Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kingala

ławeczka 50-tek i więcej

Polecane posty

Akiciu co zrobimy? Mnie już oczka się zamykają, ...a Tobie? My z tej samej strefy czasowej.

Nasza Kingala, Przygotowuje sie do podrozy i zapewnie nie ma czasu usiasc z nami na laweczke!! Musimy to zrozumiec , ale wierze w to, ze po powrocie ujrzymy Ja jak zawsze usmiechnieta i zadowolona!!!

Akaciu tak myślałam własnie, Kingala przed podróżą lub w podróży. No dobrze, Lena żegna się z mężem ..... ale Jotazet? Venessa miga między innymi ławeczkami, widziałam Ją jak szła do nas.

Venesso Kochana ---- myślę, że zajrzysz na naszą Ławeczkę, mocno Cię pozdrawiam i przytulam. Mówię Ci dobranoc ❤️ i do jutra, proszę !!! 👄

Dziewczyny kochane___________stracilam orientacje dziesiaj____na szczescie dotarlam! Przytulam mocno👄 Tyle zakretow musialam pokonac,,,,,no i ta zmiana strefy,,,,, Poliko,jaki piekny wiersz!!!!!!!!!!!! Aaaaakicia Ty nasz kochany akustyku👄

Dziewczyny,w oparciu o zrodlo,,,,,,,dedykuje Wam \"slowo\" muzyce,, Ulubione melodie ida z nami przez lata,pozwalaja wrocic pamiecia do przyjemnych chwil.Sluchamy ich,gdy jest nam smutno i zle,bo pomagaja to zmienic. Dzieki melodii nabieramy otuchy,zrzucamy z ramion niwidzialny ciezar i z werwa bierzemy sie z zyciem za bary.Bo muzyka dodaje ducha,zagrzewa do walki,przepedza troski. Rytm i tempo muzyki powoduja,ze organizm sluchacza synchronizuje z nia swoje rytmy,takie jak oddech,bicie serca czy fale mozgowe.Dlatego sa utwory,ktore znakomicie wyciszaja,relaksuja,a nawet usypiaja.Inne zas pobudzaja,dodaja energii,a niektore wrecz irytuja. Sa tez takie,ktore harmonizuja prace obu polkul mozgowych,co bardzo pomaga w walce z dysleksja i dysgrafia,sprzyja tworczosci naukowej i artystycznej,ulatwia zapamietywanie,a nawet pozwala rozwijac zdolnosci paranormalne.

Melodie,ktore lecza,,,,, Jeszcze inne maja tak potezny ladunek optymizmu,ze potrafia odegnac chandre,melancholie,lek czy nawet depresje i przywrocic radosc i chec do zycia.Dlatego terapeuci i lekarz korzystaja z tej uzdrawiajacej mocy muzyki wszedzie tam,gdzie duza role odgrywa psychika. To ,jaka muzyka bedzie na czlowieka dzialac leczniczo,relaksujaco lub aktywizujaco,to sprawa bardzo indywidualna.Zalezy od wrazliwosci,gustu ,artystycznego smaku. Ogromne znaczenie ma takze nasze muzyczne obycie i doswiadczenia.Jesli jakas melodia milo nam sie kojarzy,bo towarzyszyla jakiemus szczegolnie przyjemnemu przezyciu,np.przy dzwiekach muzyki poznalismy kogos waznego dla nas,,,,to za kazdym razem,kiedy ja uslyszymy,sprawiac nam bedzie przyjemnosc i powodowac,ze organizm zacznie wydzielac endorfiny____podobne do opium____wywolujace stan euforii i usmierzajacy bol. Ale to dziala takze w druga strone____utwor,ktory kojarzy nam sie z czyms przykrym,nie bedzie cieszyl,chocby byl najpiekniejszy,,, No i,rzecz jasna,wazne jest jeszcze to,jaka muzyke lubimy i czego zazwyczaj sluchamy. W muzykoterapii nie wolno nikomu niczego narzucac,choc na pewno warto eksperymentowac. Wcale nie jest powiedziane,ze czlowiek,ktory nigdy nie mial okazji sluchac,dajmy na to,muzyki powaznej,bedzie na nia \"gluchy\",ze ona do niego nie przemowi,nie dotrze. cdn🖐️

