ulotna chwila 0 Napisano Marzec 21, 2008 Dobry wieczór Babeczki:-) Zdrowia, szczęścia i humoru dobrego, A przy tym wszystkim stołu bogatego, Mokrego dyngusa, smacznego jajka I niech te święta będą jak bajka. u mnie na święta sernik z rosą i pyszne babeczki:-) pozdrawiam miluchno Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość awril Napisano Marzec 22, 2008 dziewczyny,zrobiłam sernik isaura z przepisu na 1 stronie:( wszystko szło dobrze,dopoki nie przyszło do wlania masy serowej na ciasto.ta masa,cała poszła mi na dno!!! utopiła sie w tym ciescie!! mimo to,ciasto dalam do pieczenia,ale co z niego bedzie? jstem zła na siebie...co zle zrobiłam? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Marzec 22, 2008 awril -pieczesz ciasto z mojego przepisu,tą masę serową ja wykładam łyżką na ciasto.Dziś też piekłam ten sernik i wyszedł exstra. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość awril Napisano Marzec 22, 2008 wiem,Agripo,ze to twoj przepis,dl;atego sie wziełam za ten sernik:) a wiec tak-ciasto sie upiekł,ładnie wyrosło,jest smaczne...ale na Boga,nie wiem,jak to sie stało,ze ja ten ser mam na dole,a ciasto(to kakaowe) jest na wierzchu!!moze ja to ciasto miałam za mało geste i dlatgo ser,ciezszy,opadł na dno a ciasto poszło w gore? nie wiem,grunt,ze sernik jest bardzo smaczny i naprawde sie udał!! WSZYSTKIM ZYCZE WESOłYCH SWIAT!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Joovika 0 Napisano Marzec 22, 2008 Witajcie, Czy ktoras z Was robila juz ciasto pt. łabędzi puch? widzialam przepis w necie i mi sie spodobal ale jestem ciekawa waszych opinii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość anonimowa kuchareczka Napisano Marzec 22, 2008 Ja myślę że może masa była za ciepła -She71, kiedy przekładałaś. Ona musi być tylko letnia. A glazury jest tak dużo zeby efekt kolorystyczny wyszedł dobry. Jak jest mało-przebija kolor biszkoptu. I poza tym -glazura jest przepyszna! Nie wiem co na to Ulotna ale miałam przyjemniość jeść kilka razy jej cytrynkę a nawet patrzeć jej(Ulotnej) na ręce:-P hhehe Niegdy nie miała żadnych kłopotów z robieniem tego ciasta (ten typ tak ma:-D), glazury tez nigdy nie zostało. Wszystko musi mieć odpowiednią konsystencję chyba, nie za ciepłe. p.s. -nadałam temat ulotnej, może tu zajrzy. Pozdrawiam, wesołego ALLELUJA!:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość anonimowa kuchareczka Napisano Marzec 23, 2008 Ależ ze mnie ciapa!:-P Nie spojrzałam na datę i robię zamieszanie. To przez ten kuchenny zawrót głowy -miłego wieczoru zyczę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka Napisano Kwiecień 15, 2008 Babeczki Witam wszystkich wielbicieli słodkości Jak pieczecie babeczki i czym je nadziewacie? pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Kwiecień 15, 2008 BABECZKI Z ANANASEM 12 dag mąki 60 g margaryny 1 łyżka śmietany 1 żółtko 3 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru pudru cukier waniliowy ananas z puszki 2 łyżki ananasowego dżemu 2 łyżki płatków migdałowych sól cukier puder do posypania tłuszcz do foremek Z mąki, żółtka, masła, cukru pudru, 1/2 cukru waniliowego, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasto cieńko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone foremki. Piec 10 minut w 200°C. Białka ubić na pianę z cukrem, pozostałym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wnętrza babeczek wysmarować dżemem ananasowym. Napełnić pianą i przybrać ananasem. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut w 180C. Babeczki wyjąć. Posypać cukrem pudrem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka Napisano Kwiecień 16, 2008 Agripa, ciekawy przepis, chętnie spróbuję Dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka Napisano Kwiecień 25, 2008 kto zna przepis na sernik duński, ale taki jak w cukierniach. Mokry, na cienkim ciescie i z białą górą. Pyszny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wojka Napisano Kwiecień 29, 2008 No, Agripa, co z tym sernikiem duńskim:( Pozdrawiam :):D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Kwiecień 29, 2008 Sorki wojka,ale znam tylko coś takiego,bez pieczenia:) SERNIK DUŃSKI 3 serki Bieluch 150 ml 3 jajka, 3/4 kostki margaryny, I szklanka cukru, l szklanka mleka, 1/2 opakowania cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać l jajko i 2 żółtka oraz serki. Żelatynę zalać zimną wodą następnie gorącym mlekiem. Po ostygnięciu wlać do masy serowej. Wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy, której boki powinny być wysypane kokosem. Na górę sernika można również posypać kokos. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wojka Napisano Kwiecień 30, 2008 Witaj Agripa, dzięki za przepis:) Duński się piecze, ale przepis okryty jest jakąś tajemnicą i nie mozna [póki co] dostać tego przepisu. No cóż pozostają nam wersje te które znamy do maszych babć, mam, cioć i Agripy:D pozdrawiam, życze dobrego dnia:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bmz Napisano Kwiecień 30, 2008 Teraz upiekłam,pięknie uwyrosło ciasto w keksówce 4 jajka i 1 szkl.cukru ubić mikserem, dodawać na przemian: 1 szkl.mąki pszennej i pół szkl.mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do piecz. i 3/4 szkl.oleju - powoli miksować Piec w 160 oC około 50 minut Robi się szybko jest smaczne i dietetyczne i nie piecze zgaga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do wojki Napisano Maj 2, 2008 sądząc po opisie sernika pasuje mi tu "sernik z rosą" jest na cienkim kruchym cieście, baaardzo mokry ser, a na wierzchu biała góra przypominająca piankę - może to to :-)???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
a tak na marginesie 0 Napisano Maj 2, 2008 Zamarzył mi się metrowiec,ale nie mam mleka,żeby zrobic krem budyniowy... Może byc krem taki maślany...? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wojka Napisano Maj 5, 2008 Sernik z rosa jest rzeczywiście w smaku zbliżony do duńskiego i może go zastapić, ale...... :) duński to duński Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wojka Napisano Maj 13, 2008 Podam przepis na pyszniutkie ciasteczka. Cynamonowe ciasteczka 25 dag mąki 1 jajko 10 dag masła 12 dag cukru pudru 1 dag cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: lukier , połówki orzechów włoskich Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich. Smacznego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Maj 14, 2008 Jeszcze ciepły;) drożdżowiec z rabarbarem i wiśniami:) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20825447e39e233d.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość SW-59 Napisano Maj 14, 2008 Cześć babeczki, poszukuję przepisu na ciasteczka muszelki takie przekładane marmoladą i sklejane po 2 razem , do połowy zamoczone w czekoladzie. Może ktoś takie piecze ? Bardzo proszę o pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Maj 25, 2008 Dzień Dobry Babeczki:-) Czy na naszym topiku jerst przepis na ciasto czeskie? szukam wyrywkowo, bo przeglądnięcie tych 31 stron jest troszkę czasochłonne... może któraś z Was pamięta czy jest tu ten przepis? hepl! ciacha mi się chce:-D!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Maj 25, 2008 ps. nie chodzi mi o przepis na "miodownik" tylko na cosik bardzo podobnego(czeskie które kiedyś jadłam miało zupełnie inne placki niż na miodownik) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wea Napisano Maj 27, 2008 może ktos podzielic sie przepisem na orzeszki?? Proszę :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Maj 30, 2008 wea....TE orzeszki:-)????? wypiekane w połówkach w takiej jakby patelni, a potem faszerowane i sklejane masą kajmakową:-)? qurcze nie robiłam ich ponad 10 lat....formę komuś pożyczyłam i już do mnie nie wróciła, a przepis może i by się znalazł, ale dopiero za dwa tygodnie, bo chwilowo mój zeszyt gdzie indziej i ja gdzie indziej:-) pozdrawiam miluchno wszystkie łasuchy!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
baka-ła 0 Napisano Maj 30, 2008 Orzeszki 1/2 kg mąki 2 żółtka 1 margaryna 6 łyżeczek śmietany 1 łyżeczka sody 2 łyżki octu Zagnieść ciasto robić owalne kuleczki układać w formie zamknąć i piec Masa; 1/2 kostki masła 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 15 dkg orzechów Zagotować mleko z cukrem wsypać orzechy i zaparzyć wystudzić i utrzeć z masłem i napełniać orzeszki i składać po 2 Ulotna chwilo podaj kiedyś przepis na tą mase kajmakową Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Maj 31, 2008 Baka-la----------->od jakiegoś czasu idę na łatwiznę i gotuję przez 2-3h puszkę skondensowanego słodzonego mleka, można też kupić już gotowy kajmak w puszce tradycyjne gotowanie mleka z cukrem jest dla mnie zbyt absorbujące, więc już dawno tego nie praktykuje:-) pozdrawiam ps. co dzisiaj pieczecie:-)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czarnobrewa 0 Napisano Maj 31, 2008 Ulotna chwilo, czy placek czeski to nie jest taki z blatów amoniakowych? coś mi się przypomina, musze odkopac przepisy ze starego zeszytu Pyszny był. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czarnobrewa 0 Napisano Maj 31, 2008 A to ciastka z czasów, kiedy rafaello było gdzies w dalekim świecie Ciastka z kleiku ryżowego 25 dag margaryny 15 dag cukru 4 jajka 25 dag kleiku ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka a następnie kleik ryżowy z proszkiem i wiórkami. Na końcu dodać pianę z białek. Na blasze kłaść łyżeczką ciastka. Upiec na złoty kolor. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czarnobrewa 0 Napisano Czerwiec 1, 2008 Ulotna chwilo, nie dawało mi spokoju Twoje pytanie o placek czeski, bo przypomniałaś mi o smaku z młodości. Odkopałam stary zeszyt z przepisami sprzed 30 lat i znalazłam tam przepis na wspomniany placek. Jest to przepis z miodem sztucznym (hmmm czemu sztucznym??) - dwa placki a w środek placek kruchy (z przepisu wynika że ucierany, hmmm), do tego masa \"budyniowa\" z mąki, mleka i masła. Jak przepiszę \"maszynowo\" to wkleję przepis, jesli jesteście nim zainteresowani. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach