Gość margolka66 Napisano Kwiecień 1, 2011 Podajcie przepis na ten mazurek pomarańczowy - z góry dziękuję!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ala-lu 0 Napisano Kwiecień 1, 2011 http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=1&offset=6510 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66 Napisano Kwiecień 1, 2011 Podam za to w zamian przepis na babkę cytrynową ciut inną niż ta powyżej: 6jaj 2 szklanki maki pszennej , 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny, 3 cytryny WYKONANIE: Jaja z cukrami ubić na parze, powoli do ubitej masy jajeczno - cukrowej dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, ciągle mieszając,Dodać otarte skórki z 2 cytryn i sok też.Piec 45- 50 minut w temp.170 - 180 st.C Cieple ciasto polać lukrem cytrynowym.Zrobionym z soku 1 cytryny i 3/4 szklanki cukru pudru.Ciasta wychodzi dużo, ja piekę w tortownicy z kominkiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ala-lu 0 Napisano Kwiecień 2, 2011 Masa krówkowa jesli nie mamy takiej w domu gotowej: 500 ml tłustego mleka 250 ml słodkiej śmietanki 30 % 2 szklanki cukru 4 łyżki masła W garnku umieścić mleko, śmietankę i cukier, podgrzewać je na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować do momentu (ok. 2-3 godziny), kiedy masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasnobrązowy. Kajmak jest gotowy, jeśli przełożony na talerzyk zastyga. Masło dodać do lekko przestudzonej masy i utrzeć z nią na krem. Do tak przyrządzonego kajmaku można dodać na początku gotowania laskę wanilii, tabliczkę gorzkiej czekolady, 2 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej lub uprażone i posiekane orzechy laskowe. Kajmak przekłada się do słoiczków, zamyka i przetrzymuje w lodówce. Szybsza wersją kajmaku Będzie potrzebne: 250 ml śmietanki 36 % 4-5 łyżek cukru Cukier i śmietankę umieścić w garnuszku z grubym dnem, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie gotować na małym gazie do zgęstnienia masy i nabrania przez nią karmelowego koloru. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość malussszka3 Napisano Kwiecień 3, 2011 na problemy z dieta i schudnieciem polecam ten serwis http://dieta4u.com.pl/kobiety.html pomagaja skutecznie - 1700 zadowolonych klientow .d Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość babcia Zosia Napisano Kwiecień 3, 2011 świetne przepisy ,ja proponuję może nie tanie ale szybkie do wykonania TIRAMISU -biszkopty długie -serek mascarpone -śmietana 36% -kawa -ajerkoniak -cukier puder -kakao zaparzyć kawę ,jak ostygnie wymieszć z ajerkoniakiem, śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i puder wymieszać, biszkopty maczać w kawie i układać na tacy lub płaskim półmisku rozsmarować wymieszany serek, na to znowu maczane biszkopty i reszta serka ,posypać kakao i odstawić na kilka godzin, latem dodaję truskawki pokrojone, pycha ,moment i znika http://wkuchniiwogrodzie.blogspot.com/2011/03/o-mnie.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość saamanta Napisano Kwiecień 5, 2011 ciekawe, tanie przepisy: http://przepisyzezdjeciami.blogspot.com/search/label/tanie%20danie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie o sekacz Napisano Kwiecień 5, 2011 Czy sękacz można zrobić w domu nie posiadając specjalnego rożna? Jeśli tak, to proszę o rady i przepis. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ala-lu 0 Napisano Kwiecień 5, 2011 Sękacz z audycji siostry Leonilli(nie jest tak atrakcyjny jak prawdziwy -pieczony nad paleniskiem) 6 duzych jaj 1masło 25dkg cukru 15dkg maki pszennej 10dkg maki ziemniaczanej 2-3lyzki rumu 1cukier waniliowy 1 łyzeczka kakao 3 łyzeczki proszku do piecz. Maslo utrzec zcukrem,dodac 4 zoltka i 2 cale jaja.Pozostale skladniki dodac i ubite 4 bialka. Forme wylozyc pergaminem.rozsmarowac łyzke ciasta-upiec ok2min.Znowu rozsmarowac łyzke ciasta -upiec i tak do zakonczenia ciasta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie o sekacz Napisano Kwiecień 5, 2011 Ala-lu, dziękuję. Co masz na myśli pisząc o atrakcyjności tego sękacza - smak czy wygląd? Bo będzie chyba w płaskie paski zamiast centralnie rozmieszcone :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ala-lu 0 Napisano Kwiecień 6, 2011 Właśnie bedzie to płaskie ciasto w paski ,a nie ,,kostrobaty walek,,? A jakie ciasto na świeta pieczecie kafeterianki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
9-ttt-9 0 Napisano Kwiecień 8, 2011 Przepis na chlebek na zakwasie. Dostałam go i jadłam upieczony. Nie kruszy się drugiego dnia, dość długo utrzymuje świeżość. Myślę, że na pierwszy wypiek zrobić samemu zakwas z mąki żytniej albo użyć gęstej części żurku z butelki. Można dać o połowę mniej ziaren na rzecz jeszcze jednej szklanki mąki. Chleb z ziarnami, na zakwasie 1 szkl. ziaren sezamu 1 szkl. ziaren słonecznika 1 szkl. ziaren dyni 1 szkl. siemienia lnianego 1 szkl.płatków owsianych 1 szkl. otrąb (mieszane po 1/3 części owsianych, pszennych i żytnich) 1 szkl. mąki żytniej 1 kilogram i 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki soli 2 łyżki kminku (wg, uznania jak kto lubi) 1 łyżka cukru zaczyn (1 szklanka), 6 szklanek wody i 2 łyżki miodu. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać wodę wymieszaną z miodem i zaczyn. Po wymieszaniu zaczyn odlać do słoiczka (ok. 2/3 słoiczka albo 1 szklanka), zakręcić i odstawić na 2-3 dni, potem wstawić do lodówki na max 2 tyg. Używać do następnych wypieków. Ciasto wymieszać, przełożyć do kek sówek (3 krótkie) albo 2 okrągłe formy, odstawić w cieple na 12 godzin. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st C, piec ok. półtorej godziny. Po upieczeniu wierzch chleba posmarować olejem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość 9-ttt-9 a jakie proporcje Napisano Kwiecień 8, 2011 do zaczynu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
9-ttt-9 0 Napisano Kwiecień 8, 2011 Zaczyn robię od zera następująco. Do sloika albo garnka kamionkowego wspypuję kilka łyżek mąki żytniej i dodaję ciepłej przegotowanej wody tak, by miało gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni, zamieszać chociaż raz dziennie, mieszanka powinna trochę urosnąć. Na 3 dzień (albo 2 - zależy jak ciepło zaczyn kisił się) dodaję 2 łyżki mąki źytniej, znów ciepłej wody (do takiej samej konsystencji) i odstawiam na dobę, powtórzyć jeszcze 2 - 3 razy. Zakwas gotowy po tygodniu, można więcej wody i wtedy na żurek, można potrzymać kilka dni to lepiej ukiśnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
9-ttt-9 0 Napisano Kwiecień 11, 2011 Poprawka do przepisu - wstawiamy blaszki z chlebem do zimnego piekarnika! A jeśli kuchnia z termoobiegiem to krótszy czas pieczenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pyska567 0 Napisano Kwiecień 18, 2011 czy ktos robił ten placek kukułka??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Kwiecień 19, 2011 Ja robiłam kukułkę,ale nie wiem,czy moja opinia się liczy,bo to ja podałam przepis :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Kwiecień 19, 2011 Nie wiem,czy uda mi się wkleic,bo ostatnio miałam problem ze zdjęciami http://img508.imageshack.us/i/post4529088533500129827.jpg/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Kwiecień 19, 2011 No i się nie udało..... http://img508.