka. CIASTO KAKAOWE Z BITĄ SMIETANĄ I GALARETKĄ🌻 1 szkl.maku suchego 1 szkl. mąki 5 jajek 3/4 szkl. cukru 2 lyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Margaryne rozpuscic i ostudzic,wsypac mak,cukier i wymieszać.Dodac żółtka,makę z proszkiem.Bialka ubic,polaczyc z masą.Przelac do formy upiec. Przygotowac galaretki: 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona Każdą galaretkę rozpuścic w 1 szkl. wody.Kiedy stęzeja pokroic w kostkę. Masa:0,5 l smietany kremówki 1 żółta galaretka(rozpuscic w szkl.wody z żelatyną) 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę ubic dodac tęzejącą galaretkę.Dolozyć pokrojone galaretki ,wymieszac .Ciasto przekroic na pól przelozyc masą,wierzch polac polewą czekoladowa i posypac orzechami:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
sorki to ciasto powyżej jest makowe a nie kakaowe,jestem dzis zakręcona....:D.Pozdrowionka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciasto \'bez wysiłku\' 1,5 szklanki cukru 3 jajka 1,5 szklanki śmietany (min.18 %) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia wszystkie produkty zmiksować na jednolitą masę - jeśli jest zbyt gęsta dodać trochę mleka (ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany) przelać do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (można na zostawić 1/3 i dodać 1 łyżkę kakao - zmiksować i wylać na jasne) piec przez ok 50-60 minut w temp ok 190 stopni (piecyk z termoobiegiem ok 170 stopni) i to by było na tyle :) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie smacznie! Przywiozłam sobie od teściowej mnóstwo jabłek i gruszek.Jabłka już wykorzystałam-placek,a resztę przesmażyłam i w słoiki-będzie na szarlotki ;) A co z gruszkami? Wrzućcie coś,proszę!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
SERNIK WANILIOWY Z GRUSZKAMI🌻 Ciasto kruche:15dag maki 4 dag cukru 1 cukier waniliowy 10 dag margaryny Masa serowa:25 dag margaryny 18 dag cukru 2 cukry waniliowe 7 jajek szczypta soli starta skorka z cytryny kg twarogu 1 opakowanie sernixu oprócz tego 5 dorodnych gruszek,cukier puder do dekoracji,polewa czekoladowa Przygotowac kruche ciasto,Zagnieśc ciasto dokladnie,owinac w folie i wstawic do lodowki na 20-30 min.Przygotowac masę serowa,(wszytko miksujemy)utrzeć margaryne,dodawajac cukier i cukier waniliowy,7 żółtek,skorke z cytryny,porcjami dodawac twaróg i sernix.Bialka ubic na sztywna pianę ze szczypta soli.Delikatnie wymieszac z masą serowa.Gruszki obrać,usunac gniazda nasienne,pokroic na połówki.Tortownicę(ta wiekszą) wysmarować,wylozyć kruchym ciastem,ułożyc gruszki,a na nie masę serową.Piec okolo 70 min. w temp.160-170C.Zostawic w formie do wystygnięcia, posypac pudrem i zrobic esy-floresy z polewy czekoladowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
Dzieńdoberek wszystkim i co dziś pieczecie dziewczyny?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE DO SHE 71
ILE PIEC SZARLOTKE Z BEZA I W JAKIEJ TEMP?????? PRZEPIS TWOIJ Z PIERWSZEJ STRONY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
200 st - 40 minut Powiem Ci szczerze,że ja rzadko przestrzegam czasu pieczenia podanego w przepisie-sprawdzam wcześniej wykałaczką,czy jest sucha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE DO SHE 71
DZIEKUJE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×