Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość Gosiek18
Witam,czy ktos wie jakie sa proporcje na mase smietankowa to tortu ale z galaretka a nie z zelatyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z garnka MIĘTOWE
6 jaj,1szkl.cukru,3 budynie czekoladowe(najlepiej już bez cukru),łyżka kakao,pół łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka mąki pszennej >Białka ubić z większą połową cukru dodać żółtka ubite z resztą cukru i mieszać delikatnie tak jak na biszkopt,potem dodać budynie wymieszane z mąką i proszkiem,piec około 15-20 min w 17O stopniach. Masa miętowa: paczka ok 25o gr miętowych bardzo cukierków( landryny bardzo miętowe)włożyć do garnuszka dolać ok. pół szkl wrzątku i gotować mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukierków:) osobno ugotować jeden budyń śmietankowy z 2 łyżkami mąki pszennej i pół szkl cukru z dodatkiem ok 400 ml mleka...Jak ostygnie dodać rozpuszczone cukierki a potem to wszystko dodawać do masełka (ok 20-25 dag)Wychodzi pyszny krem o smaku miętowym:)można dodać w zależności od gustu likier miętowy:).Biszkopt przekroić na pół i przełożyć :biszkopt-krem-biszkopt,, wierzch- galaretka agrestową rozp. w szkl, ciepłej wody i wymieszanej z 250 ml śmietany ubitej.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z garnka też
Babka bakaliowa świąteczna 250 gram margaryny 15 dag cukru 5 jajek 1 mały cukier waniliowy 35 dag mąki 2 łyżki amaretto 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 7 dag rodzynek 30 dag bakali(orzechy włoskie, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystko dokładnie utrzeć łyżką Margarynę utrzeć z cukrem, na puszystą masę, dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,śmietanę. Ucierać, aż ciastobędzie gładkie , pod koniec dodać amaretto. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Blaszkę do babki wysmarować dokładnie tłuszczem i leciutko oprószyć mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 55-60 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość genialna magda...........
na dobry makowiec przepisu szukam:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sernik jest na str 2 i 3 ,poprostu pieczesz tak samo tylko bez spodu Makowiec na 5 -patyczaka i na 7- alutka-k