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img508/6840/post4529088533500129827.jpg&via=mupload# Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość she71 - podaj to zdjecie Napisano Kwiecień 19, 2011 kukułki np. na fotosik.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Kwiecień 23, 2011 Wśród kolorowych pisanek Siedzi bielutki baranek I pięknie sie wszystkim kłania W dniu Bożego Zmartwychwstania. Wesołego Alleluja:)i udanego wypoczynku przy małym slodkim co nieco:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zielono miii Napisano Maj 5, 2011 http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/ciasto-ze-szpinakiem,43630 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zielono miii Napisano Maj 5, 2011 NAPOLEONKA Ciasto; mąka, 0,5 kg margaryna, 1 śmietana, 0,5 szklanki Budyń:, żółtka, 5 mleko, 6 szklanek cukier, 1 szklanka Mąka pszenna, 1,5 szklanki cukier waniliowy 1. Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 4 części. Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 26 cm. na papierze wałkujemy kolejno 4 cz. ciasta. Piec na złoty kolor w 180 stopni. 2. Żółtka i mąkę rozmieszać dokładnie w 1,5 szklanki mleka, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną z żółtkami mąkę. Gotować zgęstnieje. 3. Gorącym budyniem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drug lub trzeci dzień. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szpinak na słodko Napisano Maj 5, 2011 Ciasto ze szpinakiem, hmmm, na słodko???????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianiczka 0 Napisano Maj 16, 2011 gosianiczka=stara gosianica/wcielonezlo (zapomnialam hasla :P) czesc slodkie kobitki,jak mnie tu daaaaaawno nie bylo :P czasu brak a i wypiekow mniej robie w ostatnim czasie.no ale chce wrocic do formy :D ostatnio mam ochotke na ciasto marchewkowe i juz tu znalazlam przepis ;) ale jeszcze go prownam z przepisem na ciasto ktore juz jadlam i zobaczymy co wyjdzie z tego :) a poza tym znowu mam torty do pzygotowania.na ta sobote tort slubny a na nastepna komunijny :) bede informowac o moich postepach i foto oczywiscie bedzie ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość saamanta Napisano Maj 25, 2011 polecam ciasta z tej strny: http://przepisyzezdjeciami.blogspot.com/search/label/ciasta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Forum - strona główna. Napisano Czerwiec 9, 2011 No babeczki :p podawać sprawdzone przez Was przepisy na ciasta z truskawkami :D Nie ociągać się , nie ociągać :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zuzlandia Napisano Czerwiec 9, 2011 moje ulubione - zwykły biszkopt krem budyniowy truskawki biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć dowolnym ponczem, ja robię z pomarańczy i cukru z odrobiną mocniejszego alkoholu, przekładać kremem i świeżymi truskawkami pokrojonymi w plasterki, wierzch udekorować dużą ilością truskawek wbrew pozorom wcale nie ma z nim tyle roboty, zwłaszcza gdy biszkopt zrobi się poprzedniego dnia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gizula888 0 Napisano Czerwiec 9, 2011 Ja bedę robić tartę cytrynową - orzeźwiającą i pyszną. w zeszłym tyg. robiłam ciasto marchewkowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
9-ttt-9 0 Napisano Czerwiec 9, 2011 Masa truskawkowa do biszkoptu: truskawki zmiksować na w miarę gładką masę (z dodatkiem cukru). Masło utrzec z odrobiną cukru pudru, dodawać małymi porcjami zmiksowane truskawki - ucierać, zrobi się puszysta masa truskawkowa. Rozsmarowac na nasączonym biszkopcie (ja robię to na takim niby biszkopcie puszystym miodowym) i zalac cienką warstwa galaretki 9 (może byc z kawałkami truskawek). Schłodzić. Przepis na ten biszkopt miodowy musze poszukać, jak znajdę to wrzucę tu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach