Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Whiteeee

Ktora religia najlepsza-prawdziwa??

Polecane posty

Gość Whiteeee

Tylko szczerze,nie reklamujmy tu swoich religii na sile,no chyba ze jest to prawda,jesli tak to opiszcie co przemawia za. Jaka religia wydaje dobry owoc? Moze przyklady...

Gość buhahah
a moze Ateizm - bo ateizm nie manipuluje

Skoro bóg nie isnieje można robić to co złe. To częsta argumentacja ateistów i wygląda na manipulacje.

Gość Myrevin dlaczego zakładasz
że ateiści to źli ludzie?

Sugerowałem tylko ze bez względu na religie (ateizm klasywikuję jako religie) zawsze będzie ktoś kto będzie chciał manipulować drugim czlowiekiem. Nic ponad to.

Gość Zadna religia
nie jest prawdziwa, bo bog jest potrzebny ludziom po to zeby go o cos prosic, a potem obwiniac ze tego nie dostal...taki niewidzialny koziol ofiarny... Zdzichu...twoja wiara - moja wiara...

Gość przykazania prawo...
zadna roznica...oba pisane przez czlowieka...

Zgodnie z Bibilą jedna wiara, jeden Bóg, a więc istnieje jedna religia prawdziwa, no a idąc dalej zgodnie z myślami Biblii to ta, która stosuje sie do jej rad (bo przecież pochodzą one od Boga). A wiec wniosek nauwa sie sam, niech każdy przmyśli, czy jego religia stosuje sie do praw Bożych, zawartych w Biblii...

Gość mama 21 lat i ostatni
a ja jestem ateistką i uważam, że skoro bóg nie istenieje, to nalezy robić tylko to, co dobre i zachowywac się tak, żeby nigdy nie mieć wyrzutów sumienia, czyli tak, jakbyśmy sami chcieli być traktowani. Bo skoro ni ma boga, to opiekę nad innymi ludźmi sprawuje właśnie człowiek. A jeżeli szanujesz siebie, to szanujesz też innych ludzi, z tych samych powodów. Oczywiście ludzi jako tłum to starzsliwy motłoch i wcielona głupota, ale każdy ma w sibie swój własny świat, który powinno się szanować. Właśnie dlatego, ze boga nie ma i jedyną gwarancją zachowania człowieczeństwa, jakichkolwiek wartości, jest działalność człwieka.

Gość przykazania prawo...
czlowiek wierzy w to, w co chce wierzyc...i rzadko zdaje sobie sprawe z tego, czy to, co robi w zyciu jest wlasciwe, czy nie... Nawet jak zabija, to ma wymowke - bo tak nakazal Bog...

Gość Tego nikt nie wie ...
Sam JPII powiedział, że Bóg jest jeden ..., a czy nasza religia jest prawdziwa ? Ja mam wątpliwości i to co raz większe w miarę jak mi przybywa lat :-D Jestem katoliczka wierzaca i praktykującą, ale nie raz tak myślę, że najbliżsi prawdy są Żydzi ... Religii nie zmienię, to wiem na pewno, tak zostalam wychowana w takiej wierze i tak juz pozostanie, ale Polacy niby tacy wielcy katolicy, ciągle mówią o JP II i ... nic z tego nie wynika, juz nie mówię o księżach, ........................................Polscy purpuraci przeciez usłyszeli ostra krytyke o sobie od Benedykta XVI podczas Jego pielgrzymki do Polski

Gość mama 21 lat i ostatni
vanessa- tylko, że biblia to dzieło człowieka. A inni maja swoje korany, tory itd. i tez je uważają za święte księgi i szczyt mądriośic, więc pomyśł:o Każda religia jest dobra, bo zmusza do rozważań moralnych. I trzyma w ryzach tępy lud. Bo nie każdy dsam z siebie zastanawai się, dlaczego cos jest złe a coś dobre. Więc żeby ludzie nawzajem się nie zabijali, nie kradli, niegwałcili, trzeba ich karać i wychowywać. Takie jest zadanie religii. I jeszcze utworzenie wspólnoty. Np. 10 przykazań. Chociaz jestem niewierząca, uwazam, ze nie ma tam nic straszne, wręcz przeciwnie- są same oczywiste dla kogoś myślacego rzeczy: żeby nie kraść, bo nie po to ktos się napraciowałl żeby coś zdobyć, żeby mu to bezczelnie podpieprzyć, żeby nie zabijać, żeby nie zdradzać. Kaźdy myslacy człoweik powinien sam do tego dojść, tyle że nie wszyscy myslą... I jak ktos sam nie potrafi, to religia tylko mu pomaga. Inną kwestia jest to, ze kazdy wykorzystuje religię do swoich celów. Księża do zbierania datków, bo jak się nie przyjmie księdza kilka razy i nie da się datków, to skreslaja z listy wierzących parafian:o Terroryści wykorzystują głupie, głodne dzieci do tego, zeby zarabiać pieniądze:o Bush wykorzystuje religię, zeby wszyscy uwierzyuli, ze bóg jest po jego stronie:o Każdy manipuluje ludźmi. Taki już los stada...

która najlepsza? nie ma czegoś takiego jak najlepsza religia- na pewno niekultywowana w sposób obrządkowy, jako pewnego rodzaju mus (czego mamy przykład w życiu codziennym). człowiek powinien wg. mnie sam odszukać religię i-co najważniejsze- przestrzegać jej zasad. a tak nie jest, więc trudno to stwierdzić...:o

Gość a ksieza to
powinni miec prawo do zakladania rodzin, bo wtedy mogliby dawac rady innym i byloby mniej skrzywien seksualnych...

Do mama 21 lat i ostatni Owszem Bibilie spisali ludzie, ale pod natchnieniem Bozym, jak masz Bibilie to zajrzyj do 2 Tymoteusza 3:16,17 to tylko jeden dowod. Ja akurat czytam Biblie i moge stwierdzic ze z pewnoscia jest \"listem od Boga\" poniewaz zawiera wiele proroctw ktore juz sie spełniły, spełnija na naszych oczach i z pewnościa jeszcze spełnia w przyszłosci...Ale zeby to zauwazyc potrzebna jest dogłebna analiza tego co sie czyta.

Gość szukająca_
jestem przekonana,że gdy wszyscy przejdziemy na tamtą stronę,okaże się,że Bóg,choć ma wiele imion/Allach,Jahwe,Jezus,Budda.../jest tylko jeden,i tak naprawdę wierzymy w tego samego Boga...On jest Światłem.

Gość Whiteeee
"Zgodnie z Bibilą jedna wiara, jeden Bóg, a więc istnieje jedna religia prawdziwa, no a idąc dalej zgodnie z myślami Biblii to ta, która stosuje sie do jej rad (bo przecież pochodzą one od Boga). A wiec wniosek nauwa sie sam, niech każdy przmyśli, czy jego religia stosuje sie do praw Bożych, zawartych w Biblii..." Wlasnie ty mnie jedna dobrze zrozumialas.:-) Wiec ktora z chrzescijanskich,wydaje owoc zgodny z Biblia?

Gość Whiteeee
Vanessa juz chyba nawet wiem jaka religie reprezentujesz:-) Czy zgadzacie sie z tym czego uczy wasza religia,a jak sie ma to do czynow(owocow),nie tylko wiernych,ale i tych na ktorych ciazy wieksza odpowiedsialnosc(duchowni)?

dziwne pytanie... ten kto wierzy naprawdę zawsze odpowie, ze jego wiara jest najlepsza i najprawdziwsza....

No więc Whiteeee, jak sie domyslasz to dobrze :) Ja całkowicie sie zgadzam z tym czego uczy moja religia bo wiem ze to mam źródlo w Biblii,a ja uważam ją za autorytet. I to nie jest tylko kwestia samej wiary, ale tez naocznego potwierdzenia w obecnych czasach...

Gość
sory ale nie uwierze w cos co nie istnieje ,w różowe słonie tez wierzycie? tak samo prawdziwe

Gość hy5trvr
" Tylko szczerze,nie reklamujmy tu swoich religii na sile,no chyba ze jest to prawda,jesli tak to opiszcie co przemawia za. " przecież to śmeiszne... chyba każdy ci powie ze jego religia jest tą jedyną. No, chyba ze jest tu ktos, kto wierzy na siłe.. :P w co watpie

Gość mam 21 lat i ostatni
vanessa----> ale to ludzie pisali biblię:o Pod bożym natchnieniem?:o A skąd o tym wiesz???? Wierzysz we wszystko, co przeczytasz?:) Biblia to tylko książka. Nie wiadomo, czy napisana pod natchnieniem- może tak, ale czy pod bożym?;) Jedyny dowód tego można znaleźć w samej biblii, ale skoro ktos kwestionuje jej boskość, to nie obchodzi go to, co jest tam napisane:o Ja tez mogę sobie napisać, ze oto piszę teraz pod boskim natchnieniem. Nie wierzysz mi???? To dam ci dowód- dwa zdania wcześniej o tym napisałam. takie argumenty to sa pseudoargumenty. Ja nie wierzę w boskośc bibli i to, co jest tam napisane. Jeżeli wiesz cokolwiek o biblii, to wytłumacz mi, dlaczego bóg, wraz z czasem pisania, tak strasznie się zmienił?:o Przeciez to ten sam bóg!!! To dlaczego na poczatku zsyła potop na ludzi, każe oko wykuwać za oko itd.? Wiesz cokolwiek o rozwoju kultur? Wątpię. Bo gdybyś wiedziała,, to przyszłoby ci od razu do głowy, że piuerwotne bóstwa i wierzenia były bardzo brutalne. Np. w Mezopotami składali ofiary z ludzi, zeby zadowolić bogów. Greccy bogowie byli brutalami, wydawało sie ludziom, ze każdy kataklizm zsyła na nich bóg. Oddawali im ofiary z ludzi, zwierzat, zeby bogowie nasycili swoje rządze krwi i nie musieli juz krzywdzic ludzi. Tak samo ofiary trzeba było skaładac w biblii. dzisiaj nikt takich ofiar nie skąłda i liczy się miłosierdzie. Dlaczego???? Dlaczego nie idziesz dziś do kościoła, żeby zabić tam kozę?:o Bo to sa kwestie kulturowe, zachowania które spajają społeczność, to są pewne konwenanse. dzisja dajesz księdzu parę groszy. Dlaczego wraz z powstawaniem biblii wizerunek boga tak bardzo się zmienił? Od kogoś zupełnie obcego, brutalnego, do dobrego ojca? Bo pisali o nim ludzie. I pisali o tym, co im się wydaje, na podstawie kultury, w jakiej żyli. Dla mnie to, co jest napisane w biblii nie jest dowodem w żadnej kwestii, która samej biblii dotyczy, bo to nielogiczne.

Gość mam 21 lat i ostatni
a co do proroctw- w biblii wiele fragmentów opowiada o wszystkim i o niczym, przeczy samym sobie. Więc może i coś tam się sprawdza, zalezy jak masz na myśli. Biblia jest jednak szeroko nadinterpretowana, źle tłumaczona, itd. A ja np. moge ci powiedzieć, ze taki Słowacki- kurde! Ile on rzeczy przewidział!:D Serio. Czytałas może jakieś jego dzieła???? Może poczytaj sobie Lillę Wenedę, Króla-ducha czy nawet Kordiana. On pisze o rzeczach, które naprawdę się spałniły, bez przekłądania tego i rozszyfrowywania na sto sposobów... Może sobie poczytaj wiersze Józefa Czechowicza, który przewidział nie tylko wynuch II wojny swiatowej, co nawet masowe GAZOWANIE ludzi:o Przewidział też swoją śmierć na krótko przed tym, zanim nastąpiła. No cóż, moz ewiersze Czechowicza i twórczośc Słowackiego, a także wiele innych dzieł literackich czy publicystycznych, filozoficznych, społecznych to też dzieła boga? No w końcu zawarte tam przepowiednie się spełniają? Może w końcu prognoza pogody jest tworzona pod natchnieniem boga, bo w końcu czasami tez się sprawdza?:o Co to za argumenty????:O

Oj widze ze jestes osoba myślącą i jednak czytałas kiedys Biblie, ale widac niedokładnie bo wyciągnęlaś mylny wniosek że Bog sprowadza ciepienia na ludzi... To jest temat na naprawde bardzo długą rozmowe :) Zreszta o Biblii juz jest jeden temat na forum, wiec poczytaj sobie, ale skoro nie uznajesz jej jako autorytet...wiec trudno bedzie do Ciebie trafic z argumentami :)

--> To smieszne co ... { pisze Myrevin ... \" Skoro bóg nie isnieje można robić to co złe\"... Postępujesz dobrze bo boisz się Boga? } Zakrawa to na chgorobe psychiczną. Śmieszne to jest to że nic nie zrozumiałaś/łeś.