Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość keewatin
to jest wlasnie bez pieczenia:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do ulotnej chwili
o ile dobrze kojarzę, to miałaś odejśc z kafe, założyłaś pożegnalny topik...co Cię zatrzymało(na szczęście dla piekących i gotujących;) )??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Babeczki mam pyyyyyyyszny przepis na placek z wisniami nie ma duzo pracy a jest smaczny i ladnie wyglada. Przepis bedzie pozniej bo mnie dopadli na gg :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PLACEK Z WISNIAMI Biszkopt 5 jaj szklanka cukru szklanka maki 2 łyżki maki ziemniaczanej łyzeczka proszku do pieczeni Jaja ubic z cukrem do bialosci ,nastepnie dodac make z proszkiem i delikatnie wymieszac.Upiec 1kg wisni wydrylowac Przełozyc do garnka i wlac 0,5 litra wody zagotowac jesli bedzie istnial potrzeba to dolac wody tak aby bylo mniej wiecej okolo litra(pi razy oko;-)) do tego nastepnie dodac 2 galaretki wisniowe i dokładnie wymieszac.Gdy lekko stezeje wyłozyc na biszkopt i dac do lodowki. Nastepnie na galaretke wylozyc gotowa mase karpatkowa-jaka kto lubi 10 dag wiorek kokosowych 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru Na patelni stopic margaryne dodac cukier i wiorki dokladnie wymieszac mozna lekko przyrumienic ,lekko schlodzone wylozyc na mase karpatkowa Mi smakuje:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TARTA Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI🌻 30 DAG MĄKI 15 DAG MARGARYNY 10 DAG CUKRU 2 ŁYŻKI ŚMIETANY 60 DAG MALIN CUKIER DO SMAKU CYTRYNA 250ML SMIETANKI KREMÓWKI 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU Margarynę posiekać z mąką,dodać cukier i śmietanę,zarobić jednolite kruche ciasto.Uformować kulę,zawinąć w folię ,schłodzić.Rozwalkować na grubość ok.1/2cm.Wyłożyć dno formy na tartę.Upiec na rumiano w temp.200C. 2/3 malin włoży ć do rondelka,dodać cukier,zesmażyć na gęstą masę i doprawić sokiem z cytryny.Można przetrzeć przez sito.Odłożyć 2 łyżki tej masy,a resztę wyłożyć na krychy spód.Odstawić na 2h.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z c.pudrem i 2 łyżkami odłożonej masy malinowej.Wycisnąć przez szprycę na masę.Wierzch udekorowac pozostałymi malinami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SERNIK Z WISNIAMI Ciasto 3 szkl maki kostka margaryny 4 zóltka 1/2 szkl cukru Masa serowa 50 dag zmielonego sera 2 jaja 1/2 szkl cukru lyzka maki ziemniaczanej 2 lyzki mleka w proszku 4 lyzki masla cukier waniliowy aromat cytrynowy+skórka otarta z polowy cytryny Wierzch 1-1/5 kg wydrylowanych wisni kisiel wisniowy 4 lyzki cukru 4 bialka Do kruszonki 3 lyzki cukru 2 lyzki wiorków kokosowych troche maki Z podanych skladników zagniesc ciasto.Garsc ciasta odlozyc na kruszonke,a reszte wylozyc na blache (25x40 cm) i podpiec w temp.200st na jasnozloty kolor.Ser zmiksowac z reszta skladników,wylozyc na podpieczone ciasto.Na mase serowa ulozyc wisnie.Z bialek ubic sztywna piane,pod koniec ubijania dodac cukier i kisiel,wylozyc na warstwe wisni.Do ciasta odlozonego na kruszonke dodac cukier,kokos i tyle maki,aby ciasto lekko sie rozsypywalo.Rozsypac kruszonke na pianie z bialek. Piec ok 45 min. w temp.200st.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hellou Łasuszki:) hellou Agripko:) do------ do ulotnej------>.......generalnie rzecz biorąc wyjechałam za granicę i całkowicie zmienił mi się tryb życia -nie mam na nic czasu, wiec i na na kafe mnie nie ma, jak znajduję chwilkę to tu zaglądam-ale te chwile są rzadkością niestety:(, więc nie wrzucam tu przepisów i nie siedzę na ulubionych topikach taj jak dawniej....czasami jedynie Was \"podczytuję\" a to ciacho....to śmietankowa szarlotka-może jest na topiku przepis na to cudo? o ile nie zginie mi sygnał netu, to może wieczorkiem....:) pozdrowionka🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aga-jagna....pozdrawiam miluchno🖐️:) co tam u Was Babeczki? wrzucam obiecany przepis (wlasciwie juz dawno powinnam spac, ale co mi tam-poświęcej sie ;) ) -------------------śMIETANKOWA SZARLOTKA------------------------- upiec biszkopt i przekroic na 3 czesci Masa jabłkowa 1kg jabłek 1 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1/2 szkl wody szczypta cynamonu jablka pokroic w kostkę ,dodac cukier i przesmażyc aż zmiekną, przestudzic,dodac rozpuszczone galaretki i szczupte cynamonu Masa smietankowa 0.5 litra kremowki 36% 2łyzki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 op śmietan fixu śmietane ubic , dodac wymienione skladniki Masa budyniowa ugotowac smietankowy budyn, po przestudzeniu połaczyc ze 150 g jogurtu naturalnego,lub waniliowego Przekładanie biszkopt---->połowa masy jabłkowej,1/3 ubitej śmiertany------>biszkopt----->masa budyniowa----->biszkopt----->pozostała masa jablkowa i 1/3 śmietany pozostała smietaną posmarowac boki ciasta, wierzch posypac cynamonem i udekorowac wg uznania:) ciacho przed podaniem schlodzic w lodówce. mówięWam -niebo w gębie:-D pozdrowienia dla słodkiego fanklubu:)🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszE
Czy ma ktoś może przepis na ciasto alpejskie?? Ono jest na ciemnym biszkopcie, na to krem z bezami i alkoholem. bardzo bym prosiła!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis nie na temat ale moze sie komus przyda bo o ile mi wiadomo to sezon na wisnie rozpoczety(u mnir kleska urodzaju) ile mozna piec ciasta;-)moze lepiej spozytkowac tenze owoc :-D nalewka z wisni 200 szt wisni 100 szt lisci wisni 1 litr wody zagotowac,przecedzic, dodac 1 kg cukru, sok z 2 cytryn wystudzic i wlac 1/2 litra spirytusu a potem prosto do buteleczek niech sie przegryzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziękuję za przepis
i pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niezły pomysł z tym przepisem- wielkie dzieki!!!jutro robię:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agatkata
polecam ten placek migdalowo wisniowy, zrobilam dzisiaj pyszny.. :) juz go nie ma prawie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajny topik hop do góry
to podniose:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NIEDZIELNE CIASTO ŚLIWKOWO - KARMELOWE ciasto 35 dag herbatników 5 łyżek cukru 1 łyżeczka skórki otartej z 1 cytryny 15 dag masła lub margaryny - herbatniki przełożyć do torebki foliowej - zawiązać i rozkruszyć wałkiem na dość drobne kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową - masło rozpuścić i wlać do herbatników - wymieszać na jednolitą masę (można dodać mleka jak się nie daje wymieszać tylko stale i wciąż duuuuużo okruszków pozostaje) - przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem - wstawić na 15 minut do rozgrzanego do temp. ~180 stopni piecyka (termoobieg ~170) obłożenie 1 kg śliwek 4 łyżki ciemnego cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej - połówki śliwek ułożyć ściśle (do góry brzuszkiem na podpieczonym spodzie) - posypać skórką pomarańczową i cukrem wymieszanym z cynamonem - piec ok. 25 minut w tej samej temperaturze co poprzednio + kolejne 5 minut z nastawionym podgrzewaniem od góry (tak aby cukier z sokiem ze śliwek zaczął się karmelizować) - wystudzić i podawać i się zajadać uwaga - można to ciasto upiec na normalnym kruchym cieście (ale eksperyment herbatnikowy nie jest zły); dopuszczalna jest wersja typu szarlotka - zamiast śliwek ósemki z jabłek..... smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shelka
PYSZNY SNICKERS w duzym skrocie pisze: -upiec kruche ciasto -gotowac 3 godziny mleko slodzone skondensowane wystudzic polozyc na ciasto -wysypac na to orzeszki ziemne - ugotowac 2 budynie w pol litra mleka okolo (zeby bylo geste) wylac na te orzeszki -2 tabliczki czekolady 2 lyzki smietany i ok 150 g masla wlozyc do miski zaroodpornej lub malego garnka, to wlozyc do wypelnionego gotujaca sie woda garnka i rozpuscic. jak troche ostygnie wylac na mase budyniowa to taki ogolny zarys masy budyniowej moze nie byc, lub moze byc robiona z dodatkiem masla..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czytam i czytam, kopiuję, ale jeszcze nie robiłam waszych ciast. Po prostu czasu mi trochę brakuje. Zamierzam zrobić ciasto z grilla - me_36 i ciasteczka ryżowe - she71, jak znajdę chwilkę, polecam przepis na beatkę gdzieś z początku topiku, rewelacyjny tort, który często robię na imprezki. Dam kilka moich ulubionych ciast.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bananowiec. 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka pomarańczowa 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 5 bananów 1 żółtko 150 g masła 0,5 szkl cukru pudru Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl gorącej wody. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. 4 banany zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (ja daję zazwyczaj 6 bananów). 1 banana pokroić w plasterki (będzie do dekoracji). Żółtko utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Połączyć z tężejącymi galaretkami i bananami, wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na godzinę. Po zastygnięciu udekorować plastrami banana. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szkl. wody, ostudzić. Tężejącą zalać ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Najlepsze jest na drugi dzień.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Panterka - stary przepis, jeszcze moja babcia robiła 1 szkl oranżady 1 szkl oleju 2,5 szkl mąki 5 jaj proszek do pieczenia aromat arakowy lub jakiś inny 3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać nadal. Później ucierać wsypując po trochę mąki z proszkiem. Dolewać powoli olej i dodawać po 1 żółtku. Cały czas mieszać. Na końcu dodać oranżadę i wymieszać. Odłaożyć 3/4 ciasta, a do reszty dodać kakao, dobrze wymieszać. Na środek tortownicy włożyć 3 łyżki ciasta ciemnego, na środek ciemnego wyłożyć 2 łyżki ciasta jasnego, potem znowu ciemne i jasne i tak aż do skończenia ciasta. Piec ok 1 godziny w temp. 180 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prawie jak piernik 2 szkl mąki 3 jaja 1 szkl cukru 1 szkl mleka 0,5 szkl oleju 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowatego 1 łyżeczka cynamonu, albo przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao Wszystkie składniki wymieszać mikserem, przełożyć do keksówki i poec ok 40 min w temp. 180 stopni. Udekorować polewą, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Ja zawsze robię podwójną porcję i daję pół opakowania przyprawy do piernika. Dżem daję własny, porzeczkowy albo wiśniowy. Mój mąż się zajada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tort śmietanowy biszkopt: 2 jajka 120 g mąki 0,5 szkl cukru pudru 50 ml oleju proszek do pieczenia Utrzeć cukier z żółtkami, dodać olej, dobrze wymieszać. Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do żółteki delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 20 min w 180 stopniach. Krem: 85 dkg śmietany kremówki 10 dag cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny owoce (maliny, jeżyny, pokrojone brzoskwinie z puszki itp) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, albo wg przepisu na opakowaniu. Kremówkę schłodzić. 2/3 ubić na sztywno, dodać cukier. Pozostałą śmietanę połączyć powoli z zimną żelatyną. Do tego dodać ubitą śmietanę. Jak nie tężeje od razu to wstawić do lodówki aż zzacznie tężeć. Ważne: przykryć folią spożywczą, bo śmietana wchłania zapachy) Do kremu dodać owoce ( jak są mrożone to nie rozmrażać) i wylać na zimny biszkopt, wyrównać, przykryć folią i wstawić do lodówki na 5 - 6 godzin. Udekorować według uznania. Do ubijania śmietany można dodać śmietanfix, ale nie jest to konieczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Później jeszcze napiszę jak robię skórkę pomarańczową kandyzowaną. Lepsza niż kupiona, miękka, tańsza i dużo wychodzi. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A oto przepis na pomarańczowe skórki kandyzowane: skórka z 4 pomarańczy 210g cukru 250ml wody 0,5 łużeczki kwasku cytrynowego spirytus Pomarańcze dokładnie umyć, obrać i zjeść ;) Skórki gotować w dużej ilości wody przez ok 10 - 15 min. Przelać zimną wodą. Dokładnie odkroić ze skórki białe włókna, pokroić skórkę w kostkę. Przygotować roztwór: zagotować wodę z cukrem i włożyć do tego skórki. Gotować na małym ogniu aż skórki staną się szkliste (ok 1 - 1,5 godziny). Dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Wyjąc ciepłe skórki i włożyć do małych słoiczków. Tyle, żeby było na jedno użycie. Syropem zalać skórki. Do każdego słoiczka wlać łyżkę lub dwie spirytusu i szybko zamknąć słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu. Można takie skórki zamrażać. Ja robię od kilku lat i od tamtej pory nie kupowałam skórek kandyzowanych, a dodaję do keżdego sernika, do keksów i do prawie piernika. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agro... panterkę piekę z \'szampanem\' (czyli winem musującym - białym)zamiast oranżady ;) - i nie dodaję kakao - upieczone jeszcze ciepłe smaruję jak lukrem advocatem - efekt rewelacyjne ciasto szampańskie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O! No to muszę i ja kiedyś spróbować. Kusi mnike też twoje ciasto z grilla. Jak znajdę trochę czasu to na pewno upiekę. Pozdrawiam wszystkie miłośniczki wypieków!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×