Gość senti Napisano Styczeń 15, 2010 Dziekuje dziewczynki:* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 18, 2010 Witam popołudniowo:-) A co tu tak pusto? Nic się już nie piecze? żadnych weekendowych słodkości? ja póki co zrobiłam mały torcik orzechowy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee0cb6541fc8ec21.html torcik bardzo smaczny, ale ciężki(ciężkie blaty orzechowe, przekładane kremem kawowym maślanym z dodatkiem alkoholu i kwaskowatym dżemem, ciacho nasączone likierem orzechowym) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 18, 2010 Ulotna, ten torcik musi być tak samo pyszny, jak kaloryczny;-) Ja zastrajkowałam w ten weekend - nic nie upiekłam:-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 19, 2010 Ulotna, a jak zrobisz ten tort ze świnkami, wrzucisz fotki? :-) Będę czekać z niecierpliwością:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 21, 2010 Teraz ja się przymierzam powoli do jakiegoś tortowego przepisu i przerzucam zeszyty w poszukiwaniu czegoś, czego dawno nie było... Dorzucę jeszcze jeden przepis: ****Tort migdałowo-pomarańczowy**** Ciasto: 15 dag margaryny, 8 łyżek cukru pudru, mały cukier waniliowy, 6 jajek, 15 dag mielonych migdałów, 2 łyżki mąki pszennej. Krem: 1szkl. zsiadłego mleka, 8 łyżek cukru, 25dag masła roślinnego. Dekoracja: galaretka pomarańczowa, 2 pomarańcze, 4 łyżki płatków migdałowych. Nasączenie: 4 Łyżki soku pomarańczowego i łyżka wódki Ciasto: margarynę utrzeć z połową cukru pudru i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wymieszać z mąką i migdałami zmielonymi. Białka ubić z pozostałym cukrem pudrem i delikatnie połączyć z ciastem. Wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (ale nie wielkiej 26cm śr., tylko mniejszej) i piec ok. 25-30 minut w temp. 180 st. C. Krem: masło porządnie utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zsiadłego mleka, dalej ucierając. Dekoracja: galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Pomarańcze podzielić na cząstki, usunąć błonki. Ostudzone ciasto przekroić na pół, włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć spód, nałożyć pół kremu, przykryć drugą częścią ciasta, nałożyć krem, ale nie w całości (trzeba trochę zostawić na boki tortu), pomarańcze, zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki, by galaretka zastygła. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obwód tortownicy, boki posmarować pozostałym kremem, posypać płatkami migdałowymi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość odpowiedzcie bardzo was prosze Napisano Styczeń 22, 2010 Hej babeczki . Upieklam sernik krople rosy i masa serowa wyszla super , natomiast ciasto wyszlo jakby zakalcowate , twardawe , tzn od dolu kruche a wyzej od masy twarde , nie wiem nie dopieczone ? co zrobilam zle :( tak mysle ze moze cukier puder moze powinien byc a nie zwykly .... odpowiedzcie prosze , zebym wiedziala jak zrobic nastepny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja najpierw podpiekam spód Napisano Styczeń 22, 2010 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
saginata 102 Napisano Styczeń 22, 2010 Na pewno cukier puder-ja do gniecionych zawsze daję tylko puder. No i taka stara zasada-na ciasto-przed wyłozeniem sera- sypię 2-3 łyzki bułki tartej-ona zapobiega takiemu zakalcowi.Tak też robię z szarlotkami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 23, 2010 hej kobitki.no chyba sezon tortowy to sie u wszystkich zaczal :D ja wczoraj wlasnie skonczylam jedengo na 18-stke.a i juz nastepne zamowienie mam :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 23, 2010 Witam:) )) Gosianica i nam torcika nie pokazałaś? Ja upiekłam dzisiaj... SMACZEK Upiec jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyzki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Upiec ciemny biszkopt j/w dodając łyżkę kakao. Masa budyniowa: 1/2 l mleka budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Ugotować i ostudzić. Utrzeć z kostką margaryny do białości. 250 ml smietany kremówki ubić i delikatnie połączyć z masą. Biszkop jasny nasączyć sokiem z ananasów,wyłożyć połowę masy i puszkę ananasów pokrojonych w drobną kostkę,przykryć ciemnym biszkoptem(też nasączonym),na wierzch pozostałą masę . 1/2 kostki margaryny c.waniliowy 20 dkg wiórków kokosowych,podsmażyć i jeszcze ciepłe wykładać na masę. Wierzch ,,popisać,,polewą czekoladową. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91267bba07e57be6.