Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdfv

Jak Masłowska mogła dostac nagrode Nike??

Polecane posty

Gość sdfv

Jakim cudem? Przeciez to jest parodia literatury prawdziwej!!

Gość ale ta jej
wypowiedz na koncu ? czyzby az tak była zestresowana

Gość asdsadafdsf
bo napisala w koncu cos innego. czytalas jej ksiazki?

Gość sdfv
literatura z przesłaniem..jest prawdziwa to co ona napisała nie ma przesłania chyba ze "brak przesłania", moze byc przesłaniem

Gość asdsadafdsf
sdfv a czytales czytalas jej ksiazki?

Gość sdfv
sorki ale smieszy mnie jej "udawania: jest dobra psycholożka, wie co działa na ludzi ten tekst na koncu:na co przeznaczy Pani pieniadze z nagrody ona na to do dziennikarzy "na ucieczke od was" tylko, ze gdyby nie dziennikarze rozgłos, nie zyskała by popularnosci i nie nawet moze tej nagrody by nie dostała..ona jest nieco zakłamana.. udaje ze mam gdzies sławe i rozgłos..a swoja postawa prowokuje tylko aby o niej "mowic"

Gość sdfv
czytałam wojne polsko-ruska

Gość sdfv
pisałam wczesniej jakbys niezauwazyła przeciez, ze liyteratura bez przesłania, nie jest lieteratura

Gość asdsadafdsf
ojjj i nie wyciagnelas przeslania z wojny polsko ruskiej to znaczy ze powinnas czytac latwiejsza literature skoro go dostala to znaczy ze zasluzyla. i ze cos w tej jej literaturze jest.

Gość sdfv
Masłowska jest grafomanką- język bełkotliwy niewyobrażalnie, jakieś jej dziewczęce naiwne wyobrażenie o mowie dresów-prostaczków, no i totalne zero sensu, jakiejs historii, jakiejkowliek myśli, po prostu paplanie na papierze, potok słów, które nic nie znaczą. Tak pisze co drugi nastoletni grafoman, tylko że nikt ich na szczęscie nie wydaje i nie lansują. W przypadku Masłowskiej nie uniknięto tego błędu. Swoją drogą ciekawa jestem jak to z tą nagroda internautów było - z moich obserwacji wynika że 90% odbiorców, a w tym 95% w Internecie - ma o tej pisaninie dziewczęcia zdecydowanie negatywne zdanie. Skąd nagle tylu entuzjastów?

Gość sdfv
asdsadafdsf to ze ktos dostał nagrode, wcale nie znaczy ze jest "cos w tej literaturze jest" Myslisz ze takie nagrody tak naprawde sa obiektywne? i ze nie ma tam kliki znajomkow?ktorzy sobie wzajemnie pomagaja?

Gość tylkoONIIIIII
Buty dawali ? Który model ?

Gość asdsadafdsf
typowo polskie myslenie, ze jak ktos cos dostal to na pewno po znajomosci. a te teksty ze powiedziala ze pieniadze wyda na ucieczke stad no i dobrze. co miala sciemniac jak wszystkie te nasze gwiazdki ze wydadza na pomoc na srtamto itp? a moze zazdrosc. posluchaj nie wszystko w polsce jest po znajomosci. napisz ksiazke to sie powypowiadamy o twojej. sama nie napisalas prawdopodbnie nic, wiec nie krytykuj ze to grafomanstwo.

Gość ewrr
to jest ksiazka o niczym takie pustowsłowie..

Gość franzuzka
nike to towarzyscho wzajmeniej adoracji kazdy to wie

Gość franzuzka
Po miazdzacej krytyce drugiej ksiazki Pani Maslowskiej (tylko Gazeta ocenila te ksiazke pozytywnie) te tysiace egzemplarzy zaczely zalegac na magazynach. Hurtownicy zaczeli naciskac, aby cos z tym zrobic. Gazeta poszla wiec za ciosem i wypchnela pawia na powierzchnie obdarowywujac autorke nagroda Nike. Gazeta wie, ze klamstwo powtarzane wiele razy staje sie prawda. Jak wiec beda nam wmawiac, ze ta kiepska ksiazka jest dzielem, to narod uwierzy. Najwiecej pochlebnych opini slysze zawsze o Maslowskiej od ludzi, ktorzy nawet nie mieli jej ksiazki w rece. Taka to juz rzeczywistosc.

