Gość saba955 Napisano Styczeń 7, 2014 wszystkie bardzo ciekawe przepisy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MaksZosia 0 Napisano Styczeń 7, 2014 Robiłam makowca z przepisu Agripa_ muszę przyznać, że wyszedł bardzo smaczny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ania03 0 Napisano Styczeń 8, 2014 Hej...super ciasta tu są...Agripa fajnie wygląda to Twoje ciacho makowe:)muszę wypróbować kiedyś...pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 25, 2014 Witam ciepło w ten mroźny dzień :) MANDARYNKOWIEC CIASTO:1,5 szkl.mąki 1,5 łyżeczki proszku 6 jajek 1 szkl.cukru 5 łyżek oleju MASA:4 łyżki cukru 2 szkl.soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe BITA ŚMIETANA:4 śmietan-fixy 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki c.pudru czekolada do starcia na wierzch ciasta 3 puszki mandarynek 4 op.herbatników Jajka ubijamy z cukrem i łączymy z pozostałymi składnikami.Ciasto pieczemy 30 min.w temp.180 C.Po wystygnięciu nasączamy sokiem z mandarynek.Szklankę soku zostawiamy.Osączone mandarynki wykładamy na wierzch ciasta.Budynie mieszamy z cukrem i gotujemy na soku pomarańczowym i 1 szkl.soku mandarynkowego.Gorący budyń wykładamy na mandarynki.Następnie układamy na nim herbatniki.Odstawiamy do wystygnięcia.Śmietanę ubić z c.pudrem i śmietan-fixami,wyłożyć na herbatniki.Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. I..smacznego :) Oto efekt końcowy- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/457f0a832a083c9a.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 31, 2014 Oto przepis na proste,szybkie i tanie ciasto:) CZEKOLADOWE 2 tabliczki czekolady deserowej kostka margaryny 5 łyżek wody Wszystko włożyć do garnka i roztopić,wystudzić. 5 jajek 1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szkl.mąki owoce kandyzowane,orzechy wloskie Jajka ubić z cukrem,dodać proszek,sodę,przesiana mąkę i wlać masę czekoladową oraz wsypać owoce kandyzowane i orzechy.Dobrze wymieszać.Ciasto przełożyc do keksówki i piec około 1h w 180 C.Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem,czy ciasto w środku się upiekło. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffb642c77b534063.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Marzec 1, 2014 RODZYNKOWIEC Upiec biszkopt z 4 jajek. Przeciąć na pół i nasączyć rumem. Zrobić masę budyniową :60 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 kostki masła Ugotować budynie na mleku,ostudzić.Cukier utrzeć z masłem i margaryną na puszystą masę i połączyć z budyniem. 40 dag rodzynek namoczyć w rumie (250 ml)na całą noc czekolada mleczna,czekolada gorzka,łyżka masła Biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki,wyłożyć połowę kremu budyniowego,przykryć blatem biszkoptowym.Na wierzch wyłożyć resztę kremu .Roztapiamy czekolady z masłem,wrzucamy rodzynki i mieszamy.Ciepłe wykładamy na masę.Ciasto schłodzić. Jest po prostu pyszne :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45b48b45ba0ac3f0.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 3, 2014 2 budyni to raczej sie nie da ugotować z 60 ml mleka:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Marzec 3, 2014 Cześć Agripa chyba ściągnęłaś mnie myślami prawie wcale tu nie zaglądam, kafe po tych wszystkich zmianach przestało mi się podobać, to już nie to samo co kiedyś stare kafe przepadło wraz z "pódelkiem i sempem", a to nowe niczym mnie nie przyciąga, a szkoda.... a jak tam u Ciebie? ciekawi mnie czy zamieniłaś już pierścionek na obrączkę :-) pozdrawiam serdecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hanna_f 0 Napisano Marzec 4, 2014 Hej Kobitki, chcę się z Wami podzielić moim przepisem na sernik, który wyszedł tak świetnie, że mąż i synek dojadali ostatnie okruszki z talerza:) Najpierw ciasto kruche 3 szkl. mąki, 3/4 kostki margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 4 żółtka, 1 cukier Zagnieść ciasto kruche, podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce. Później masa serowa: Od 4 do 8 serków naturalnych Bieluch, 1 budyń śmietankowy, 3/4 szkl. cukru, 4 białka z jajek, 1 paczka wiórek kokosowych, bakalie. Serki wymieszać z wiórkami, białka ubić na sztywno z cukrem. Do serków z wiórkami dodać budyń i wymieszać dokładnie, delikatnie dodawać ubite białka i bakalie. 1 część ciasta rozwałkować i wyłóżyć na blachę, na nią wyłóżyć masę i na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałą część ciasta. Piec 40 minut. Uwaga, ciasto znika w przeciągu 20 minut i ląduje w brzuchu domowych łasuchów:) P.S. Serki Bieluch będzie można kupić niedługo na promocjach w supermarketach: Carrefour- 5.03-10.03, Tesco- 6.03-12.03, Selgros- 11.03-24.03 (Bieluch lekki) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gosianicza Napisano Marzec 4, 2014 Ech szukalam przepisu na szybkie ciacho czekoladowe... i prosze Agripa wyskakuje z przepisem :D Tylko jak tu przeszmuglowac je do pracy zeby nie widzieli?;P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasia568 Napisano Marzec 7, 2014 hej przeszukałam tę stronkę co monia631 napisałaś bestlunch.pl i na forum znalazłam bardzo fajny przepis na ciasto. Ciasto na bazie mleka w proszku - rozpływa się w ustach. Oto przepis: 1. Przygotowujemy ciemny biszkopt z 6 jajek (6 jajek + 6 łyżek cukru ubijamy następnie dodajemy 4 łyżki mąki i 2 łyżki kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia; piec ok 30 min w 180 stopniach). 2.Masa: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 kostka masła 2,5 szklanki mleka w proszku Biszkopt przecinamy w pół. Cukry rozpuszczamy w kąpieli mlecznej, po ostudzeniu ucieramy masło i dodajmy mleko w proszku. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji nakładamy masę na spód biszkoptu po czym drugą częścią biszkoptu ją przykrywamy. 3. Polewa W 6 łóżkach mleka rozpuszczamy około pół tabliczki mlecznej czekolady. Nakładamy polewę na ciasto. Gotowe ciasto na 2-3 h warto włożyć do lodówki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Marzec 7, 2014 Witam :) rzeczywiście w przepisie na rodzynkowca ma być 600 ml leka,nie 60.Ulotna :)mój status związkowy nie uległ zmianie,natomiast od 6 miesięcy jestem szcześliwą mamusią Korneli :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość amelka 234 Napisano Marzec 7, 2014 Hej weszłam ostatnio na fajną stronkę ww.bestlunch.pl i znalazłam mnóstwo przepisów na ciekawe dania. Na stronie są zamieszczone również wizytówki z opisem restauracji z mojego miasta!!! Skorzystałam z darmowego vouchera!! naprawdę polecam :)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 7, 2014 no przeciez sa na to sposoby ale tylko jak sie wie jak sie to robi i wtedy spoko sloneczko :) www.youtube.com/watch?v=GcQLwI_5Z4I Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Marzec 7, 2014 Zapraszam na kawkę i omlecika :) OMLET Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 6 jajek szczypta soli I proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem,dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.Na papierze do pieczenia układamy porcje ciasta w kształcie koła i wyrównujemy powierzchnię omletu.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 5-7 min.do zarumienienia.Po upieczeniu formujemy omlety na wałku do ciasta,żeby uzyskały odpowiedni kształt. 1 galaretkę rozpuszczamy w szkl.wrzątku. Śmietana 36% ubita ze śmietan-fixem Gdy galaretka stężeje łyżeczką nakładamy porcję do środka omleta,resztę zapełniamy ubitą śmietaną za pomocą szprycy.Wierzch posypujemy cukrem pudrem . Z tej porcji wychodzi około 10 sztuk. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9cb13e74f14b701.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 17, 2014 hej polecam wam Pyszne ciasto - Milky way podaje wam linka z przepisem http://forum.bestlunch.pl/viewtopic.php?f=31&t=12 ciasto naprawdę palce lizać. Smakuje wszystkim od najmłodszego aż do najstarszych ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lubie luksus Napisano Marzec 17, 2014 Ja kocham szarlotki i podam wam moj ulubiony i prosty przepis na szarlotke ktory jest w moim domu od pokolen. Ostatnio ogladalam program Ewy Wachowicz i ona piekla identyczna szarlotke :) Jednym slowem odgapila. 3 szklanki maki tortowej 1lyzeczka proszku do pieczenia 2jaja cale i 1 zoltko kostka masla cukier waniliowy 2 kopiaste lyzki cukru pudru 2-3 lyzki smietany Ze wszytskich skaldnikow nalezy zagniesc ciasto. Przekrosic na pol i wlosyc do lodowki na jkies pol godziny. Nastepnie jedna czesc rozwalkowac wlozyc 1litr uprazonych wczesneij jablek (najlepiej szarej renety) posypac cynamonemi nalozyc druga warste na wierz ktory tzreba ponakłuwac widelcem . Piec okolo4 w 180st. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zabcia1987 Napisano Marzec 18, 2014 Hej ja wam podam przepis na .....Czekoladowy maniowiec - słyszeliście? Polecam Wam to ciasto, bo nie dość, że nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, to jest tanie i bardzo łatwe do zrobienia. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 2 opakowania cukru waniliowego 25 dag margaryny ok. 60 sztuk herbatników 3 łyżki kakao polewa czekoladowa Przygotowanie: Mleko zagotuj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki, wsyp kaszę manną i kakao. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wyłóż pergaminem. Ułóż warstwę herbatników. Równomiernie rozsmaruj gorącą masę. Przykryj drugą warstwą herbatników. Polewę stop według instrukcji, polej ciasto. Odstaw do zastygnięcia. Pozdrawiam :D przepis mam ze strony http://forum.bestlunch.pl/viewtopic.php?f=31&t=82 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Kwiecień 13, 2014 ROGALIKI KRUCHE DROŻDŻOWE 0,5 kg mąki pszennej 50g drożdży 250 g margaryny lub miękkiego masła 3/4 szkl.ciepłego mleka 2 żółtka 1 jajko cukier waniliowy Mąkę przesiać ,wlać rozpuszczone w mleku drożdże i wsypać cukier.Wymieszać składniki i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Dodać żółtka,jajko i margarynę,dobrze wyrobić na jednolitą masę.Ciasto będzie tłuste,jednak nie powinno lepić się do rąk,rozwałkować je na okrąg i podzielić na ćwiartki.Następnie ćwiartki podzielić na pół.Ma kążdy trójkącik wyłożyć łyżeczkę marmolady.lub nutelli,jak kto woli.Zwijać rogaliki od szerszej części ciasta i uformować rogalik.Posmarować wierzch białkiem.Piec na papierze do pieczenia przez 15-20 min w temp 200 C aż się zarumienią.Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 40 sztuk.Są pyszne :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6efefca88292c226.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Kwiecień 14, 2014 to tutaj polecam kilka przepisów na sernik :) idealne na zbliżające się święta, ja sama nie wiem na który się zdecydować :) http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/inspiracje/serniki/?utm_source=Wrzaca+Kuchnia&utm_campaign=d1a7059f83-newsletter_59_20_2013&utm_medium=email&utm_term=0_b9ca066847-d1a7059f83-65472989 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Kwiecień 14, 2014 Moje wypieki zgłosiłam do konkursu prawdziwi mistrzowie, choć do mistrzostwa jeszcze daleka droga. Wszystkim którzy zechcą wesprzeć moje zgłoszenie z góry dziękuję. Głosować można do 8 maja 2014 oddając 1 głos raz dziennie w odstępstwie 24h. http://www.prawdziwemistrzostwo.pl/konkurs/mistrzostwo/konkurs/galeria-uzytkownika-ewelina84/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Kwiecień 17, 2014 Chętnie oddam głos :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Kwiecień 19, 2014 Słodkich Świąt i radosnego Alleluja :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alia19 Napisano Maj 31, 2014 Sernik z kaszy jaglanej** 2szkl suchej kaszy jaglanej 4szkl mleka 2szkl jogurtu naturalnego 1szkl wiórek kokosowych 1/2szkl mąki ziemniaczanej 6łyżek masła 15dkgcukru 1/2szkl miodu garść suszonej żurawiny 1łyżka soku z cytryny cukier waniliowy Kaszę dobrze wypłukać,zagotować litr wody ,wrzucić odsączoną kaszę-pogotować 3min-odcedzić,wypłukać.Zagotować 4szkl mleka wrzucić kaszę -pogotować ok10min(do miekkośći) Kasza wchłonie mleko.Blendować.dodając jogurt i pozostałe skladniki.Na końcu wrzucć żurawinę i wiórki kokos. Piec w temp 180st/50min Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jadwigagość Napisano Czerwiec 18, 2014 proszę o radę co można zrobić w sytuacji kiedy masa budyniowa nie zastygła i wylewa się z formy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Listopad 26, 2014 Bardzo potrzebuję sprawdzony przepis na pierniczki. Może ktoś pomoże? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Grudzień 21, 2014 sama bardzo chciałabym takie pierniczki upiec, zwłaszcza że święta za pasem! póki co kupiłam jeszcze do swojej kuchni foremki silikonowe www.larkis.pl i żalem byłoby ich nie wykorzystać! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Grudzień 24, 2014 *Radosnych Świąt w rodzinnym gronie,przy choince i stole pełnym wspaniałych wypieków*:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcela44 0 Napisano Grudzień 25, 2014 popapraniec Składniki Składniki na ciasto: •5 jajek •1 szklanka mąki •1 szklanka cukru •¼ szklanki oleju •1 łyżeczka proszku do pieczenia •½ szklanka wiórków kokosowych •½ szklanki maku (suchy) •1 łyżka kakao Składniki na masę: •½ litra mleka •2 opakowania budyniu śmietankowego •1 kostka masła •½ szklanki cukru pudru •polewa czekoladowa Pozostałe składniki: •½ szklanki wódki •dżem z czarnej porzeczki •rodzynki •wiórki kokosowe •orzechy Ciasto o niezbyt miłej nazwie, ale bardzo przyjemnie smakuje :) Etapy przygotowania Sposób przyrządzenia ciasta: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej, powoli mieszając. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Biszkopt piec w temperaturze 180° przez około 35 minut. Sposób przyrządzenia masy: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony już budyń utrzeć z cukrem pudrem i masłem. Upieczone już i ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Na spód wyłożyć ¾ masy i przykryć drugą połową ciasta. Resztę masy należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Na gotowe już ciasto nałożyć dżem, posiekane orzechy, rodzynki (jak kto woli) polać polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Szukasz inspiracji modowych i informacji o hitach tego sezonu? Wejdź na tego bloga http://zakupowezagadki.bloog.pl i oglądaj setki inspiracji! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 5, 2015 BIAŁY MICHAŁ SPÓD 100 g orzechów ziemnych niesolonych 320 g ciastek wieloziarnistych 160 g rozpuszczonego masła MASA SEROWA 100 g orzechów ziemnych niesolonych 200 ml śmietanki kremówki 30% 6 szt Białych Michałków (100g) 70 g białej czekolady 500 g zmielonego tłustego twarogu 250 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki cukru pudru 4 duże jajka POLEWA 60 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30% 75 g białej czekolady Tortownicę wyłożyć papierem.Orzechy zmielić,ciastka rozdrobnić w malakserze,masło roztopić.Wszystko razem połączyć i wylepić ciastem tortownicę.Wstawić do lodówki na 1h. Kremówkę zagotować (mieszając), wrzucić posiekane michałki, białą czekoladę oraz mleko w proszku, gotować do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić. Orzechy ziemne zmielić na pastę w melakserze, następnie wlać ostudzoną śmietankę, dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ser zmielić,dodać mascarpone,m.ziemniaczaną i c.puder,wymieszać.Stopniowo dodawać po jednym jajku i miksować.Dodać masę śmietankową z orzechów i czekolady,wlewając stopniowo cały czas mieszając.Gotową masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni C i piec sernik przez 105 minut. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić. Na koniec polać polewą z kremówki i b.czekolady,posypać orzeszkami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach