Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LosAngeles*

Czy to prawda, że czarna herbata wypłukuje żelazo???

Polecane posty

Gość LosAngeles*

Walczę z anemią od dawna, a przy tym tak się składa że uwielbiam herbate, piję 5-7 duuużych szklanek herbaty dziennie, ostatnio przeczytałam że wlasnie przez tą miłość do herbaty mogę mieć non stop niedobór żelaza!!?? To prawda?

Gość ewqa2
Oczywiscie,ze herbata utrudnia przyswajanie zelaza i jezeli pijesz ja w duzych ilosciach to masz niedobor zelaza ,ono sie nie wchlania do organizmu.

Gość ...niemniej jednak...
...dobrze jest pić czarną herbatkę, jak dowiedli badacze, redukuje stres i działa oczyszczająco na organizm porównywalnie z wypiciem kilku litrów wody, ma też równie dobre działanie jak herbatka zielona, poprawia krążenie. PS. AFAIK Nie wolno dodawać cytryny do herbaty w której są fusy, należy te fusy wpierw wyciągnąć albowiem dodając cytrynę do herbaty z fusami wywołujemy reakcję uwalniania glinu które następnie kumuluje się w muzgu i może stwarzać ryzyko takich horób jak Alzheimer

byłam leczona na ostrą anemię i też uwielbiam herbatę. W szpitalu zakazano mi jej pić. Zwłaszcza mocnej i po posiłku.. Jedna mała słaba szklaneczka dziennie nie zaszkodzi. ja piję teraz herbatki owocowe, słabą zieloną i białą, rooibos (trochę podobna do zwykłej) i mate. Czarna herbata bardzo hamuje wchłanianie żelaza. Pozdrawiam :)