Sa jednak dzwieki i utwory,ktore podobnie dzialaja na kazdego,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Wszyscy jeszcze w lonie matki sluchalismy bicia jej serca w rytmie ok.80 uderzen /minute i okazuje sie,ze jest to najbardziej kojacy rytm___placzace dziecko przytulone do piersi uspokaja sie,bo slyszac bicie serca,czuje sie bezpieczne i kochane. I nawet gdy jestesmy starsi,ten sam spokojny rytm sprawia,ze robimy sie pogodni,zrelaksowani i zadowoleni.Przyspieszony zas pobudza___radosnie lub niepokojaco,wolniejszy od bicia serca relaksuje i usypia albo sprawia,ze opanowuje nas powaga,a nawet smutek. Okazuje sie,ze w ten kanon doskonale wpisuje sie tak zwana muzyka powazna____utwory barokowe,klasyczne,romantyczne.Po prostu obowiazujace w tych epokach normy estetyczne i zasady kompozycji,a zapewne takze geniusz mistrzow takich jak MOZART czy BEETHOVEN sprawily,ze muzyka ta nie tylko cieszy swoim pieknem,ale takze doskonale wplywa na umysl i cialo. Przywraca naturalny rytm pracujacemu wciaz na zbyt wysokich obrotach organizmowi,wycisza emocje,pomaga odzyskac rownowowage mozgowi____naszemu centrum dowodzenia. cdn.🖐️ PS.W nastepnym poscie o muzyce barokowej,,,,

___________-Witam cala Laweczke-____________________!!!!!!! Siedze na laweczce i slucham ____radio laweczka_____, rozmarzylam sie, az tu nagle ktos wyrywa mnie z moich marzen i pyta: Co tak dziewczyno sluchasz?___ odpowiedzialam krotko, siadaj prosze i posluchaj, czyz to nie pieknie siedziec na laweczce i sluchac pieknej muzyki?!!!!!Venesso dziekuje bardzo!!👄. Poliko. Lenka, Jotazet ,Venesso,Kingalo i wszystkie Panie__ zapraszam , siadajcie i sluchajcie!! Tak Kochana Venesso ___teraz rozumiem , dlaczego wczoraj nie moglysmy sie spotkac?, szukalas--- radia laweczki ---, kilka razy widzalysmy Ciebie z daleka ,---- Poliko mowila , ze idziesz-- w naszym kierunku i nagle nam ---zniknelas!! Czekalysmy , potem ogarnelo nas zmeczenie .A Ty zawitalas z radiem laweczka, ale nas juz nie bylo!! Przychodzac dzisiaj na laweczke___ patrze, a tu ----co widze?---___radio____Wlaczylam i---slucham----marze ---i czekam na was wszystkie mile Panie , d o z o b a c z e n i a !!!!!!🖐️.🌻.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,WITAJ LAWECZKO!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Aaaakiciu,zasluchalas sie ,,,,,,,,,🖐️ Jestem,jestem juz przy Tobie_________przyszlam z muzyka barokowa.Czeka Was tez niepodzianka,,,,,,,,ale to juz po moich \"muzycznych wykladach\".Mam jeszcze cos do powiedzenia w tym temacie____________opieram sie na naukowych badaniach,teoriach,,,,,,,,,,,,,,Wierze,ze zaciekawia one Was! A co do radio _laweczka________super niespodzianka.Nie ja go tu przynioslam.,,,,,Ktos zrobil nam naprawde wielka niespodzianke.Mysle,ze to kingala___________no bo kto by sie pokusil o jego znalezienie.Doprawdy nie wiem kto,,,,,,,ale ona najbardziej mi \"pasuje\'. Niestety,znow jestem pokrzywdzona________nie slysze muzyki,podobnie jak nie otworzylam kalendarza od Poliko.Widocznie nie mam wlasciwego programu___________jedynie Media Player.Coz mam zrobic? Znow musze sie obejsc,,,,,,, Pozdrawiam bardzo serdecznie!!!!!

Muzyka barokowa,,,,, Muzyka ta jest naladowana emocjami,ma bardzo precyzyjnie skomponowana strukture,dzieki czemu mozemy przewidziec,co sie dalej bedzie dzialo,oczekiwac na konkretne dzwieki i frazy.To daje poczucie bezpieczenstwa,uwalnia od stresu. Sluchanie utworow Bacha,Handla,Vivaldiego czy Corrrelego,utrzymanych w wolnym tempie swietnie robi osobom z przyspieszonym biciem serca____spowalnia tetno i oddech,a przy tym doskonale relaksuje. Do muzyki dostraja sie nasz mozg.Utwory w tym tempie,a takze w nieco szybszym_________sprawiaja,ze ze stanu czuwania przechodzimy w faze czujnej relaksacji/ni to sen,ni to jawa/ zw.przez fachowcow ______stanem ALFA. Rozbiegane mysli zwalniaja,umysl robi sie chlonny niczym gabka___uaktywniaja sie dwie polkule mozgowe.W tym stanie lepiej i szybciej zapamietujemy,budzi sie nasza wyobraznia,tworcze myslenie,,,,,, Cd o muzyce klasycznej🖐️

Muzyka klasyczna,,,,,,, W utworach Mozarta,Haydna,Beethowena_______melodia plynie swobodnie i harmonijnie,ale jej dynamika i koloryt dzwiekow zmieniaja sie w sposob nieoczekiwany,zaskakuja________przez co pobudzaja prace mozgu. Fachowcy wykorzystuja muzyke klasyczna w technikach szybkiego uczenia sie i zapamietywania oraz przy pracy z dziecmi,ktore maja problemy z dysleksja albo dysgrafia.Ponoc absolutnym \"przebojem\" w tej dziedzinie jest \"Eine kleine Nachtmusk\"__Mozarta. Niektorzy nawet twierdza,ze jego muzyka podnosi inteligencje. cdn🖐️

Muzyka romantyczna,,,,, Polecana do pracy z emocjami______--muzyka romantyczna ___Chopina,Czajkowskiego,Wagnera,Brahmsa,Schumanna,Mendelssona.Sluchanie ich utworow pomaga uporac sie z emocjonalnym bolem i rozterkami.Muzyka ta najpierw \'filtruje\" nasz intelekt i trafia wprost do serca. Przyjeto,ze najbardziej odpowiednia do terapii jest muzyka powazna,,,,,chociaz ostatnio wykorzystuje sie rozne gatunki muzyki,zarowno marsze,jazz nowoczesny,jak i muzyke hinduska. Sa tez utwory specjalne opracowane_____odglosy przyrody albo tzw.muzyka relaksacyjna. cdn.🖐️

Przy nauce i pracy wymagajacej koncentracji,,i wysilku umyslowego,,,,,,, Najlepiej sluchac lagodnych,niezbyt rytmicznych utworow o umiarkowanym tempie.Poniewaz slowa moga nas rozpraszac,wybierzmy muzyke instrumentalna albo wokalize____utwor spiewany bez tekstu. Np.____\"Moonight Shadow\"___Mike\"a Oldfilda ___choraly gregorianskie____\"Wariacje Goldbergowskie\"___na flet i skrzypce J.S.Bacha ___Szesc koncertow na flet op.6,largo z koncertu d-mol na wiole Vivaldiego, __Szesc fantazji na harfe,koncert B-dur op.4 nr 6 G.Handla ___koncert D-dur nr 7,koncert a-mol nr9 A.Corellego. cdn.🖐️