Gość asdsadafdsf
hmm i milosz i wszyscy inni tez nie powinni dostac bo to towarzystwo wzajemnej adoracji ludzie. zaczynacie popadac w paranoje

Gość franzuzka
ONA JEST NIKODEM DYZMą literatury

Gość asdsadafdsf
francuzka ale taka prawda ze juz w polowie lutego w krakowie w teatrze ludowym byla wystawiona sztuka paw krolowej a swoja droga rowniez jakis czas pozniej zapadla decyzja o ekranizacji wojny polsko ruskieja w 2005 wojsna polsko ruiska otrzymala nagrode w niemczech. wiec chyba nie do konca jest tak jak piszesz

Gość asdsadafdsf
no i dobrze nawet jesli jest nikodemem dyzma polskiej literatury to spoko niech bedzie niech bedzie jej jak najlepeij.

Gość facioliterat
Ja mam wrażenie, że cały problem polega na tym, że na "GŁOS POKOLENIA" wykreowało Masłowską nie to pokolenie, którego ma ona być głosem (czyli pokolenie 20-kilkulatków), ale pokolenie 50-70-letnich "krytyków literackich", którym "niesforna proza" (;)) Masłowskiej pozwala uwolnić się od typowej nudy typowej przepisowej polskiej literatury. "Sukces" Masłowskiej ma tak naprawdę 2 podstawy: - wylansowanie przez Gazetę Wyborczą (odpowiednia medialność to warunek konieczny w dzisiejszych czasach) - oraz styl jakim pisze (warunek dostateczny) - styl może się podobać albo nie (mnie osobiście średnio), ale jest oryginalny i to jak widać wystarcza. Wygrana Masłowskiej to tak naprawdę efekt ogólnej miernoty polskiej współczesnej literatury, która generalnie jest nudna i na jedno kopyto i Masłowska wygrywa nie dlatego, że jej proza jest dobra albo mądra, ale po prostu dlatego, że wyróżnia się formą. Ale tylko formą, bo niestety treść jest banalna. Nie chcę być tu tendencyjny, bo też nie uważam, jak niektórzy, że Masłowska zasługuje na totalną krytykę. Nie zasługuje na nią, ale też nie zasługuje (przynajmniej na razie) na te nagrody. Ona z pewnością MA TALENT literacki i bardzo dobrze operuje językiem. Ale do bycie dobrą pisarką brakuje jej jeszcze tego drugiego - TREŚCIOWEGO - aspektu, tzn. żeby miała coś wartościowego do przekazania, żeby po lekturze jej książki człowiek inaczej patrzył na rzeczywistość. Obawiam się tylko, czy ona sama dostrzega tę potrzebę samorozwoju, bo jak ktoś jest wśród samych wazeliniarzy, to może dojść do wniosku, że jest już ideałem. Jak czytam te żenujące, lizusowskie recenzje w GW, to aż mi się smutno robi...

Gość no wiec........
chodzi o to ze ona umie bawic sie jezykiem co wiecej przetwarzac slang na jezyk literacki to zonglerka slowna kiedys tez myslalam, ze to wszystko to jest literackie mieso ale prawda jest taka, ze napisac ksiazke az tak wspolczesna ktora jednoczesnie bedzie w szerokich kregach czytana to wyczyn

Gość facioliterat
tylko ona sie bardziej na copy-writer nadaje niz na pisarke albo na teksciarke zespołu hip-hopowego

Gość facioliterat
brak talentu Maslowskja nadrabia szumemm medialnym osobowoscia..i intelginecja... pamietajmy talent nie jest rownozczaczny z inteligencja.. mozna byc inteligentnym człowiekiem bez talentu ale nie mozna byc człowiek z talentem bez inteligencji.. ona ma tylko inteligencje:)