Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matematyczne zero

Kto pomoze rozwiazac krotkie zadanie z matmy?

Polecane posty

Gość matematyczne zero

Obliczyc pole trojkata prostokatnego, ktorego wysokosc przecina przeciwprostokatna i dzieli ja na dwa odcinki o długosci 3 i 4 cm.

Gość ja też jestem matematycznym
zerem :-) ładnie to ujęłaś;

oznaczmy boki trójkąta a,b,c; gdzie a i b to przyprostokątne a c to przeciwprostokątna. w zadaniu masz daną długość przeciwprostokątnej c=3+4=7. niech h oznacza wysokość trójkąta opuszczoną na przeciwprostokątną. zauważ, że wysokość ta, dzieli trójkąt prostokątny na dwa mniejsze trójkąty prostokątne. korzystamy teraz z twierdzenia Pitagorasa a^2+b^2=c^2 i stosujemy je do kazdego trójkąta. mamy zatem: a^2+b^2=7^2=49 (to dla \"duzego\" trójkąta), h^2+4^2=a^2 (to dla jednego \"małego\"), h^2+3^2=b^2 (to dla drugiego \"małego\"). podstawiasz teraz dwie ostatnie równości do tej pierwszej i dostajesz: a^2+b^2=49 h^2+4^2+h^2+3^2=49 2(h^2)=49-16-9 h^2=24 h= pierwiastek z 24 (sqrt24) h=2 pierwiatek z 6 (2sqrt6) masz dane długośc wysokości i przeciwprostokątnej, możesz zatem policzyć pole P=(1/2)hc P=7 pierwiastek z 6 takie łatwe zadanie a tyle pisania :P pozdrawiam :)