Kiedy chcemy sie odprezyc,zrelaksowac,,,, Siegnijmy po muzyke wyciszona,nastrojowa,,, ___Icz.sonaty \"Ksiezycowej\" beethovena __Adaggio z koncertu klarnetowy A-dur KV 622 Mozarta __noktum d-moll op.19 nr 4 P.Czjkowskiego __\"Kolysanke\" op.124 R.Schumanna __IIIcz.I koncertu fortepianowego Des_dur op.10 S.Prokofiewa cdn🖐️

Gdy mamy chandre,na poprawe humoru,,,,, Wybierzmy utwory,ktore najpierw dostosuja sie do naszego nastroju,ale potem pogodne dzwieki odpedza zle mysli i podniosa nas na duchu,,,,, __Polonez na wiolonczele,Mazurki op.7 nr.4,op.50 nr1 i op.56 nr.2 F.Chopina __walce z \"Jeziora labedziego\" i \"Spiacej Krolewny\" P.Czajkowskiego, __preludia fortepianowe \"Taniec Puka :Sztuczne ognie\"K.Debussy:ego. ___\"Blekitna rapsodia \"Amerykanin w Paryzu\" G.Gershwina __Mazur z \"Halki\" i \"Srasznego dworu\" S.Moniuszki. cdn.🖐️

Ptasi koncert przez telefon,,,,, Sredniowieczne znachorki twierdzily,ze najlepiej udaja sie kuracje prowadzone na lonie natury.Pacjentow powracajacych do zdrowia zachecaly natomiast ,by jak najwiecej czasu spedzali na lace i w lesie,wsluchujac sie w ich odglosy. Chorych \"na glowe\" i nerwy uspakajaly ptasimi koncertami,cykaniem swierszczy,szumem wody,drzew,,, Minelo kilkaset lat i wspolczesni psychologowie \"odkryli\',ze kontakt z natura ____to znakomita terapia odprezajaca dla zaharowanych,zestresowanych i przemeczonych. Pomysl ten udoskonalili Japonczycy.W rezerwacie przyrody nagrali ptasie trele,plusk rzeki.szelest lisci.Nastepnie otworzyli specjalna linie telefoniczna,udostepniajaca nagrania/odplatnie/ Japonczykom. Sukces przerosl najsmielsze oczekiwania.Wieczorami po pracy Japonczycy masowo sie relaksuja,sluchajac odglosow natury. W sklepach na calym swiecie i w Polsce takze____pojawily sie plyty z ta \"biomuzyka\" i okazaly sie superhitem. cdn.🖐️

Dziewczyny--panie! My mozemy rowniez sobie zrobic taka terapie za darmo!!!!!! Wystarczy wycieczka do lasu,parku lub na lake____byle z dala od ludzi i zgielku. Ulozmy sie wygodnie na lezaku albo laweczce,zamknijmy oczy i sluchajmy,,,, Nie myslmy o niczym,skupmy sie na docierajacych do nas dzwiekach,spiewie skowronka,kukaniu kukulki,szumie wiatru w lisciach i trawie,muzyce swierszczy,,,,, Niech wypelnia nas od stop do glow,,,, Poczujemy ,ze ogarnia nas spokoj i oddalam sie od wszystkich problemow,,,,, A potem,za kazdym razem,gdy dopadnie nas rozdraznienie,zmeczenie________przymknijmy powieki i przywolajmy te odglosy z pamieci,,,, Pomoga nam odgrodzic sie od klopotow i przyniosa ukojenie,,,, 🖐️ _________o muzycznej gimnastyce w pozniejszych postach,,,,,,👄

EVITA,,,,,,,,,,,,, Stanowili piekna pare,jednak wyszedlszy z kosciola,nie udali sie w podroz poslubna,,,,,,Rzucili sie bez reszty w wir polityki,nie mogli stracic ani chwili,poniewaz Peron zamierzal wygrac przewidziane wybory prezydenckie. Eva,jego mloda zona,dzierzyla ster wladzy,od niej zalezal wybor prezydenta.Ta prosta wiejska dziewczyna cudem przemienila sie w najpotezniejsza kobiete Argentyny. Pozniej sama juz nie pamietala,kiedy postanowila zdobyc slawe.W tamtych dniach,kiedy powaznie zaczela myslec o swojej przyszlosci,rzeczywistosc wydawala sie tak beznadziejna,ze wszelkie ambitniejsze plany mozna by uznac jedynie za chorobliwe majaczenia czy mrzonki. Zycie w malej zapylonej wiosce zbudowanej przez robotnikow rolnych bylo smutne.Tylko od czasu do czasu mieszkancy wsi,ktorym trafila sie sposobnosc odwiedzenia raz w zyciu stolicy,opowiadali o wspanialych palacach,zielonych parkach i dzielnicach bogaczy. Z zachwytem w oczach Eva rowniez sluchala tych opowiesci,snujac fantazje,jak wspaniale musi byc zycie w miescie.Eva otoczona rodzenstwem,rowniez podziwiala elegancko ubranych bogaczy,ktorzy pojawiali sie raz w roku w tej wsi.Okoliczne ziemie nalezaly do wielkich posiadaczy,,,,, Jej ojciec nie nalezal do ubogich,ale Eva i czworka jej rodzenstwa byli dziecmi z nieprawego loza.Juan Duarte byl zonaty z Estella Grisolia,z ktora mial kilkoro legalnych dzieci,co muz nie przeszkadzalo utrzymywac pozamalzenskie stosunki ze swa byla kucharka Juana Ibarguren.Kiedy Juana zaczela pracowac i Juana jako kucharka,byla mloda,zmyslowa dziewczyna.Juan byl nia oczarowany.Po narodzinach pierwszego dziecka nie byl w stanie rozstac sie z nia i zaczal prowadzic podwojne zycie z dwoma kobietami naraz. Najmlodsza corka,Eva wiedziala,ze ma zamoznego ojca,ktory tylko od czasu do czasu odwiedzal je. cdn.🖐️

Oh!! __Venesso __, tak wsluchalam sie w nasze radio laweczke,ze nie zauwazylam jak Ty usiadlas obok mnie,__ zrobilas to tak cichutko!!! Witam Cie bardzo serdecznie,__ mowisz, ze to Kingala zrobila nam taka mila niespodzianke__tak wiec dziekuje Ci Kingalo!!!!! Tobie natomiast wielkie dzieki, ze tak ladnie opisujesz nam kazdy rodzaj muzyki: muzyke barokowa, klasyczna,romantyczna......... Kazda z nich ma cos w sobie i musi byc odpowiednio sluchana i odbierana!!!! Ja osobiscie lubie bardzo spokojna muzyke __-(to tez przychodzi z wiekiem), bo pamietam mlode lata, gdzie sluchalam np..Niemena___Plonaca stodole__ moj kochany Tato sie denerwowal i wolal sluchac np. Ireny Santor____ i dzisiaj sama to rozumiem!!!! Zycze Wam mile Panie duzo relaksu przy pieknej muzyce.!🖐️

Witajcie Kochane🌻 🖐️ Siadam i ja na laweczke,by wsluchac sie w spokojny ton muzyki i wylaczyc sie na troche z domowych obowiazkow:) Jest milo,nie powiem:)

Tak MM pojechal dzisiaj juz o 4 rano:( Ale jestem silna i dam rade!!Wytrzymam,gorzej gdybym byla sama...mam wspanialych sasiadow ;-),i tak chyba sobie mysle,ze mnie juz zaadoptowali ;-):-D Dla sasiadow🌻