Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szyt

jak sie liczy tygodnie ciąży?

Polecane posty

jak mam 19t i 3d to jestem w 19 czy 20 tyg. na naszym topiku rozgorzała dyskusja na ten temat. ja twierdze, ze w 20tc. a wy jak liczycie?

Gość aaaaaaaaaaaaaay
jasne ze 20 tydzien.powodzenia

Z tego co się orientuję - tak też liczy tc mój gin to jak np. masz skończony 18 tc. to uznaje się, że jesteś w 18 tc. ale tydzień musi być skończony. Jeśli masz 3 dzień 19 tygodnia (czyli skończyłaś tydzień 18, a zaczęłaś 19) to wynika z tego, że jesteś w 18 tc. Ale ja i tak liczę po swojemu:D czyli zaczęty tydzień = obecny tydzień ciąży:D, ale to tak dla siebie liczę:)

no nie, przyszła mama, ja mam dylemat między 19 a 20 tyg a ty mi mówisz, ze to 18 tydzień?! z tym sie absolutnie nie zgadzam. 19 tyg i 3 dni za mną a nie 18 i 3 dni

ja tylko Ci napisałam jak to jest ze mną i jak to liczy mój gin. a nawet na logikę biorąc......jak tydzień 19 trwa od trzech dni to prędzej bym się skłaniała ku 19 niż 20......bo 20 jeszcze nie zaczęłaś. Wedle mojego gina ja teraz jestem w 20 tc. (czyli skończony 20 tc.) a od piątku będę w 21 tc. (bo skónczę 21 a zacznę 22 tc.).

Paulka--ja wiem ale widzę, że jest na ten temat wiele zdań. na topiku na którym sie udzielam też, dlatego chciałam rozwiać watpliwości. przecież mówi sie w którym miesiącu sie jest a nie który sie skończyło

Według mnie też 20 ale zarówno mój ginekolog jak i lekarze w szpitalu zawsze liczyliinaczej, dla nich byłby to 19.

No wybacz,jeżeli w lipcu skończyłam 27 lat to mam mówić że mam 28???Chyba coś Ci się pomyliło.

mój ginekolog liczy pełne tygodnie plus dni rozpoczetego, czyli np. jak dzisiaj mam 22 tc i 1 dzień, to dla niego jest zaczęty 23 tc. Bo przecież pełne 22 tc już są. WIęc ja bym u ciebie powiedziała, że jesteś w 20 tc, bo 19 tygodni masz pełne. A ten 20-sty własnie leci.

niby oczywiste ale ile osób tyle zdań. wieku sie tak nie podaje, ze jak skończylaś 27 to masz mówic 28 bo nikt sie ciebie nie pytam w którym roku życia jesteś ale ile masz lat (skończonych), ale w ciąży jest pytanie w którym niesiącu/tygodni jesteś, a nie ile masz skończone.

Nie o to chodzi.Jeżeli skończyłaś dwa miesiące temu 27 lat to już masz 28???Paranoja.Bo tak piszesz.\"jak masz 20 lat i 3 miesiace to sie mówi ze masz 21 rok prawda?\"Przyznaje racje szyt.

Gość paulce chodzi o to
ze jak masz skonczone 27 lat to leci ci 28-my rok zycia, a nie ze masz 28 lat analogicznie jak 19 tygodni ciazy uplynelo, to jestes w 20-tym tygodniu, a nie w 19-tym, przeciez 19-ty juz minal. czytac ze zrozumieniem prosze

przeciez jak tylko zajdziesz w ciaze to jestes w jej piewszym tygodniu a nie w zerowym :O jak 1-wszy sie skonczy, to jestes w drugim... jak 19-ty sie skonczy, to jestes w 20-tym... a jak to licza lekarze, to nie wiem, moze pierwszy tydzien to dla nich jeszcze nie ciaza i zaczynaja liczyc od drugiego tygodnia... w sumie biorac pod uwage, ze od zaplodnienia komorka potrzebuje okolo tygodnia zeby sie zagniezdzic, to by nawet pasowalo, co nie?

moze wlasnie dlatego lekarz mowi, ze jak ciaza ma 19 t i 3 d to jestes w 19 tygodniu...?

też przyszła mama ---> ale z tego co napisalas, to twoj lekarz by powiedzial 19 tyg i 3 dni to 18 tydzien ciazy... :O Nie wiem czy sie pomyslilas, czy to jakas wyzsza matematyka... ale przyznaje ze tego nie rozumiem zupelnie, bo chyba jak masz 28 lat i 11 miesiecy, to nie mowisz ze masz 27 ;)

Uch..........nie wiem jak Wam to wytłumaczyć. Może tak: Obecnie mam 5 dzień 21 tygodnia, czyli mój 21 tydzień trwa od 5-ciu dni. Mój Gin by powiedział, że jestem w 20 tc, ponieważ 20 tc. mam pełny, skończony. A w piątek - kiedy zacznę 22 tc. będę wg gina w 21 tc. bo wówczas ten tydzień będzie pełny, skończony..... AŁAAAAAA - mam kołomyję we łbie od tego liczenia:D:D:D:D:D.

Gość CCCCCCCCCCCCcc
Matko, a po co Wam taka dokładan informacja? Lekarz i tak zagląda w kartę ciąży i wie, a Waszym znajomym chyba obojętne, czy jesteście w 20 czy 21 tc?

Gość CCCCCCCCCCCCcc
Nie jestem mądralą, też jestem w ciąży, ale czy nie ma poważniejszych problemów? I nie piszę tego złośliwie więc proszę się powstrzymać z nieprzyjemnymi komentarzami.

no - odniosłam lekko inne wrażenie - jakbyś chciała powiedzieć \"matko, czy wy już naprawdę nie macie się czym zająć, głupie baby ?\" Sobie gadamy i nie widzę w tym nic złego - chyba Ty też nie z tego co rozumiem? Komentarz nie był złośliwy - kwestia tylko - po co siejesz zamieszanie jesli się nie wypowiadasz w temacie? Jeśli tak go odebrałaś - nie miałam takich intencji.

Gość CCCCCCCCCCCCcc
do też przyszła mama: potwierdzam, że nie mam złych zamiarów, ale dla mnie na prawdę nie jest istotne w którym tygodniu dokładnie jestem (gdy mówię rodzinie, znajomym) A już na pewno nie mówię ,że to np.19 tydzień i 3 dzień. A dyskutujcie sobie ile wlezie, zastanawiajcie się, mnie ten temat nie intryguje. :-)) Życzę przyjaznej wymiany zdań. Pozdrawiam. :-))

oj CCCCCCCC chyba ma zły dzień. forum jest po to żeby dyskutować. ja również życzę miłego dnia :)

Gość CCCCCCCCCCCCC
Przepraszam, nie mam złego dnia. Mnie bardziej interesuje/martwi czy maluszek się prawidłowo rozwija itp tematy.

a czy to świadczy o tym, że nas nie marwi/interesuje? weź sie zastanów nad sobą \"panno lepsza\"

Gość
aska masz na imie wiec madrych pytan nie jestes w stanie wymyslic Znam wiele asiek -niestety