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIERNIK TYGODNIOWY 1/2kg mąki 20dkg miodu 1szkl cukru 3jajka 1łyzka sody 1przyprawa do piernika Ciasto zagniesc ,włożyc do miski i odstawic na tydzień.(w tem pokojowej) Po tygodniu dogniesc aby miało konsystencje pierogowego ciasta.Cienko wałkować,piec. Przełożyć masą; 1lmleka 3szkl cukru 1masło Z mleka i cukru ugotowac karmel,wystudzić utrzec z masłem,można dodac aromat. ew przełozyc jeden placek winna marmoladą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wróbelek ćwirek
Tak ten piernik ,jest bardzo dobry,tylko trzeba zeby postał 2dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podam i ja,moje wypróbowane przepisy na : MAKOWIEC -ciasto: 50 dkg mąki 2 żółtka i 1 całe jajko 1 margaryna lub masło 10 dkg drożdży 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 4 łyżki cukru Drożdże utrzeć z cukrem,dodać mąkę i pozostałe składniki,wyrobić ciasto i zostawić przykryte na 1 godzinę,by wyrosło.Ciasto podzielić na 3 części,rozwałkować je na niezbyt cienkie prostokąty i uformować 3 rolady,albo z gotową masą ,albo z tą która podam poniżej,Rolady owinąć w papier do pieczenia,ale niezbyt ciasno,pozostawić 2 cm luz - piec ok.35-40 minut w temp.180 stopni.Po tym czasie zajrzeć delikatnie czy jest ładnie zrumieniony,jak tak to jest już gotów. MASA MAKOWA: 2 szklanki maku(sparzyć,2 x zmielić 2 łyżki roztopionej margaryny lub masła 4 całe jajka 6 łyżek cukru 10 dkg wiórek kokosowych,można też ich nie dawać jak się nielubi oraz bakalie:tj.orzechy siekane,drobno pokrojone śliwki suszone,rodzynki,figi lu swoje ulubione wg wyboru.Składniki masy dobrze wymieszać i jest gotowa:) SERNIK BEZ SPODU: 1 kg dobrego sera 2 x zmielonego 1 kostka masła 5 żółtek ( z białek pod koniec ubić pianę) 1 szklanka cukru pudru 1/2 litra mleka - zagotować 2 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Do zmielonego sera dodać2 łyżki budyniu i 2 łyżki mąki ziemniaczanej,dokładnie wymieszać,dodać gorące mleko,wymieszać,lekko przestudzić i dodać cukry,żółtka oraz stopione,schłodzone masło,dokładnie wymiksować,pod koniec dodać pianę z 5 białek i delikatnie wymieszać łyżką.Masę wylać na wysmarowaną blaszkę o rozm.24-38 cm i pozostawić na 30 minut aż masa zgęstnieje.Po tym czasie piec w temp.180 stopni ok.45 - 50 minut.Wierzch po wystudzeniu można popudrować,ale wtedy dobrze jest nieco zmniejszyć ilość cukru dodawanego do masy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gorgol
Pyszności, ale i jeden temat nie wystarczy so innych zakladają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do gorgol
a tak po naszemu to o co ci chodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PUP
ewa takiej szmiry i barachla nam tu nie potrzeba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość doewaaaaaaaaa
W necie są tak fajne blogi że tym swoim sie nie poisałaś jedno wielkie nic:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
do Ewci 1c3 prawdziwy pleśniak robi się z trzech warstw ciasta dwie warstwy białej i jedna ciemna z kakao.sposób wykonania tez jest inny.Twój przepis to raczej nie jest na pleśniaka.Sorry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzien Dobry :-) Widzialam, ze ostatnio na tapecie bylo znowu ciasto marchewkowe, tez je pieklam niedawno, tyle, ze wg innego przepisu niz ten tutaj podany na ostatnich stronach tym razem postanowilam znowu cos pokombinowac i zamiast kremu na bazie soku marchewkowego przelozylam ciasto serkiem mascarpone utartym z niewielka iloscia cukru pudru na wierzch dalam glazure -kisiel pomaranczowy ugotowany na soku marchewkowym + sypka galaretka pomaranczowa, calosc rozbielilam lyzka mascarpone i wyszlo ciasto palce lizac :-D pozdrawiam rezydentow :-) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej Kobietki:-) Kiedy zabieracie sie za pieczenie piernikow/ciasteczek ? Mam w tym roku sporo osob do obdarowania, wiec ciasteczek musi byc niemalo,musze to jakos rozsadnie zaplanowac :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ohohohohoooo
pierniczki juz upieczone :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c
Szkoda że na moim blogu nie mam przepisu na pierniczki,chętnie podzielę się makowcem krucho-drożdżowym,zawsze go robię na święta,polecam http:// przepisyewy.blogspot.com/ MAKOWIEC KRUCHO-DROŻDŻOWY Ciasto: 500 g mąki,2 jajka,1 żółtko,2 łyżki śmietany,200 g tłuszczu,1 łyżeczka proszku do pieczenia,50 g drożdży,szczypta soli. Masa makowa: 400-500 g maku,100 g masła,1/2 szklanki miodu,3 jajka,bakalie Zrobić ciasto(drożdże utrzeć ze śmietaną),podzielić je na 2 lub 3 części,rozwałkować,nałożyć masę makową,zwinąć,ułożyć na blasze.Gdy podrośnie,posmarować białkiem,upiec(45 min). Wykonanie masy makowej Mak sparzyć i pozostawić na 12 godz.Odcedzić na sicie,zemleć na maszynce z gęstym sitem,dodać żółtka,roztopione masło,roztopiony miód,pianę z białek i bakalie.Dokładnie wymieszać. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ooo juz? to ja dzisiaj wieczorem zabieram sie za pieczenie katarzynek :-) chcialam isc na skruty i kupic gotowa przyprawe do piernikow, ale znowu wszystkie przyprawy w sklepie w skladzie na pierwszym miejscu zawieraly make pszenna, a niektore jako bomus jeszcze mialy cukier :-O zrobie sobie sama, tylko bede wojowac z kardamonem bo mielony mi sie skonczyl, a zostal sam w ziarnach i bez mozdzierza ciezko go utluc ewa....tutaj jest pelno przepisow na pierniczki i rozne ciasteczka-wystarczy poszukac milego dnia Kobitki 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do ewa1c
Nie wciskaj tego swojego blogu w każdym poscie w każdym temacie, bo taka nachalność zniechęca do odwiedzenia tego blogu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ewa zwykle pieke wlasnie w 170-180 stopniach, ale bez termoobiegu i sie nie przypiekaja, ale to zalezy od piekarnika jeden drugiemu nie rowny a tak z innej beczki...dlaczego tak nachalnie reklamujesz tu swoj blog? zaczernij sobie nicka, linka do bloga wklej sobie w stopke i juz bedzie inaczej l

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do ewa
od tego polecania bloga az mdli,skończ z tą nachalnością

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkich,cześć Ulotna:) Ja jeszcze nie zakupiłam nowych foremek do pierniczków,więc chyba zamówię u Ciebie;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czesc Agripa :-) u mnie wyglada to tak- upieklam, zjadlam, a puszki dalej puste [beksa} jesli chodzi o foremki, to zachecam do zakupu stempelkow Wiltona moje stempelkowe ciasteczka zawsze robia furore :-) wiem, ze to niemaly wydatek, ale radosc obdarowanych...bezcenna :-) pozdrawiam cieplutko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×