Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

4- miesięczne bobasy!!!

Polecane posty

Gość

Moja córcia ma 4 miesiące i waży 7600 przy 62 cm !!! jak sie urodzila to wazyla 3510-a jak wasze bobaski?? wczoraj bylam na szczepieniu z nia a dzis nawet jesc nie chce!!!!!!

Gość Frutella
LuckyLady co Ty, za przeproszeniem, pieprzysz za głupoty??? Dobra waga dla 4 miesięcznej dziewczynki??? 7600g Ona powinna ważyć w wieku 6 miesięcy czyli waży za dużo jak na swój wiek. Zapytaj pediatry każdy Ci powie, że dziecko w wieku 6 miesięcy powinno podwoić wagę urodzieniową. Oczywiście z tolerancjią do pół kilograma. Mała ma nadwagę. Podobnie jak Twój syn!!!

Frutella=> wcale że nieeeee!!! ;) :P niemowlaki przybierają ok. 1 kg miesięcznie (norma od 500g). Mój Hubert urodził aię z wagą 3500, teraz za tydzień skończy 3. miesiąc i waży 5900. Ostatnio przez 17 dni przybrał tylko 275 g i lekarka powiedziała, że to za mało :( Dodam, że karmie tylko piersia.

Mój mały urodził się z wagą 4kg, wczoraj byliśmy na szczepieniu i waży 7300!! Mi się wydaje, że to ciutkę za dużo ale on gruby nie jest ma tylko poliki a w sumie to jest taki \"nabity\". Dodam, że ma 65cm

Gość Frutella
Brzusia Może mnie na studiach medycznych źle uczyli. Może przez te lata pracując jako pediatra też trwałam w błędzie... Skoro Ty wiesz lepiej.... :O

Gość Ej Ty pani doktor
To co odchudzac trzeba niemowlaki ? Puknij sie w ten pusty leb co? Wasze dzieci waza OK !!!Mnie znowu tak uczyli grrrr

Moja Amelka ma 68 cm i waży ok 7 kg (zobaczę w poniedziałek dokładnie) waga urodzeniowa to 3050 . Karmiona tylko piersią, a z tego co mi wiadomo dzieci na piersi nie mogą mieć nadwagi

No to teraz ja wam powiem. Mój syn urodził się z wagą 3800 dł 56. Wczoraj byłam z nim na szczepieniu, a ma w tej chwili 3.5 m-ca i waży dokładnie 8100 a ubranka nosi w rozmiarze 74!!!! Wygląda jak pół roczne dziecko. Lekarka powiedziała, że ma ok. 2 kg nadwagi!!! Karmię tylko piersią na żądanie, ale chyba za często żąda ...:-)))) Powiedziała mi, żebym zaczęła oszukiwać go trochę wodą lub herbatkami bądź soczkami. Jak tak będzie nadal jadł to za niedługo będzie ważył 10 kg!!! To źle dla takiego małego dziecka. Frutella ma rację!! Nie chodzi o głodzenie lecz o unormowanie posiłków. Mój mały je generalnie co 2 h, w nocy co 3!!! A powinien mieć w nocy przerwę ok. 5 h. Lepiej chyba wyjaśni to Frutella. Pozdrawiam

Frutella, najwyzszy czas zmienic pediatre. Najlepiej na takiego, ktory przynajmniej wie, co to siatka centylowa :-p Przede wszystkim wg pediatrii, na ktora tak bezmyslnie sie powolujesz, nie istnieje pojecie \"nadwagi niemowlat\". Waga corki autorki topiku miesci sie w normie, bo za normę przyjmuje się rozpiętość pomiędzy 5 a 95 centylem. Jest to duza waga, ale miesci sie w normie. Oczywiscie nalezy obserwowac przyrost w kolejnych miesiacach, ale teraz nie ma powodow do niepokoju. Moj syn tym bardziej nie ma nadwagi. Wg siatki centylowej - od samego poczatku przybiera dokladnie ze srodkowa linia - bardzo przecietnie :-p

Gość
moja w nocy śpi ostatnio nawet 7 godzin.Wczoraj jak byłam u pediatry to pani doktor stwierdziła że jest ok, jest zdrowa ma apetyt i na cycu jest!!!Mój synek też taki był a teraz ma 3 latka i jest taki akurat ani za gruby ani za suchy!! Ten temat dałam po to aby się dowiedzieć jak jest z innymi bobaskami a nie po to żeby nas pouczano bo jeżeli pediatra nie widzi nic w tym złego, bada dziecko, wie jak sie rozwija więc swoje pouczenia możecie sobie wsadzić.A \"karmienie na żądanie\" słyszałyscie o takim czymś!!!Moja dostaje również herbatke także jej menu jest oki wiec po co te durne gadki!!!??? Sory, ale jakby wszystkie dzieci w wieku 4 miesiecy ważyły np 5600 to by to chyba paranoja była, kazde dziecko jest indywidualnością. To po co te wyzywanie i bezsensowne pouczanie!!

Frutella=> tak mi powiedziała moja pediatra. Widocznie ją źle uczyli na studiach medycznych :P

Gość Mamusia_Kubusia
Mój Kubuś urodzil sie 3,5kg i 55 cm, teraz ma 4 miesiace i 7 kg. I jest dzieckiem, który wg naszego pediatry przybiera za mało. bo potrafił przytyc tylko 200 gram w ciągu 18 dni. Zrobilismy mu badania i wyszła anemia :(. a według norm powinno dziecko przybierac nastepująco: Po okresie tzw. fizjologicznego spadku wagi – gdy dziecko chudnie 5-10 proc. w ciągu pierwszych pięciu dni życia (bo traci wodę: przez skórę, płuca, wraz z moczem) – maluch rośnie jak na drożdżach. Wzrost, waga, proporcje ciała zmieniają się błyskawicznie, najintensywniej do trzecich urodzin. - Podczas pierwszego kwartału życia dziecku przybywa na wadze około 30 g na dobę, podczas drugiego – 20, trzeciego – 15, a czwartego – już tylko 12 g. -W tym czasie odpowiednio zwiększa się też długość ciała: w pierwszym kwartale o 10 cm, w drugim – o 6, w trzecim – 5, w czwartym – 4 cm. -W drugim roku życia tempo zmian jest wolniejsze. Waga wzrasta zaledwie o ok. 2 kg, a wzrost – o 12 cm. Rok wcześniej waga zwiększa się o ok. 7,5 kg przy 25 cm przyrostu długości ciała. Są to jednak bardzo przybliżone dane.

Gość mama oli
moja maleńka urodziła się 3400 a po skończeniu trzeciego miesiąca waży 5100.MOJA pani doktor uważa że ma 200 gr niedoboru.Karmie ją tylko piersią mniej wiecej co 2- 2.5 godziny.Ja myslę że ona poprostu bedziw taka drobniutka!!!!!!!!

moj syn za pare dni konczy 5 miesiecy wazy prawie 8 i to wg pediatry duzo, wrecz za duzo :(

Gość
każdy pediatra co innego hehehe

moja Julka ma 4m-ce i 3 tyg. i waga 8200 i jakieś 69cm (ubranka na 74). W/g lekarzy to za dużo (urodzeniowa waga 3100 przy wzroscie 55cm). Na początku przybierała dużo; aż 1400g na miesiąc. Lekarka poleciła dopajac wodą z glukozą żeby nie przekarmiac. Czytałam też żeby uwazac jesli dzieci dużo przybierają przy zagęszczaniu mleka kaszkami bo kaszki tuczą. Także uważac przy wprowadzaniu nowych produktów łyżeczką ( póki niemowlak nie pokaze ze jest syty) bo rozpycha mu sie żołądeczek dając wiecej niż potrzebuje - czyli wszystko z umiarem a bedzie ok. Teraz przybiera ok. 100g na tydzień i pediatra mówi ze ok. Mamy teraz problemy z wprowadzaniem pokarmów bo pojawiłao sie uczulenie (od jarzynowej).

Gość mama Julci i Kubusia
Moja juleczka wazyla 3450 i 53 dluga przy urodzeniu. Teraz ma 4 m-ce i ma 65 cm. A wazy 7200, ma nadwagę. Przez to jest mniej r****iwa, i przy nadwadze u niemowląt nie chodzi o to zeby je glodzic czy odchudzac, tylko poswiecac wiecej czasu na stymulacje calego cialka do cwiczen. Trzeba jak najwiecej, oczywiscie bez przesady z malenstwem cwiczyc, bo wierzcie mi , takiemu pulpetowi wcale nie jest wygodnie ani przyjemnie. ( odpazenia itp. ) :-)