Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daphne

Zastrzyki Antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość daphne

Hej dziewczyny. Chcialabym zasiegnac waszych opinii w sprawie zastrzykow antykocncepcyjnych. Wczoraj ginekolog moj zalecil mi wlasnie taka forme antykoncepcji,bo dostaje sie zastrzyk za 100zl raz na 3miesiace i ma sie spokoj..ale ja niestety nigdy o tym nie slyszalam nie moge znalezc tez zadnych informacji..Jak to dziala w ogole? czy nie jest szkodliwe dla organizmu (bardziej od talbetek anty). Pomozcie bo nie wiem czy sie zdecydowac:))

te zastrzyki nazywaja się Depo-Provera, rzeczywiście efekt antykoncepcji utrzymuje się przez 3 miesiące,lecz jest sporo skutków ubocznych: -powrót do pełnej płodności trwa długo-czasem nawet do roku -można po tym przytyć -zdarzają się krwawienia z dróg rodnych -no i ogólne takie dolegliwości-ból brzucha,głowy,mdłości

Dla kogo Dla kobiet, które ze względów zdrowotnych nie mogą zażywać doustnych pigułek hormonalnych (m.in. z powodu schorzeń wątroby, zakrzepów w naczyniach krwionośnych, chorób nowotworowych). To metoda dla kobiet karmiących piersią - Depo-provera nie zawiera estrogenu, który zmniejsza laktację. Jak stosować Kobieta otrzymuje co 12 tygodni domięśniowy zastrzyk. Jak to działa Progestagen powstrzymuje jajeczkowanie. Powoli dawka hormonu w organizmie zmniejsza się, aż do momentu, gdy trzeba wykonać kolejny zastrzyk. Zalety + środek bardzo wygodny (nie trzeba pamiętać o innym zabezpieczeniu) + działanie antykoncepcyjne następuje już następnego dnia po zastrzyku + zmniejsza dolegliwości związane z PMS (syndromem napięcia przedmiesiączkowego) + nie wpływa na popęd seksualny + nie obciąża przewodu pokarmowego + zmniejsza ryzyko rozwoju endometriozy Wady - może powodować zaburzenia miesiączkowania - czasem powoduje przyrost wagi - może wywoływać bóle głowy - przy długotrwałym stosowaniu wzrasta ryzyko osteoporozy - po odstawieniu powrót do pełnej płodności może trwać około roku

słyszałam że sie przybiera na wadze, ale nie wiem na pewno

Gość daphne
Oj naswietlilas Gwiazdko:) i teraz chyba bede sie bala to brac:) ale w sumie..tabletki anty tez wstrzymuja jajeczkowanie,prawda? bo ja sie boje ze bede np bezplodna po czyms takim:( A mam 19lat dopiero i w ogole jestem niedoswiadczona jesli chodzi o antykoncepcje:/

Gość meheret
znajoma po tych zastrzykach krwawiła przez ponad 3 miesiące i to barrdzo mocno, i nic nie mozna było z tym zrobić musiała poczekać aż hormony przestaną działać.

radzę ci jednak brać tabletki, ja też mam 19 lat :) podczas brania tabletek zatrzymuje się owulacja owszem ale powrót do pełnej płodności następuje już po odstawieniu tabletek w pierwszym miesiącu, czasami po 2 lub 3 i ta metoda jest o wiele bezpieczniejsza, a poza tym kontrolujesz miesiączkę, wiesz kiedy będzie, możesz sobie ją przesunąć jak wypada ci jakaś wycieczka,wyjazd itp, Zastrzyki nie powodują bezpłodności, tylko później długo będzie musiał organizm dochodzic do płodności. A tabltki jak ci się znudzą/nie bedą potrzebne to odstawiasz i po kłopocie, a z zastrzykami sprawa jest bardziej skomplikowana, poza tym to nie jest chyba komfortowa sytuacja jak po zastrzyku zastanawiasz się kiedy zacznie ci się okres albo co gorsza przytrafi ci się niespodziewa) juz bardziej możesz spodziewać się kiedy będzie okres nie stosując zadnej metody antykoncepcyjnej niż stosując zastrzyk. Ta metoda(zastrzyk) dobra jest dla starszych kobiet,które rodziły,nie chcą już więcej dzieci,są zabiegane i dla nich jest to komfortowe, także radzę tabletki :)

Gość daphne
Dzieki za rade:) Tak zrobie,ten lekarz to bez kitu chcial mnie chyba naciagnac,bo pewnie dolicza sobie jakas prowizje z tych tabletek:-) A nie iwesz czy mozna zaczac brac tabletki NIE w 1dniu miesiaczki? Bo hmmm problem jest taki,ze bralam Postinor ( i dlatego teraz zeby nie bylo wpadek chce miec jakas stale metode antykoncepcji) i...hmm w sumie nie powinnam byla tego robic bo i tak mialam dni bezplodne..no ale teraz nie wiem czy to co przyjdzie to bedzie okres czy te krwawienia po Postinorze...i sie boje ze jak wtedy zaczne brac tabletki to znowu jakies klopoty beda:/

To ja *GWIAZDkA MALA* zmieniłam sobie login :) pwoeim ci szczerze,że nie mam pojęcia jak to rozegrac u ciebie, najlepiej poczekaj na miesiączkę i wtedy weź pierwszą tabletkę-tak będzie najłatwiej tak mi się wydaje.wtedy będziesz na pewno zabezpieczona-

tabletki anty pierwsze opakwoanie bierz się PIERWSZEGO DNIA CYKLU=KRWAWIENIA w innym razie nie masz zagwarantowanej skuteczności a poza tym nie radzę kombinować w dodatku po bombie hormonalnej jaką jest postionor