Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alicja-Ala

Poprawa wzroku dzieki cwiczeniom?

Polecane posty

Gość Paputko
WItam. Cwicze od 4 dni. Po pierwszym dniu oczy troche bolały itd. Teraz juz prawie smigaja. Po siedzeniu od kompa znowu sie ciezkie robia. Szczerze mowiac troche pomagaja bo lepiej nie raz widze. Pytanie - da sie zlikwidowac oczy z 0.5D do 0 ? 05D to wlasnie moja wada

Gość Paputko
da sie zrobic z 0.5D na 0 ? czy tylko duże wady wykonuje 4 dni cwiczenia i daja efekty ale male. Zobacze dalej. Pozdrawiam

Witam :) To fajnie, że widzisz już poprawę :) Z tego co wiem to każdą wadę można zmniejszyć :) Słuchaj, a jakie ćwiczenia wykonujesz?? Pozdrawiam :*

Gość asdfghjwer
hello ja nosilam -4,5 i -4,25 a po 2 miesiacach cwiczen, choc przyznaje robionych troche niedbale na obu oczach nosze soczewki -3,75 i widze ok na co dzien, a u okulisty tylko tego dolnego rządka nie widze poniewaz zaniedbalam cwiczenia zabieram sie osro do roboty bo chce widziec cala tablice idealnie u okulisty no i zobaczymy czy sie da -3 dojsc, moje marzenie.. pozdr!!!

Gość Paputko
heh niektórych marzenie mieć -3 a ja 0 z -0.5 zrobić :) Cwiczenia robilem tutaj podane. Zazwyczaj wygladalo to tak ze jak jestem przez chwile sam w pokoju to odarazu robie cwiczenia oczu np oczy przesuwam w lewo, potem w prawo. Koleczka robie itd. Po kazdej zmianie cwiczenia zamykam oczy i sciskam powieki mocno przez chwile. Palming nie raz na koncu robie ale czasami. Kiedy ide do lazienki, nie wazne w jakiej sprawie to myje oczy woda - podobno pomaga. Jadac autobusem robie dlugo cwiczenie na akomodacje. Patrze sie w szybę, potem daleko. Jade do szkoly okolo 1.5 godziny ale nie cwicze nonstop tylko jedno co 10 sekund czy cos. Ogolnie staram sie wolna chwile na ktora nic nie przeznaczam - wykorzystac. Teraz juz mnie tak mruganie nie boli i nie mam takich czerwonych oczu. Zauwazylem ze nie mam tak czesto wielkich zrenic.

Hej Wam.! postanowiłam ze sie do Was dołączyć w tych ćwiczeniach :) mam 0,5 d na prawym oku ale moim problemem są tez męty tzn takie małe kształty fruwające mi przed oczami:P Myśle ze ćwiczenia mogą jak najbardziej pomóc, a o ile naprawde pomagają to powinno dowiedzieć sie o nich jak najwiecej krótkowidzów okulista nigdy w zyciu by nie powiedział ze takie ćw. działają ale jak sie naprawde okaze ze pomogły i mu udowodni to zaczyna wierzyć. Chciałabym bardzo zeby własnie okuliści dawali nam specjalne cwiczenia a nie wszystko sami a poprawa wzroku to wielki temat tabu i zbijanie kasy na okularach i szkłach^^ troche sie rozpisałam:P Pozdrawiam i tzrymam za was kciuki ;]

Gość asdfghjwer
dokladnie bo tu chodzi o forse jaka oni zbijaja na okularach i soczewkach i operacjach!! w ksiazce W.Batesa z ktorej robie te cwiczenia wlasnie, napisane bylo ze takich latajacych przed oczami tez sie da jak najbardziej pozbyc

Gość Paputko
no wiadomo, taka jest medycyna - jak najszybsze wyleczenie. To robia okulary czy soczewki. Tyle ze czym wieksza wada u krótko widza tym blizej widzi nawet z okularami :/ Przeczytalem ksiazke batesa - samoleczenie. Tak jak w tych linkach tyle ze trzeba tez wyobrazac sobie potem obiekty ktore byśmy nie widzieli z daleka ale widzimy w wyobrazni - jak najbardziej wyraznie jak mozemy. Podano przyklad statku ktory przyplywal i jest on z daleka normlnie rozmazany choc mozemy ( raczej nalezy ) widziec go w pelni wyraznego i potem przyplywa i z powrotem. Inne cwiczenia to : czarny punkt krazenia oczu naswietlanie wyobrazanie bujanie kierowanie za jakims przedmiotem ( pn machający dlugopis a my wodzimy po niem wzrokiem ) tak samo tyle ze z kulkami i błysk tyle ze nie pamietam o czym byl

Ojej pocieszyło mnie to ze te męty tez są do wyleczenia:) bo spotkałam sie z opinią ze nic sie nie da zrobić :( muszę chyba jak najszybciej przeczytać tą książkę^^ a wiecie czy znajde ją gdzieś na necie.?^^ albo moze chociaż jakieś fragmenty... :)

Gość AXAX
Czytałem w książce autorstwa dr med. Ewy Dąbrowskiej pt. "Przywracać zdrowie żywieniem", że stosowana okresowo dieta oczyszczająca warzywno-owocowa (w tym świeży sok z marchewki i surówka z marchewki, jabłka i chrzanu) ma korzystny wpływ na poprawę wzroku. Ograniczyć należy także do minimum spożycie słodkiego mleka (także deserów m.innymi lodów na bazie mleka, bitej śmietany itp.).

Gość asdfghjwer
czy na necie to nie wiem ja ja kupilam na allegro nie byla strasznie droga, chyba cos okolo 20 zl kosztowala

Aha no to nie pozostaje mi nic innego jak zamówić^^ Ale do póki nie zamówię może znacie jakieś konkretnie cwiczenia i w miare zrozumiale byście mogli opisać.? tak żebym ćwiczenia zaczeła jak najszybciej bo z motywacją jest róznie niby bardzo tego chce ale do póki nie mam ćwiczeń to jakoś nie bardzo samemu wymyślać... Pozdrawiam :)

Gość Paputko
ja czytałem ksiazki odnosnie tego w empiku przeczytalem 4 i najczesciej co sie powtarza to cwiczenie z wyobraznia, palming , naswietlanie i cwiczenia miesni galek ocznych w kazdej mowa byla zeby duzo mrugac kosztowaly okolo 20 zl i mialy mniej wiecej po 200 stron :D

Gość Paputko
Witam znowu. Dzisiaj zauważyłem poprawe. Nie wiedząc rozczytałem oznaczenia w kalendarzu, choć kiedys byly za bardzo zamazane Efekt po prawie dwóch tygodniach - warto :D

Gość mag.
hm, a jeśli ja mam problem bo nie widzę coś co jest daleko , too wystarczą tylko te ćwiczenia z rozdziału : ' dalekowzroczność ' ? bo zakupiłam książkę Dr. Batesa [ kumpela mi kupila xd ]. no i mam 0,75 ..można to całkiem wyleczyć.? ;(

Gość cbadefg
Kochani a czy pijecie słodkie mleko? MLEKO CICHY MORDERCA !!!

Paputko błagam opisz nam te swoje cudowne ćwiczenia bo widać rzeczywiście działają:) A i gratuluje oczywiście w tak krótkim czasie poprawy^^

jasne ja mam -14 dioptri i od wielu lat z tym walcze i nie ma na to sposobu, tylko laser!!!

Gość Paputko
podobno tymi batesowymi metodami wyleczono nawet osobe ktora miala -20D , po kilku latach mogla czytac i samodzielnie zyc bez okularow ale czy do zera sie udalo to nie wiem :/

Hej :) Super, że już masz efekty :) Ja niestety nie mam mobilizacji do wykonywania ćwiczeń :( Jakoś się nie mogę do nich zabrać :/ Słuchajcie, mam elektroniczną wersję książki Boba Fingerbilda \"Samoleczenie wzroku metoda dr Bates\'a\". Może komuś wysłać?? Dla mnie nie ma problemu, a zaoszczędzicie kasę :)

Gość Madzik26
Hej! Na wstępie pozdrawiam wszystkich okularników :) (tak solidarnie), ja noszę okulary od jakiś 10 lat :( zaczynałam jak miałam 0 i 0,5 diopri teraz mam 4 i 4,5 :((,a tak na prawdę to pewnie mam o jedną dioprię więcej, bo w tych okularach co mam nie za wiele juz widzę :/. Literatury przeczytałam już dość sporo na temat krótkowzroczności (bo ten rodzaj wady posiadam), wspomnianego Bates'a i inne knigi różnych autorów i choć wszystko opisane tam jest pięknie i szczegółowo to jakoś brak mi konsekwencji w tym wszystkim... bo ja to bym chciała tak od razu widzieć efekty... najlepiej tego samego dnia :))... wiem, wiem to nie realne :(, przeczytałam wasze posty i widzę teraz tzw. światełko w tunelu :), może jednak warto poświęcić tą godzinę czy nawet pół na ćwiczenia? Wiem również, że pomagają afirmacje, typu:"Widzę coraz lepiej, mój wzrok się poprawia", może to zabrzmi śmiesznie, ale kto wie może przyczyna, że czegoś nie możemy zobaczyć leży w naszym umyśle... niejednokrotnie spotykałam się z opinią, że występowanie pewnych wad wzroku (w tym krótkowzroczności) ma podłoże psychologiczne (ciekawe prawda?) i żeby poprawić swój "kulawy" :)) wzrok trzeba nie tylko ćwiczyć, ale i wierzyć, że się uda, mimo wszystko wierzyć... Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za wszystkich co pragną widzieć lepiej i więcej. :)

słuchajcie, jak bylam mlodsza , mama wyczytala o tych cwiczeniach. nie zakupowalam zadnej ksiazki, cwiczylam po swojemu jestem krotkowidzem. poprostu wieczrem lezac w lozku patrzylam "maksymalnie do gory do oporu, maksymalnie na boki, maksymalnie na dol i na ukos " i tak w sesjach. po miesiacu poszlam do okulisty, powiedziala " wzrok sie poprawil! musza byc dobre szkla! " nie wierzyla w ta metode. teraz zaprzestalam bo sie rozleniwilam. ale czasem jak mam zmeczone oczy to sobie porobie i czuje ulge :) działa !!

Gość
e tam jakies pierdoly w sumie mozna gimnastykowac oczy ale nie wyleczy sie tak

Gość Paputko
ja juz cwicze miech i czuje poprawe nieznaczna ale jest bo widac w moim wypadku ale trzeba codziennie cwiczyc itd

Gość lepszywzrok
witam. moja wada to -3.75 i -3.5 . nikt nie wiem ze mam az tak duza wade bo sie strasznie wstydze o tym mowic, zawsze troche ujmuje az wreszcie nieraz zaczynam wierzyc ze mam te mniejsza wade :/ chce zaczac cwiczyc i wogole cokolwiek robic zeby wzrok sie nie pogarszal bo niestety nadal wada sie poglebia co mnie przeraza - mam 20 lat. czy ktos jeszcze moze poswiadczyc o skutecznosci cwiczen i jakichkolwiek metod ?