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 23, 2010 Agripo, ja to chyba do grobowej deski będę fanką Twoich wypieków:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 24, 2010 bo jeszcze gotowy nie byl.tezal w lodowce ale dzisiaj pokaze foto kawalka,ktory zostal :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 24, 2010 zmotywowalyscie mnie to zrobienia fotek ;) troche kiepskie ale szybko robilam http://twojezdjecie.pl/fotka_237731.html http://twojezdjecie.pl/fotka_237733.html to byl tort brzoskwiniowy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 24, 2010 Gosianica - jestem pod wrażeniem tak równej galaretki na kremie! No i czekam na kolejne zdjęcia zamówień;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 24, 2010 gosianica....no no no....aż ślinka leci:-) super, że rozkręcasz torcikowy biznesik ciacho wygląda smakowicie! annawioletta....niestety wszystkie imprezy rodzinne zostały u mnie odwołane, więc tortu nie było, ale zrobię go koleżance w drugiej połowie marca ale w lutym pomimo wszystko małe torciki będą, więc na fotki trzeba będzie poczekać:-) pozdrawiam niedzielnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 24, 2010 jeny, ale jestem zakręcona.....właśnie przewinęłam stronę do góry, a tam takie fajne przepisy:-)! muszę je sobie koniecznie przepisać! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 24, 2010 nie ma problemu beda nastepne torciki to i fotki sie wrzuci :D musze wypróbowac tutejsze przepisy na torciki bo wygladaja smakowicie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka zosia Napisano Styczeń 25, 2010 Czy zna ktoś przepis na krem do orzechowca??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 25, 2010 Na pierwszej stronie topicu jest przepis Agripy na orzechowiec - autorka poleca krem budyniowy lub orzechowy (gotowy). Do tradycyjnego kremu budyniowego mozna dodać ze dwie łyżki kawy rozpuszczalnej. Lubię (jeść) ciasta bez kremu, oto kolejne z przepisu me_36: żołądek: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1f4e2f7fc4513f4.html - jakby ktoś pytał, dlaczego kakaowa masa nie została w środku, to odpowiadam - to jest już pełny zołądek:-) babka jgurtowa: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4caff4e55dd33820.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 25, 2010 no u mnie marator tortowy ruszyl :) mam kolejne zamowienie tym razem tort sluby :D no to sie zaczelo.zyczcie mi powidzenia ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 26, 2010 Gosianica - tort weselny to nie lada wyzwanie:-) Powodzenia! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 26, 2010 no racja,racja.bede walczyc na pocztaku marca :) a na sobote pieke tort na 40-sto lecie slubu.i testuje teraz mase czekoladowa domowej roboty :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 26, 2010 No bravo:)to interes kwitnie. POWODZENIA! Takiej zimy,to najcieplej przy piekarniku;) Wynalazłam też przepis na torcik i diabelsko mnie kusi,żeby go zrobić.U mnie w ciagu 2 dni były dwa placki i wiecie gdzie to wszystko się odkłada:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 26, 2010 nie dziekuje aby nie zapeszyc :) no ja dzisiaj sie przymierzam upiec karpatke (znajac zycie juz jutro jej nie bedzie :D) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 29, 2010 żeby nie było, że już nic nie piekę poczęstuję Was Babeczki rogalikami- w sam raz do porannej kawki:-D http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d39e03f0a82cff84.html chyba czas iść spać.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 29, 2010 Ulotna chwilo, a ja właśnie zaparzyłam kawkę:-) Już wyobrażam sobie, jak te rogaliki pachną... Czy one są kruche, półkruche czy drożdźowe? I jak robisz nadzienie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 29, 2010 czesc dziewczyny dzis foto nastepnego tortu.tym razem tort z masa czekoladowa i dzemem malinowym (przekroj jutro :P) http://twojezdjecie.pl/fotka_243288.html http://twojezdjecie.pl/fotka_243290.html samkowicie wygladaja te rogaliki.dzis do kawki serwuje karpatke :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Styczeń 29, 2010 Gosianica - brakuje ogonków w Ę i Ł! A tak serio - gratuluję, że interes kwitnie:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Styczeń 29, 2010 w ł jest tylko slabo widoczne a do sie dolozy :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 30, 2010 Hej Babeczki! Fju fju fju....powiedział wróbelek :-D Gosianica widzę, że się rozkręca biznesik i oby tak dalej! Annawioletta...to drożdżaki, a nadzienie to zmodyfikowane z Twoich rurek, w sumie prawie to samo, tylko z dużym dodatkiem kardamonu a u mnie dzisiaj bez słodkości, ale w zamian popiekłam chleby, a znajoma zapytała się mnie, czy bym nie chciała piec chleba na zamówienie, bo u niej w pracy babeczki chętnie by kupowały(mówiła, że ktoś tam piecze i za ćwiartkę z takiej ciastowej blachy liczy sobie 10 zł-szok jak drogo!) no i się zastanawiam, jeszcze tylko muszę kalkulację zrobić za ile by można było taki chlebuś sprzedać i się zobaczy:-) miłej niedzieli Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach